Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ; Facebook Twitter
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ασκείται μια πρωτοφανής και άκομψη πίεση στην Ουκρανία να μπει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για την ειρήνη που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τη Ρωσία. Μπορεί η Ουκρανία να αποφύγει αυτό το πλαίσιο; Φωτ.: Andrew Harnik/Getty Images/Ideal Image
0

— Γιατί πιστεύετε ότι οδηγούμαστε σε μια παγκόσμια δυστοπία, όπως γράψατε πρόσφατα;
Σε ένα επιβαρυμένο παγκόσμιο περιβάλλον, που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την αβεβαιότητα και την αστάθεια (κρίσεις, πολεμικές συγκρούσεις, αδυναμίες των διεθνών θεσμών, παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, αναδυόμενες τεχνολογίες, αυταρχικά και αναθεωρητικά καθεστώτα), προστίθεται η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διακυβέρνησης Τραμπ. Σε αυτή την πρώτη φάση οι δύο πόλοι της Δύσης (ΗΠΑ - Ε.Ε.), που αποτελούν τον στυλοβάτη των διεθνών θεσμών, εμφανίζουν έντονα αποκλίνουσες τάσεις σε μια σειρά θεμάτων, από την κλιματική κρίση και το διεθνές εμπόριο μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ύψος των αμυντικών δαπανών. Αυτή η συνθήκη θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση την παγκόσμια θεσμική κοινωνία και θα φέρει σε δεύτερη μοίρα τους κανόνες, την πολυμέρεια και τη συνεργασία. Βαδίζουμε σε έναν κόσμο χομπσιανό, χωρίς να ξέρουμε αν αυτή η πορεία μπορεί να ανακοπεί.

— Τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Αρχικά να αποφασίσει αν θέλει να καταστεί ένας πραγματικός και αυτόνομος παγκόσμιος δρων. Όχι διακηρυκτικά και όχι μόνο βασιζόμενη στις νόρμες και στις αξίες της, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο χομπσιανό, με την ισχύ να διαμορφώνει τις εξελίξεις. Αν οι επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. και οι ηγέτες των κρατών-μελών της θέλουν για την Ευρώπη αυτόν τον ρόλο, τότε πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα και συγκροτημένα μια σειρά από πρωτοβουλίες, με την αμυντική ολοκλήρωση στο επίκεντρο. Η στρατηγική αυτονομία, η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης, δεν μπορεί να αποτελεί πλέον όνειρο και αναγκαιότητα αλλά άμεση προτεραιότητα, και πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις άμεσα. Για να χρησιμοποιήσω την αλληγορία του Robert Kagan, που υποστήριζε πως οι Αμερικανοί είναι από τον Άρη (σκληρή ισχύς) και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη (ήπια ισχύς), η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να είναι και Αθηνά ή Άρτεμις και να συνδυάζει την ήπια ισχύ με τη σκληρή, χωρίς να απολέσει τον κανονιστικό της κυτταρικό τύπο.

Στο πεδίο των μαχών εδώ και καιρό δεν έχουμε δει κάποια σημαντική αλλαγή. Ωστόσο, η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μπλοκάρει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα μετά από όλη αυτή την περίοδο του πολέμου.

— Ποιες είναι οι ευρύτερες συνέπειες που μπορεί να έχει το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ουκρανίας;
Δεν νομίζω πως μπορούμε να μιλήσουμε για μπρα ντε φερ ή αντιπαράθεση, το τόνισε άλλωστε και ο Πρόεδρος Ζελένσκι. Η Ουκρανία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ και την υποστήριξή τους και οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν τη στήριξη της Ουκρανίας, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ασκείται μια πρωτοφανής και άκομψη πίεση στην Ουκρανία να μπει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για την ειρήνη που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τη Ρωσία. Μπορεί η Ουκρανία να αποφύγει αυτό το πλαίσιο; Μόνη της δύσκολα, μόνο αν η Ε.Ε. και η Μεγάλη Βρετανία αναλάβουν μια πρωτοβουλία που θα αλλάξει τα δεδομένα, κάτι που είναι επίσης δύσκολο. Αν προσπεράσουμε την ηθική διάσταση, αλλά και την ουσιαστική που λέει πως η Ουκρανία πρέπει να είναι ενδυναμωμένη στις συζητήσεις, τότε το μεγάλο ερώτημα που θα προκύψει είναι, η όποια ειρήνη διαμορφωθεί, ειδικά αν αυτή είναι αποτέλεσμα πίεσης στην Ουκρανία, θα είναι βιώσιμη; Σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως ΗΠΑ και Ουκρανία προχωρούν με τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες.

Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ
Τριαντάφυλλος Καρατράντος,
δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ

— Και πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας;
Στο πεδίο των μαχών εδώ και καιρό δεν έχουμε δει κάποια σημαντική αλλαγή. Ωστόσο, η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μπλοκάρει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα μετά από όλη αυτή την περίοδο του πολέμου. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι επίσης αρνητική, καθώς μπορεί να εξασθενήσει τη θέση της Ουκρανίας. Εκ των πραγμάτων, επομένως, η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες είναι στενά συνδεδεμένη με την εξέλιξη του πολέμου και τις πρωτοβουλίες ειρήνευσης.

— Η Ελλάδα πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί από τη νέα πολιτική του Τραμπ;
Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ και η λεγόμενη «χρυσή» περίοδος των σχέσεων των δύο χωρών, με την ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου, είχε ξεκινήσει την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης Τραμπ. Επίσης, ούτε ο Πρόεδρος Τραμπ, όπως και καμία προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, θέλει αστάθεια και ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια ραγδαία αρνητική εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, το πλαίσιο που διαμορφώνεται διεθνώς από τη διακυβέρνηση Τραμπ, με την υποχώρηση των διεθνών θεσμών και του διεθνούς δικαίου έναντι της σκληρής ισχύος και της μονομέρειας, σίγουρα δεν ευνοεί χώρες που υποστηρίζουν το status quo και το διεθνές δίκαιο. Τέλος, σίγουρα η θέση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή θα ενισχυθεί. Η Ελλάδα λοιπόν θα κινηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Καμία, άλλωστε, ευρωπαϊκή χώρα δεν θέλει να διαλυθεί το ευρωατλαντικό σύστημα ασφάλειας.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ