Η «καταραμένη γενιά» των Βρετανίδων ποπ σταρ

Η «καταραμένη γενιά» των Βρετανίδων ποπ σταρ Facebook Twitter
Η Florence Welch έχει μιλήσει με ειλικρίνεια για τους αγώνες της με τον αλκοολισμό, τις διατροφικές διαταραχές και το μετατραυματικό στρες. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, η Lily Allen ανακοίνωσε ότι θα αναγκαστεί να κάνει ένα διάλειμμα από το «Miss Me?», το επιτυχημένο podcast που παρουσιάζει στο BBC λόγω των επίμονων προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζει. «Δυσκολεύομαι να ενδιαφερθώ για οτιδήποτε. Πραγματικά δεν βρίσκομαι σε καλό μέρος», δήλωσε. «Ξέρω ότι μιλάω γι' αυτό εδώ και μήνες, αλλά είμαι σε μια καθοδική πορεία που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Η Allen αποκάλυψε ότι οι κρίσεις πανικού την οδήγησαν να ακυρώσει διάφορες κοινωνικές υποχρεώσεις και μίλησε για την πίεση που δέχεται από τον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τα υποτιθέμενα συζυγικά της προβλήματα και τον εθισμό της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνει μια «προσωρινή διακοπή». Η Allen, που έχει μακρύ ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας κυκλοφόρησε τέσσερα άλμπουμ μεταξύ 2006 και 2018, αλλά από τότε, δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στη μουσική, παρά τις πολλαπλές ανακοινώσεις για επερχόμενα πρότζεκτ. 

Τρεις στις πέντε γυναίκες στη μουσική βιομηχανία έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και μία στις πέντε έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο, η κουλτούρα της σιωπής παραμένει διάχυτη: το 70% των θυμάτων δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά, φοβούμενο επαγγελματικά αντίποινα ή απόλυση.

Ένα κοινό νήμα συνδέει κάποιες από τις πιο επιτυχημένες Βρετανίδες τραγουδίστριες αυτής της γενιάς –όπως η Amy Winehouse (γεννημένη το 1983), η Lily Allen (1985), η Duffy (1984), η Florence Welch (1986) και η Adele (1988)– καθώς καθεμία τους αντιμετώπισε, σε κάποιο σημείο της καριέρας της, προβλήματα ψυχικής υγείας διαφορετικών αποχρώσεων. Προφανώς η πιο τραγική περίπτωση είναι αυτή της Winehouse, η οποία πέθανε το 2011. Από πολλές απόψεις, ο θάνατός της λειτούργησε ως μια κλήση αφύπνισης για τις συναδέλφους της, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τη σημασία της ψυχικής ευεξίας σε μια βιομηχανία που, εκείνη την εποχή, έδινε ελάχιστη σημασία σε τέτοια ζητήματα.

Στο βιβλίο της Touring and Mental Health: A Handbook for the Music Industry” η Βρετανίδα ψυχοθεραπεύτρια Tamsin Embleton γράφει: «Η κατανόηση και η αντίδρασή μας στην κατάθλιψη διαμορφώνεται, εν μέρει, από το πολιτισμικό πλαίσιο. Τη βλέπουμε να συμβολίζεται στην τέχνη ή μέσα από τις τραγικές ιστορίες εκείνων που χάθηκαν στη λαβή αυτής της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας. Βρίσκεται επίσης στο μύθο του «βασανισμένου καλλιτέχνη» που ρομαντικοποιεί τον πόνο και προωθεί την πλάνη ότι ο πόνος είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία μεγάλης τέχνης. Τέτοιες παρανοήσεις αποπροσανατολίζουν από τη ζοφερή πραγματικότητα ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πέθαναν ως αποτέλεσμα ψυχικής ασθένειας, η οποία θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί».

Η Florence Welch –της οποίας το ντεμπούτο άλμπουμ Lungs (2009) έφτασε στο νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, κέρδισε το Brit Award και έθεσε τις βάσεις για μια καριέρα που παραμένει σταθερά επιτυχημένη– έχει μιλήσει με ειλικρίνεια για τους αγώνες της με τον αλκοολισμό, τις διατροφικές διαταραχές και το μετατραυματικό στρες.

Σε αντίθεση με την τάση της βιομηχανίας να ρομαντικοποιεί τον πόνο, η ίδια έχει επικρίνει ανοιχτά αυτή την αφήγηση. «Κατάφερα να είμαι επιτυχημένη παρά τους δαίμονές μου, όχι εξαιτίας τους», δήλωσε στη Vogue το 2019.

Η Lily Allen και η Florence Welch μπήκαν στη μουσική βιομηχανία κουβαλώντας αυτά τα προσωπικά βάρη, αλλά οι γυναίκες στον χώρο συχνά αντιμετωπίζουν πρόσθετες πιέσεις σε σύγκριση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Ο διαρκής έλεγχος σχετικά με τη σωματική τους εμφάνιση καθώς και ζητήματα όπως η επιλόχειος κατάθλιψη –που βίωσαν τόσο η Allen όσο και η Adele– είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που επηρεάζουν δυσανάλογα τις καλλιτέχνιδες συγκριτικά με τους άρρενες συναδέλφους τους.

Η πιο συνταρακτική περίπτωση είναι αυτή της Aimée Ann Duffy, γνωστής απλά ως Duffy, που ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες της γενιάς της. Το ντεμπούτο άλμπουμ της, Rockferry, ήταν το άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του 2008 στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Σουηδία και τη Δανία, κατέκτησε την κορυφή των charts σε έξι χώρες και της χάρισε τρία Brit Awards και ένα Grammy. Ωστόσο, δεν επανέλαβε αυτή την επιτυχία με το επόμενο άλμπουμ της, Endlessly, το 2010, το οποίο παρήγαγε μόλις ένα single πριν εκείνη εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή.

Για σχεδόν μια δεκαετία, η εξαφάνισή της παρέμεινε μυστήριο – μέχρι το 2020, όταν αποκάλυψε η ίδια τον λόγο της απουσίας της. Σε μια βαθιά προσωπική ανάρτηση στο Instagram και σε μια μακροσκελή ανοιχτή επιστολή στην ιστοσελίδα της, η Duffy αποκάλυψε ότι ενώ γιόρταζε τα γενέθλιά της, είχε ναρκωθεί και απαχθεί, κρατήθηκε αιχμάλωτη σε ένα ξενοδοχείο σε μια ξένη χώρα και βιάστηκε επανειλημμένα από τον ίδιο δράστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στη συνέχεια, τη νάρκωσαν ξανά στο σπίτι της για τέσσερις εβδομάδες. Η τραγουδίστρια δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητα του δράστη ούτε πήγε στην αστυνομία, εξηγώντας ότι της είπαν ότι θα τη σκότωναν αν μιλούσε ποτέ. Μετά το τραυματικό επεισόδιο, η Duffy δήλωσε ότι έμεινε εντελώς μόνη για 10 χρόνια και σκέφτηκε ακόμη και την αυτοκτονία, προτού αναζητήσει ψυχολογική βοήθεια.

Η περίπτωση της Duffy –αν και μεμονωμένο γεγονός– εντάσσεται σε ένα ευρύτερο, ανησυχητικό μοτίβο έμφυλης βίας και εκμετάλλευσης στη μουσική βιομηχανία. Η Lily Allen, για παράδειγμα, υπέστη χρόνια συστηματικής παρενόχλησης από έναν διώκτη που αρχικά επικοινωνούσε μαζί της στο Twitter πριν κλιμακώσει την επιθετική συμπεριφορά του, επιχειρώντας τελικά να εισβάλει στο σπίτι της και απειλώντας να τη σκοτώσει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της περσινής μελέτης της οργάνωσης «Be The Change» για την ισότητα των φύλων, τρεις στις πέντε γυναίκες στη μουσική βιομηχανία έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση και μία στις πέντε έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση. Ωστόσο, η κουλτούρα της σιωπής παραμένει διάχυτη: το 70% των θυμάτων δεν καταγγέλλουν τα περιστατικά, φοβούμενο επαγγελματικά αντίποινα ή απόλυση. Μεταξύ εκείνων που μίλησαν, το 56% δηλώνει ότι οι καταγγελίες τους αγνοήθηκαν και το 38% αναφέρει ότι μπήκαν στη «μαύρη λίστα».

Γράφει σχετικά η Embleton στο βιβλίο της: «Η φήμη αυξάνει τον κίνδυνο ανεπιθύμητης και παρεμβατικής προσοχής εκ μέρους του κοινού, όπως οι έντονες και αυτόκλητες αλληλεπιδράσεις με τους θαυμαστές. Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχουμε κάνει τους καλλιτέχνες πολύ πιο προσιτούς στους θαυμαστές, δίνοντάς τους προηγουμένως αθέατες πληροφορίες για την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη. Οι σύμβουλοί τους συχνά ενθαρρύνουν τους καλλιτέχνες να δημοσιεύουν τακτικά και να μοιράζονται πτυχές της ιδιωτικής τους ζωής. Αυτό μπορεί να εντείνει τις παρακοινωνικές σχέσεις, οι οποίες είναι έντονες και μονόπλευρες, καθοδηγούμενες από τη φαντασίωση ενός ατόμου για το ποιος είναι ή θα μπορούσε να είναι ο καλλιτέχνης γι' αυτόν…».  

Με στοιχεία από El Pais

 
Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Subset Festival, η συναρπαστική σκηνή της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας 

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Subset Festival: Η συναρπαστική μουσική του μέλλοντος είναι ήδη εδώ

Το φεστιβάλ νέας μουσικής παρουσιάζει καταξιωμένους καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής που συνομιλούν με τα νέα μέσα, αποκαλύπτοντας τις άπειρες δυνατότητες της σύγχρονης δημιουργίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / Ηρώδειο: Όπερα, θέατρο και πολλή μουσική

«Τουραντότ» και «Ριγολέττο» από την Εθνική Λυρική Σκηνή, συναυλίες των Raining Pleasure και Stranglers, καθώς και οι κορυφαίοι Max Richter και Youssou N’Dour, είναι μερικές μόνο από τις πολυαναμενόμενες εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν στο ρωμαϊκό ωδείο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ