Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ;

Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα από το νέο δόγμα Τραμπ; Facebook Twitter
Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ασκείται μια πρωτοφανής και άκομψη πίεση στην Ουκρανία να μπει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για την ειρήνη που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τη Ρωσία. Μπορεί η Ουκρανία να αποφύγει αυτό το πλαίσιο; Φωτ.: Andrew Harnik/Getty Images/Ideal Image
0

— Γιατί πιστεύετε ότι οδηγούμαστε σε μια παγκόσμια δυστοπία, όπως γράψατε πρόσφατα;
Σε ένα επιβαρυμένο παγκόσμιο περιβάλλον, που έχει ως κυρίαρχο στοιχείο την αβεβαιότητα και την αστάθεια (κρίσεις, πολεμικές συγκρούσεις, αδυναμίες των διεθνών θεσμών, παγκόσμιες προκλήσεις όπως η κλιματική κρίση, αναδυόμενες τεχνολογίες, αυταρχικά και αναθεωρητικά καθεστώτα), προστίθεται η αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διακυβέρνησης Τραμπ. Σε αυτή την πρώτη φάση οι δύο πόλοι της Δύσης (ΗΠΑ - Ε.Ε.), που αποτελούν τον στυλοβάτη των διεθνών θεσμών, εμφανίζουν έντονα αποκλίνουσες τάσεις σε μια σειρά θεμάτων, από την κλιματική κρίση και το διεθνές εμπόριο μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία και το ύψος των αμυντικών δαπανών. Αυτή η συνθήκη θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση την παγκόσμια θεσμική κοινωνία και θα φέρει σε δεύτερη μοίρα τους κανόνες, την πολυμέρεια και τη συνεργασία. Βαδίζουμε σε έναν κόσμο χομπσιανό, χωρίς να ξέρουμε αν αυτή η πορεία μπορεί να ανακοπεί.

— Τι πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση;
Αρχικά να αποφασίσει αν θέλει να καταστεί ένας πραγματικός και αυτόνομος παγκόσμιος δρων. Όχι διακηρυκτικά και όχι μόνο βασιζόμενη στις νόρμες και στις αξίες της, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο χομπσιανό, με την ισχύ να διαμορφώνει τις εξελίξεις. Αν οι επικεφαλής των θεσμών της Ε.Ε. και οι ηγέτες των κρατών-μελών της θέλουν για την Ευρώπη αυτόν τον ρόλο, τότε πρέπει να αναπτυχθούν άμεσα και συγκροτημένα μια σειρά από πρωτοβουλίες, με την αμυντική ολοκλήρωση στο επίκεντρο. Η στρατηγική αυτονομία, η αμυντική δυνατότητα της Ένωσης, δεν μπορεί να αποτελεί πλέον όνειρο και αναγκαιότητα αλλά άμεση προτεραιότητα, και πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις άμεσα. Για να χρησιμοποιήσω την αλληγορία του Robert Kagan, που υποστήριζε πως οι Αμερικανοί είναι από τον Άρη (σκληρή ισχύς) και οι Ευρωπαίοι από την Αφροδίτη (ήπια ισχύς), η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει πως μπορεί να είναι και Αθηνά ή Άρτεμις και να συνδυάζει την ήπια ισχύ με τη σκληρή, χωρίς να απολέσει τον κανονιστικό της κυτταρικό τύπο.

Στο πεδίο των μαχών εδώ και καιρό δεν έχουμε δει κάποια σημαντική αλλαγή. Ωστόσο, η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μπλοκάρει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα μετά από όλη αυτή την περίοδο του πολέμου.

— Ποιες είναι οι ευρύτερες συνέπειες που μπορεί να έχει το μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ουκρανίας;
Δεν νομίζω πως μπορούμε να μιλήσουμε για μπρα ντε φερ ή αντιπαράθεση, το τόνισε άλλωστε και ο Πρόεδρος Ζελένσκι. Η Ουκρανία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ και την υποστήριξή τους και οι ΗΠΑ οφείλουν να συνεχίσουν τη στήριξη της Ουκρανίας, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση στην οποία βρισκόμαστε. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πως ασκείται μια πρωτοφανής και άκομψη πίεση στην Ουκρανία να μπει σε ένα πλαίσιο συζήτησης για την ειρήνη που διαμορφώνουν οι ΗΠΑ, σε συνεννόηση με τη Ρωσία. Μπορεί η Ουκρανία να αποφύγει αυτό το πλαίσιο; Μόνη της δύσκολα, μόνο αν η Ε.Ε. και η Μεγάλη Βρετανία αναλάβουν μια πρωτοβουλία που θα αλλάξει τα δεδομένα, κάτι που είναι επίσης δύσκολο. Αν προσπεράσουμε την ηθική διάσταση, αλλά και την ουσιαστική που λέει πως η Ουκρανία πρέπει να είναι ενδυναμωμένη στις συζητήσεις, τότε το μεγάλο ερώτημα που θα προκύψει είναι, η όποια ειρήνη διαμορφωθεί, ειδικά αν αυτή είναι αποτέλεσμα πίεσης στην Ουκρανία, θα είναι βιώσιμη; Σε αυτήν τη φάση φαίνεται πως ΗΠΑ και Ουκρανία προχωρούν με τη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες.

Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ
Τριαντάφυλλος Καρατράντος,
δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ

— Και πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας;
Στο πεδίο των μαχών εδώ και καιρό δεν έχουμε δει κάποια σημαντική αλλαγή. Ωστόσο, η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να μπλοκάρει τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει προβλήματα, καθώς η στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα μετά από όλη αυτή την περίοδο του πολέμου. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι επίσης αρνητική, καθώς μπορεί να εξασθενήσει τη θέση της Ουκρανίας. Εκ των πραγμάτων, επομένως, η συμφωνία ΗΠΑ - Ουκρανία για τις σπάνιες γαίες είναι στενά συνδεδεμένη με την εξέλιξη του πολέμου και τις πρωτοβουλίες ειρήνευσης.

— Η Ελλάδα πόσο πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί από τη νέα πολιτική του Τραμπ;
Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για τις ΗΠΑ και η λεγόμενη «χρυσή» περίοδος των σχέσεων των δύο χωρών, με την ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου, είχε ξεκινήσει την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης Τραμπ. Επίσης, ούτε ο Πρόεδρος Τραμπ, όπως και καμία προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ, θέλει αστάθεια και ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε κάποια ραγδαία αρνητική εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, το πλαίσιο που διαμορφώνεται διεθνώς από τη διακυβέρνηση Τραμπ, με την υποχώρηση των διεθνών θεσμών και του διεθνούς δικαίου έναντι της σκληρής ισχύος και της μονομέρειας, σίγουρα δεν ευνοεί χώρες που υποστηρίζουν το status quo και το διεθνές δίκαιο. Τέλος, σίγουρα η θέση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή θα ενισχυθεί. Η Ελλάδα λοιπόν θα κινηθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Καμία, άλλωστε, ευρωπαϊκή χώρα δεν θέλει να διαλυθεί το ευρωατλαντικό σύστημα ασφάλειας.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ