«Ακρίδα-γίγαντας στον Εθνικό Kήπο!»

Ακρίδα μήκους ενάμισι μέτρου εκτέθηκε στον Εθνικό Κήπο τον Μάρτη του 1931 Facebook Twitter
0


ΗΤΑΝ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1931
όταν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ακρόπολις», η αμαξοστοιχία του Σεμπλόν Οριάν Εξπρές, έχοντας ξεκινήσει από τον σταθμό των συνόρων με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, κινούνταν με εξαιρετικά αργή ταχύτητα, καθώς οι ράγες της γραμμής είχαν σκεπαστεί από το όψιμο ανοιξιάτικο χιόνι. Μάλιστα, οι υπάλληλοι του σιδηρόδρομου είχαν λάβει την εντολή να προσέχουν μη τυχόν, εξαιτίας της τελευταίας κακοκαιρίας, η γραμμή είχε υποστεί βλάβη σε κάποιο σημείο της.

«Σημειωτέον ότι και άλλοτε εις παρομοίας περιπτώσεις κακοκαιρίας, και προ παντός εις περίπτωσιν χιονοθυέλλης, λαμβάνονται παρόμοια μέτρα προνοίας προς ασφάλειαν των ταξειδευόντων εκ του εξωτερικού διά την Ελλάδα επιβατών και αποφυγήν δυστυχημάτων, έστω και παραμικρών, τα οποία θα εδυσφήμιζον τυχόν τους ελληνικούς σιδηροδρόμους εις το εξωτερικόν». 

Κάποια στιγμή, ο βοηθός μηχανοδηγού, Γεώργιος Ασκιούρης, ειδοποίησε τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας ότι επάνω στην αριστερή ράβδο της γραμμής διέκρινε έναν σκοτεινό όγκο. Ο ίδιος υπέθεσε ότι επρόκειτο για κάποιο χοντρό ξύλο και ο μηχανοδηγός, όπως ήταν επόμενο, ελάττωσε ακόμη περισσότερο την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας. 

Το υπερφυσικό έντομο, όπως παρατήρησαν όλοι, είχε μήκος πάνω από ενάμισι μέτρο και χρώμα βαθύτατο πράσινο προς το γκρι. Πιθανότατα ήταν μισοπαγωμένο ή χτυπημένο, γι’ αυτό κινούνταν βραδύτατα παραπλεύρως της σιδηροδρομικής γραμμής. 

Όταν όμως το τρένο πλησίασε αρκετά κοντά στην ακαθόριστη μάζα, όλοι σάστισαν όταν διαπίστωσαν ότι το παράξενο εκείνο πράγμα σάλευε. 

Η κατάπληξη των επιβατών

Η αμαξοστοιχία προσέγγισε ακόμα περισσότερο και σταμάτησε λίγα μέτρα πριν από το σημείο όπου βρισκόταν το κινούμενο αντικείμενο. Η απροσδόκητη αυτή στάση έκανε τους επιβάτες να αναρωτιούνται τι συνέβη και να ανησυχούν μήπως επρόκειτο για κάποια βλάβη της αμαξοστοιχίας. Οι περισσότεροι, όμως, αψηφώντας το τσουχτερό μακεδονικό κρύο, κατέβασαν τα παράθυρα και άλλοι, πιο τολμηροί, βγήκαν έξω ή έσπευσαν να ζητήσουν πληροφορίες από τους υπαλλήλους του Σεμπλόν Οριάν.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, οι μηχανοδηγοί πήδησαν κάτω και πλησίασαν το παράξενο αντικείμενο που είχαν εντοπίσει από μακριά. Η κατάπληξή τους κορυφώθηκε όταν είδαν πως επρόκειτο για ένα αληθινό τέρας-ακρίδα, η οποία –άγνωστο πώς– είχε βρεθεί εκεί μετά την τελευταία χιονοθύελλα που προερχόταν από τον Βορρά.

Το υπερφυσικό έντομο, όπως παρατήρησαν όλοι, είχε μήκος πάνω από ενάμισι μέτρο και χρώμα βαθύτατο πράσινο προς το γκρι. Πιθανότατα ήταν μισοπαγωμένο ή χτυπημένο, γι’ αυτό κινούνταν βραδύτατα παραπλεύρως της σιδηροδρομικής γραμμής. 

«Φαντάζεται ο καθείς την κατάπληξιν των ταξειδευόντων επιβατών και των υπαλλήλων της αμαξοστοιχίας. Δεν έμεινε κανείς απολύτως εις την θέσιν του και όλοι περιτριγύρισαν την τεραστία ακρίδα, εκφράζοντες με φωνάς και σταυροκοπήματα την κατάπληξίν των». 

Η μεταφορά στην Αθήνα

Ακρίδα μήκους ενάμισι μέτρου εκτέθηκε στον Εθνικό Κήπο τον Μάρτη του 1931 Facebook Twitter

Ο προϊστάμενος της αμαξοστοιχίας του Σεμπλόν Οριάν, ανώτερος σιδηροδρομικός υπάλληλος, κύριος Ιωαννίδης, εκτιμώντας τη σημασία του τερατώδους αυτού εντόμου και έπειτα από τις προτροπές πολλών επιβατών, αποφάσισε να το παραλάβει μαζί του και έτσι διέταξε να το ανεβάσουν στην αμαξοστοιχία.

Μετά από πολλούς κόπους η γιγαντιαία ακρίδα τοποθετήθηκε στο βαγόνι. Καθώς ήταν ημιναρκωμένη από το χιόνι, μεταφέρθηκε και προσδέθηκε στη σκευοφόρο χωρίς αντίσταση. Επιπλέον, οι σιδηροδρομικοί τοποθέτησαν δίπλα της μερικά χόρτα, «τα οποία όμως, εβεβαίωσαν, η ακρίς ουδόλως έθιξε, παραμείνασα καθ’ όλην την διαδρομήν ημιναρκωμένη».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ακρίδα μεταφέρθηκε στην Αθήνα και φυλάχθηκε επί δύο ολόκληρες ώρες στην αποθήκη του Σταθμού Λαρίσης, μέχρι να ειδοποιηθεί η διεύθυνση του Ζωολογικού Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία απέστειλε αμέσως δύο υπαλλήλους για να εξετάσουν το τρομερό ζώο. Αμφότεροι αποφάνθηκαν ότι «πρόκειται, πραγματικά, περί καταπληκτικού πράγματος, περί ενός τέρατος-ακρίδος υπερφυσικών διαστάσεων». Ωστόσο, παρότι η εν λόγω ακρίδα αποτελούσε «μοναδικόν και πολύτιμον εύρημα», δεν ήταν δυνατό να μεταφερθεί αμέσως στο Ζωολογικό Μουσείο τόσο εξαιτίας της έλλειψης καταλλήλως διαμορφωμένου χώρου όσο –και κυρίως– επειδή ήταν ακόμα ζωντανή. Έτσι, αποφασίστηκε να ειδοποιηθεί η Επιτροπή Κήπων και Δενδροστοιχιών, η οποία και «εδέχθη ευχαρίστως όπως μεταφερθεί η γιγαντιαία ακρίς και εκτεθεί εις τον Εθνικόν Κήπον».

Ακρίδα μήκους ενάμισι μέτρου εκτέθηκε στον Εθνικό Κήπο τον Μάρτη του 1931 Facebook Twitter

Καθ’ υπόδειξη του διευθυντή του Εθνικού Κήπου, η ακρίδα τοποθετήθηκε στο διαμέρισμα όπου φυλάσσονταν τα ζαρκάδια, οι πέρδικες και τα παγόνια. Μέσα σε εκείνο το διαμέρισμα διαρρυθμίστηκε ένα κατάλληλο μέρος, το οποίο περικλείστηκε με δικτυωτό συρματόπλεγμα, προκειμένου η γιγάντια ακρίδα να εκτεθεί σε κοινή θέα.

Η ανεύρεση της ακρίδας αποτέλεσε επιστημονικό γεγονός, ενώ η υπηρεσία του Ζωολογικού Μουσείου αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για ένα από τα σπανιότερα είδη. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ακρόπολις», ένα αντίστοιχο πλάσμα είχε εντοπίσει έναν χρόνο πριν έξω από το Βερολίνο ο διάσημος καθηγητής Εντομολογίας Πολ Φίσερ, ο οποίος στη σχετική προς την Ακαδημία ανακοίνωσή του τόνιζε ότι το τερατώδες αυτό έντομο έχει πολλές ομοιότητες με την κατηγορία ενός πολύ επικίνδυνου εντόμου που φέρει το επιστημονικό προσωνύμιο «ακρίς η σταυρόνοτος» ή «αφρικανική», η οποία αποκαλείται «μπδόνα» από τους ιθαγενείς. Ο Φίσερ εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η ακρίδα που βρήκε είχε αναπτυχθεί σε κάποιο σπήλαιο. Προφανώς, κάτι παρόμοιο συνέβη και με την ακρίδα που βρέθηκε ημιναρκωμένη από το χιόνι στη Μακεδονία, η οποία, με βάση την εξέταση της υπηρεσίας του Ζωολογικού Μουσείου Αθηνών, ήταν ζήτημα αν θα κατάφερνε να ζήσει περισσότερο από μία ή δύο μέρες.

Οι παραπάνω πληροφορίες της «Ακροπόλεως» συνοδεύονταν και από μια δημοσιευμένη φωτογραφία της ακρίδας. Η συγκεκριμένη λήψη είχε τραβηχτεί την προηγούμενη μέρα από τον φωτορεπόρτερ Εμμανουήλ Μεγαλοκονόμου κατά τη μεταφορά του εντόμου από συνεργείο τριών υπαλλήλων του Εθνικού Κήπου. 

Βέβαια, το φύλλο στο οποίο φιλοξενήθηκε η συγκεκριμένη ιστορία, που υποτίθεται ότι είχε εκτυλιχθεί τις δύο προηγούμενες ημέρες, ήταν αυτό της 1ης Απριλίου 1931. Στο φύλλο της επόμενης ημέρας, η εφημερίδα επανήλθε με μια εξήγηση. 

Πρωταπριλιά! 

«Με τις υγείες σας και του χρόνου! Και να μας συγχωρείτε. Ούτε η ακρίδα των τεραστίων διαστάσεων υπήρχε εις τον Εθνικόν Κήπον ούτε σιδηροδρομικοί υπάλληλοι Ασκιούρης και Ιωαννίδης υπάρχουν, αλλ ̓ ούτε και διάσημος Γερμανός εντομολόγος Πολ Φίσερ ευρίσκεται εις τον κατάλογον των ζώντων. Υπήρχε μόνον ο ημεροδείκτης, ο οποίος έγραφε 1 Απριλίου».

Ο Ευστάθιος Θωμόπουλος, συντάκτης της εφημερίδας, ανέλαβε να εξιστορήσει τα επακόλουθα της πρωταπριλιάτικης αυτής φάρσας. Όπως ανέφερε ο φύλακας του Εθνικού Κήπου, ο κόσμος έφθανε εκεί καταμουσκεμένος από την ξαφνική νεροποντή, ασθμαίνοντας και ζητώντας να μάθει πού ακριβώς βρίσκεται η πελώρια ακρίδα. Μέχρι το απόγευμα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, φύλου και τάξης ανεβοκατέβαιναν στον Εθνικό Κήπο για να αντικρίσουν με τα μάτια τους το ανύπαρκτο θέαμα του τεράστιου εντόμου. Συγχρόνως, οι αναγνώστες της «Ακροπόλεως», αφού την έπαθαν οι ίδιοι πρώτα, σκάρωναν με βάση το ίδιο ψέμα ολόκληρη οδύσσεια προς όσους έφταναν καθυστερημένοι στο σημείο, λέγοντάς τους ότι η ακρίδα βρισκόταν πότε στο βάθος του Κήπου, πότε δεξιά, πότε ότι μεταφέρθηκε στο Ζάππειο και πότε στον Ζωολογικό Κήπο. 

Ακρίδα μήκους ενάμισι μέτρου εκτέθηκε στον Εθνικό Κήπο τον Μάρτη του 1931 Facebook Twitter

«Πλήθος από κοριτσόπουλα επίσης έτρεξε διά τον αυτόν λόγον και ολόκληραι αι ειδικαί υπηρεσίαι των Υπουργείων Γεωργίας και Συγκοινωνίας. Το ωραιότερον είναι ότι ο φύλαξ της προς τη λεωφόρον Αμαλίας εισόδου, μπαρμπα-Γιώργης, απελπισθείς να διαψεύδει, απεφάσισε να γκαφάρει και ο ίδιος και ο αθεόφοβος ηθέλησε να μας την φτιάξει και εις ημάς τους ιδίους. Όταν τον ρωτήσαμε επίτηδες πού ευρίσκετο το τεράστιον έντομον, χωρίς να διστάσει μας είπε: “Προς τα εκεί. Προχωρείτε επάνω και θα τη βρείτε!”».

Όμως τον μπελά του βρήκε και ο περιπτεράς έξω από την είσοδο του Εθνικού Κήπου, καθώς, γύρω από το περίπτερό του, πραγματοποιήθηκε σωστή διαδήλωση και ο ίδιος μετατράπηκε σε γραφείο πληροφοριών. Ο Θωμόπουλος δικαιολόγησε όλην αυτή την αναστάτωση που προκάλεσε η «Ακρόπολις» στο πλαίσιο μιας παλιάς παράδοσης της εφημερίδας που επέβαλε να τηρηθεί για άλλη μια χρονιά το ανώδυνο λαϊκό έθιμο. 

Ο ίδιος περιέγραψε το παρασκήνιο της φάρσας, καθώς και τις εναλλακτικές ιδέες που τελικά απορρίφθηκαν. Ειδικότερα, στη σύσκεψη των συντακτών της εφημερίδας κάποιος πρότεινε να αναγγελθεί ότι από τα μεγάφωνα της πλατείας Συντάγματος θα ακούγονταν δίσκοι του Ελευθέριου Βενιζέλου να τραγουδά κρητικά άσματα, ενώ άλλος ότι θα εμφανίζονταν κατά τις δέκα το πρωί «οι οπαδοί της μυστηριώδους οργανώσεως Κου Κλουξ Κλαν με τους λευκούς ποδήρεις χιτώνας». Τέλος, εν μέσω πολλών συζητήσεων και καλαμπουριών, προκρίθηκε η λύση της ακρίδας. 

Για να γίνει όμως το πράγμα πιστευτό, χρειάστηκε να σκαρωθεί και η απαραίτητη φωτογραφία. «Πρόκειται απλώς περί μεγεθύνσεως με τον φωτογραφικόν φακόν μιας μικροτάτης ακρίδος. Πρέπει ακόμη να εξηγηθεί ότι οι εργάται εις την πραγματικότητα έσυραν το πτώμα ενός αλόγου. Εις την θέσιν του πτώματος, περικοπέντος, επεκολλήθη η μεγέθυνσις της ακρίδος. Τα υπόλοιπα τα συνεπλήρωσεν η σινική μελάνη και το κραγιόν του σκιτσογράφου».

Η ομάδα dirty '30s & late '20s αποτελείται από την Εύα Γανίδου, δρ. νεοελληνικής φιλολογίας και τον Τάσο Θεοφίλου, ερευνητή-συγγραφέα.

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη έγινε τον Μάιο του 1931 και δυο αστυνομικοί ρεπόρτερ μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Η ατμόσφαιρα έχει λιγότερες λακκούβες από τας Αθήνας»

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση Αθήνα–Θεσσαλονίκη έγινε το 1931 και δύο αστυνομικοί ρεπόρτερ της εποχής μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους. Η ομάδα των dirty '30s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τις μαρτυρίες τους για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Στο φθισιατρείο «Σωτηρία» το 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθάνατων

Αρχαιολογία & Ιστορία / Φθισιατρείο «Σωτηρία», 1927: Μια κάθοδος στην αληθινή κόλαση των μελλοθανάτων

Έπειτα από επιστολές και καταγγελίες, τον Ιούλιο του 1927, ένας ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εσπερινή» επισκέπτεται το φθισιατρείο για να καταγράψει τις συνθήκες ζωής των ασθενών. Η ομάδα των dirty ’30s & late ’20s «αναπαλαιώνει» και διασώζει τη μαρτυρία του για λογαριασμό της LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ιστορία μιας πόλης / Η Αθήνα της Πηνελόπης Δέλτα

Ποια είναι η σημασία του μυθιστορήματος «Οι Ρωμιοπούλες»; Με ποιο τρόπο αποτυπώθηκε η Αθήνα στη ζωή και το έργο της Πηνελόπης Δέλτα; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον ιστορικό Τάσο Σακελλαρόπουλο, υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, για τη σχέση της συγγραφέως με την πόλη που τη σημάδεψε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια επίσκεψη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!» / Φρίκη και ανθρώπινα ράκη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Αρχαιολογία & Ιστορία / «Γέλια καμπάνιζαν σαν καγχασμοί του Σατανά!»: Στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932

Τα dirty '30s & late '20s «ακολουθούν» τον δημοσιογράφο Χρήστο Εμ. Αγγελομάτη στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης το 1932 και διασώζουν εικόνες αποτροπιασμού που δύσκολα περιγράφονται. Παρά «τις άναρθρες κραυγές» και «τα στριγκά ξεφωνητά» που άκουσε στην είσοδο, ο ρεπόρτερ πέρασε την πύλη. Τι αντίκρισε;
DIRTY '30S & LATE '20S
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ποιον θεωρούσαν «άσχημο» στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Υπήρχαν και «άσχημα» αγαλματίδια στην αρχαία Αθήνα

Μικρά αγαλματίδια ή γλυπτά λατρευτικού ή θρησκευτικού συνήθως χαρακτήρα, που απεικονίζουν ανθρώπινες ή ζωικές μορφές: τα ειδώλια. Είναι όλα oμοιόμορφα ή υπάρχουν και ενδιαφέρουσες, συχνά αναπάντεχες, διαφοροποιήσεις; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Αναστασία Μεϊντάνη.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η ιστορία του κούρου Αριστοδίκου που στάθηκε ορόσημο της ελληνικής τέχνης

Αρχαιολογία / Κούρος Αριστόδικος: Ένα άγαλμα ορόσημο στην αρχαία ελληνική Τέχνη

Το άγαλμα, λίγο μεγαλύτερο του φυσικού μεγέθους, έχει ύψος 1,95 μ., είναι σμιλεμένο σε παριανό μάρμαρο, χρονολογείται από τους μελετητές γύρω στα 510-500 π.Χ., αποτελεί το τελευταίο δείγμα της μεγάλης σειράς των αττικών κούρων και αποκαλύπτει ποιες ήταν οι ταφικές συνήθειες στην Αθήνα εκείνης της εποχής.
THE LIFO TEAM
Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής και πώς λειτουργούσαν;

Ιστορία μιας πόλης / Ποιοι ήταν οι μαυραγορίτες της Κατοχής;

Πώς ήταν η καθημερινότητα στην Αθήνα της γερμανικής Κατοχής; Ποιες στρατηγικές ανέπτυξαν οι Αθηναίοι για να επιβιώσουν; Πώς και πού έβρισκαν τρόφιμα; Πώς επηρέασε η παρουσία των κατακτητών τις μετακινήσεις των κατοίκων της πόλης; H Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την καθημερινή ζωή στην κατοχική Αθήνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Ιστορία μιας πόλης / Τι έτρεχε με τους λαγούς στην αρχαία Αθήνα;

Στην αρχαία Αθήνα, ο λαγός δεν ήταν μόνο θήραμα, αλλά και σύμβολο ερωτικής επιθυμίας και γονιμότητας, ενώ χρησιμοποιούνταν επίσης ως προσφορά στους θεούς. Ο Ξενοφών έγραψε για το κυνήγι του, ενώ εμφανίζεται συχνά στην τέχνη - στα αγγεία, στις παραστάσεις συμποσίων, ακόμη και σε ταφικά μνημεία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Κάτια Μαργαρίτη ρίχνοντας φως στο παρελθόν ενός ζώου που είχε πολύ μεγαλύτερη σημασία απ’ ό,τι ίσως φανταζόμαστε.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα  / Μιμάρ Σινάν: Ο αρχιτέκτονας που έχτισε τα πιο σημαντικά κτίρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας

Στις 15 Απριλίου 1489 γεννήθηκε ο αρχιτέκτονας που έφτιαξε από τριακόσια τριάντα έργα. Ανάμεσα σε αυτά, το Τέμενος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς (1550 -1557) και το Κουρσούμ Τζαμί ή Τζαμί του Οσμάν Σαχ στα Τρίκαλα, το μοναδικό του έργο που σώζεται στην Ελλάδα.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Ιστορία μιας πόλης / «Η ερωμένη της»: Το πιο τολμηρό αθηναϊκό ρομάντζο του Μεσοπολέμου

Πόσο μπορεί να συμβάλει ένα βιβλίο στη σεξουαλική χειραφέτηση των Ελληνίδων; Η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την Παναγιώτα Βογιατζή για την Ντόρα Ρωζέττη και τη γυναικεία ομοφυλοφιλία στην Αθήνα των αρχών του 20ού αώνα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Αρχαιολογία & Ιστορία / Close up: Η ψηφιακά αποκατεστημένη τοιχογραφία στον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές

Το σημαντικότερο σωζόμενο έργο της κλασικής ξαναζωντανεύει 23 αιώνες μετά με τη βοήθεια της αρχαιομετρίας, της τεχνητή νοημοσύνη και της καλλιτεχνικής δημιουργίας σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασή του που ανοίγει νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
THE LIFO TEAM
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Ιστορία μιας πόλης / Δωσίλογοι: Ποιοι και γιατί συνεργάστηκαν με τους κατακτητές;

Πώς επιχειρήθηκε η αναθεώρηση της εικόνας των δωσιλόγων τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά την Κατοχή και τα Δεκεμβριανά, και ποια ήταν η επίδραση αυτής της αναθεώρησης στη δημόσια ιστορική μνήμη; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη για ένα θέμα ταμπού που ακόμα απασχολεί τους ιστορικούς αλλά και την κοινωνία.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ιστορία μιας πόλης / Από τι πέθαναν δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι το 430 π.Χ.;

Ο Θουκυδίδης ισχυρίζεται ότι ήταν μια ασθένεια εισαγόμενη, η οποία ξεκίνησε από την Αιθιοπία και προτού φθάσει στην Αθήνα, εξαπλώθηκε στην Αίγυπτο και την Περσική αυτοκρατορία. H Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με τον Στέφανο Παρασκευαΐδη για τον λοιμό των Αθηνών με την πρωτοφανή θνησιμότητα, καθώς υπολογίζεται ότι χάθηκε το 1/3 του πληθυσμού της πόλης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Επίσκεψη στον αρχέγονο κόσμο της Σαμοθράκης με σύμμαχο την τεχνολογία

Αρχαιολογία & Ιστορία / Σαμοθράκη: Βλέπουμε την ιστορία του νησιού ξανά με σύμμαχο την τεχνολογία

Η Σαμοθράκη του Νίκης, του Ομήρου, των Καβείρων, των φιλοσόφων, των χαρτογράφων της Αναγέννησης, των αρχαιολόγων, των αρχιτεκτόνων και των φωτογράφων του 20ού αιώνα αλλά και των σύγχρονων μοντελιστών σε μια εμπεριστατωμένη έκθεση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ