Όλα επανεξετάζονται και για την Ελλάδα κατά τη δεύτερη θητεία του Τραμπ

Στροφή στον σκληρό ρεαλισμό και για την Ελλάδα Facebook Twitter
Ο Τραμπ ταπείνωσε σε δημόσια θέα τον Ουκρανό ηγέτη και τον χρησιμοποίησε για να δείξει ότι στο εξής κάθε αμερικανική βοήθεια θα προσφέρεται λαμβάνοντας άμεσα ανταλλάγματα. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΜΠ
 αλλάζει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ έτσι όπως την ξέραμε τα τελευταία πολλά χρόνια και προκαλεί διεθνή αναστάτωση. Ο «νέος σερίφης», όπως αποκάλεσε ο Τζει Ντι Βανς τον Ντόναλντ Τραμπ, επιβάλλει τους δικούς του κανόνες με ωμό, κυνικό τρόπο, χωρίς προσχήματα. Το δίκαιο του ισχυρού και η συναλλακτική πολιτική είναι οι νέοι κανόνες. Η Ουκρανία και ο ηγέτης της το διαπίστωσαν πρώτοι, με πικρό τρόπο. 

Πολλοί θυμήθηκαν αυτές τις μέρες, μετά το περιστατικό με τον Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, τη φράση που αποδίδεται στον Χένρι Κίσινγκερ: «Το να είσαι εχθρός της Αμερικής μπορεί να είναι επικίνδυνο, αλλά το να είσαι φίλος της μπορεί να είναι θανατηφόρο». Ο Τραμπ ταπείνωσε σε δημόσια θέα τον Ουκρανό ηγέτη όταν πήγε να του αντιμιλήσει και τον χρησιμοποίησε για να δείξει πρώτα στους Αμερικανούς, αλλά και διεθνώς, ότι στο εξής κάθε αμερικανική βοήθεια θα προσφέρεται λαμβάνοντας άμεσα ανταλλάγματα. Βέβαια, οι ΗΠΑ είναι αυτές που κερδίζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία από την αρχή και σε πολλά πεδία, γεωπολιτικά και οικονομικά. Ο Ντόναλντ Τραμπ, όμως, επιδεικνύοντας τη συναλλακτική πολιτική που εγκαινιάζει με τη «γονατισμένη» Ουκρανία, επιζητά κι άλλα ανταλλάγματα. 

Για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει την τουρκική απειλή, η σχέση με τις ΗΠΑ θεωρείται κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από τους Έλληνες πολιτικούς, αυτός που έχει δει το κυνικό πρόσωπο του Τραμπ από κοντά είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζητούσε διακαώς μια συνάντηση μαζί του το 2017. Οταν αυτή πραγματοποιήθηκε, ο Τσίπρας, που του είχε πλέξει πριν το εγκώμιο, παίρνοντας πίσω παλιότερα αρνητικά σχόλια και μιλώντας για τις κοινές τους αξίες, είδε τον Αμερικανό Πρόεδρο, που έδειχνε βιαστικός και αδιάφορος, να ανακοινώνει με αρκετά ταπεινωτικό τρόπο που προκάλεσε αμηχανία στην ελληνική αποστολή μια συμφωνία αναβάθμισης F-16, κάτι που δεν ήταν καθόλου γνωστό στην Ελλάδα. Προφανώς, υπήρχε μια συζήτηση σε εξέλιξη μεταξύ των δύο πλευρών, που ο Αλέξης Τσίπρας δεν περίμενε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα αποκάλυπτε και θα ανακοίνωνε δημόσια χωρίς καν να τον ρωτήσει. Γι’ αυτό και η αμηχανία που προκάλεσε η δημοσιοποίησή της ήταν φανερή, παρά την προσπάθεια να κρύψουν την έκπληξή τους. Ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τότε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, τη συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16 ως μια επικερδή συμφωνία για τις ΗΠΑ, η οποία θα δημιουργούσε για τους Αμερικανούς μερικές νέες θέσεις εργασίας, επιδεικνύοντας κυνικά ότι για εκείνον δεν είχε κανένα άλλο νόημα η συγκεκριμένη συνάντηση εκτός από αυτό.

Στροφή στον σκληρό ρεαλισμό και για την Ελλάδα Facebook Twitter
Από τους Έλληνες πολιτικούς, αυτός που έχει δει το κυνικό πρόσωπο του Τραμπ από κοντά είναι ο Αλέξης Τσίπρας.

Ήταν τότε που ο Μανόλης Γλέζος, οργισμένος, είχε δηλώσει πως «όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός αγωνίζεται για να μειωθεί η ανεργία στις ΗΠΑ, αγοράζοντας τα F-16, προσφέρει γη και ύδωρ στη μητρόπολη της παγκοσμιοποίησης, επεκτείνοντας την παραχώρηση της Σούδας, ξαναγυρίζει την Ελλάδα στην εποχή του Πιουριφόι, όταν οι ΗΠΑ διόριζαν τους πρωθυπουργούς, και υμνεί τον πλανητάρχη για τα “δημοκρατικά του αισθήματα”, τότε η υποταγή της χώρας στις ΗΠΑ είναι όχι μόνο φανερή αλλά και ολοκληρωτική. Λυπάμαι και οργίζομαι που η ελληνική κυβέρνηση, αντί να αγωνίζεται για την Εθνική Ανεξαρτησία, διαπραγματεύεται το σε ποιον συμφέρει περισσότερο να την παραδώσει». Η σκληρή κριτική, ωστόσο, δεν είχε πτοήσει τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θεωρούσε πολύ σημαντική την καλή σχέση με τον Τραμπ και τη στήριξη των ΗΠΑ για την επιβίωση της κυβέρνησής του. 

Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει;

Για την Ελλάδα, που αντιμετωπίζει την τουρκική απειλή, η σχέση με τις ΗΠΑ θεωρείται κρίσιμη για την εθνική ασφάλεια από τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η Ε.Ε. μέχρι στιγμής δεν μπορεί να της παρέχει αξιόπιστες εγγυήσεις και πολλά κράτη-μέλη, αδιαφορώντας για την κατοχή εδαφών της Κύπρου, τις απειλές στην Ελλάδα, το αυταρχικό καθεστώς Ερντογάν και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεργάζεται στενά με την Τουρκία και της πουλά όπλα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι του ασκείται κριτική πως ταυτίστηκε άνευ όρων με τους Δημοκρατικούς του Μπάιντεν και σε πολλούς Ρεπουμπλικανούς δεν άρεσε αυτό, έχει ξεκαθαρίσει ότι επιδίωξή του είναι να συνεχιστεί ανέφελα η στενή και στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και με τη νέα διοίκηση, με την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει επαφές. 

Στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός επανέλαβε μεν τη δέσμευση της Ε.Ε. για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία», όμως του επισήμανε ότι αυτό απαιτεί σημαντική ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. αλλά και αμερικανική στήριξη. 

Η αίσθηση που επικρατεί διεθνώς είναι ότι «η νέα αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια αντιπαράθεση με τα διεθνή ερείσματα των Δημοκρατικών, τα οποία θέλουν να κάνουν πέρα», αναφέρει έμπειρος Έλληνας διπλωμάτης. «Όσοι ξένοι ηγέτες στήριξαν τους Δημοκρατικούς θεωρούνται αντίπαλοι για τον Τραμπ και έτσι αντιμετωπίζονται». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική διπλωματία θα προσπαθήσει να πείσουν τον Τραμπ ότι δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βάλουν όλα τα αυγά στο καλάθι της Τουρκίας, η οποία δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος. Τα συμφέροντα μόνο και όχι το διεθνές δίκαιο, άλλωστε, είναι που υπολογίζουν οι ηγέτες με αυτό το προφίλ. Οχι ότι αυτό δεν ίσχυε και παλιότερα βέβαια. 

Εκείνο που δεν αμφισβητείται από κανέναν είναι ότι η περίοδος αυτή, κατά την οποία διεθνείς συμμαχίες και ισορροπίες αλλάζουν ξανά, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, ειδικά για χώρες όπως η Ελλάδα, με τον επιθετικό γείτονα που καραδοκεί και έχει κάθε λόγο στην αναμπουμπούλα να χαίρεται.  

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ