Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη Facebook Twitter
0

Κράτη του Ειρηνικού και άλλες ευάλωτες χώρες κατηγορούν τις πλούσιες χώρες ότι καθυστερούν επικίνδυνα να παρουσιάσουν τα νέα τους σχέδια για την κλιματική κρίση, όπως απαιτεί η Συμφωνία του Παρισιού. Μέχρι στιγμής, λίγα κράτη έχουν υποβάλει τα λεγόμενα "εθνικά καθορισμένα συμβολές" (NDCs), ενώ άλλα παρουσιάζουν ανεπαρκή σχέδια.

«Η ασφάλεια των νησιών μας εξαρτάται από τις συλλογικές σας δεσμεύσεις», αναφέρουν τα κράτη σε επιστολή προς τις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών, σχετικά με την κλιματική κρίση.

Η νέα προθεσμία του ΟΗΕ για την υποβολή σχεδίων είναι τον Σεπτέμβριο του 2025, αφού η αρχική προθεσμία του Φεβρουαρίου δεν τηρήθηκε. Το Cop30, η επόμενη κρίσιμη διάσκεψη για το κλίμα, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στη Βραζιλία.

Η ΕΕ αναμένεται να καταθέσει σχέδιο το καλοκαίρι, ενώ η Κίνα δήλωσε πως θα το κάνει πριν την Cop30, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία.

Παράλληλα, οι πλούσιες χώρες δεν έχουν παρουσιάσει σχέδιο για το πώς θα χρηματοδοτήσουν $1,3 τρισεκατομμύρια ετησίως προς τις φτωχότερες χώρες μέχρι το 2035 — μια υπόσχεση που μένει στα χαρτιά.

Τα νησιά καλούν τους G20 να υποβάλουν άμεσα NDCs εναρμονισμένα με τον στόχο του 1,5°C, με έμφαση σε εσωτερικές περικοπές εκπομπών και όχι σε αντισταθμιστικά μέτρα (offsets).

Κλιματική Κρίση: Νομική δράση και διεθνείς πιέσεις

Αρκετά νησιωτικά κράτη έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες σε διεθνή δικαστήρια, επιδιώκοντας να καταστήσουν υπεύθυνες τις πλούσιες χώρες για την κλιματική τους απραξία.

Η Συμφωνία του Παρισιού επιβάλλει σε όλα τα κράτη να λάβουν μέτρα ώστε να κρατηθεί η υπερθέρμανση κάτω από 1,5°C. Όμως με τις σημερινές δεσμεύσεις, η άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσει έως και 2,8°C.

«Το κόστος της καθυστέρησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος της δράσης», σημειώνουν τα κράτη.

Οι χώρες προειδοποιούν για καταστροφική αλυσίδα γεγονότων: φυσικές καταστροφές, κατάρρευση οικοσυστημάτων, επισιτιστική κρίση, οικονομική αστάθεια και μαζικές μεταναστεύσεις.

Η ανθρωπιά, η οραματική σκέψη και η διεθνής συνεργασία αποτελούν το μοναδικό μονοπάτι προς ένα ασφαλές μέλλον.

Κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνόδου στο Λονδίνο με συμμετοχή 60 κρατών, ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, Έντ Μίλιμπαντ, δήλωσε πως δεν υπάρχει εθνική ασφάλεια χωρίς κλιματική πολιτική.

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ζητούν τα νέα NDCs να περιλαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και όχι απλά μακροπρόθεσμους στόχους χωρίς εφαρμογή.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ