Εγκυμοσύνη - νέα μελέτη: «Ίσως να μην μπορείτε να συλλάβετε λόγω ρύπανσης»

Εγκυμοσύνη - νέα μελέτη: «Ίσως να μην μπορείτε να συλλάβετε λόγω ρύπανσης» Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μελέτη με επικεφαλής, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Rollins του Πανεπιστημίου Emory, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην προσπάθεια των ζευγαριών να πετύχουν μια εγκυμοσύνη.

Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε, ότι η έκθεση τόσο της μητέρας όσο και του πατέρα στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του ανθρώπινου εμβρύου. 

Η έρευνα με τίτλο «Having difficulty getting pregnant? Study shows air pollution may play a role», (Δεν μπορείς να μείνεις έγκυος; Μπορεί να φταίει η ατμοσφαιρική ρύπανση), αφορά κυρίως ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν μέσω φυσικών ή εξωσωματικών διαδικασιών, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF). Εστιάζει στους αρνητικούς αντίκτυπους της ρύπανσης στην ανάπτυξη του εμβρύου, τόσο από την πλευρά της μητέρας όσο και του πατέρα.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Environment International, δείχνουν να συνδέεται η έκθεση των μητέρων και των πατέρων στην ατμοσφαιρική ρύπανση, με την ανάπτυξη του εμβρύου.

Σε συνεργασία με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Γεωργίας, οι ερευνητές από το Rollins χρησιμοποίησαν δείγματα από 500 ανώνυμες δωρήτριες ωαρίων και 915 άνδρες, συντρόφους γυναικών, που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) μεταξύ από το 2008 έως 2019, σε ένα κέντρο γονιμότητας κοντά στην Ατλάντα.

Η έκθεση σε PM2.5 που εκπέμπουν τα αυτοκίνητα

Η περιβαλλοντική έκθεση σε οργανικό άνθρακα, βασικό συστατικό της επικίνδυνης λεπτόκοκκης ατμοσφαιρικής ρύπανσης PM2.5, που εκπέμπεται από πηγές καύσης, όπως τα οχήματα, οι βιομηχανικές διαδικασίες και οι πυρκαγιές, έδειξε σταθερά αρνητικές επιπτώσεις στην επιβίωση των ωαρίων, τη γονιμοποίηση και την ποιότητα των εμβρύων.

Η Dr. Audrey Gaskins, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Rollins, αναφέρει ότι εκείνο που κάνει τη μελέτη να ξεχωρίζει από τις άλλες, είναι, πως οι εκθέσεις στο σπέρμα και στο ωοκύτταρο είναι ανεξάρτητες, επιτρέποντας την αξιολόγηση της μοναδικής τους επίδρασης στη γονιμοποίηση και την ποιότητα των εμβρύων. Η μελέτη δείχνει ότι οι εκθέσεις των μητέρων και των πατέρων στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της γαμετογένεσης, δηλαδή της παραγωγής ωαρίων και σπέρματος, έχουν ανεξάρτητες και κυρίως αρνητικές επιπτώσεις στα πρώιμα εμβρυολογικά αποτελέσματα.

Τέλος, Sarah LaPointe, συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια, τονίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ένας παράγοντας που «θα έπρεπε να ανησυχεί ιδιαίτερα τα ζευγάρια που επιθυμούν να αναπαραχθούν και να συλλάβουν». 
 

Με πληροφορίες από Medical Xpress

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Οπτική Γωνία / «Ένα χάπι της επόμενης μέρας, παρακαλώ». «Δεν πρόσεχες, ε;»

Η αναζήτηση επείγουσας αντισύλληψης ενίοτε ενέχει εξευτελισμό, αμφισβήτηση και υποτίμηση. Είναι ένα ακόμη εμπόδιο στο να μπορέσει κάποια να έχει έλεγχο πάνω στην εγκυμοσύνη της και τη σεξουαλική της υγεία. 
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM