Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα, Κυριακή των Βαΐων

Ανοικτά τα καταστήματα σήμερα, Κυριακή των Βαΐων	Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυξημένη εορταστική κίνηση της Μεγάλης Εβδομάδας, ο εμπορικός κόσμος ευελπιστεί σε μια ουσιαστική τονωτική ένεση για την αγορά, έπειτα από ένα «υποτονικό» πρώτο τρίμηνο του έτους. Τρόφιμα, δώρα, παιχνίδια, ρούχα και εποχικά είδη πρωταγωνιστούν στις πασχαλινές αγορές, σε μια περίοδο υψηλών υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, ο τζίρος της πασχαλινής αγοράς, αν και περιορισμένος χρονικά, μπορεί να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ, ιδιαίτερα ενισχυμένος από την καταβολή του Δώρου Πάσχα. Παράλληλα, η φετινή σύμπτωση του Ορθόδοξου με το Καθολικό Πάσχα εντός της τουριστικής περιόδου, φέρνει μαζί της σημαντική «εισαγόμενη κατανάλωση» λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης.

Οι αριθμοί του πρώτου τριμήνου

Η εικόνα της αγοράς τους πρώτους μήνες του 2024 είναι μικτή. Ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 7,5%, ωστόσο το λιανεμπόριο κινήθηκε μόλις στο +2,5%, κάτω και από τον πληθωρισμό του 3,1%. Ως εκ τούτου, το μερίδιο του λιανεμπορίου στον συνολικό τζίρο υποχώρησε στο 37%.

Οι καταναλωτές αναμένεται να ενισχύσουν τις δαπάνες τους κυρίως σε είδη διατροφής, παιχνίδια και εποχικά είδη. Εκτιμάται ότι το 50% των αγορών θα πραγματοποιηθεί κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, με μέση δαπάνη ανά νοικοκυριό να κυμαίνεται από 190 έως 220 ευρώ για το πασχαλινό τραπέζι. Η τιμή του εγχώριου αρνιού κυμαίνεται από 13 έως 17 ευρώ/κιλό, ενώ στα είδη σοκολάτας καταγράφεται αύξηση τιμών έως και 40%, λόγω εκτόξευσης της τιμής του κακάο.

Σε ισχύ παραμένει το «καλάθι του Πάσχα», με 50 προϊόντα διαθέσιμα αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ έως και το Μεγάλο Σάββατο, με στόχο τον περιορισμό των ανατιμήσεων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ενδέχεται να είναι το τελευταίο «καλάθι» λόγω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στα τρόφιμα, αν και η αύξηση τιμών το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου φτάνει στο 1,7%, έναντι 2,9% στην Ευρωζώνη.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει εντατικούς ελέγχους από τη ΔΙΜΕΑ σε όλο το εύρος της αγοράς για την περίοδο του Πάσχα.

Εορταστικό ωράριο και καταναλωτικές συνήθειες
Από τις 10 Απριλίου εφαρμόζεται το εορταστικό ωράριο, με τα καταστήματα ανοιχτά και την Κυριακή των Βαΐων. Σύμφωνα με τις συνήθειες των καταναλωτών, 5 στους 10 επιλέγουν να ψωνίσουν την τελευταία εβδομάδα, 4 στους 10 ήδη από το Σαββατοκύριακο του Λαζάρου, ενώ μόλις 1% αγοράζει νωρίτερα.
«Ο πασχαλινός τζίρος δεν θα αναστήσει την αγορά, αλλά σίγουρα θα την τονώσει», σημειώνει ο κ. Κορκίδης, υπογραμμίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά νοικοκυριά. Παρά τις αυξήσεις στους μισθούς, οι πληθωριστικές πιέσεις περιορίζουν την αγοραστική δύναμη. Ωστόσο, τα έθιμα, οι παραδόσεις και η ανάγκη για εορταστική διάθεση παραμένουν σταθεροί πυλώνες της ελληνικής καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Οικονομία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM