«Η καρδιά του ταύρου»: Ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση

Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Στην «Καρδιά του ταύρου» η Εύα Στεφανή μοιάζει να κυνηγά την πίστη του Παπαϊωάννου σε αυτό που κάνει. Φωτ.: Julian Mommert
0

Εκείνος, ένας κυνηγός της τελειότητας. Εκείνη, μια θιασώτρια της τσαπατσουλιάς. Εκείνος, ένας από τους σημαντικότερους και πιο εξαγώγιμους εν ζωή Έλληνες καλλιτέχνες. Εκείνη, η τρυφερότερη Ελληνίδα ντοκιμαντερίστρια. Τα θέματά του: η ομορφιά, η φθορά, ο έρωτας, η επιθυμία. Τα θέματά της: η τρέλα, οι άνθρωποι του λεγόμενου περιθωρίου, όλοι όσοι κάπου έχουν σπάσει και δεν φοβούνται να το αποκαλύψουν.

Εκείνος θα την καλέσει να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το making-of και τελικά τη διαδικασία της αναβολής, λόγω κορωνοϊού, της πρεμιέρας της παράστασής του Εγκάρσιος Προσανατολισμός. Εκείνη θα θελήσει να καταδυθεί στην καρδιά του φίλου της. Συζητώ και με τους δυο με διαφορά μιας ώρας, με τον πρώτο στο Παγκράτι και με τη δεύτερη στο σπίτι της στην Νεάπολη, για να μου μιλήσουν γι’ αυτήν τους τη συνάντηση.

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου και η Εύα Στεφανή είναι φίλοι από μικροί· γνωρίστηκαν μέσα από τον για πολλά χρόνια σύντροφό της και συμφοιτητή του στην ΑΣΚΤ, Ζάφο Ξαγοράρη, όταν ήταν 19 χρονών. Το ντοκιμαντέρ της Η καρδιά του ταύρου, αποτέλεσμα δύο χρόνων κινηματογράφησης και σε παραγωγή Onassis Culture, ξεκινά από το ίδιο ακριβώς σημείο, την κοινή τους νιότη.

«Η αναβολή της παράστασης που ακολουθεί το έργο είναι μια μία άλλη εκδοχή του Περιμένοντας τον Γκοντό, ότι δηλαδή πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως κάτι θα γίνει, μια παραβολή και για την ίδια την ανθρώπινη φύση».

Όπως μου αφηγείται η Εύα Στεφανή: «Ο Δημήτρης ήταν πάντα εξωφρενικά όμορφος, ταλαντούχος και ευφυής. Είχα, και έχω, μια σχέση θαυμασμού και αγάπης μαζί του. Στα νιάτα μας ο Ζάφος και ο Δημήτρης έκαναν πολλά δημιουργικά πράγματα, τα οποία εγώ παρακολουθούσα πάντα από δίπλα». Για το πώς προέκυψε η συνάντησή τους σε αυτό το ντοκιμαντέρ, συνεχίζει: «Είχα κάνει ήδη ένα ντοκιμαντέρ για τον Δημήτρη στην εκπομπή της ΕΡΤ “Tο Παρασκήνιο”, το οποίο, κατά τη γνώμη μου και κατά τη γνώμη του Δημήτρη, δεν ήταν πολύ καλό. Κι έτσι, μου πρότεινε να κάνω το making-of του Εγκάρσιου, το όποιο βέβαια δεν ξέραμε τότε ότι θα κρατoύσε αιώνες.

cover
Η Εύα Στεφανή

Ήταν λίγο πριν ξεσπάσει ο κορωνοϊός και ενώ νόμιζα ότι θα τραβούσα εντατικά τις πρόβες τους μόνο για δύο μήνες, κατέληξα να κινηματογραφώ επί δύο χρόνια. Έτσι, άλλαξε τελείως το θέμα της ταινίας και έγινε ένα ντοκιμαντέρ για την πίστη στην ψευδαίσθηση. Έπρεπε, σε πείσμα όσων συνέβαιναν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν να πιστεύουν ότι αυτή η παράσταση θα γίνει. Δεν μπορώ να φανταστώ άλλον άνθρωπο εκτός από τον Δημήτρη που να μπορεί να εμπνεύσει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων στην παράδοξη αυτή συνθήκη».

Λίγο νωρίτερα, το ίδιο πρωί, σε ένα καφέ στη Ριζάρη, του μεταφέρω τη σκέψη μου πως, ενώ εκείνη μιλά συχνά στα έργα της με ανθρώπους οι οποίοι μοιάζει κάπου να έχουν σπάσει, εκείνος φαίνεται να είναι ένας μάστερ στη συγκρότηση. Μου απαντά: «Αυτό έχεις να παρατηρήσεις; Αλλού είναι το κλειδί. Εγώ δεν είμαι λούμπεν. Η Εύα τα αριστουργήματα της τα έχει κάνει με ποιητικές υπάρξεις του περιθωρίου. Αυτό είναι το κλειδί. Δεν έχει να κάνει με την προσωπικότητα, ποιος είναι composed και ποιος δεν είναι».

Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη Facebook Twitter
«Το χιούμορ θωρακίζει από την αφόρητη συναισθηματολογία της μέτριας τέχνης και κρατά ζωντανή ίσως την ελπίδα, αν υπάρχει ουσιαστική ενσυναίσθηση και ταλέντο, δημιουργώντας πραγματικά αισθήματα». Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου».

Επανατοποθετούμαι: εννοώ ανθρώπους που τους ενδιαφέρει ή έχουν έναν πιο αυστηρό έλεγχο της εικόνας τους. «Μα δεν είναι η εικόνα μου το θέμα», συνεχίζει, «είναι που εμένα η δουλειά μου είναι να κάνω τέχνη την εικόνα. Αυτό ήταν το challenge της Εύας, ότι εδώ πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος αμέτρητα χρόνια είναι συνειδητά αφοσιωμένος στην τέχνη του. Και μάλιστα η τέχνη του είναι οι εικόνες».

Αναρωτιέμαι πώς λειτούργησε τελικά το σχήμα αυτό στο πρακτικό του σκέλος, πώς περιηγήθηκαν τα λεπτά όρια μιας τέτοιας σχέσης, μια συνθήκη που, όπως του λέω, μου μοιάζει δύσκολη.

«Για εμένα δεν ήταν δύσκολο, γιατί την Εύα την αγαπώ και την πιστεύω ως καλλιτέχνιδα. Το δύσκολο ήταν να επιλέξω τι θα της επιτρέψω να βάλει, τι θα αποφασίσω ότι είναι πολύ προσωπικό από το υλικό που στο τέλος μου έδειξε. Γιατί αυτή ήταν η συνθήκη από την αρχή: ότι εγώ θα είμαι ανοιχτός, αλλά από αυτό που θα μοντάρει, αν θεωρώ ότι κάτι είναι πιο προσωπικό απ’ όσο επιτρέπω ο κόσμος να δει, θα έχω το δικαίωμα να το αφαιρέσω».

Τι ήταν, τελικά, αυτό που κόπηκε, θα αναρωτιέστε. «Τρεις φράσεις όπου έβριζα και δεν υπάρχει κανένας λόγος οι βρισιές που λέμε μεταξύ μας, εκτός πλαισίου αυτοσαρκασμού, να ακούγονται ξεκρέμαστες – ήταν παρεξηγήσιμες. Αλλά παρέμειναν αστεία που είναι private».

Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου».

Το όλο εγχείρημα μοιάζει να είναι από μεριάς της κι ένα κυνήγι της τρυφερότητάς του, μιας περίκλειστης νεανικής τρυφερότητας που μοιάζει να έρχεται σχεδόν σε αντιδιαστολή με την εικόνα που δημιουργούν τα τελευταία έργα, το ιερό-τοτέμ του μεγάλου, και «δημοφυλοφιλούς», όπως θα αποκαλέσει τον εαυτό του στο ειδικό τεύχος της LiFO για τους Ολυμπιακούς, καλλιτέχνη.

Μερικούς μήνες πριν, στην Ανάφη, τον ρώτησα αν θεωρεί πως κομμάτι της τρυφερότητας που υπάρχει στα κόμικς του –ένα εκ των οποίων, ο Γερμανός, που είναι φτιαγμένο για τον πρώτο του έρωτα, Πίτερ εμφανίζεται και στο ντοκιμαντέρ– έχει χαθεί στα τωρινά σκηνικά του έργα.

cover
Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου

Επιστρέφω στην ίδια παρατήρηση και τώρα: «Όπως νομίζω σου είχα πει και στην Ανάφη, πιστεύω ότι όσο βαθύτερη η ευαισθησία τόσο πιο οικονομημένα πρέπει να εμφανίζεται στην τέχνη. Μια κυνική απόσταση, ένας αυτοσαρκασμός, το χιούμορ, θωρακίζουν από την αφόρητη συναισθηματολογία της μέτριας τέχνης και κρατούν ζωντανή ίσως την ελπίδα, αν υπάρχει ουσιαστική ενσυναίσθηση και ταλέντο, δημιουργώντας πραγματικά αισθήματα.

Σαν αυτά που δημιουργούν, ας πούμε, τα τραγούδια του Χατζιδάκι, σε αντίθεση με κομμάτια τραγουδιστριών που πεθαίνουν ανά πάσα στιγμή μπροστά στα μάτια μας, ζώντας σε κάθε track το μεγαλύτερο δράμα του κόσμου. Εγώ εκεί το τοποθετώ. Από την άλλη, ίσως και να έχεις δίκιο, ίσως έχω γίνει ψυχρός, αλλά εγώ είμαι σίγουρος πως όχι».

Τελικά, αυτό είναι κάτι το οποίο παρατηρεί κανείς βλέποντας και το ντοκιμαντέρ, μια και οι σκηνές στις οποίες μιλά στο τηλέφωνο για τον άρρωστο, τότε, πατέρα του –τον οποίο έχασε στην διάρκεια της περιοδείας της παράστασης– συγκινούν λιγότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα μικρά στοιχεία που μπορείς να παρατηρήσεις, και τα οποία αποκαλύπτουν τον ψυχισμό του ανθρώπου αυτού· μικρές λεπτομέρειες, όπως τα Μizuno αθλητικά που φοράει στις πρόβες, ή ένα φευγαλέο πλάνο όπου φαίνεται σαν να τρώει τα νύχια του ή να τραβά μια παρανυχίδα.

Επιστρέφοντας στο αίτημα του χιούμορ, άλλωστε, μία από τις κορυφαίες στιγμές του έργου, όπως συμφωνούμε και οι δυο μας, είναι η συζήτηση μεταξύ δύο εκ των χορευτών του Εγκάρσιου για το «ξύρισμα των αρχιδιών τους» πριν από την παράσταση.

⁠Τον ρωτάω για τον τίτλο του ντοκιμαντέρ, Η καρδιά του ταύρου, σχολιάζοντας πως ο ταύρος πρέπει μάλλον να αφορά τον ίδιο, εκείνος μου λέει: «Ο τίτλος είναι της Εύας. Προφανώς η Εύα υπονοεί ότι μέσα από αυτή την τεκμηρίωση της διαδικασίας της αναβολής της πρεμιέρας έψαχνε να βρει κάτι δικό μου, έναν πυρήνα μου, και νομίζω ότι στην ταινία είναι εμφανής αυτή η αγωνία της. Είναι σαφές ότι την ενδιαφέρει περισσότερο αυτό».

Στην «καρδιά του ταύρου» μοιάζει πράγματι η Εύα Στεφανή να κυνηγά περισσότερο την πίστη του Παπαϊωάννου σε αυτό που κάνει. Μου λέει: «Νομίζω πως ο Δημήτρης είναι πολύ πιο βαθιά απαισιόδοξος και ρομαντικός από εμένα, γι’ αυτό πρέπει συνεχώς να κάνει πράγματα, και να τα κάνει πάρα πολύ καλά, για να μπορεί να διατηρεί ακριβώς αυτή την πίστη ή ψευδαίσθηση ότι η ζωή έχει νόημα.

Στην καρδιά του ταύρου - στην κοιλιά του καλλιτέχνη Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου».

Το λέει και μέσα στο ντοκιμαντέρ αυτό. Η αναβολή της παράστασης που ακολουθεί το έργο είναι μια μία άλλη εκδοχή του Περιμένοντας τον Γκοντό, ότι δηλαδή πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε πως κάτι θα γίνει, μια παραβολή και για την ίδια την ανθρώπινη φύση. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιστεύουμε ότι “life will go on”, ενώ ξέρουμε ότι θα πεθάνουμε, κι ενώ τότε υπήρχε όλος αυτός ο τρόμος θανάτου».

Πάνω απ’ όλα, όμως, το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένα δώρο σε όλους τους πιστούς της τέχνης του στην Αθήνα και στον κόσμο, ένα δώρο για ένα κοινό που αυξάνεται με ρυθμούς αστρονομικούς και θέλει όσο τίποτα να δει τον μεγάλο και σαγηνευτικό αυτό καλλιτέχνη επί το έργον. Είναι ταυτόχρονα το ιδιότυπο ημερολόγιο μιας παράστασης που όλο ξεκινούσε, η οποία τελικά έφτασε σε 93.000 μάτια, σε 21 χώρες, καθώς και μιας παράξενης και τρυφερής σχέσης μεταξύ δύο πολύ διαφορετικών φίλων.

Η παράσταση «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα έπειτα από τις καθυστερήσεις της καραντίνας στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ είχε προηγηθεί η παγκόσμια πρεμιέρα της τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Το ντοκιμαντέρ «Η καρδιά του ταύρου» της Εύας Στεφανή σε παραγωγή Onassis Culture θα προβληθεί στο πρόγραμμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Χορός / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Μακάρι να ήμουν απόλυτα λαϊκός καλλιτέχνης»

Η Λουίζα Αρκουμανέα είδε τον «Εγκάρσιο Προσανατολισμό» στο Λονδίνο και έκανε μια διεξοδική συζήτηση με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, με αφορμή την ελληνική πρεμιέρα του νέου του έργου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση τον Δεκέμβριο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Εύα Στεφανή: «Ξέρεις, είναι και λίγο αποτυχίες οι ταινίες μου»

Οθόνες / Εύα Στεφανή: «Ξέρεις, είναι και λίγο αποτυχίες οι ταινίες μου»

Μια συνομιλία με τη βραβευμένη ντοκιμαντερίστρια και καθηγήτρια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εύα Στεφανή, με αφορμή το ντοκιμαντέρ που ολοκληρώνει αυτήν την περίοδο για τον Δημήτρη Παπαϊωάννου.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου: Birthplace - 20 χρόνια μετά

Ντοκουμέντο / Δημήτρης Παπαϊωάννου: Birthplace - 20 χρόνια μετά

Ημερολογιακές καταγραφές, αδημοσίευτες φωτογραφίες, υλικό που βλέπουμε για πρώτη φορά: Το μεγάλο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η «Κιούκα» η «ελληνική ταινία της χρονιάς»;

The Review / Τι είναι αυτό που κάνει την ταινία «Κιούκα» να συζητιέται τόσο;

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την ταινία «Κιούκα: Πριν το τέλος του καλοκαιριού» του 31χρονου Κωστή Χαραμουντάνη. Πώς καταφέρνει το όραμα ενός millennial σκηνοθέτη να ξεχωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά — και γιατί αξίζει την προσοχή μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Οθόνες / Ρίτσαρντ Γκιρ: Η αβάσταχτη γοητεία της σεμνότητας 

Με αφορμή την έξοδο του «Oh, Canada» στις εγχώριες αίθουσες, ανατρέχουμε στο σύνολο της καριέρας ενός σταρ που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένο, ίσως επειδή όσα κάνει στην οθόνη φαντάζουν τόσο ανεπιτήδευτα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Κάν’ το όπως ο Γκοντάρ

Ως άλλος Αμερικανός στο Παρίσι του ’60, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τη φετινή του συμμετοχή, το ασπρόμαυρο «Nouvelle Vague», αποτίνει φόρο τιμής στον θρυλικό auteur του γαλλικού Νέου Κύματος, υπενθυμίζοντάς μας την τέχνη (και το θράσος) της νεότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Οθόνες / Στις σχολικές γιορτές ο Θοδωρής Σελέκος ζήλευε τα φτερά αγγέλου που είχε ο φίλος του ο Παναγιώτης

Ο Θοδωρής Σελέκος μεγάλωσε στο Νέο Ηράκλειο και ασχολείται με τον κινηματογράφο . Στα πρώτα του βήματα ήταν μέρος της κολεκτίβας ATH KIDS. Έχει σκηνοθετήσει βιντεοκλίπ για καλλιτέχνες όπως ο Ethismos, ο Saske, οι Sworr και διαφημιστικά για brands όπως η Muerte Inc. Παλιότερα άκουγε περισσότερη hip-hop μουσική. Τώρα ακούει jazz και soul. Η πρώτη ταινία μικρού μήκους του ονομάζεται «Can you water a garden with tears?». Του αρέσει η ησυχία και οι αργές ταινίες.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Κάννες 2025 / Χολιγουντιανή απόβαση στην Κρουαζέτ, μια πολιτική διαμαρτυρία αλλά και «ψαλίδι» στο γυμνό

Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο εξαπέλυσε για ακόμη μία φορά σφοδρή κριτική κατά της αμερικανικής πολιτικής, μια μικρή γαλλική ταινία εγκαινίασε το φεστιβάλ, ενώ οι λαμπερές σταρ υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις ημίγυμνες εμφανίσεις τους στο κόκκινο χαλί.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιος είναι τελοσπάντων αυτός ο Λεός Καράξ;

Οθόνες / Λεός Καράξ: Ποιος είναι ο σκηνοθέτης του Holy Motors;

«Δεν είμαι εγώ», δηλώνει ο ασυμβίβαστος Γάλλος δημιουργός στον τίτλο της φιλμικής του αυτοβιογραφίας, εντείνοντας το μυστήριο γύρω από το πρόσωπό του και προσθέτοντας ακόμη μία ψηφίδα σε ένα συναρπαστικό καλλιτεχνικό work in progress.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Μυθολογίες / «Όποτε θέλω να κλάψω, βλέπω το The Hours»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Ένκε Φεζολλάρι

Το πρώτο ερωτικό σκίρτημα ήρθε με το Persona του Μπέργκμαν. Όταν είδε το Happy Together του Wong Kar-Wai, ήθελε να ουρλιάξει. Τα παθιασμένα συναισθήματα έχουν τον πρώτο λόγο στην κινηματογραφική λίστα του ηθοποιού και σκηνοθέτη.
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
movies

Οθόνες / Η Σταχτοπούτα αλλιώς και 5 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Το διάσημο παραμύθι γίνεται ταινία τρόμου, εφηβικά δράματα και η καινούργια σκηνοθετική δουλειά του διεθνούς φήμης Έλληνα διευθυντή φωτογραφίας Φαίδωνα Παπαμιχαήλ – Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Φαίδων Παπαμιχαήλ: «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Pulp Fiction / «Παντού με περνούν για ξένο, δεν έχω πλέον μητρική γλώσσα»

Με αφορμή τη νέα του ταινία, ο σημαντικός διευθυντής φωτογραφίας και σκηνοθέτης Φαίδων Παπαμιχαήλ αφηγείται στον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο τη συναρπαστική διαδρομή της ζωής του από τα πρώτα του βήματα μέχρι τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

Daily / El Eternauta: Το θρυλικό κόμικ μεταφέρθηκε στο Netflix σε μια σειρά υψηλών προδιαγραφών

«Ο κοσμοναύτης του απείρου» έκανε πρεμιέρα πριν από μερικές μέρες, σε μια μεταφορά αντάξια του θρύλου που συνοδεύει τόσο το έργο όσο και τον δημιουργό του, ο οποίος βρήκε τραγικό τέλος στα χέρια της αργεντινής χούντας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Πόσο θα τα έσπαγε/γαμάτη θα ήταν μια θρησκεία με θεό τον Νίκολας Κέιτζ»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ / «Αν μοιραστώ μαζί σου την ταινία που αγαπάω, μόνο αγάπη έχω να σου δώσω»

Μυθολογίες / «Φαντάζεστε μια θρησκεία με θεό τον Κέιτζ;»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Ναταλίας Σουίφτ

Από το After Hours του Σκορσέζε, που την απελευθέρωσε, μέχρι τη Γλυκιά Συμμορία του Νικολαΐδη, που τη σημάδεψε με τη μουσική της, η ηθοποιός μοιράζεται μια ετερόκλητη κινηματογραφική λίστα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ