The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ Facebook Twitter
Ο Θερού σε κάποιες στιγμές μοιάζει να βρίσκεται σε απόγνωση, μην μπορώντας να χωνέψει τις διαστάσεις που έχει πάρει το «κίνημα» των εποίκων. Φωτ.: BBC/ Mindhouse Productions Ltd/ Josh Baker
0


ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ περάσει από την προηγούμενη επίσκεψη του διάσημου Βρετανο-αμερικανού συγγραφέα, δημοσιογράφου και δημιουργού ντοκιμαντέρ Λούι Θερού και του συνεργείου του στη Δυτική Όχθη. Το αποτέλεσμα εκείνης της περιήγησης (ή περιδίνησης) στο ακραία εθνικιστικό, αγρίως μισαλλόδοξο και τυφλά φανατισμένο σύμπαν των Ισραηλινών εποίκων, είχε τίτλο Ultra Zionists («Ακραίοι Σιωνιστές»). Πριν από λίγο καιρό επέστρεψε στα ίδια μέρη – και στο ίδιο θέμα – για την δημιουργία αυτού του νέου ντοκιμαντέρ με τίτλο The Settlers («Οι Έποικοι») και προβλήθηκε μετά πολλών επαίνων στο BBC το προηγούμενο Σάββατο, μπορεί κανείς όμως – τουλάχιστον μέχρι και την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο – να το παρακολουθήσει στο YouTube.

Το όραμα των εποίκων – οι απροκάλυπτα επιθετικές και συχνά δολοφονικές πρακτικές των οποίων έχουν καταγραφεί σε εκατοντάδες βίντεο – είναι πλέον προσανατολισμένο στην ισοπεδωμένη Γάζα.

Παρά την προηγούμενη εμπειρία του και παρά τον τυπικά ψύχραιμο, μειλίχιο και συγκαταβατικό τρόπο του, ο Θερού σε κάποιες στιγμές μοιάζει να βρίσκεται σε απόγνωση, μην μπορώντας να χωνέψει τις διαστάσεις που έχει πάρει το «κίνημα» των εποίκων – πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης Νετανιάχου και την προστασία του ισραηλινού στρατού – παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί αυτοί έχουν χαρακτηριστεί παράνομοι από τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα.

Το όραμα των εποίκων – οι απροκάλυπτα επιθετικές και συχνά δολοφονικές πρακτικές των οποίων έχουν καταγραφεί σε εκατοντάδες βίντεο – είναι πλέον προσανατολισμένο στην ισοπεδωμένη Γάζα. Όπως λένε και διάφοροι από αυτούς που μιλάνε (εντελώς απροκάλυπτα) στο ντοκιμαντέρ, ο απόλυτος στόχος ήταν και παραμένει να μη μείνει ούτε ένας Παλαιστίνιος «στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια». 

Όπως δηλώνει στον Θερού και η ίδια η «πρωθιέρεια» του κινήματος των εποίκων εδώ και μισό αιώνα, η διαβόητη Ντανιέλα Βάις, ήδη πάνω από 800 οικογένειες είναι έτοιμες να μετοικήσουν μόνιμα στη Γάζα, η οποία συμπληρώνει επίσης ότι ο Νετανιάχου στηρίζει πλήρως το «όραμα» της ολοκληρωτικής κατοχής, παρότι δεν μπορεί να το πει μ’ αυτά τα λόγια δημοσίως.

Λίγες μέρες πάντως πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ στο BBC 2, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναγνώρισε επίσημα άλλους δεκατρείς οικισμούς στα κατεχόμενα, λίγο μετά την έγκριση κατασκευής δεκάδων χιλιάδων κατοικιών για εποίκους στη Δυτική Όχθη. Σε μια φιέστα εποίκων που εγκαινιάζουν ένα νέο οικισμό, όπου παρευρίσκεται και η Βάις, παρακολουθούμε επίσης να απευθύνει θερμό και αγωνιστικό («αυτή η γη είναι μόνο δική μας») χαιρετισμό, ο νυν υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

«Ήμασταν εδώ σ’ αυτόν τον τόπο και καλλιεργούσαμε τα αμπέλια όταν ο Μωάμεθ πήγαινε ακόμα στην Τρίτη δημοτικού», δηλώνει στον Θερού ένας έποικος από το Τέξας (!), ο οποίος πήγε στο Ισραήλ στα δεκαεπτά του για να μελετήσει το Τορά, στρατεύτηκε στον ιερό σκοπό του εποικισμού και έμεινε για πάντα στις επάλξεις. «Είμαστε η αιχμή του δόρατος… είμαστε εκείνοι που υπερασπιζόμαστε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο», συμπληρώνει.

Όσο για τους Παλαιστίνιους, του είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσει καν αυτόν τον όρο, καθώς δεν πιστεύει ότι δεν έχουν υπόσταση ως έθνος. Βασικά, όπως και πολλοί άλλοι έποικοι που μιλάνε στο ντοκιμαντέρ, αλλά και πολλοί υποστηρικτές της πολιτικής του Ισραήλ ακόμα κι εδώ στην Ελλάδα, ασχέτως αν δεν τολμούν να το πουν ευθέως, είναι ότι οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν την ίδια υπόσταση ούτε τα ίδια δικαιώματα ως άνθρωποι.   

Louis Theroux’s The Settlers

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Daily / Έρωτας στη σκιά της κατάρας των Κένεντι

Η γνωριμία, ο έρωτας, ο γάμος και το τραγικό τέλος του Τζον Φ. Κένεντι Τζούνιορ και της Κάρολαϊν Μπεσέτ στη σειρά “Love Story: John F. Kennedy Jr. & Carolyn Bessette” που λειτουργεί κυρίως ως νοσταλγικός φετιχισμός για τη δεκαετία του ’90.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Daily / «Η δημοκρατία πεθαίνει στο φως της ημέρας»

Το πρωτοφανές κύμα απολύσεων που συντάραξε την Ουάσιγκτον Ποστ του Τζεφ Μπέζος ανέτρεψε το σλόγκαν που είχε υιοθετήσει την τελευταία δεκαετία η ιστορική εφημερίδα: «Η δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Daily / Μελ Μπρουκς ο αιώνιος

Πέρα από την συναρπαστική ζωή και το σπαρταριστό έργο ενός τιτάνα της κωμωδίας, το ντοκιμαντέρ ‘Mel Brooks: The 99 Year Old Man!’ του ΗΒΟ έχει να κάνει και με την αλλόκοτη μοναξιά της μακροζωίας, με το να είσαι ο τελευταίος μιας ολόκληρης γενιάς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Από την αγιοποίηση στον κανιβαλισμό

Daily / Από την αγιοποίηση στον κανιβαλισμό

Ο θρήνος έγινε κατάρα και η τραγωδία παραβολή με σκληρό δίδαγμα. Και τα παιδιά που χάθηκαν στον ρουμάνικο αυτοκινητόδρομο έγιναν από ήρωες παραδείγματα προς αποφυγή, χάνοντας και πάλι την ανθρώπινη υπόστασή τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Beauty: Σωματικός τρόμος στην εποχή του Ozempic

Daily / The Beauty: Σωματικός τρόμος στην εποχή του Ozempic

Το νέο λαμπερό «ανοσιούργημα» του Ράιαν Μέρφι, παρά τις γκραν γκινιόλ εξάρσεις του, αποτελεί στην πραγματικότητα μια ιδανική σειρά για να ξεχαστεί κανείς μέσα στον πολυτελή, θεαματικό και γκροτέσκο πολτό της.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Wikipedia ή «Wokepedia»;: Το πείραμα που έγινε θεσμός έκλεισε τα 25 του χρόνια

Daily / Wikipedia ή «Wokepedia»;: Το πείραμα που έγινε θεσμός έκλεισε τα 25 του χρόνια

Δυσοίωνα, αντιδραστικά σύννεφα μαζεύονται πάνω από το ευγενές πρότζεκτ και ίσως σύντομα έρθει μια μέρα που θα μετανιώσουμε για το πόσο μπλαζέ και αχάριστοι υπήρξαμε με την «ελεύθερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται τόσο τρελό όσο κι ο κόσμος μας

Daily / Όταν το ποδόσφαιρο γίνεται τόσο τρελό όσο κι ο κόσμος μας

Οι σουρεαλιστικές σκηνές που εξελίχθηκαν χθες το βράδυ στον τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής ήταν ίσως κι ένα προμήνυμα για τις χαοτικές προοπτικές του Παγκόσμιου Κύπελλου ποδοσφαίρου που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στην Αμερική του Τραμπ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ