Οι ΗΠΑ αίρουν τις επικηρύξεις για αξιωματούχους ενός από τους φονικότερους βραχίονες των Ταλιμπάν

Οι ΗΠΑ αίρουν τις επικηρύξεις για αξιωματούχους ενός από τους φονικότερους βραχίονες των Ταλιμπάν Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου
0

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την επικήρυξη τριών ανώτερων στελεχών των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών του Αφγανιστάν, ο οποίος ηγείται επίσης ενός ισχυρού δικτύου που κατηγορείται για αιματηρές επιθέσεις εναντίον της πρώην κυβέρνησης που υποστηρίχθηκε από τη Δύση, δήλωσαν αξιωματούχοι στην Καμπούλ.

Ο Σιρατζουντίν Χακκάνι, ο οποίος παραδέχτηκε ότι σχεδίαζε μια επίθεση τον Ιανουάριο του 2008 στο ξενοδοχείο Serena στην Καμπούλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης, δεν εμφανίζεται πλέον στον ιστότοπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Rewards for Justice. Στον ιστότοπο του FBI σήμερα, Κυριακή 23 Μαρτίου, εξακολουθούσε να υπάρχει αφίσα καταζητούμενου γι' αυτόν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακάλεσε τις επικηρύξεις που είχαν επιβληθεί στους Σιρατζουντίν, Αμπντούλ Αζίζ και Γιαχία Χακκάνι. «Τα τρία αυτά άτομα είναι δύο αδέλφια και ένας ξάδελφος», δήλωσε στο Associated Press.

Το δίκτυο Χακκάνι εξελίχθηκε σε έναν από τους φονικότερους βραχίονες των Ταλιμπάν μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ το 2001. Η ομάδα χρησιμοποίησε εκρηκτικούς μηχανισμούς στην άκρη του δρόμου, βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας - συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών της Ινδίας και των ΗΠΑ, της αφγανικής προεδρίας και άλλων σημαντικών στόχων. Επίσης, έχουν συνδεθεί με εκβιασμούς, απαγωγές και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζακίρ Τζαλάλι, δήλωσε ότι η απελευθέρωση του Αμερικανού κρατούμενου Τζορτζ Γκλέζμαν από τους Ταλιμπάν την Παρασκευή (21/3) και η άρση των επικηρύξεων δείχνει ότι και οι δύο πλευρές «ξεπερνούν τις επιπτώσεις της πολεμικής φάσης και κάνουν εποικοδομητικά βήματα για να ανοίξουν το δρόμο για πρόοδο» στις διμερείς σχέσεις. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Αφγανιστάν-ΗΠΑ είναι ένα καλό παράδειγμα της ρεαλιστικής  δέσμευσης μεταξύ των δύο κυβερνήσεων», δήλωσε ο Τζαλάλι.

Με πληροφορίες από Associated Press

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM
Μοντέlο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα της Balenciaga, αφήνοντας «άφωνες» Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ

Διεθνή / Μοντέλο με Πάρκινσον περπάτησε στην πασαρέλα του οίκου Balenciaga

Η 62χρονη Sonja Junoso από το Βερολίνο εμφανίστηκε στην πασαρέλα φορώντας ένα μακρύ καφέ παλτό πάνω από total black σύνολο και κέρδισε τον θαυμασμό των Νικόλ Κίντμαν και Άννα Γουίντουρ που βρίσκονταν στις πρώτες σειρές
LIFO NEWSROOM