Φυσικό αέριο: Το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις στην ΕΕ εάν του επιβληθεί πρόστιμο

Φυσικό αέριο: Το Κατάρ απειλεί να σταματήσει τις πωλήσεις στην ΕΕ εάν του επιβληθεί πρόστιμο Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Το Κατάρ θα σταματήσει να στέλνει φυσικό αέριο στην ΕΕ, εάν τα κράτη μέλη εφαρμόσουν αυστηρά τον νέο νόμο για την καταστολή της καταναγκαστικής εργασίας και της περιβαλλοντικής ζημιάς, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Σαάντ αλ-Κααμπί στους Financial Times.

Η οδηγία για τη δέουσα επιμέλεια ως προς την εταιρική βιωσιμότητα, η οποία εγκρίθηκε φέτος, απαιτεί από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ελέγχουν αν οι αλυσίδες εφοδιασμού τους χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία ή προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά και να λαμβάνουν τα απαρείτητα μέτρα. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πρόστιμα ύψους έως και 5% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών.

«Εάν η περίπτωση είναι ότι χάνω το 5% των παραγόμενων εσόδων μου πηγαίνοντας στην Ευρώπη, δεν θα πάω στην Ευρώπη. Δεν μπλοφάρω», δήλωσε ο Καάμπι στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι «5% των παραγόμενων εσόδων της QatarEnergy σημαίνει 5% των παραγόμενων εσόδων του κράτους του Κατάρ. Αυτά είναι τα χρήματα του λαού, οπότε δεν μπορώ να χάσω αυτά τα χρήματα - και κανείς δεν θα το δεχόταν αυτό».

Ο Σαάντ αλ-Κααμπί, διευθύνων σύμβουλος της κρατικής QatarEnergy, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσει διεξοδικά τον νόμο περί δέουσας επιμέλειας. Έχει επίσης δηλώσει ότι η χώρα του δεν ανησυχεί για την πρόεθση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να άρει το ανώτατο όριο στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Το Κατάρ, που είναι μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγέων υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, επιδιώκει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην Ασία και την Ευρώπη, καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός από τον κορυφαίο προμηθευτή, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδιάζει να επεκτείνει την ικανότητα υγροποίησης σε 142 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατομμύρια που είναι σήμερα.


 

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Οικονομία / Κορυφαίος οικονομολόγος «βλέπει» επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ: Ποιους τρεις παράγοντες παρακολουθεί

Ο οικονομολόγος Μαρκ Ζάντι προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος ύφεσης, εξηγώντας ποιοι δείκτες απασχόλησης θα επιβεβαιώσουν την επιβράδυνση
LIFO NEWSROOM
Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Οικονομία / Ενοίκια: Νέα διαδικασία χωρίς δικαστήριο για τις λήξεις μισθώσεων – Τι προβλέπεται για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές

Από το 2026, η απόδοση ακινήτου μετά τη λήξη μίσθωσης θα μπορεί να γίνεται χωρίς δικαστική απόφαση, μέσω ειδικής «διαταγής» από δικηγόρο. Η ρύθμιση δίνει νέα εργαλεία στους ιδιοκτήτες αλλά προκαλεί ενστάσεις από ενοικιαστές, που ζητούν περισσότερες εγγυήσεις
LIFO NEWSROOM