Πώς η Τουρκία ξεπέρασε Αίγυπτο και ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής

Πώς η Τουρκία ξεπέρασε Αίγυπτο και ΗΠΑ στο Κέρας της Αφρικής Facebook Twitter
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Κωνσταντινούπολη το 2010. Ο Τούρκος ηγέτης καλλιέργησε δεσμούς με τον Σύρο ομόλογό του στις αρχές της θητείας του
0

Η Τουρκία μεσολάβησε για μια συμφωνία μεταξύ της Αιθιοπίας και της Σομαλίας, δίνοντας τέλος σε μια σχεδόν δεκαετή αντιπαλότητα μεταξύ των δύο αφρικανικών εθνών. Ενώ η συμφωνία είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την περιφερειακή σταθερότητα, η μεσολάβηση της Τουρκίας περιπλέκει την περιφερειακή στρατηγική της Αιγύπτου, καθώς το Κάιρο παραμένει ενεργά εμπλεκόμενο σε αυτή τη σύγκρουση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τη συμφωνία Σομαλίας και Αιθιοπίας ως «ιστορική συμφωνία». Βλέπει την Αιθιοπία και τη Σομαλία να συμφωνούν «να αφήσουν πίσω τις διαφορές απόψεων και τα επίμαχα ζητήματα». Η συμφωνία θα παρείχε στην Αιθιοπία «αξιόπιστη, ασφαλή και βιώσιμη» θαλάσσια πρόσβαση υπό τη σομαλική κυριαρχία, σηματοδοτώντας σιωπηρά ότι η Αντίς Αμπέμπα θα ακυρώσει την αναγνώριση του de facto κράτους της Σομαλιλάνδης.

Οι εντάσεις κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο όταν η παραθαλάσσια Αιθιοπία συνήψε συμφωνία με τη Σομαλιλάνδη για τη μίσθωση λιμανιού και στρατιωτικής βάσης με αντάλλαγμα την αναγνώριση. Ενώ η Αντίς Αμπέμπα δεν επιβεβαίωσε ποτέ τη συμφωνία, η Σομαλία θεώρησε τη συμφωνία ως παραβίαση της κυριαρχίας της. Η Αίγυπτος, εμπλεκόμενη στη δική της διαμάχη με την Αιθιοπία για τους υδάτινους πόρους του Νείλου, υποστήριξε τη Σομαλία ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της για να πιέσει την Αιθιοπία.

Μέχρι τον Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αίγυπτος είχε αναπτύξει 10.000 στρατιώτες και είχε στείλει δύο αποστολές όπλων στο Μογκαντίσου. Η Αντίς Αμπέμπα εξέφρασε ανησυχία για την άφιξη των στρατευμάτων και των όπλων, λέγοντας ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας στη Σομαλία και ότι τα όπλα θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια ισλαμιστικών ομάδων όπως η Αλ Σαμπάμπ.

Σε μια συνέντευξη στις 18 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Badr Abdelatty επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Καΐρου για την ασφάλεια της Σομαλίας μετά την ολοκλήρωση από την Αιθιοπία της πέμπτης φάσης πλήρωσης του Μεγάλου Αιθιοπικού Φράγματος Αναγέννησης (GERD). Ο Abdelatty αποκάλυψε επίσης ότι είχε επαναλάβει την αντίρρησή του για τη μονομερή ενέργεια της Αιθιοπίας σε επιστολή του προς το Ηνωμένο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Αντίς Αμπέμπα απάντησε με δική της επιστολή προς το ΣΑΗΕ, κατηγορώντας την Αίγυπτο για επανειλημμένες απειλές βίας. Τον Νοέμβριο, η Αίγυπτος έστειλε μια τρίτη αποστολή όπλων στη Σομαλία.

Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας θερμαίνονται προσεκτικά. Τον Σεπτέμβριο, ο Ερντογάν υποδέχθηκε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στην Άγκυρα, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη του Σίσι στην Τουρκία. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών ήταν λιγότερο από θερμές από το 2013, όταν ο Ερντογάν καταδίκασε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σίσι εναντίον του Μοχάμεντ Μόρσι, του τότε ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας της Αιγύπτου. Η φλογερή ρητορική του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένου του αποκαλώντας τον Σίσι « τύραννο », βάθυνε το ρήγμα.

Αυτή η δυναμική άρχισε να αλλάζει το 2020 όταν ο Ερντογάν επανεκτίμησε τη στρατηγική του. Η διόρθωση των σχέσεων με την Τουρκία θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις περιφερειακές απειλές της Αιγύπτου και να τονώσει την οικονομία της που αντιμετωπίζει προβλήματα. Για τον Ερντογάν, η ανοικοδόμηση των δεσμών με το Κάιρο προσφέρει μια ευκαιρία να αντιστρέψει τις αποτυχημένες απομονωτιστικές πολιτικές του, να επιβεβαιώσει εκ νέου τον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας και να επιδιώξει την ένταξη στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου .

Με τη μεσολάβησή του με τη Σομαλία και την Αιθιοπία, ο Ερντογάν έδωσε πλήγμα στην αιγυπτιακή επιρροή στην περιοχή και στον ανταγωνισμό της με την Αιθιοπία. Με τη μόχλευση να εξαφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη, η Αίγυπτος πρέπει να αναβαθμίσει τη στρατηγική της. Ενώ η θέρμανση των δεσμών μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας μπορεί να προσφέρει κάποιες εναλλακτικές λύσεις, η επιτυχία της Τουρκίας σε αυτήν την περίπτωση υπογραμμίζει την ικανότητά της να ξεπεράσει την Αίγυπτο στην περιφερειακή σκηνή.

Αυτή η συμφωνία καταδεικνύει την αυξανόμενη διεκδίκηση και επιρροή της Άγκυρας στην παγκόσμια σκηνή. Ο Ερντογάν έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να επεκτείνει το αποτύπωμα της Τουρκίας στην Αφρική και πέρα ​​από αυτήν, ακόμη και σε περιοχές παραδοσιακής επιρροής των ΗΠΑ. Είναι μια υπενθύμιση ότι η Τουρκία αμφισβητεί ενεργά τις παραδοσιακές δυναμικές ισχύος, συχνά εις βάρος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.  

Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που η Τουρκία κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα. Η Τουρκία έχει γίνει πιο ισχυρή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Συρία . Η πρόσφατη εξέγερση των ανταρτών που κατέλυσε το καθεστώς Άσαντ αποδίδεται ευρέως στη στρατιωτική εκστρατεία του Συριακού Εθνικού Στρατού στη Δαμασκό, που έδωσε το πράσινο φως της Άγκυρας στη Δαμασκό, η οποία αιφνιδίασε ολόκληρο τον κόσμο και έδειξε την ανικανότητα της Ρωσίας και του Ιράν να ενισχύσουν τον σύμμαχό τους . Η Τουρκία ενδιαφέρεται να επιβεβαιώσει τη βούλησή της σε όλους τους τομείς όπου η Ουάσιγκτον φαινομενικά απουσιάζει ή είναι πολύ αποσπασμένη από τη διαδικασία μετάβασης μεταξύ των κυβερνήσεων Μπάιντεν και Τραμπ.

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ελιγμός της Τουρκίας θα πρέπει να χρησιμεύσει ως κλήση αφύπνισης. Ενώ το Κέρας της Αφρικής μερικές φορές παραμερίζεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, η περιοχή είναι στρατηγικά κρίσιμη για την αντιμετώπιση της αστάθειας, τον περιορισμό του εξτρεμισμού και την εξασφάλιση βασικών θαλάσσιων διαδρομών στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη ήπειρο του κόσμου. Η ικανότητα της Τουρκίας να μεσολαβήσει σε μια συμφωνία απουσία της Ουάσιγκτον υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν τα κενά ισχύος.

Χωρίς περιφερειακή παρουσία, η Ουάσιγκτον κινδυνεύει να παραχωρήσει επιρροή σε δυνάμεις με διαφορετικούς στόχους. Η αποτελεσματική διαμεσολάβηση στη διαμάχη του Νείλου μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας θα μπορούσε να αποκαταστήσει την αμερικανική αξιοπιστία και να σταθεροποιήσει το Κέρας της Αφρικής. Αν δεν γίνει αυτό, θα μπορούσε να εμβαθύνει τα ρήγματα μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, να αποδυναμώσει την επιρροή τους σε ένα ολοένα και πιο ανταγωνιστικό παγκόσμιο τοπίο - ή ακόμα χειρότερα, να δώσει στην Άγκυρα άλλη μια ευκαιρία να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ