Βιταμίνη D και σκλήρυνση κατά πλάκας: Τι συμπέραναν Γάλλοι ερευνητές

Βιταμίνη D και σκλήρυνση κατά πλάκας: Τι συμπέραναν Γάλλοι ερευνητές Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου CHU Nîmes και του Πανεπιστημίου Montpellier στη Γαλλία κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η λήψη υψηλής δόσης χοληκαλσιφερόλης (βιταμίνη D3) μπορεί να μειώσει σημαντικά τη δραστηριότητα της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) στα αρχικά στάδια της νόσου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, έδειξε ότι η χορήγηση συγκεκριμένης δόσης βιταμίνης D κάθε δύο εβδομάδες μείωσε τη συχνότητα των υποτροπών και την εμφάνιση νέων βλαβών σε ασθενείς με κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (CIS) και πρώιμη μορφή υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας ΣΚΠ.

Η πολλαπλή σκλήρυνση συχνά ξεκινά με ένα οξύ επεισόδιο που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως η οπτική νευρίτιδα, η εγκάρσια μυελίτιδα ή σύνδρομα του εγκεφαλικού στελέχους. Το αρχικό αυτό στάδιο - γνωστό και ως κλινικά απομονωμένο σύνδρομο (CIS)- ενδέχεται να εξελιχθεί σε ΣΚΠ. Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου περιλαμβάνουν την παρουσία ολιγοκλωνικών ζωνών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, μεγάλο αριθμό βλαβών στη μαγνητική τομογραφία και νεαρή ηλικία κατά την έναρξη του CIS.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και εξέλιξης της ΣΚΠ, αλλά οι προηγούμενες κλινικές δοκιμές για τη συμπληρωματική χορήγησή της είχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η νέα μελέτη είχε στόχο να εξετάσει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D ως μονοθεραπεία σε πρόσφατα διαγνωσμένα περιστατικά CIS.

Η κλινική δοκιμή D-Lay MS

Η κλινική δοκιμή D-Lay MS διερεύνησε την αποτελεσματικότητα της χορήγησης υψηλής δόσης χοληκαλσιφερόλης σε 316 ασθενείς. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας 18 έως 55 ετών, είχαν πρόσφατη διάγνωση CIS (εντός 90 ημερών), χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον ορό (nmol/L) και τουλάχιστον δύο βλάβες στον εγκέφαλο ή θετικές ολιγοκλωνικές ζώνες.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: μία που έλαβε 100.000 IU χοληκαλσιφερόλης κάθε δύο εβδομάδες και μία που έλαβε εικονικό φάρμακο, για διάστημα 24 μηνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα της βιταμίνης D εμφάνισε σημαντική μείωση της δραστηριότητας της νόσου:

Η νόσος παρουσίασε δραστηριότητα στο 60,3% των ασθενών που έλαβαν βιταμίνη D, έναντι 74,1% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η έρευνα υποδεικνύει, ότι η υψηλή δόση βιταμίνης D μπορεί να αποτελέσει μια οικονομικά προσιτή και αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η πρόσβαση στις τυπικές τροποποιητικές θεραπείες της νόσου είναι περιορισμένη.

Το παραπάνω ίσως ανοίξει τον δρόμους στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας και προσφέρει ελπίδα στους ασθενείς που αναζητούν εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες.
 

 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ