Κίνδυνος λειψυδρίας από τις μειωμένες βροχές: Τι να κάνουν αγρότες και κάτοικοι

Κίνδυνος λειψυδρίας από τις μειωμένες βροχές: Τι να κάνουν αγρότες και κάτοικοι Facebook Twitter
Χαμηλή η στάθμη στο Φράγμα Αστερίου/ Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Μεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβλημα με τη λειψυδρία και στη χώρα μας, με τις προβλέψεις για τον πλανήτη να είναι δυσοίωνες λόγω της κλιματικής κρίσης.

Στο φράγμα του Πηνειού η κατάσταση είναι οριακή ενώ φέτος αξιολογείται πως η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη από την περσινή χρονιά, διότι το φράγμα γεμίζει στα 94 μέτρα. Το όριο ασφαλείας είναι 84 και αυτή τη στιγμή είναι στα 83, είναι δηλαδή κάτω και από το όριο ασφαλείας. Άλλωστε, από εδώ και πέρα στην Ηλεία μέχρι τον Οκτώβριο πολύ δύσκολα θα ξαναβρέξει, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, την ώρα που στον αγροτικό τομέα, οι ανάγκες ύδρευσης έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επίσης, από τον Πηνειό αρδεύεται όλος ο κάμπος και η περσινή χρονιά συνοδεύτηκε από τριβές και εντάσεις μεταξύ καλλιεργητών και γενικής διοίκησης του οργανισμού που διαχειρίζεται το φράγμα, διότι η εκ περιτροπής άρδευση και η παροχή λιγότερου νερού προκαλεί διαφωνίες. Πέρυσι υπήρξαν και δύο δεκαήμερα κύματα καύσωνα τον Ιούλιο. Αν λοιπόν, επαναληφθούν και αυτή την χρονιά τόσο μεγάλες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών, με το νερό από τώρα να βρίσκεται στα χαμηλότερα από το όριο ασφαλείας επίπεδα, είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή.

Στη λίμνη του Μαραθώνα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορα νησάκια καθώς φαίνεται πως πέφτει ολοένα και περισσότερο η στάθμη. Το θέμα του προβλήματος της λειψυδρίας σε πάρα πολλές περιοχές οφείλεται σε θέματα διαχείρισης βελτίωσης των δικτύων και οπωσδήποτε, «απαιτείται μεγαλύτερη σύνεση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαμπατανάκη, διευθυντή Υδάτινων Πόρων και Γεωθερμίας του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), αν και φέτος από άποψη βροχοπτώσεων τα πράγματα ήταν καλύτερα από την περασμένη χρονιά δεν ήταν τόσο καλά όσο θα θέλαμε για να αναπληρωθεί το έλλειμμα του προηγούμενου έτους. Η μεγαλύτερη ξηρασία που έχει υποστεί η χώρα μας ήταν την περίοδο 1989 - 1990, και η χειρότερη που έχει καταγραφεί με επιστημονικό τρόπο στη χώρα μας. Όμως οι ανάγκες μας σε ύδρευση ήταν διαφορετικές. Τότε η Αθήνα είχε ανάγκη 650.000 κυβικά ημερησίως, ενώ σήμερα 1,2 εκατομμύριο κυβικά περίπου ημερησίως, όπως τόνισε ο κ. Σαμπατανάκης στο ΕΡΤNews.

«Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση», σύμφωνα με τον διευθυντή Υδάτινων Πόρων και Γεωθερμίας του ΙΓΜΕ και όπως υπογράμμισε, «κανείς δεν μπορεί να κάνει μετεωρολογικές προβλέψεις σε καμία χώρα, για το ποσοστό των βροχοπτώσεων το επόμενο έτος ή ακόμα και το επόμενο εξάμηνο». Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο ημερήσιας κατανάλωσης νερού μαζί με την Ιταλία, περίπου στα 170 λίτρα με 180 ημερησίως κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαμπατανάκη.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο κ. Σαμπατανάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αγρότες να μην ποτίζουν τις μεσημεριανές ώρες καθώς το νερό ουσιαστικά δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί από το χώμα.  Ταυτόχρονα οι κάτοικοι επίσης, περιοχών της Αττικής με γεωτρήσεις θα ήταν σωστό να μην τις χρησιμοποιούν για να γεμίζουν πισίνες ή να ποτίζουν γκαζόν. Είναι ουσιαστικό, όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Υδάτινων Πόρων του ΙΓΜΕ, να κατανοήσουμε ότι η σωστή διαχείριση και οπωσδήποτε η μεγαλύτερη σύνεση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του νερού είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Περιβάλλον / Αναπάντεχη ανακάλυψη: Κροταλίες στην Καλιφόρνια φέρουν δηλητήριο για συγκεκριμένα θηράματα

Η νέα αυτή ανακάλυψη υποδηλώνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, οι κροταλίες είχαν ρυθμίσει το δηλητήριό τους για να επιτίθενται σε πιο εξειδικευμένα θηράματα
LIFO NEWSROOM
Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Περιβάλλον / Οι πλούσιες χώρες καθυστερούν τη δράση για την κλιματική κρίση, προειδοποιούν νησιωτικά κράτη

Οι πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου κατηγορούν τις ανεπτυγμένες οικονομίες για αδράνεια ως προς την κλιματική κρίση, θέτοντας τις ζωές εκατομμυρίων σε κίνδυνο
LIFO NEWSROOM
Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Περιβάλλον / Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κρίση: Μαζική λεύκανση πλήττει το 84% των υφάλων

Πάνω από το 84% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως έχουν υποστεί λεύκανση λόγω ακραίων θερμοκρασιών στους ωκεανούς - Ο πλανήτης σε αχαρτογράφητα νερά, προειδοποιούν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM