Φειδίας: Ο Κύπριος YouTuber που το διασκεδάζει στην Ευρωβουλή με τη στήριξη του Μασκ

φειδίας Facebook Twitter
Ο Φειδίας πιστεύει ότι ο τρόπος που έγινε ευρωβουλευτής τον καθιστά παγκόσμιο φαινόμενο, επειδή δεν είχε κόμμα, ούτε μηχανισμούς.
0



Ο 24ΧΡΟΝΟΣ YOUTUBER
Φειδίας Παναγιώτου ήταν η έκπληξη των κυπριακών ευρωεκλογών το περασμένο καλοκαίρι. Ως ανεξάρτητος υποψήφιος, χωρίς να συμμετέχει σε κανένα κόμμα, έλαβε το 19,4% των ψήφων, κερδίζοντας μία έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από τις 6 που δικαιούται η Κύπρος. Το ψηφοδέλτιο του νεαρού YouTuber ήρθε τρίτο, χωρίς μεγάλη διαφορά από το ΑΚΕΛ, που ήρθε δεύτερο με ποσοστό 21,49%, και το ΔΗΣΥ, που ήρθε πρώτο με 24,78%. Ήταν η πρώτη του συμμετοχή σε εκλογές και βρέθηκε στην πρώτη τριάδα, δίπλα στα δύο μεγάλα κόμματα της Κύπρου με τους πανίσχυρους μηχανισμούς, αφήνοντας πίσω του ιστορικά κόμματα, όπως το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ. 

Η μεγάλη εκλογική επιτυχία ενός 24χρονου που δεν είχε ιδέα από πολιτική, ούτε γνώριζε τα κυπριακά και ευρωπαϊκά ζητήματα, ξάφνιασε πολλούς στην Κύπρο και στην Ελλάδα, προκαλώντας πλήθος σχολίων και αναλύσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά, ωστόσο, που εκλέγεται κάποιος ανίδεος στην Ευρωβουλή. Το φαινόμενο της εκλογής και ανάδειξης αδαών σε πολιτικά αξιώματα, μέσω της πολιτικής εξαργύρωσης της διασημότητας, είναι αρκετά συχνό τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα έχουν στείλει στη Βουλή και στην Ευρωβουλή ποδοσφαιριστές, ηθοποιούς, τραγουδιστές, παρουσιαστές και παίκτες ριάλιτι που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ πριν με τα κοινά. 

Ο Φειδίας Παναγιώτου φαίνεται να είχε δημιουργήσει ένα κοινό μερικών εκατοντάδων χιλιάδων στις ΗΠΑ, όπου ξεκίνησε ως ΥouΤuber, και μετά, όταν επέστρεψε από την Αμερική, προσπάθησε να κάνει το ίδιο στην Κύπρο, πάλι μέσω του YouΤube. Αυτό είναι ένα παράλληλο σύμπαν για τους περισσότερους άνω των πενήντα ετών, καθώς η επιρροή των νέων μέσων «περνάει κάτω από τα ραντάρ τους» και δεν την αντιλαμβάνονται. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχει και δεν παράγει αποτελέσματα, παρόμοια με των συμβατικών μέσων ως προς την επίδραση. Κάποιος που καταφέρνει να γίνει γνωστός σε αυτά τα μέσα και να αποκτήσει κοινό, το εξαργυρώνει με πολλούς τρόπους και συχνά τραβά την προσοχή και των mainstream ΜΜΕ. Κι αν είσαι αποφασισμένος να κάνεις οτιδήποτε για να γίνεις γνωστός, θα γίνεις. 

Ο Φειδίας Παναγιώτου είναι προϊόν της εποχής του. Το γεγονός ότι εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο ένας απολίτικος, άπειρος YouTuber δεν είναι σύνηθες αλλά ούτε πρωτοφανές. Πάντα υπήρχαν ανάλογες περιπτώσεις. Ο ίδιος παρουσιάζει μια ιστορία που θυμίζει λίγο τον Στέφανο Κασσελάκη: έφυγε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα στις ΗΠΑ, πέτυχε και γύρισε για να «προσφέρει» στον τόπο του μέσω της πολιτικής.

Ο Φειδίας θα μπορούσε να παρουσιάζει κάποια ελαφριά εκπομπή στην τηλεόραση ή ακόμα και κάποιο τηλεπαιχνίδι. Έχουν υπάρξει πολλοί παρουσιαστές σαν κι αυτόν στα ελληνικά κανάλια. Αντί για αυτό όμως, έχει τις δικές του «εκπομπές» στο κανάλι του στο YouTube, επιλέγει μόνος του το περιεχόμενο και δεν έχει αφεντικά. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά σε αυτό το παιχνίδι μπορούν να συμμετέχουν όλοι· όποιος καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή του κοινού, γίνεται δημοφιλής και βγάζει χρήματα.

Ο youtuber ευρωβουλευτής που σόκαρε τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου Facebook Twitter
Η προσπάθειά του να αγκαλιάσει τον Έλον Μασκ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και ο Μασκ δέχτηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 2022, με τον Φειδία Παναγιώτου να εμφανίζεται σε ένα βίντεο να κλαίει από συγκίνηση για την αποδοχή αυτή.

Ο Φειδίας έχει πει δημόσια πως ήθελε πάντα μια δουλειά στην οποία να κάνει πλάκα και να βγάζει λεφτά. Αυτό ήταν το όνειρό του και το κυνήγησε. Άλλος ένας που κατάφερε να γίνει YouTuber-διασκεδαστής με πολλούς ακόλουθους, φροντίζοντας να εξαργυρώσει γρήγορα την εφήμερη διασημότητα που απέκτησε με μια θέση στην Ευρωβουλή, η οποία του αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα και προνόμια. Όταν επέστρεψε στην Κύπρο, άλλωστε, διαπίστωσε ότι τα περιθώριά του για κέρδη ως YouTuber ήταν πολύ περιορισμένα. Ίσως γι' αυτό στράφηκε γρήγορα στην πολιτική. 

Στην Ελλάδα, πάντως, οι ψηφοφόροι έχουν στείλει στην Ευρωβουλή κι άλλες περιπτώσεις αδαών από τον χώρο του θεάματος, του αθλητισμού και της ψυχαγωγίας.

Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί ψηφοφόροι επιλέγουν να ψηφίσουν απλώς τα πιο γνωστά ονόματα των ψηφοδελτίων, χωρίς να τους απασχολεί αν έχουν τα προσόντα ή αν κάνουν για τη δουλειά. Όμως και τα ίδια τα κόμματα χρησιμοποιούν τους διάσημους υποψήφιους, καθώς (σε μεγάλο βαθμό λανθασμένα) θεωρούν πως, επειδή είναι διάσημοι, θα τους φέρουν ψήφους ή ότι η ένταξή τους θα δημιουργήσει κάποιο ρεύμα νίκης.  

Η περίπτωση του Φειδία Παναγιώτου όμως δεν μοιάζει να είναι ακριβώς αυτή, τουλάχιστον όχι στην τυπική έκφρασή της, καθώς δεν ανήκει σε κανένα κόμμα. Ο ίδιος παρουσίασε την υποψηφιότητά του ως εναλλακτική, χωρίς να λέει κάτι συγκεκριμένο, και τοποθετήθηκε απέναντι στο πολιτικό σύστημα της Κύπρου, «ψαρεύοντας στα νερά της αντισυστημικής ψήφου, αλλά και προσελκύοντας όσους Κύπριους ήθελαν να τρολάρουν τις ευρωεκλογές», αναφέρει πολιτικός επιστήμονας που μελετά την πολιτική επιρροή των social media. 

Η βασική διαφορά του Φειδία Παναγιώτου από τις άλλες περιπτώσεις άσχετων με την πολιτική υποψηφίων που έχουν εκλεγεί είναι ότι ο ίδιος δεν εντάχθηκε σε κάποιο από τα κόμματα και έκανε την καμπάνια του σχεδόν αποκλειστικά μέσα από τα social media και το YouTube, τα οποία γνωρίζει να χειρίζεται.

Ποιος είναι ο Φειδίας και πώς αυτοπαρουσιάζεται

Είναι παιδί μια πολύτεκνης οικογένειας από τη Λευκωσία και γιος ιερέα. Έχει πάρει συνεντεύξεις στο κανάλι του στο YouTube και από τους δύο του γονείς κατά την προεκλογική του καμπάνια, στις οποίες παρουσιάζονται αμφότεροι πολύ υποστηρικτικοί προς το παιδί τους και τις επιλογές του. Υπηρέτησε στα ΟΥΚ –κάτι που προβάλλει ιδιαιτέρως– και μετά από τη στρατιωτική του θητεία αποφάσισε να κάνει καριέρα ως YouTuber, όπως ονειρεύονταν χιλιάδες άλλοι συνομήλικοί του.

Ο ίδιος αναφέρει πως πήγε στις ΗΠΑ για να μαθητεύσει δίπλα σε διάσημους Αμερικανούς YouTuber και τους πρώτους μήνες καθάριζε τουαλέτες για να πληρώνει το ενοίκιο. Μετά τους πρώτους έξι μήνες, όμως, άρχισε να χτίζει το δικό του κοινό, το οποίο ξεπέρασε γρήγορα τα 2 εκατομμύρια εγγεγραμμένους. Ισχυρίζεται ότι όσο ήταν στις ΗΠΑ, για 3-4 χρόνια, μετά τους πρώτους 6 μήνες, ζούσε από το YouTube και έβγαζε έως και 35.000 ευρώ από ένα βίντεο, από σπόνσορες και διαφημίσεις.

Ο youtuber ευρωβουλευτής που σόκαρε τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου Facebook Twitter
Άλλος ένας που κατάφερε να γίνει YouTuber-διασκεδαστής με πολλούς ακόλουθους, φροντίζοντας να εξαργυρώσει γρήγορα την εφήμερη διασημότητα που απέκτησε με μία θέση στην Ευρωβουλή, η οποία του αποφέρει πολύ περισσότερα χρήματα και προνόμια.

Αυτό που κυρίως έκανε ο Φειδίας ήταν βίντεο με διάφορα challenges. «Ζούσα στο αεροδρόμιο για δέκα μέρες δωρεάν» ήταν ο τίτλος σε ένα από τα βίντεό του, το οποίο τον έδειχνε να κοιμάται στο αεροδρόμιο, να τρώει τα αποφάγια των ταξιδιωτών, να αναζητά τροφή στους κάδους των σκουπιδιών, να ζητιανεύει χρήματα και όλα αυτά να τα βρίσκει διασκεδαστικά. 

«Ταξίδεψα όλη την Ιαπωνία δωρεάν» ήταν ο τίτλος ενός άλλου βίντεο, στο οποίο παρουσίαζε τον εαυτό του να ταξιδεύει χωρίς εισιτήριο στην αυστηρών ελέγχων Ιαπωνία και να κρύβεται στις τουαλέτες των τρένων για να μην τον εντοπίσει ο ελεγκτής. Το συγκεκριμένο βίντεο είχε πάρει αρκετή δημοσιότητα στα social media, με ορισμένους να αμφιβάλλουν αν πραγματικά δεν είχε εισιτήριο σε όλα αυτά τα μέσα μεταφοράς στα οποία ισχυριζόταν ότι μπήκε χωρίς να πληρώσει. Μετά από την κατακραυγή που δέχθηκε από Ιάπωνες, όμως, οι οποίοι ζητούσαν ακόμα και τη σύλληψή του, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για να αποφύγει μεγαλύτερους μπελάδες. Για το θέμα αυτό είχε γράψει και το BBC πριν από ενάμιση χρόνο.

Ο youtuber ευρωβουλευτής που σόκαρε τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου Facebook Twitter
«Ταξίδεψα όλη την Ιαπωνία δωρεάν» ήταν ένα άλλο βίντεο στο οποίο παρουσίαζε τον εαυτό του να ταξιδεύει χωρίς εισιτήριο στην αυστηρών ελέγχων Ιαπωνία και να κρύβεται στις τουαλέτες των τρένων για να μην τον εντοπίσει ο ελεγκτής.

Ένα από τα challenges που έστησε ήταν να συναντήσει 100 διάσημους και να τους αγκαλιάσει. Τελευταίος και δυσκολότερος ήταν ο Έλον Μασκ, για τον οποίο χρειάστηκε να περιμένει 62 μέρες έξω από τα γραφεία του με ένα πλακάτ που έγραφε «hug me, Elon». Η προσπάθειά του να αγκαλιάσει τον Έλον Μασκ ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και ο Μασκ δέχτηκε τελικά τον Δεκέμβριο του 2022, με τον Φειδία Παναγιώτου να εμφανίζεται σε ένα βίντεο να κλαίει από συγκίνηση για την αποδοχή αυτή. Έχει πει ότι η αγκαλιά με τον Μασκ ήταν η πιο ωραία στιγμή της ζωής του. 

Εκείνες τις 62 μέρες σκηνοθετούσε καθημερινά τον εαυτό του, δημιουργώντας περιεχόμενο που ανέβαζε στο κανάλι του, όπου παρουσίαζε την ημερήσια δραστηριότητά του. 

Λέει πως έκτοτε δεν επικοινώνησε ποτέ ξανά με τον Έλον Μασκ. Από τότε που έγινε ευρωβουλευτής, ωστόσο, αρκετά συχνά ο Μασκ αναπαράγει τις αναρτήσεις του στην πλατφόρμα X και τον επιδοκιμάζει. Ο ίδιος εμφανίζεται αμήχανος και ξαφνιασμένος από όλη αυτή την υποστήριξη που δέχεται από τον Μασκ στο Χ και σκάει στα γέλια όταν λέει ότι στο Ευρωκοινοβούλιο πολλοί τον θεωρούν άνθρωπο του Μασκ και έχουν αλλάξει και τη στάση τους απέναντί του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τον υπολογίζουν περισσότερο τώρα. Όταν άρχισε να κάνει repost τις αναρτήσεις του στο X ο Μασκ και να ασχολείται μαζί του, οι followers του, από 30.000 που ήταν, πήγαν στους 150.000, καθώς το Χ δεν ήταν προηγουμένως μια από τις πλατφόρμες στις οποίες ήταν τόσο γνωστός ο Φειδίας, λόγω και του μεγαλύτερου ηλικιακά κοινού.

«Τι έγινε με τον Έλον Μασκ; Έφαγε κόλλημα μαζί σου;», τον ρώτησε πρόσφατα κατά τη διάρκεια ενός vidcast ο Κύπριος ηθοποιός Ανδρέας Γεωργίου. «Φοβάμαι λίγο, τώρα που το σκέφτομαι», απάντησε εκείνος στην κυπριακή διάλεκτο, προσθέτοντας ότι τον βλέπει παντού με τον Τραμπ. «Δεν έχω μιλήσει μαζί του, μόνο τότε παλιά που κάναμε την αγκαλιά» είπε, αναφέροντας πως εκείνη η συνάντηση είχε κρατήσει κάπου 5 με 7 λεπτά. «Κάνει λάικ σε αυτά που γράφω, λέει “ο Φειδίας να γίνει πρόεδρος της Ευρώπης”, μιλώ για το Κυπριακό και γράφει “cool”...», διηγείται με ξαφνιασμένο ύφος και λέει με τον άγουρο λόγο του πως πιστεύει ότι ο Μασκ «θέλει να βοηθήσει την ανθρωπότητα να εξελιχθούμε». Όταν ο Κύπριος ηθοποιός τού λέει αστειευόμενος: «Να βγάλεις βρόμα ότι είσαι άνθρωπός του», αυτός του απαντά: «Μα όλοι νομίζουν ότι με πληρώνει ο Έλον Μασκ για να είμαι το πιόνι του στην Ευρωβουλή».

Και σχέδια για Πρόεδρος

Ο Φειδίας πιστεύει ότι ο τρόπος που έγινε ευρωβουλευτής τον καθιστά παγκόσμιο φαινόμενο, επειδή δεν είχε κόμμα, ούτε μηχανισμούς. Παρότι δηλώνει πως αυτό τον φοβίζει λίγο, επαίρεται για το γεγονός ότι έχει «το respect του πιο ισχυρού ανθρώπου στον κόσμο». Για πολλά πράγματα που έκανε στο παρελθόν δηλώνει ότι σήμερα ντρέπεται και υποστηρίζει ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει πολλούς που δεν ήξεραν τίποτα πριν, όπως αυτός, αλλά δεν το λένε δημόσια. 

Πριν από έξι μήνες είπε πως δεν γνώριζε την ιστορία της Κύπρου, αλλά τώρα κάνει podcast για αυτήν, λέει ότι διαβάζει βιβλία και βάζει και τον κόσμο να συμμετέχει στην εκμάθηση της ιστορίας. Στόχος του, λέει, είναι να βοηθήσει την κοινωνία και δεν έχει ακόμα σχέδια για να κατέβει στις εκλογές για Πρόεδρος, αλλά αναρωτιέται γιατί να μην είναι ένας καλός Πρόεδρος στα 28-30 του χρόνια. Υπόσχεται ότι θα καθίσει να μάθει και σε 5 χρόνια θα γίνει ξεφτέρι. Θυμίζει κάποιον μήπως; Ακριβώς τα ίδια έχει πει και ο Στέφανος Κασσελάκης και αυτή δεν είναι η μοναδική ομοιότητά τους. 

Η εκλογική επιτυχία

Ο εκλογικός αναλυτής του ΡΙΚ (Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου) και διευθύνων σύμβουλος της Public Issue, Γιάννης Μαυρής, ο οποίος ανέλυσε το εκλογικό αποτέλεσμα το βράδυ των ευρωεκλογών στην Κύπρο, ανέφερε ότι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών ήταν ο Φειδίας Παναγιώτου.

Τα στοιχεία που παρουσίασε κατέδειξαν πως ήρθε πρώτος με διαφορά στους νέους 18-24 ετών με ποσοστό 42%, αφήνοντας πολύ πίσω του όλα τα άλλα κόμματα, ενώ πρώτος ήρθε και στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 ετών, στην οποία πήρε 29,7%. Ο Γιάννης Μαυρής εκτιμά πως πρόκειται για ψήφο αποδοκιμασίας του κομματικού συστήματος από τους νεότερους, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ψηφίζοντας τον Φειδία. 

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε δηλώσει ότι η πρωτοφανής ανάδειξη του Φειδία Παναγιώτου σε τρίτη δύναμη στην Κύπρο με 19,4% και η ταυτόχρονη κατάρρευση των ποσοστών των παραδοσιακών κομμάτων είναι «ένα επεισόδιο, δεν είναι ένα στιγμιαίο φαινόμενο», διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν πρόκειται για μια κοινωνική έκρηξη, αλλά για μια κοινοβουλευτική αποδοκιμασία. 

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Public Issue, «δεν έχουμε ξαναδεί» κάτι αντίστοιχο με την περίπτωση του Φειδία ως τώρα, αν και η προσωποποίηση της πολιτικής και η ενίσχυση του ρόλου του πολιτικού αρχηγού στο κόμμα σε βάρος της κομματικής βάσης είναι ένα γενικότερο φαινόμενο. «Αυτό εκφράζεται και με την "προεδροποίηση" των πολιτικών κομμάτων, όπου βλέπουμε και ανάδειξη προσώπων και υποβάθμιση των στελεχών και ηγεσιών. Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με αμιγώς προσωποπαγές φαινόμενο, χωρίς κόμμα. Είναι ένα βήμα παραπέρα αυτό, είναι ένα καινοτομικό στοιχείο, δεν το έχουμε ξαναδεί. Είναι πλήρως ατομοκεντρικό».

Ποιοι είναι οι ψηφοφόροι του

Μεγάλο μέρος της εκλογικής του βάσης ήταν πολίτες οι οποίοι τελευταία απείχαν ή ψήφιζαν άκυρο και λευκό. Ο Γιάννης Μαυρής εκτιμά πως πάνω από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του προέρχεται από εκεί. 

Στην πρόσφατη συνέντευξη του Κύπριου ηθοποιού και σκηνοθέτη Ανδρέα Γεωργίου με τον Φειδία για το κυπριακό κανάλι του στο YouTube, ανέφερε πως κι εκείνος τον ψήφισε στις ευρωεκλογές, χωρίς να εξηγήσει ωστόσο αναλυτικά τους λόγους, πέρα από το ότι βρίσκει πως ο Φειδίας έχει μια τρέλα που του αρέσει. Ένας άλλος ψηφοφόρος του, ο 20χρονος φοιτητής Μάριος, μας είπε πως τον ψήφισε γιατί δεν εμπιστεύεται τους επαγγελματίες πολιτικούς και προτιμά να τον εκπροσωπεί κάποιος σαν τον Φειδία.

Μια 55χρονη ψηφοφόρος του, η οποία δεν ανήκει στην ηλικιακή ομάδα στην οποία κυρίως απευθύνεται, ανέφερε πως τον ψήφισε επειδή είναι νέος και ίσως φέρει κάτι διαφορετικό από τους προηγούμενους ευρωβουλευτές που, όπως λέει, την απογοήτευσαν γιατί δεν έκαναν τίποτα για την Κύπρο και τους πολίτες της. «Ο Φειδίας μόλις πήγε στις Βρυξέλλες έκανε ένα βίντεο με το οποίο μας ενημέρωσε για τα χρήματα και τα προνόμια που έχουν οι ευρωβουλευτές. Όλα αυτά δεν τα ξέραμε. Κανένας τους δεν τα έλεγε. Αυτός τα βγάζει στη φόρα. Τουλάχιστον πιστεύει στη διαφάνεια», λέει. Η άγνοια των σημαντικών ζητημάτων που έχει δεν την ενοχλεί; «Θα μάθει», ήταν η απάντησή της, καθώς και ότι την έχει πείσει πως ήδη προσπαθεί ειλικρινά για αυτό. 

Η ερμηνεία της εκλογής του

«Η εκλογή του 24χρονου YouTuber Φειδία Παναγιώτου στην Ευρωβουλή ήταν ένα σοκ», λέει στη LiFO ο Κύπριος δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος. «Αξιοποιώντας στο έπακρο τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, με μη πολιτικό λόγο, χωρίς πολιτικές θέσεις, χωρίς να γνωρίζει –το ομολογεί ο ίδιος– τον χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατάφερε να φέρει ανατροπές. Να εκλεγεί». Η ερμηνεία του είναι πως «κατάφερε να εισπράξει την απαξίωση των πολιτών έναντι του πολιτικού συστήματος και να οδηγήσει νέους στις κάλπες. Το φαινόμενο Φειδίας το "γέννησε" το πολιτικό σύστημα με την αδυναμία του να δώσει διεξόδους και λύσεις. Αλλά αυτό συμβαίνει συχνά σε εκλογές. Υπάρχει τιμωρητική ψήφος, η οποία για πρώτη φορά έφτασε σε ποσοστά γύρω στο 20%».

cover
Κώστας Βενιζέλος, 
Κύπριος δημοσιογράφος

«Μετά την εκλογή του, ο Φ. Παναγιώτου συνεχίζει να είναι ένας YouTuber», μας λέει ο Κ. Βενιζέλος. «Προσπαθεί να δώσει και πολιτικό χρώμα, αλλά το γεγονός είναι ότι δεν έχει ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο. Ουσιαστικά εκείνο που κάνει είναι να αναδεικνύει την ασχετοσύνη του. Είναι μόνο "άρτος και θεάματα". Δεν ασχολείται με την αποστολή του και συνεχίζει να επικοινωνεί μέσα από τα ΜΚΔ. Είναι ως η Κύπρος να έχει πέντε και όχι έξι έδρες. Η προσφορά του δεν είναι ορατή. Η Κύπρος, όμως, είναι ημικατεχόμενη και χρειάζεται όλους τους ευρωβουλευτές», υποστηρίζει.

Στέλεχος του ΑΚΕΛ αναφέρει στη LiFO ότι πρέπει να εξεταστεί η σχέση του με τον Μασκ και πως, ενώ μικρότερος φαίνεται να επιδοκίμαζε το ΕΛΑΜ, σήμερα οι θέσεις του, ειδικά στο κυπριακό ζήτημα, είναι εντελώς αντίθετες. 

Ο πρώην ευρωβουλευτής της Κύπρου Τάκης Χατζηγεωργίου λέει πως τον παρακολουθεί, αλλά χρειάζεται χρόνο ακόμα για να βγάλει συμπεράσματα, διότι «έχει αλλοπρόσαλλες τοποθετήσεις μέχρι στιγμής, και αντικρουόμενες». 

cover
Τάκης Χατζηγεωργίου,
πρώην ευρωβουλευτής της Κύπρου

«Επειδή είναι νέος, του δίνω τον χρόνο. Είχα πολύ αρνητική στάση απέναντί του στην αρχή. Όταν εξελέγη, αρθρογράφησα κριτικά εναντίον του, λέγοντας ότι εάν πάσχει το δημοκρατικό σύστημα, δεν μπορεί να διορθωθεί με τα περιττώματά του. Ήμουν σκληρός. Παρακολουθώντας τον, βλέπω ότι κάνει μια προσπάθεια και δεν είναι όλα όσα λέει καταδικαστέα. Κάποια με βρίσκουν και σύμφωνο. Το γεγονός ότι εξηγεί πώς λειτουργεί η Ε.Ε. δεν είναι κακό. Υπάρχει κόσμος που δεν το γνωρίζει. Στα θέματα της Κύπρου, από θέσεις εθνικιστικές που είχε κάποτε, σήμερα υιοθετεί θέσεις που δείχνουν πως κατανοεί ότι η δυνατότητα επιβίωσης του τόπου ως συνόλου περνά μέσα από τη συνεργασία». 

Ο Φειδίας Παναγιώτου είναι προϊόν της εποχής του. Το γεγονός ότι εξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο ένας απολίτικος, άπειρος YouTuber δεν είναι σύνηθες, αλλά ούτε πρωτοφανές. Πάντα υπήρχαν ανάλογες περιπτώσεις. Ο ίδιος παρουσιάζει μια ιστορία που θυμίζει λίγο τον Στέφανο Κασσελάκη: έφυγε για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα στις ΗΠΑ, πέτυχε και γύρισε για να «προσφέρει» στον τόπο του μέσω της πολιτικής. Οι θέσεις του παραμένουν θολές και αντιφατικές, ενώ προβάλλει υπερβολικά την προσωπική του ζωή, μιλάει για την κοπέλα του, για τον γάμο που θα κάνει και για το πόσα παιδιά θέλει. 

Για τη σχέση του με τον Μασκ, μοιάζει να είναι ειλικρινής όταν λέει πως δεν μιλάνε. Σε αυτή την περίπτωση, καθίσταται ακόμα πιο προφανές ότι ο Μασκ με τα σχόλιά του για τον Φειδία μάλλον εμπαίζει τους Ευρωπαίους και τους ειρωνεύεται. Οι παραινέσεις του στην πλατφόρμα X για τον 24χρονο YouTuber που πρέπει να γίνει πρόεδρος της Ε.Ε. προκάλεσαν πολλά αρνητικά σχόλια, με κάποιους να θυμίζουν ακόμα και το άλογο του Καλιγούλα, που ήθελε να το κάνει ύπατο για να χλευάσει τους συγκλητικούς και τη Δημοκρατία της Ρώμης. 

Ο μαθητής του Σωκράτη και ιδρυτής της Κυνικής Σχολής, φιλόσοφος Αντισθένης, παρότρυνε κάποτε τους Αθηναίους να ψηφίσουν ότι τα γαϊδούρια είναι άλογα. Όταν του απάντησαν ότι η πρότασή του είναι παράλογη, τους είπε ότι και οι κυβερνήτες που ψηφίζουν δεν έχουν τις γνώσεις και τα προσόντα που θα έπρεπε να έχουν για να κυβερνούν και το μοναδικό τους προσόν είναι ότι εκείνοι τους ψήφισαν ως κατάλληλους για να κυβερνήσουν.  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα αλλάξουν Τραμπ και Μασκ τον ευρωπαϊκό χάρτη;

Newsroom / Θα αλλάξουν Τραμπ και Μασκ τον ευρωπαϊκό χάρτη;

Απειλεί η ακροδεξιά την Ευρώπη; Πώς εξηγείται η εμπλοκή του δισεκατομμυριούχου στις εκλογές της Γερμανίας; Και τι μαθαίνουμε από τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο του «inside story», Τάσο Τέλλογλου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κύπρος: Το φαινόμενο Φειδίας- Πώς κατάφερε να βγει τρίτος με «όπλο» του τα social media

Διεθνή / Ευρωεκλογές 2024: Πώς η Κύπρος «υποκλίθηκε» στο φαινόμενο Φειδίας - Η δύναμη από τα social και η αγκαλιά με τον Ίλον Μασκ

Τέσσερις μήνες αφού ανακοίνωσε ότι κατεβαίνει στις ευρωεκλογές, ο Φειδίας έφτασε στο 20% - Το μότο «σας αγαπώ όλους», τα 2,6 εκατ. συνδρομητές στο YouTube και τα 5 αδέλφια - Μιλά στην κυπριακή διάλεκτο και σχηματίζει καρδιά α λα Ζωή Κωνσταντοπούλου
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ζητούν από την Κομισιόν να αντιδράσει στις παρεμβάσεις του Μασκ

Διεθνή / Ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα ζητούν από την Κομισιόν να αντιδράσει στις παρεμβάσεις του Μασκ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσο συνάδουν οι πρόσφατες εκστρατείες δυσφήμισης του Μασκ με την Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» υποστηρίζουν 38 ευρωβουλευτές
LIFO NEWSROOM
Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Βασιλική Σιούτη / Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που δεν λάμπουν στην Ευρωβουλή

Οι «λαμπεροί» υποψήφιοι που έχασαν το φως τους στην Ευρωβουλή και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα. Υπάρχει ωστόσο ακόμα χρόνος για ουσιαστικό πολιτικό διάλογο, που θα διαχωρίσει την ήρα από το σιτάρι.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ