Κίνδυνος λειψυδρίας από τις μειωμένες βροχές: Τι να κάνουν αγρότες και κάτοικοι

Κίνδυνος λειψυδρίας από τις μειωμένες βροχές: Τι να κάνουν αγρότες και κάτοικοι Facebook Twitter
Χαμηλή η στάθμη στο Φράγμα Αστερίου/ Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Μεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβλημα με τη λειψυδρία και στη χώρα μας, με τις προβλέψεις για τον πλανήτη να είναι δυσοίωνες λόγω της κλιματικής κρίσης.

Στο φράγμα του Πηνειού η κατάσταση είναι οριακή ενώ φέτος αξιολογείται πως η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη από την περσινή χρονιά, διότι το φράγμα γεμίζει στα 94 μέτρα. Το όριο ασφαλείας είναι 84 και αυτή τη στιγμή είναι στα 83, είναι δηλαδή κάτω και από το όριο ασφαλείας. Άλλωστε, από εδώ και πέρα στην Ηλεία μέχρι τον Οκτώβριο πολύ δύσκολα θα ξαναβρέξει, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, την ώρα που στον αγροτικό τομέα, οι ανάγκες ύδρευσης έχουν πολλαπλασιαστεί.

Επίσης, από τον Πηνειό αρδεύεται όλος ο κάμπος και η περσινή χρονιά συνοδεύτηκε από τριβές και εντάσεις μεταξύ καλλιεργητών και γενικής διοίκησης του οργανισμού που διαχειρίζεται το φράγμα, διότι η εκ περιτροπής άρδευση και η παροχή λιγότερου νερού προκαλεί διαφωνίες. Πέρυσι υπήρξαν και δύο δεκαήμερα κύματα καύσωνα τον Ιούλιο. Αν λοιπόν, επαναληφθούν και αυτή την χρονιά τόσο μεγάλες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών, με το νερό από τώρα να βρίσκεται στα χαμηλότερα από το όριο ασφαλείας επίπεδα, είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά σε ό,τι αφορά την αγροτική παραγωγή.

Στη λίμνη του Μαραθώνα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουν εμφανιστεί διάφορα νησάκια καθώς φαίνεται πως πέφτει ολοένα και περισσότερο η στάθμη. Το θέμα του προβλήματος της λειψυδρίας σε πάρα πολλές περιοχές οφείλεται σε θέματα διαχείρισης βελτίωσης των δικτύων και οπωσδήποτε, «απαιτείται μεγαλύτερη σύνεση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαμπατανάκη, διευθυντή Υδάτινων Πόρων και Γεωθερμίας του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), αν και φέτος από άποψη βροχοπτώσεων τα πράγματα ήταν καλύτερα από την περασμένη χρονιά δεν ήταν τόσο καλά όσο θα θέλαμε για να αναπληρωθεί το έλλειμμα του προηγούμενου έτους. Η μεγαλύτερη ξηρασία που έχει υποστεί η χώρα μας ήταν την περίοδο 1989 - 1990, και η χειρότερη που έχει καταγραφεί με επιστημονικό τρόπο στη χώρα μας. Όμως οι ανάγκες μας σε ύδρευση ήταν διαφορετικές. Τότε η Αθήνα είχε ανάγκη 650.000 κυβικά ημερησίως, ενώ σήμερα 1,2 εκατομμύριο κυβικά περίπου ημερησίως, όπως τόνισε ο κ. Σαμπατανάκης στο ΕΡΤNews.

«Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση», σύμφωνα με τον διευθυντή Υδάτινων Πόρων και Γεωθερμίας του ΙΓΜΕ και όπως υπογράμμισε, «κανείς δεν μπορεί να κάνει μετεωρολογικές προβλέψεις σε καμία χώρα, για το ποσοστό των βροχοπτώσεων το επόμενο έτος ή ακόμα και το επόμενο εξάμηνο». Με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είμαστε στο υψηλότερο επίπεδο ημερήσιας κατανάλωσης νερού μαζί με την Ιταλία, περίπου στα 170 λίτρα με 180 ημερησίως κατά μέσον όρο, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σαμπατανάκη.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο κ. Σαμπατανάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό οι αγρότες να μην ποτίζουν τις μεσημεριανές ώρες καθώς το νερό ουσιαστικά δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί από το χώμα.  Ταυτόχρονα οι κάτοικοι επίσης, περιοχών της Αττικής με γεωτρήσεις θα ήταν σωστό να μην τις χρησιμοποιούν για να γεμίζουν πισίνες ή να ποτίζουν γκαζόν. Είναι ουσιαστικό, όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Υδάτινων Πόρων του ΙΓΜΕ, να κατανοήσουμε ότι η σωστή διαχείριση και οπωσδήποτε η μεγαλύτερη σύνεση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση του νερού είναι κάτι πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Περιβάλλον / «Περισσότερους θανάτους από τον καύσωνα» προβλέπουν οι ειδικοί μετά την ανησυχητική έκθεση του WMO

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός και το U.K. Meteorological Office προειδοποιούν ότι «έρχεται ρεκόρ ζέστης που θα ωθήσει τη Γη σε πιο θανατηφόρα και δυσάρεστα άκρα»
LIFO NEWSROOM
«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM