Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων Facebook Twitter
φωτ.: Pixabay
0

Η τέταρτη παγκόσμια κρίση λεύκανσης κοραλλιών είναι η χειρότερη στην ιστορία, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από το Coral Reef Watch των ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2023, περισσότερο από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων σε τουλάχιστον 82 χώρες και περιοχές – μεταξύ των οποίων και θαλάσσιες περιοχές που επηρεάζουν την Κύπρο – έχουν εκτεθεί σε θερμικά κύματα αρκετά ισχυρά ώστε να προκαλέσουν λευκώματα και μαζικούς θανάτους κοραλλιών.

Οι ύφαλοι, που ονομάζονται και «τροπικά δάση της θάλασσας», υποστηρίζουν περίπου το 1/3 της θαλάσσιας ζωής και προσφέρουν τροφή και προστασία σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Κοραλλιογενείς ύφαλοι: Κλιματική κρίση άνευ προηγουμένου

Η Δρ. Britta Schaffelke από το Australian Institute of Marine Science, χαρακτήρισε το φαινόμενο πρωτοφανές. «Οι ύφαλοι δεν έχουν ξαναβιώσει κάτι τέτοιο. Είναι σαν να παρακολουθείς έναν υποβρύχιο τάφο», δήλωσε.

Ακόμη και περιοχές που θεωρούνταν θερμικά καταφύγια, όπως το Raja Ampat στην Ινδονησία και ο Κόλπος της Ελιάτ, έχουν υποστεί μαζική λεύκανση.

Στην Αυστραλία, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει βιώσει έξι επεισόδια λεύκανσης τα τελευταία εννέα χρόνια. Στον Ινδικό Ωκεανό, ύφαλοι κοντά στη Μαδαγασκάρη και την Ανατολική Αφρική καταστρέφονται επίσης.

Το καλοκαίρι του 2023, ΗΠΑ, Καραϊβική και Μεξικό κατέγραψαν θερμοκρασίες-ρεκόρ. Στη Φλόριντα χάθηκε το 20% των κοραλλιών, ενώ στο Μεξικό ολόκληρες περιοχές έχασαν έως και 93% των υφάλων τους. Στα απομακρυσμένα Chagos Islands, σκοτώθηκε σχεδόν το 25% των κοραλλιών.

Η Καραϊβική μοιάζει πλέον με υποθαλάσσια έρημο. «Σαν να έχει πέσει χιόνι κάτω από το νερό», λέει η Melanie McField, επιστήμονας στο δίκτυο Healthy Reefs for Healthy People.

Ο Δρ. Lorenzo Álvarez-Filip στο Μεξικό ανέφερε: «Πολλές αποικίες που επέζησαν από προηγούμενες ασθένειες, πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το να βλέπεις τέτοια καταστροφή από κοντά προκαλεί αίσθημα απόγνωσης και θλίψης».

Η Δρ. Valeria Pizarro, μελετώντας ύφαλους στις Μπαχάμες, περιέγραψε πώς οι κοραλλιογενείς δομές «έλιωναν από τη ζέστη». «Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει επιτέλους να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις – να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να επενδύσουν πραγματικά σε καθαρές μορφές ενέργειας», λέει η Pizarro.

Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Οι επιπτώσεις αγγίζουν και την Κύπρο, με τη Μεσόγειο να θερμαίνεται πιο γρήγορα από άλλες περιοχές του πλανήτη, απειλώντας και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM