Οι φάλαινες όρκες κυνηγούν λευκούς καρχαρίες για το συκώτι τους

Οι φάλαινες όρκες κηνυγούν λευκούς καρχαρίες για το συκωτι τους Facebook Twitter
φάλαινα όρκα / φωτ.: Freepik
0

Οι φάλαινες όρκες απολαμβάνουν συκώτι καρχαρία και κυνηγούν λευκούς καρχαρίες στα αυστραλιανά νερά, επιβεβαίωσαν ερευνητές χρησιμοποιώντας ανάλυση DNA.

Τον Οκτώβριο του 2023, το ακρωτηριασμένο πτώμα ενός μεγάλου λευκού καρχαρία μήκους 4,7 μέτρων ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στο Πόρτλαντ, στη νοτιοδυτική Βικτώρια, χωρίς συκώτι, πεπτικά και αναπαραγωγικά όργανα. Δύο ημέρες νωρίτερα, πολίτες επιστήμονες είδαν ότι αρκετές φάλαινες δολοφόνοι, συμπεριλαμβανομένων των τοπικά καταγεγραμμένων κητών, γνωστών ως Bent Tip και Ripple, πιάνουν μεγάλα θηράματα στην περιοχή.

Υποψιαζόμενοι ότι πίσω από τον θάνατο του καρχαρία κρυβόταν μια φάλαινα δολοφόνος, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα DNA που είχαν ληφθεί από τα ευδιάκριτα τραύματα από δάγκωμα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Ecology and Evolution, επιβεβαίωσαν την παρουσία DNA φάλαινας δολοφόνου στην περιοχή γύρω από το μεγαλύτερο δάγκωμα, μια αμυχή διαμέτρου 50 εκατοστών κοντά στο θωρακικό πτερύγιο του καρχαρία. Οι δοκιμές βρήκαν επίσης την παρουσία γενετικού υλικού πλατύρινων επταβράγχιων καρχαριών σε τρία μικρότερα τραύματα από δάγκωμα.

Αυτή ήταν η πρώτη επιβεβαιωμένη απόδειξη – χρησιμοποιώντας δεδομένα DNA και επιστήμης πολιτών – ότι όρκες θηρεύουν μεγάλους λευκούς καρχαρίες στην Αυστραλία, αλλά και ότι ξεχωρίζουν το συκώτι τους προς κατανάλωση. Η Isabella Reeves, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Flinders και η κύρια συγγραφέας των ευρημάτων, είπε ότι «οι φάλαινες δολοφόνοι και οι λευκοί καρχαρίες είναι και οι δύο κορυφαίοι θηρευτές». Το κουφάρι που βρέθηκε στη Βικτώρια είχε «τέσσερα χαρακτηριστικά τραύματα από δάγκωμα», είπε - το ένα έδειξε ότι οι φάλαινες δολοφόνοι είχαν σκόπιμα σκίσει το συκώτι της.

Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί προηγουμένως στα ανοιχτά της Νότιας Αφρικής, όπου σε μια δημοσιευμένη περίπτωση, μια όρκα σκότωσε έναν μεγάλο λευκό και έφαγε το συκώτι του σε λιγότερο από δύο λεπτά. «Δείχνει ότι μάλλον υποτιμούμε πραγματικά πόσο συχνά και πού υπάρχει αυτή η συμπεριφορά», είπε η Reeves. Είπε ότι η κατανόηση του τι τρώνε οι όρκες και των διατροφικών τους αναγκών θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση αυτών, της λείας τους και του υπόλοιπου οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φάλαινες δολοφόνοι, το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειας των δελφινιών, τρέφονται με ένα ευρύ φάσμα ειδών: άλλα κήτη, φώκιες, καλαμάρια και χταπόδια, ψάρια και καρχαρίες. Έχουν καταγραφεί στο παρελθόν να διαλέγουν συγκεκριμένα όργανα, όπως η γλώσσα της φάλαινας, καθώς και το συκώτι του καρχαρία.

Η Δρ Ρεμπέκα Γουέλαρντ, επιστήμων της θάλασσας με βάση το Project ORCA και το Πανεπιστήμιο Curtin, είπε ότι οι φάλαινες δολοφόνοι ήταν «εξαιρετικοί θηρευτές στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας». Είπε ότι οι όρκες, που συχνά αναφέρονται ως «λύκοι της θάλασσας», αντλούν το κυνηγετικό τους πλεονέκτημα από την «εξαιρετική ευφυΐα, τους ισχυρούς οικογενειακούς και κοινωνικούς δεσμούς τους και την ικανότητά τους να συνεργάζονται σε εξαιρετικά συγχρονισμένους λοβούς» – ικανές να εργάζονται σε αγέλες για να να καταρρίψουν θήραμα τόσο μεγάλο όσο μεγάλοι λευκοί καρχαρίες και μπλε φάλαινες.

Ο επιστήμων θαλάσσιας οικολογίας του Πανεπιστημίου Γκρίφιθ, δρ Όλαφ Μέινεκ επιβεβαίωσε ότι οι φάλαινες δολοφόνοι ήταν γνωστό ότι τρώνε συγκεκριμένα μέρη του σώματος. «Το γιατί τρώγεται το συκώτι δεν είναι απολύτως σαφές, αλλά θα μπορούσε να υποδηλώνει μια διατροφική ανεπάρκεια που οι όρκες προσπαθούν να αντισταθμίσουν», είπε. «Στη Νότια Αφρική, οι καρχαρίες έχουν εξαφανιστεί σε περιοχές όπου υπάρχουν όρκες», είπε. «Έτσι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στην κατανομή του λευκού καρχαρία».

Ο δρ. Άνταμ Μίλερ, αναπληρωτής καθηγητής στη θαλάσσια επιστήμη και οικολογική γονιδιωματική στο Πανεπιστήμιο Flinders και συν-επικεφαλής της έρευνας, είπε ότι ενώ οι επιστήμονες δεν γνώριζαν πόσο συχνά οι φάλαινες δολοφόνοι διαμελίζουν λευκούς καρχαρίες, οι αλληλεπιδράσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στον ήδη μειούμενο πληθυσμό των λευκών καρχαριών. «Γνωρίζουμε ότι οι λευκοί καρχαρίες είναι βασικοί ρυθμιστές της δομής και των λειτουργιών του οικοσυστήματος, επομένως είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε αυτούς τους κορυφαίους θηρευτές. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτούς τους τύπους αλληλεπιδράσεων στα αυστραλιανά ύδατα όπου είναι δυνατόν», είπε.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Περιβάλλον / Η «πενθούσα» όρκα θρηνεί και πάλι, κουβαλώντας νεκρό και το νέο μωρό της

Η φάλαινα δολοφόνος εντοπίστηκε να σπρώχνει το νεκρό μωρό της ανοιχτά του Σιάτλ - Έχει χάσει δύο από τα τέσσερα μωρά της και αυτό σχετίζεται με την κακή διατροφή, πιστεύουν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Περιβάλλον / Η όρκα που κουβαλούσε το νεκρό μικρό της για 17 ημέρες, έφερε στον κόσμο νέο μωρό

Η ιστορία της Ταχλίκουα έγινε γνωστή το 2018 όταν η φάλαινα ταξίδεψε περίπου 1.000 μίλια με το σώμα του νεκρού μικρού της, εμποδίζοντάς το να βυθιστεί στη θάλασσα για περισσότερες από δύο εβδομάδες
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Περιβάλλον / «SOS» για την υπερθέρμανση του πλανήτη: 80% πιθανότητες για νέο ετήσιο ρεκόρ θερμοκρασίας έως το 2029

Έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού προβλέπει 80% πιθανότητες για νέο ρεκόρ θερμοκρασίας τα επόμενα πέντε έτη και αυξημένο κίνδυνο από ξηρασίες, πλημμύρες και πυρκαγιές - Πλησιάζει το όριο των +2°C
LIFO NEWSROOM
Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Περιβάλλον / Οι ωκεανοί σκοτεινιάζουν: Ανησυχητική μείωση φωτισμένων ζωνών απειλεί τη θαλάσσια ζωή

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερο από το ένα πέμπτο των παγκόσμιων ωκεανών έχει σκοτεινιάσει από το 2003 έως το 2022, με ανησυχητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή, την αλιεία και τον πλανητικό κύκλο του άνθρακα
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Διεθνή / Φλόριντα: Καπετάνιος πυροβολούσε και δηλητηρίαζε δελφίνια - Φυλάκιση ενός μηνός και πρόστιμο 51.000 δολαρίων

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση, ο Barfield άνοιξε πυρ ενώ στο σκάφος επέβαιναν δύο παιδιά δημοτικού, και σε άλλη, παρουσία περισσότερων από δώδεκα πελατών.
LIFO NEWSROOM
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γαϊδούρια : Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;/ Ιπποειδή: Ζώα εργασίας ή σιωπηλά θύματα;

Ρεπορτάζ / Γαϊδούρια: Ζώα εργασίας ή θύματα κακοποίησης;

Είναι τα ιπποειδή στην Ελλάδα εργάτες χωρίς δικαιώματα; Ποιες είναι οι συνθήκες διαβίωσής τους, ποια μέριμνα υπάρχει για τη φροντίδα τους και γιατί η νομοθετική προστασία τους βρίσκεται σε μια γκρίζα ζώνη; Μιλούν στη LiFO εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων και τοπικοί φορείς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Περιβάλλον / Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική καθώς μας δίνει χρόνο να προετοιμαστούμε
LIFO NEWSROOM
Κλιματική αλλαγή: Οι ακτές σε κίνδυνο από το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Περιβάλλον / Υπερθέρμανση του πλανήτη: Οι ακτές σε κίνδυνο, ακόμη και αν επιτευχθεί ο κλιματικός στόχος

Ακόμη και εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη περιοριστεί στον 1,5°C, οι ακτές ενδέχεται να βυθιστούν λόγω της αύξησης της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων
LIFO NEWSROOM