Η άσκηση μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου, δείχνει νέα μεγάλη μελέτη

Η άσκηση μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου, δείχνει νέα μεγάλη μελέτη Facebook Twitter
Φωτογραφία: Freepik.com
0

Η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις της θεραπείας του καρκίνου, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Αρκετές μελέτες έχουν αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών με καρκίνο, αλλά μέχρι σήμερα υπήρχαν σημαντικά κενά στα διαθέσιμα στοιχεία.

Η νέα μελέτη, η οποία βασίστηκε σε συγκεντρωτικές αναλύσεις δεδομένων από τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2012 και 2024, δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει αισθητά τις παρενέργειες που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου, όπως η καρδιακή και νευρική βλάβη καθώς και η ομίχλη του εγκεφάλου. Πριν από τη συγκεκριμένη μελέτη, δεν είχε δημοσιευτεί κάποια τόσο ολοκληρωμένη αξιολόγηση του θέματος.

Επιπλέον, η άσκηση φαίνεται να ενισχύει την ψυχολογική ευεξία και τη συνολική ποιότητα ζωής των ασθενών, γεγονός που υποστηρίζει την τακτική ένταξή της στα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Αυτό υπογραμμίζουν και οι συγγραφείς της μελέτης.

Η ανασκόπηση, που πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία του νοσοκομείου Shengjing του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Κίνας και δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, περιέλαβε 485 συσχετίσεις από 80 άρθρα, όλα αξιολογημένα ως μέτριας έως υψηλής ποιότητας. Οι μορφές άσκησης που εξετάστηκαν περιλάμβαναν αερόβια και αντίστασης, διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, τάι τσι και γιόγκα, μεταξύ άλλων.

Ο καρκίνος και οι ωφέλιμες επιδράσεις της άσκησης

Η άσκηση, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, μείωσε σημαντικά ποικίλες παρενέργειες που σχετίζονται με τον καρκίνο και τις θεραπείες του, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα ή την απουσία σωματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε μείωση στην καρδιακή και περιφερική νευρική βλάβη που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία, στην ομίχλη του εγκεφάλου (γνωστική εξασθένηση) και στη δύσπνοια. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν θετικές αλλαγές στη σωματική σύσταση και σε βασικούς φυσιολογικούς δείκτες υγείας, όπως τα επίπεδα ινσουλίνης, του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης σε άτομα που πάσχουν από καρκίνο.

Η άσκηση συνέβαλε επίσης στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, της ψυχολογικής κατάστασης, της φυσικής λειτουργικότητας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ενισχύοντας συνολικά την ποιότητα ζωής.

Παράλληλα, η μελέτη παρείχε ενδείξεις υψηλής έως μέτριας βεβαιότητας ότι η άσκηση πριν από τη χειρουργική επέμβαση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, τον μετεγχειρητικό πόνο, τη διάρκεια νοσηλείας και ακόμη και τον κίνδυνο θανάτου.

«Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη ενισχύει την αποτελεσματικότητα της ενσωμάτωσης της άσκησης στα πρωτόκολλα θεραπείας του καρκίνου», έγραψαν οι ερευνητές.

«Μέτρια έως υψηλή βεβαιότητα έδειξαν ότι η άσκηση, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα ή την απουσία άσκησης, μείωσε σημαντικά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τον καρκίνο, βελτίωσε τη σύνθεση του σώματος και τους βιοδείκτες, βελτίωσε την ποιότητα του ύπνου, την ψυχολογική ευεξία, τη σωματική λειτουργία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συνολική ποιότητα ζωής».

Καρκίνος: Η άσκηση βοηθά, αλλά «είναι σημαντικό να παίρνετε τα πράγματα με τον δικό σας ρυθμό»

Η Celene Doherty, εξειδικευμένη νοσοκόμα πληροφοριών για τον καρκίνο στο Cancer Research UK, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η νέα αυτή έρευνα παρέχει επιπλέον στοιχεία ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των παρενεργειών της αντικαρκινικής θεραπείας και στη βελτίωση της μακροπρόθεσμης υγείας.

«Ωστόσο, οι ασθενείς με καρκίνο περνούν πολλά όταν διαγιγνώσκονται και η εστίαση σε αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως το να είναι κανείς πιο δραστήριος, μπορεί να ακούγεται συντριπτική», πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να παίρνετε τα πράγματα με τον δικό σας ρυθμό και να κάνετε δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για εσάς». Τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς που επιθυμούν συμβουλές ή υποστήριξη για την περίπτωσή τους, καλό είναι να απευθυνθούν στην ιατρική τους ομάδα.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέο επαναστατικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος χορηγείται σε ασθενείς στην Αγγλία μέσω ταχείας πρόσβασης από το NHS

Τech & Science / Νέο επαναστατικό εμβόλιο για τον καρκίνο του δέρματος χορηγείται σε ασθενείς στην Αγγλία μέσω ταχείας πρόσβασης από το NHS

Το μελάνωμα αποτελεί τον πέμπτο συχνότερο καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% όλων των νέων διαγνώσεων
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM