American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

ap2
«Νομίζω ότι το American Psycho έχει στην πραγματικότητα να κάνει με μια μορφή καπιταλισμού», έλεγε πρόσφατα, με αφορμή τα 25χρονα της ταινίας, η δημιουργός της Μαίρη Χάρον.
0


ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ισχυριστεί κανείς ότι η ταινία American Psycho, η οποία στις αρχές αυτού του μήνα «γιόρτασε» τα 25 της χρόνια, αποτελεί μια από τις (σπάνιες) ιδανικές μεταφορές πεζογραφίας στην οθόνη: μια παρεξηγημένη, όταν πρωτοβγήκε, ταινία βασισμένη σε ένα παρεξηγημένο –και αγρίως αμφιλεγόμενο– βιβλίο. Ως γνωστόν, ιδανική μεταφορά δεν σημαίνει απαραίτητα πιστή. Αντιθέτως, συχνά.

Και η ταινία της Μαίρη Χάρον –μερικά χρόνια μετά το ντεμπούτο της ως σκηνοθέτρια με το I Shot Andy Warhol για την περίπτωση της Βάλερι Σολάνας, επίδοξης δολοφόνου του Γουόρχολ– έδωσε τη δική της, χειρουργικά σατιρική, υπόσταση στο ομώνυμο «σκανδαλώδες» μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, που στα ελληνικά είχε αποδοθεί, λίγο ακαδημαϊκά, ως «Αμερικάνικη ψύχωση» αντί για το πιο ακριβές ίσως «Αμερικανός ψυχάκιας».  

Παρά τις διαφορές του βιβλίου με την ταινία –σε ύφος, τόνο ή κίνητρο– ο Πάτρικ Μπέιτμαν στην κοινή συνείδηση θα έχει για πάντα τη μορφή και το σώμα του Κρίστιαν Μπέιλ, ένα αιώνιο σύμβολο ψυχρής ματαιοδοξίας, αστείρευτης απληστίας και συντριπτικής ανασφάλειας.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1991, προκαλώντας «σάλο» με το όργιο σαδιστικής – και μισογυνικής – βίας στο οποίο επιδίδεται (είτε στην πραγματικότητα είτε στο μυαλό του), ο κεντρικός χαρακτήρας, αλλά τοποθετείται γύρω στα τέλη των 80s, στο μεγάλο «μπουμ» της Γουόλ Στριτ. Ο πρωταγωνιστής, ο νεαρός τραπεζικός επενδυτής και εμβληματικός γιάπης Πάτρικ Μπέιτμαν, είναι ένας από τους αναξιόπιστους αφηγητές στην ιστορία της σύγχρονης λογοτεχνίας.

American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου Facebook Twitter
Ένας προάγγελος ή ένα αρχέτυπο των σύγχρονων “sigma males” όπως αποκαλείται στην τρέχουσα ορολογία η τωρινή εκδοχή ενός νεαρού άνδρα που δουλεύει σκληρά, γυμνάζεται και φροντίζει την επιδερμίδα του ακόμα σκληρότερα και τρέφει βαθιά περιφρόνηση για τις γυναίκες.

«Υπάρχει η αφηρημένη ιδέα ενός Πάτρικ Μπέιτμαν, όμως ο πραγματικός μου εαυτός δεν υπάρχει, μόνο κάποια οντότητα, κάτι απατηλό», μονολογεί ο ίδιος. «Και παρόλο που μπορώ να κρύψω το ψυχρό μου βλέμμα και μπορείς να μου σφίξεις το χέρι και να νιώσεις σάρκα να πιάνει τη δική σου και ίσως ακόμη και να διαισθανθείς ότι ο τρόπος ζωής μας μπορεί να είναι συγκρίσιμος, εγώ απλά δεν είμαι εκεί».

Παρά τις διαφορές του βιβλίου με την ταινία – σε ύφος, τόνο ή κίνητρο – ο Πάτρικ Μπέιτμαν στην κοινή συνείδηση θα έχει για πάντα τη μορφή και το σώμα του Κρίστιαν Μπέιλ, ένα αιώνιο σύμβολο ψυχρής ματαιοδοξίας, αστείρευτης απληστίας και συντριπτικής ανασφάλειας. Ένας προάγγελος ή ένα αρχέτυπο των σύγχρονων “sigma males” όπως αποκαλείται στην τρέχουσα ορολογία η τωρινή εκδοχή ενός νεαρού άνδρα που δουλεύει σκληρά, γυμνάζεται και φροντίζει την επιδερμίδα του ακόμα σκληρότερα και τρέφει βαθιά περιφρόνηση για τις γυναίκες.

«Νομίζω ότι το American Psycho έχει στην πραγματικότητα να κάνει με μια μορφή καπιταλισμού», έλεγε πρόσφατα, με αφορμή τα 25χρονα της ταινίας, η δημιουργός της, «με μια μορφή καταστροφικής και άπληστης ισχύος, κάτω από την οποία εξακολουθούμε να ζούμε. Και μάλιστα, είναι πολύ χειρότερα τώρα και όχι, όπως πίστευα κάποτε, στα χρόνια του Ρέιγκαν, που, ειλικρινά, μοιάζουν με νηπιαγωγείο σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει τώρα…».

Στις αρχές του μήνα επιβεβαιώθηκε το ότι βρίσκεται στα σκαριά μια νέα κινηματογραφική εκδοχή της ταινίας από τον Λούκα Γκουαντανίνο, προχθές όμως η πραγματικότητα υπερέβη για άλλη μια φορά την μυθοπλασία, με τη σύλληψη στο Μανχάταν του Ράιαν Χέμφιλ, ενός 40χρονου μεγαλοδικηγόρου με «προυπηρεσία» στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, ο οποίος κατηγορείται για μια σειρά από ειδεχθή εγκλήματα κατά γυναικών, τις οποίες νάρκωνε, βίαζε και βασάνιζε με σαδιστικά ευφάνταστους τρόπους. Παρότι ο ίδιος ουδόλως μοιάζει στον Κρίστιαν Μπέιλ, τα εγκλήματά του μοιάζουν με φόρο τιμής στο κολαστήριο που στοίχειωνε το μυαλό του Πάτρικ Μπέιτμαν.  

Official Trailer: American Psycho (2000)

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναζί κανείς ή να μη ζει;: Το φάντασμα της Λένι Ρίφενσταλ επιστρέφει ξανά  

Daily / «Ναζί κανείς ή να μη ζει;»: Το φάντασμα της Λένι Ρίφενσταλ επιστρέφει ξανά  

Συμπαθούσα ή συνεργός; Το ντοκιμαντέρ «Riefenstahl» επαναφέρει για μια ακόμη φορά το ερώτημα που ακολουθούσε την «σκηνοθέτρια των Ναζί» μέχρι το τέλος της ζωής της σε ηλικία 101 ετών. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εθνικός πανωλεθρίαμβος

Daily / Εθνικός πανωλεθρίαμβος

Δύο απανωτές πανωλεθρίες – μία από την «σύζυγο» χθες και μία από την «επίσημη αγαπημένη» σήμερα – δύσκολα θα τις αντέξει ο ευάλωτος ψυχισμός του Έλληνα φιλάθλου, όπου τα συμπλέγματα κατωτερότητας βαδίζουν αγκαλιά με τις ψευδαισθήσεις μεγαλείου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Highest 2 Lowlest: Ο Σπάικ Λι μεταφέρει το πνεύμα του Κουροσάβα στη Νέα Υόρκη του σήμερα

Daily / Highest 2 Lowlest: Ο Σπάικ Λι φέρνει τον Κουροσάβα στη σημερινή Νέα Υόρκη

Η νέα ταινία του «μαέστρου» από το Μπρούκλιν, διαθέσιμη εδώ και λίγες μέρες στο Apple TV+, αποτελεί ένα συναρπαστικό ριμέικ του αστυνομικού θρίλερ «High and Low» του Ιάπωνα σκηνοθέτη, έξι δεκαετίες μετά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο άνθρωπος που έφερε την μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Daily / Ο άνθρωπος που έφερε τη μαύρη μουσική κουλτούρα στο σαλόνι εκατομμυρίων σπιτιών

Το ντοκιμαντέρ «Sunday Best: The untold story of Ed Sullivan» αναδεικνύει τη συμβολή του Εντ Σάλιβαν και της δημοφιλέστατης τηλεοπτικής εκπομπής του στην ανάδειξη τεράστιων μορφών της μαύρης μουσικής, από τη Nίνα Σιμόν και τον Τζέιμς Μπράουν μέχρι την Tίνα Τέρνερ και τον Στίβι Γουόντερ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Για τα πανηγύρια

Daily / Για τα πανηγύρια

Τα πανηγύρια είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος του πακέτου της καλοκαιρινής εμπειρίας. Δεν είναι κακό αυτό. Κι ας απορούμε κάποιοι με την «γιγάντωσή» τους, την οποία δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει με τίποτα λίγες δεκαετίες πριν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Πανικοβληθείτε ελεύθερα

Daily / Πανικοβληθείτε ελεύθερα

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε από το HBO το νέο ‘comedy special’ του πάντα εξαίρετου Μαρκ Μάρον, στη διάρκεια του οποίου το οικουμενικό γίνεται προσωπικό, το προσωπικό πολιτικό και το γέλιο ένα στιγμιαίο αλλά πολύτιμο βάλσαμο για τον πόνο και την σύγχυση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ