Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων Facebook Twitter
φωτ.: Pixabay
0

Η τέταρτη παγκόσμια κρίση λεύκανσης κοραλλιών είναι η χειρότερη στην ιστορία, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα από το Coral Reef Watch των ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο του 2023, περισσότερο από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων σε τουλάχιστον 82 χώρες και περιοχές – μεταξύ των οποίων και θαλάσσιες περιοχές που επηρεάζουν την Κύπρο – έχουν εκτεθεί σε θερμικά κύματα αρκετά ισχυρά ώστε να προκαλέσουν λευκώματα και μαζικούς θανάτους κοραλλιών.

Οι ύφαλοι, που ονομάζονται και «τροπικά δάση της θάλασσας», υποστηρίζουν περίπου το 1/3 της θαλάσσιας ζωής και προσφέρουν τροφή και προστασία σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Κοραλλιογενείς ύφαλοι: Κλιματική κρίση άνευ προηγουμένου

Η Δρ. Britta Schaffelke από το Australian Institute of Marine Science, χαρακτήρισε το φαινόμενο πρωτοφανές. «Οι ύφαλοι δεν έχουν ξαναβιώσει κάτι τέτοιο. Είναι σαν να παρακολουθείς έναν υποβρύχιο τάφο», δήλωσε.

Ακόμη και περιοχές που θεωρούνταν θερμικά καταφύγια, όπως το Raja Ampat στην Ινδονησία και ο Κόλπος της Ελιάτ, έχουν υποστεί μαζική λεύκανση.

Στην Αυστραλία, ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έχει βιώσει έξι επεισόδια λεύκανσης τα τελευταία εννέα χρόνια. Στον Ινδικό Ωκεανό, ύφαλοι κοντά στη Μαδαγασκάρη και την Ανατολική Αφρική καταστρέφονται επίσης.

Το καλοκαίρι του 2023, ΗΠΑ, Καραϊβική και Μεξικό κατέγραψαν θερμοκρασίες-ρεκόρ. Στη Φλόριντα χάθηκε το 20% των κοραλλιών, ενώ στο Μεξικό ολόκληρες περιοχές έχασαν έως και 93% των υφάλων τους. Στα απομακρυσμένα Chagos Islands, σκοτώθηκε σχεδόν το 25% των κοραλλιών.

Η Καραϊβική μοιάζει πλέον με υποθαλάσσια έρημο. «Σαν να έχει πέσει χιόνι κάτω από το νερό», λέει η Melanie McField, επιστήμονας στο δίκτυο Healthy Reefs for Healthy People.

Ο Δρ. Lorenzo Álvarez-Filip στο Μεξικό ανέφερε: «Πολλές αποικίες που επέζησαν από προηγούμενες ασθένειες, πέθαναν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Το να βλέπεις τέτοια καταστροφή από κοντά προκαλεί αίσθημα απόγνωσης και θλίψης».

Η Δρ. Valeria Pizarro, μελετώντας ύφαλους στις Μπαχάμες, περιέγραψε πώς οι κοραλλιογενείς δομές «έλιωναν από τη ζέστη». «Οι ηγέτες του κόσμου πρέπει επιτέλους να περάσουν από τα λόγια στις πράξεις – να μειώσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να επενδύσουν πραγματικά σε καθαρές μορφές ενέργειας», λέει η Pizarro.

Η κλιματική αλλαγή δεν γνωρίζει σύνορα. Οι επιπτώσεις αγγίζουν και την Κύπρο, με τη Μεσόγειο να θερμαίνεται πιο γρήγορα από άλλες περιοχές του πλανήτη, απειλώντας και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM