Θα ήταν θεμιτό οι εγκεφαλικά νεκρές γυναίκες να γίνονται παρένθετες μητέρες; 

Θα ήταν θεμιτό οι εγκεφαλικά νεκρές γυναίκες να γίνονται παρένθετες μητέρες;  Facebook Twitter
Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τη δωρεά οργάνων από τη δωρεά ολόκληρου του σώματος για κύηση; Είναι ότι μοιάζει «απάνθρωπο»; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΘΑ ΗΤΑΝ ΘΕΜΙΤΟ
 οι εγκεφαλικά νεκρές γυναίκες να γίνονται παρένθετες μητέρες; Υποθέτω ότι αυτή η ερώτηση κάνει ήδη το αίμα σας να βράζει. Και πώς να μην το κάνει. Η διατύπωση ακούγεται σαν να λες «τώρα που οι μήτρες πέθαναν μεν, δεν σταμάτησαν να λειτουργούν δε, μήπως να τις βάλουμε να κάνουν μια τελευταία δουλειά; Μήπως μπορούν να γίνουν χρήσιμες λίγο ακόμη; Τόσος κόσμος θέλει παιδιά, γιατί να μην τις εκμεταλλευτούμε;».

Anna Smajdor: Επαναφέροντας την ιδεά της «συνολικής δωρεάς σώματος για κύηση»

Όμως τα πράγματα, αυτήν τη φορά, δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Η δρ. Anna Smajdor, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, είδε μια απ’ τις τελευταίες της εργασίες να γίνονται viral και να φτάνουν μέχρι την πόρτα του «Cosmopolitan». Το θέμα με το οποίο καταπιάστηκε ήταν αυτό: θα έπρεπε ένα πρόσωπο να έχει την επιλογή της «συνολικής δωρεάς σώματος για κύηση» όταν επιλέγει τα όργανα που επιθυμεί να δωρίσει μετά θάνατον;

Αν όχι, γιατί; Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τη δωρεά οργάνων από τη δωρεά ολόκληρου του σώματος για κύηση; Είναι ότι μοιάζει «απάνθρωπο»; Είναι ότι δεν πιστεύουμε πως η σχετική συναίνεση μπορεί να εκταθεί σε όλο το διάστημα μιας εγκυμοσύνης; Μας φαίνεται πιο ευκολοχώνευτο κάτι «στιγμιαίο», όπως η αφαίρεση ενός οργάνου και η μεταμόσχευσή του σ’ ένα άλλο πρόσωπο, ενώ η χρήση ενός νεκρού σώματος για εγκυμοσύνη μάς φαίνεται υπερβολική; 

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση στον κλάδο σχετικά με το τι σημαίνει ακριβώς «συναίνεση» και κυρίως γύρω από το πώς ξέρει το άτομο σε τι ακριβώς συναινεί. Δεν αρκεί το «ναι», μας λέει η βιοηθική. Η συναίνεση πρέπει να είναι και πολλά άλλα, πρέπει να είναι ενημερωμένη, πρέπει το πρόσωπο που συναινεί να έχει πλήρη εικόνα των συνεπειών και, επίσης, πρέπει να είναι ελεύθερη.

Η επιστήμη, φαίνεται να λέει η δρ. Smajdor, δεν μπορεί να δεσμεύεται από το τι φαίνεται στο κοινό «κόκκινη γραμμή». Αν έχεις ένα ιατρικό πρωτόκολλο βασισμένο σε μια λογική και ηθικά θεμελιωμένη πορεία σκέψης, μπορείς να προχωρήσεις αυτή την πορεία σκέψης μέχρι το τέλος. Για εκείνη, το τελευταίο σκαλοπάτι της δωρεάς οργάνων είναι η δωρεά ολόκληρου του σώματος ώστε να κυοφορηθεί ένα έμβρυο που υπό άλλες συνθήκες θα κυοφορείτο από παρένθετη μητέρα. Μάλιστα, σημειώνει πως κάτι τέτοιο θα έλυνε το πολύπλοκο ηθικό και νομικό ζήτημα με τις ζώσες παρένθετες μητέρες, αφού θα μπορούσαμε απλώς να χρησιμοποιήσουμε έναν πόρο που έχουμε στη διάθεσή μας και τον αφήνουμε να πάει χαμένο. 

Μεταξύ σοβαρού και αστείου: Το θέμα είναι το πώς σκεφτόμαστε για ζητήματα βιοηθικής

Διαβάζοντας το πόνημά της δρ. Smajdor μού κατέστη γρήγορα σαφές ότι δεν θέλει ακριβώς να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτής της ιατρικής πρακτικής. Θέλει να καταδείξει ότι το πλαίσιο γύρω από τη δωρεά σώματος και οργάνων είναι ενδεχομένως έωλο και μπορεί, τελικά, να μη βασίζεται σε ισχυρά ηθικά θεμέλια. Εδώ να σημειώσω το εξής: στην ηθική, και δη στη βιοηθική, έννοια-κλειδί είναι η συναίνεση. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση στον κλάδο σχετικά με το τι σημαίνει ακριβώς «συναίνεση» και κυρίως γύρω από το πώς ξέρει το άτομο σε τι ακριβώς συναινεί. Δεν αρκεί το «ναι», μας λέει η βιοηθική.

Η συναίνεση πρέπει να είναι και πολλά άλλα, πρέπει να είναι ενημερωμένη, πρέπει το πρόσωπο που συναινεί να έχει πλήρη εικόνα των συνεπειών και, επίσης, πρέπει να είναι ελεύθερη. Σκεφτείτε, ας πούμε, μια ηλικιωμένη μητέρα που θέλει να συναινέσει στην ευθανασία γιατί νιώθει ότι είναι βάρος για τα παιδιά της. Ή αυτοκτονικούς ενήλικες που επιθυμούν την υποβοηθούμενη αυτοκτονία δίνοντας ως αντάλλαγμα τη δωρεά των οργάνων τους. Ή έναν άνθρωπο που ερωτάται απ’ το νοσοκομείο αν τα στοιχεία της περίπτωσής του μπορούν να χρησιμοποιηθούν από μια «ιατρική ερευνητική ομάδα» και αργότερα αποδεικνύεται ότι συναίνεσε στη χρήση των ιατρικών του δεδομένων για μια μελέτη με ρατσιστικό πρόσημο, που επιδίωκε να αποδείξει τη φυλετική του κατωτερότητα. Αν μπορώ να συναινέσω στη δωρεά οργάνων, ρωτά η δρ. Smajdor, γιατί δεν μπορώ να συναινέσω στη δωρεά του σώματός μου με σκοπό την κύηση; 

Το δόγμα του σοκ σε ιατρική εκδοχή

H εργασία της, η οποία είναι γραμμένη με υποδόριο χιούμορ, έχει σκοπό να σοκάρει. Μοιάζει να θέλει να μας ταρακουνήσει για να καταλάβουμε ότι έχουν κανονικοποιηθεί πρακτικές με τις οποίες δεν είμαστε πραγματικά ηθικά εντάξει, απλώς δεν το σκεφτόμαστε και τόσο πολύ. Όπως γράφει, καταλήγοντας, «αν πιστεύουμε ότι η τωρινή προσέγγισή μας στη δωρεά οργάνων και την αναπαραγωγική ιατρική είναι καλώς καμωμένη, η δωρεά ολόκληρου του σώματος με σκοπό την κύηση φαίνεται να προκύπτει ως φυσικό επόμενο των διαδικασιών που ήδη διεξάγονται. Αυτό που έχω γράψει μπορεί να ιδωθεί ως νοητικό πείραμα. Αν, απ’ τη μια μεριά, βλέπουμε τη δωρεά ολόκληρου του σώματος με σκοπό την κύηση ως κάτι εξοργιστικό, αυτό μας δείχνει ότι έχουμε μερικές δύσκολες ερωτήσεις ν’ απαντήσουμε σε σχέση με το μέλλον της δωρεάς οργάνων από θανόντες δότες. Αν, όμως, η δωρεά ολόκληρου του σώματος με σκοπό την κύηση ιδωθεί ως ένας αποδεκτός τρόπος αναπαραγωγής, ενώ παράλληλα μας επιτρέπει ν’ αποφύγουμε τα ηθικά διλήμματα της παρένθετης μητρότητας, θα έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να την αποδεχτούμε ως μια λογική και ωφέλιμη προέκταση δραστηριοτήτων που ήδη θεωρούμε ηθικά αποδεκτές».

Οι νεκροί άντρες είναι ήδη αντικείμενα μεταθανάτιας αναπαραγωγής

Διάβασα μια συνέντευξή της στην οποία εξηγεί το πώς και γιατί έγραψε αυτή την εργασία. Αναφέρθηκε σε μια άλλη πρακτική που αυτήν τη στιγμή συμβαίνει στον κόσμο: τη μεταθανάτια ανάκτηση σπέρματος (ΜΑΣ). Η ΜΑΣ είναι μια διαδικασία κατά την οποία συλλέγονται σπερματοζωάρια από τους όρχεις ενός άντρα εγκεφαλικά νεκρού. Υπάρχουν και άλλες τέτοιες διαδικασίες, εξίσου ανατριχιαστικές. Πρόσφατα στο Ισραήλ ερωτήθηκαν οι γονείς των νεκρών στρατιωτών αν επιθυμούν απόσπαση και κατάψυξη του σπέρματος του γιου τους. Ήδη, λόγω του πολέμου, υπάρχουν περισσότερες από 200 περιπτώσεις γονέων που ανέκτησαν το σπέρμα του γιου τους με σκοπό κάποια στιγμή να γεννηθεί το παιδί του. Η χρήση του σώματος του θανόντος για αναπαραγωγικούς σκοπούς είναι ήδη μια πραγματικότητα, και στην περίπτωση του Ισραήλ έχει προβληθεί ως μια «συγκινητική παροχή» στους γονείς που χάνουν τους γιους τους. 

Η δρ. Smajdor δήλωσε: «Το σενάριο που περιέγραψα στην εργασία μου προκαλεί ενοχλητικές εικόνες και συνδηλώσεις. Κι όμως, αυτό συμβαίνει συχνά με τη βιοϊατρική τεχνολογία. Είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς πώς αντέδρασαν οι άνθρωποι με την ιδέα των “παιδιών του σωλήνα”. Ο πρώτος γιατρός που επιχείρησε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς στην Ιαπωνία κατηγορήθηκε για δολοφονία. Η χρήση της αναισθησίας με σκοπό τη μείωση του πόνου κατά τον τοκετό θεωρήθηκε ύβρις και παραβίαση της ιερής βιβλικής εντολής ότι οι γυναίκες πρέπει να γεννούν “με μόχθο και θλίψη”». 

Η εποχή μας έχει περισσότερη τεχνολογία απ’ ό,τι απαντήσεις

Η τεχνολογία τρέχει και αυτό θα μπορούσε να είναι θαυμάσιο. Ταυτόχρονα, ανοίγονται δυνατότητες που δυσκολευόμαστε να συζητήσουμε. Ειδικά στον χώρο της αναπαραγωγής, η συζήτηση είναι τεράστια. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δει κανείς την παρένθετη μητρότητα ως μια πρακτική που δεν θα εκμεταλλευτεί τις φτωχές γυναίκες∙ είναι δύσκολο να συζητήσουμε πότε η πώληση ωαρίων γίνεται με ελεύθερη βούληση και πότε λόγω οικονομικής δυσπραγίας∙ η ευθανασία εγείρει τρομερά ερωτήματα για το πώς μπορεί ένα κράτος να εγγυηθεί ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα βοηθά πραγματικά τους ασθενείς και δεν θα οδηγήσει στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής.

Ταυτόχρονα, όταν μέσα από τέτοιες τεχνολογίες γεννιούνται παιδιά, τα ηθικά ερωτήματα αυξάνονται. Μπορεί ένα παιδί γεννημένο με διπλό δότη, όταν μεγαλώσει, να έχει ενστάσεις για τον τρόπο της γέννησής του. Μπορεί ένα παιδί που γνωρίζει ότι έγινε «κατά παραγγελία» στη διαδικασία της εξωσωματικής να αντιμετωπίσει περίπλοκα υπαρξιακά ζητήματα. Πολύ πρόσφατα, η κόρη του Έλον Μασκ έφερε ακριβώς αυτό στην επικαιρότητα. «Το φύλο που μου αποδόθηκε στη γέννηση ήταν ένα προϊόν που αγοράστηκε και πληρώθηκε. Επομένως, όταν ήμουν ένα θηλυπρεπές παιδί και αργότερα απεδείχθη ότι είμαι τρανς, πήγα ενάντια στο προϊόν που πουλήθηκε», έγραψε η 20χρονη. Αυτό που αναδεικνύει με αυτή την ανάρτηση δεν είναι ούτε μικρό, ούτε λίγο. Μαζί με όλ’ αυτά, η δωρεά ωαρίων και σπέρματος ήδη προκαλεί συζητήσεις για αύξηση του κινδύνου της «κατά λάθος» αιμομιξίας. 

Η δρ. Smajdor έγραψε ένα κείμενο που εξόργισε. Πέτυχε να φέρει στην επικαιρότητα ένα πολύ δύσκολο ζήτημα: τη συνάντηση της δωρεάς οργάνων με την αναπαραγωγική ιατρική. Επειδή αυτά τα ζητήματα μένουν συνήθως εντός των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μου φαίνεται ότι είναι διανοητική επιτυχία να μετουσιωθούν σε μια εικόνα που προκαλεί συναίσθημα και σκέψη στο κοινό, αυτήν της εγκεφαλικά νεκρής εγκύου που κρατιέται τεχνητά στη ζωή μέχρι τον επιτυχημένο τοκετό. Η κοινωνία μας χρειάζεται να είμαστε όλες και όλοι ενημερωμένες κι ενημερωμένοι για αυτά τα ζητήματα και, μερικές φορές, η συλλογική οργή είναι το πρώτο βήμα πριν από τη δημιουργία συλλογικού ενδιαφέροντος. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φάκελος μεταμοσχεύσεις: «Δυνάμει λήπτες οργάνων είμαστε όλοι»

Ελλάδα / Φάκελος μεταμοσχεύσεις: «Δυνάμει λήπτες οργάνων είμαστε όλοι»

Οι μεταμοσχεύσεις και η δωρεά οργάνων στην Ελλάδα, το νομικό πλαίσιο, οι αριθμοί και η πραγματικότητα, μέσα από μια συζήτηση με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, Συντονιστή Διευθυντή Μονάδων Εντατικής Θεραπείας του Ωνασείου Ανδρέα Καραμπίνη και με τον λήπτη Γιάννη Ρέππα που ζει εδώ και μια επταετία με «καινούργιο» συκώτι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Διεθνή / Ιταλία: Η Μελόνι μόλις πέρασε τον πιο σκληρό νόμο στη Δύση για την παρένθετη μητρότητα

Παρά το γεγονός ότι η παρένθετη μητρότητα ήταν ήδη απαγορευμένη στη χώρα, ο νέος νόμος την κατατάσσει ως «καθολικό έγκλημα» διεθνούς χαρακτήρα, όπως η τρομοκρατία ή η γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM
«Ιώβεια υπομονή», λέει ο μαιευτήρας της 55χρονης που γέννησε το εγγόνι της, για όσα πέρασε μέχρι να τα καταφέρει

Ελλάδα / Γέννησε τον εγγονό της στην Κρήτη: Ο μαιευτήρας εξηγεί ποιο ήταν το σύνδρομο που επέβαλε την παρένθετη κύηση

Η 55χρονη γιαγιά που γέννησε το παιδί της κόρης της είχε «ιώβεια υπομονή», λέει ο μαιευτήρας - Οι αποτυχημένες προσπάθειες και τα 2 χρόνια που διήρκησε η διαδικασία
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Οπτική Γωνία / Τι περιμένει ο Μητσοτάκης από τη Μελόνι και τι φοβάται από τον Μερτς;

Ενώ η παραπομπή ή μη του Κώστα Αχ. Καραμανλή παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση, η σχέση του ελληνικού δημοσίου με την Hellenic Train επανεξετάζεται, και ο πρωθυπουργός προβληματίζεται για τις συνέπειες από την αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ