Η ρύθμιση που λίγοι γνωρίζουν ότι εξαντλεί την μπαταρία των smartphones

Η ρύθμιση που λίγοι γνωρίζουν ότι εξαντλεί την μπαταρία των smartphones Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός κινητού αποτελεί συχνά προτεραιότητα των καταναλωτών, προσανατολίζοντας συχνά την αγορά ενός νέου smartphone με βάση και αυτό τον παράγοντα.

Κατά γενικό κανόνα, η μπαταρία εξαντλείται από ρυθμίσεις υψηλής φωτεινότητας, μεγάλη σε διάρκεια σύνδεση σε δίκτυα (Wi-Fi, δεδομένα κινητής, Bluetooth), εφαρμογές που παραμένουν ανοικτές και κυρίως παρακολούθηση πολλών βίντεο σε πλατφόρμες όπως το TikTok.

Υπάρχει όμως και μία ρύθμιση στο κινητό που επηρεάζει αρνητικά την μπαταρία και λίγοι το γνωρίζουν. Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας, η «σκοτεινή λειτουργία» (dark mode), η οποία μπορεί να καταναλώνει περισσότερη μπαταρία από ό,τι νομίζουμε.

Η ενεργοποίηση της (dark mode) για ιστότοπους και εφαρμογές προκαλεί ταχύτερα την «αποστράγγιση» της μπαταρίας ενός smartphone, όπως διαπίστωσαν ερευνητές.

Εκατοντάδες εφαρμογές έχουν εισαγάγει μια πιο dark έκδοση των προϊόντων τους, η οποία μειώνει τα χρώματα ή προσθέτει ένα μαύρο φόντο σε σύγκριση με την αρχική «ανοιχτή λειτουργία». Η Apple και η Google προσφέρουν αμφότερες μια σκοτεινή λειτουργία για τα λειτουργικά τους συστήματα Android και iOS για smartphone, ενώ το X έχει καταστήσει τη σκοτεινή λειτουργία του ως προεπιλογή από τότε που ανέλαβε ο Έλον Μασκ. Η λογική πίσω από αυτήν την λειτουργία δεν έχει να κάνει με την κατανάλωση της μπαταρίας αλλά με την λιγότερη φωτεινότητα που μπορεί να προτιμάει ο χρήστης, όταν για παράδειγμα χρησιμοποιεί το κινητό τις βραδινές ώρες ή σε χώρους που δεν έχει φως.

Τι ισχύει τελικά με την λειτουργία dark mode στα smartphone

Ενώ παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η μετάβαση στη χρήση σκούρων φόντων μπορεί να εξοικονομήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός gadget, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι λόγω αυτού, οι χρήστες συνήθως εξαντλούν τις μπαταρίες τους πιο γρήγορα. Το 80% των ανθρώπων που επισκέπτονται αυτές τις σκοτεινές εφαρμογές επιλέγουν να αυξήσουν τη φωτεινότητα της συσκευής τους, για να βλέπουν καλύτερα, αυξάνοντας έτσι την κατανάλωση της ενέργειας από τη μπαταρία.

Ο Zak Datson, ειδικός στη διαχείριση του τομέα της τεχνολογίας δήλωσε στο BBC, ότι: «Ορισμένες από τις πιο κοινές συστάσεις βιωσιμότητας είναι υπερβολικά απλουστευτικές, σε σημείο που πολλές από αυτές απλώς δεν λειτουργούν με τον τρόπο που προορίζονται - ή, στην περίπτωση της σκοτεινής λειτουργίας, καταλήγουν να χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια».

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστροφή από το Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Τech & Science / Επιστροφή από τον Ψυχρό Πόλεμο: Σοβιετικός δορυφόρος του 1972 αναμένεται να πέσει στη Γη μετά από 53 χρόνια

Το διαστημικό σκάφος Kosmos 482, αποτυχημένη αποστολή προς την Αφροδίτη, ενδέχεται να επανεισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου
LIFO NEWSROOM
Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM