Τα «Πτηνά του Τρόμου»: Οι κορυφαίοι θηρευτές που έφταναν τα 3 μέτρα ύψος

Τα «Πτηνά του Τρόμου» που έφταναν τα 3 μέτρα Facebook Twitter
Ανακατασκευή κεφαλής του Andalgalornis steulleti, άπτερου αρπακτικού πτηνού από το ύστερο Μειόκαινο, πρώιμο Πλειόκαινο της Αργεντινής / Φωτ.: Getty Images
0

Τα Terror Birds, (Πουλιά του Τρόμου) πρωταγωνιστούν στη νέα ανάρτηση που έκανε το National Geographic νωρίτερα, σήμερα, μέσω Instagram.

Πρόκειται για τα πτηνά της οικογένειας Phorusrhacidae, μια εξαφανισμένη ομάδα «μη πτηνών», όπως συχνά έχουν χαρακτηριστεί από την επιστήμη, επειδή δεν μπορούσαν να πετάξουν. Τι γνωρίζει σήμερα η επιστήμη για τους «κορυφαίους» θηρευτές της Νότιας Αμερικής;

Terror Birds: 5 facts για τα πτηνά του τρόμου

  • Ήταν κορυφαίοι θηρευτές στη Νότια Αμερική

Τα «τρομακτικά πουλιά» ήταν μεγάλοι θηρευτές που κυριάρχησαν στη Νότια Αμερική για εκατομμύρια χρόνια. Μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, αυτά τα πτηνά κατέλαβαν τη θέση των μεγάλων θηρευτών, κυνηγώντας μικρά θηλαστικά και άλλα ζώα. Θεωρούνται απόγονοι δεινοσαύρων που είχαν χάσει την ικανότητα να πετούν.

  • Είχαν δυνατό αλλά περιορισμένο τρόπο επίθεσης

Μελέτη του 2010 έδειξε ότι τα κρανία των terror birds, όπως του Andalgalornis, ήταν πολύ ανθεκτικά στις πιέσεις που προέρχονταν από μπροστά προς τα πίσω, κάτι που υποδηλώνει ότι τα πουλιά σκότωναν με κατακόρυφα χτυπήματα από το μεγάλο, γαμψό ράμφος τους. Ωστόσο, τα κρανία τους ήταν αδύναμα στις πλευρικές πιέσεις και ευάλωτα, κυρίως όταν προσπαθούσαν να συγκρατήσουν μεγαλύτερα θηράματα, από ό,τι συνήθως.

  • Μπορούσαν να τρέξουν πολύ γρήγορα

Κάποια terror birds, όπως το Mesembriornis, φέρεται να μπορούσαν να πιάσουν ταχύτητες έως και 60 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή η ταχύτητα τα καθιστούσε εξαιρετικά αποτελεσματικά για τη «σύλληψη» γρήγορων, μικρών θηραμάτων. Παρόλα αυτά, τα μεγαλύτερα είδη ήταν μάλλον πιο αργά, αλλά ακόμα αρκετά γρήγορα για τη στρατηγική επίθεσης-έκπληξης.

  • Είχαν μεγάλη ποικιλία σε μέγεθος και διατροφή

Τα είδη των Phorusrhacidae διέφεραν σε μέγεθος, από μικρά είδη περίπου ενός μέτρου ύψους έως «γίγαντες» για το είδος τους, όπως το Kelenken, που έφταναν τα 3 μέτρα ύψος. Οι διαφορές στο σχήμα του ράμφους τους δείχνουν ότι είχαν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, από κυνήγι μικρών ζώων έως σπάσιμο οστών για πρόσβαση στον μυελό.

  • Η μετανάστευσή τους στη Βόρεια Αμερική ήταν μοναδική

Το πιο γνωστό terror bird, το Titanis walleri, ήταν από τα λίγα που κατάφεραν να φτάσουν στη Βόρεια Αμερική κατά τη Μεγάλη Ανταλλαγή μεταξύ των δύο ηπείρων, όταν σχηματίστηκε ο Ισθμός του Παναμά. Οι έρευνες έδειξαν ότι το Titanis μάλλον έφτασε εκεί μέσω νησιών ή ρηχών υδάτων πριν από την πλήρη σύνδεση των ηπείρων. Ωστόσο, ευρύματα από απολιθώματά του, δείχνουν ότι εξαφανίστηκε πριν την άφιξη των ανθρώπων.

Με πληροφορίες από National Geographic

 
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM