«Οι καρχαρίες δεν είναι τόσο σιωπηλοί όσο νομίζαμε»: Καταγράφηκε ήχος για πρώτη φορά

«Οι καρχαρίες δεν είναι τόσο σιωπηλοί όσο νομίζαμε»: Καταγράφηκε ήχος για πρώτη φορά Facebook Twitter
Οι πρώτοι ήχοι καρχαριών καταγράφηκαν από ερευνητές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη στο περιοδικό Royal Society Open Science / Φωτογραφία: Paul Caiger
0

Οι πρώτοι ήχοι από καρχαρίες καταγράφηκαν από ερευνητές, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο καρχαρίας παράγει ήχους κρότου όταν τους χειρίζεται.

«Οι καρχαρίες ίσως να μην είναι τόσο σιωπηλοί όσο νομίζαμε», είπε στο ABC News η Carolin Nieder, θαλάσσια βιολόγος στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η Nieder είπε ότι οι ήχοι «ανακαλύφθηκαν τυχαία», καθώς διεξήγαγε μια άλλη μελέτη που αναλύει τις ακουστικές ικανότητες των καρχαριών κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της προγράμματος στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία.

«Ποτέ δεν είχα σκεφτεί ότι οποιοσδήποτε από τους καρχαρίες που μελετούσα θα μπορούσε να παράγει οποιοδήποτε είδος ήχου. Ήμουν υπό την υπόθεση ότι οι καρχαρίες είναι σιωπηλά ψάρια, επομένως δεν θα έβγαζαν ενεργούς ήχους», είπε.

Η Nieder έπιασε επτά καρχαρίες στο λιμάνι Kaipara στη Νέα Ζηλανδία, πήρε άλλους τρεις από έναν τοπικό εμπορικό ψαρά και τους στέγασε σε ένα θαλάσσιο εργαστήριο σε «δεξαμενές κυκλικής ροής», ανέφερε η μελέτη.

Μετά από εγκλιματισμό για τουλάχιστον μια εβδομάδα, οι καρχαρίες μεταφέρθηκαν από τη δεξαμενή τους σε μια πειραματική δεξαμενή, όπου έλαβε χώρα ο χειρισμός, σύμφωνα με τη μελέτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, οι καρχαρίες «παρατηρήθηκε ευκαιριακά ότι παράγουν ήχους κρότου κάτω από το νερό».

Κατά μέσο όρο, οι καρχαρίες παρήγαγαν «εννιά κλικ κατά τον χειρισμό ενώ βρίσκονταν υποβρύχια» σε διάστημα 20 δευτερολέπτων, με σημαντικά περισσότερα κλικ κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών 10 δευτερολέπτων, είπε η μελέτη.

Η συνολική διάρκεια κλικ ήταν μόνο 48 χιλιοστά του δευτερολέπτου, είπε η μελέτη.

«Οι καρχαρίες δεν είναι τόσο σιωπηλοί όσο νομίζαμε»: Καταγράφηκε ήχος για πρώτη φορά Facebook Twitter
Οι ήχοι του καρχαρία που χτυπά τα δόντια του, καταγράφηκαν από ερευνητές σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Royal Society Open Science / Φωτογραφία: Eric Parmentier

Το 25% των κλικ σημειώθηκε όταν οι καρχαρίες αντέδρασαν με «έντονη κάμψη του κεφαλιού και του σώματος από τη μία πλευρά στην άλλη», περίπου το 70% σημειώθηκε με «ήρεμη ταλάντευση» και το 5% των κλικ σημειώθηκε «ελλείψει εμφανών κινήσεων του σώματος», είπε η μελέτη.

Ο αρχικός χειρισμός «πυροδοτεί μια απόκριση τρόμου, με αποτέλεσμα αυξημένη δραστηριότητα κλικ» και καθώς οι καρχαρίες συνηθίζουν περισσότερο τον χειρισμό, «η συμπεριφορά αυτή πιθανότατα μειώνεται, οδηγώντας σε λιγότερα κλικ με την πάροδο του χρόνου», ανέφερε η μελέτη.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά σε μικρότερο είδος καρχαρία. «Είναι ευάλωτος στη θήρευση», είπε η Nieder. «Ίσως αν ένας μικρός καρχαρίας σαν αυτόν δεχθεί επίθεση, ίσως αυτά τα κλικ να αποπροσανατολίσουν τον θηρευτή για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να ξεφύγει».

Η Nieder είπε στο ABC News ότι ο καρχαρίας είναι σε θέση να παράγει αυτόν τον ήχο κρότου λόγω των επίπεδων δοντιών του, τα οποία διαφέρουν από τα δόντια που έχουν άλλοι καρχαρίες.

Ο Neil Hammerschlag, πρόεδρος της Atlantic Shark Expeditions που δεν συμμετείχε σε αυτή τη μελέτη, είπε ότι «από καιρό πίστευε ότι οι καρχαρίες πρέπει να έχουν κάποιο τρόπο επικοινωνίας μέσω του ήχου».

«Η ιδέα ότι ορισμένοι καρχαρίες κάνουν ήχους είναι συναρπαστική γιατί για μένα αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν ως μορφή επικοινωνίας. Αυτό ανοίγει μια λεωφόρο για μελλοντική έρευνα», δήλωσε ο Hammerschlag στο ABC News.

Η Nieder ελπίζει ότι αυτή η αρχική παρατήρηση θα εμπνεύσει άλλους να βουτήξουν στην έρευνα γύρω από τους καρχαρίες και ότι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι «περίεργοι για τις τρέχουσες αντιλήψεις και θα συνεχίσουν να ακούν άλλα ζώα και είδη που θεωρούνται σιωπηλά».

Με πληροφορίες από ABC News

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM
«Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Περιβάλλον / «Πράσινα» ευρωπαϊκά ταμεία επενδύουν 33 δισ. δολάρια σε πετρελαϊκούς κολοσσούς

Έρευνα αποκαλύπτει ότι ευρωπαϊκά «πράσινα» επενδυτικά ταμεία κατέχουν μετοχές αξίας 33,5 δισ. δολαρίων σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως οι Shell, BP και ExxonMobil, παρά τους ισχυρισμούς τους περί βιωσιμότητας
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή χωρίζει τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Περιβάλλον / Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή «χωρίζει» τους οινοπαραγωγούς από τους αμπελώνες τους

Η οικογένεια Torres που παράγει κρασί στην Καταλονία από το 1870, δηλώνει ότι ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή της σε μεγαλύτερα υψόμετρα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια
LIFO NEWSROOM
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Περιβάλλον / Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί μπλακ άουτ παγκοσμίως - Προειδοποίηση από ειδικούς

Η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα του 2025 (X2.7) χτύπησε τη Γη προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ραδιοεπικοινωνιών στην Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή. Πιθανές νέες εκλάμψεις τις επόμενες ημέρες.
LIFO NEWSROOM