Το τέλος των Άσαντ και η αγωνία για την επόμενη μέρα 

Το τέλος των Άσαντ και η αγωνία για την επόμενη μέρα  Facebook Twitter
Ποιος πιστεύει σήμερα πραγματικά ότι ο πρώην κρατούμενος των Αμερικανών Μοχάμαντ αλ Τζολάνι μέσα σε λίγες μέρες άλλαξε τόσο πολύ και από αυταρχικός και βίαιος φονταμενταλιστής έγινε «μετριοπαθής ισλαμιστής»; Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0

ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, με το οποίο κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις στο παρελθόν διατηρούσαν θερμές σχέσεις, έπεσε μετά από μισό αιώνα που βρισκόταν στην εξουσία. Το γεγονός αλλάζει ξανά τις ισορροπίες στην περιοχή και γεννάει ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει. Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν την εξουσία ως «αντάρτες» χωρίς να συναντήσουν καμία αντίσταση από τον στρατό του Άσαντ και η ηγεσία τους προσπαθεί τώρα να εμφανιστεί ως πιο μετριοπαθής, προκειμένου να καθησυχάσει τη Δύση και να εξασφαλίσει την ανοχή της.

Ο επικεφαλής τους, όμως, ο Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Άχμαντ αλ Σαρά, ήταν ένας από τους πιο σκληρούς και βίαιους ισλαμιστές, ο οποίος εκπαιδεύτηκε από την Αλ Κάιντα. Στην Ιντλίμπ, τον τελευταίο θύλακα των σκληρών ισλαμιστών που είχε απομείνει μετά την ήττα τους, η οργάνωσή του, η Hayat Tahrir al-Sham (HTS), διοικούσε περίπου όπως στο ισλαμικό κράτος που είχαν φτιάξει πριν από μερικά χρόνια. 

Ποιος πιστεύει σήμερα πραγματικά ότι ο πρώην κρατούμενος των Αμερικανών στις φυλακές του Ιράκ, Μοχάμαντ αλ Τζολάνι, ο οποίος ήταν επικηρυγμένος ως τρομοκράτης από τις ΗΠΑ για δέκα εκατομμύρια δολάρια, μέσα σε λίγες μέρες άλλαξε τόσο πολύ και από αυταρχικός και βίαιος φονταμενταλιστής έγινε «μετριοπαθής ισλαμιστής» που προσπαθεί να θυμίζει περισσότερο τον Φιντέλ Κάστρο παρά το ίνδαλμά του, τον Μπιν Λάντεν; Κανένας μάλλον, αλλά τη Δύση δεν την ενδιαφέρει και τόσο σε πρώτη φάση, αν ο Τζολάνι μπορεί να πείσει σε αυτόν τον ρόλο και δέχεται να παίξει τον μετριοπαθή. Και μοιάζει να είναι αρκετά ικανός για να το κάνει πειστικά. 

Η Τουρκία, ως βασική υποστηρίκτρια των ισλαμιστών της Ιντλίμπ, μαζί με το Κατάρ, φαίνεται να ήταν από εκείνους που ήξεραν τις κινήσεις του Τζολάνι, αν δεν ενθάρρυναν και δεν συνέδραμαν κιόλας, κάτι που θεωρείται το πιο πιθανό.

Κάπως έτσι σκέφτονται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, αμήχανη και απούσα, παρατηρεί όσα συμβαίνουν χωρίς να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Αρχικά οι Ευρωπαίοι πανηγύρισαν για την αναπάντεχη πτώση του αυταρχικού (αλλά κοσμικού) καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ και τώρα, παρατηρώντας τους ακραίους ισλαμιστές που κατέλαβαν την εξουσία, αναρωτιούνται τι είδους καθεστώς θα πάρει τη θέση του. 

Στη Συρία ο Μπασάρ αλ Άσαντ φαίνεται πως είχε απογοητεύσει τόσο πολύ, ακόμα και τους οπαδούς του, από την αδυναμία του να αναστήσει τη χώρα και να την εξυγιάνει, που ακόμα και αυτοί υποδέχτηκαν με χαρά και ελπίδα την πτώση του. Τα πρώτα δείγματα, όμως, δεν είναι καθόλου θετικά για τον βασανισμένο λαό της Συρίας, ειδικά για τους μη ισλαμιστές, παρά τις προσπάθειες του Τζολάνι να εμφανιστεί διαφορετικός. Μειονότητες, γυναίκες, Χριστιανοί, καταγγέλλουν ήδη πως άρχισαν να δέχονται απειλές και προειδοποιήσεις από τους ισλαμιστές αντάρτες της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ ότι σε λίγο καιρό θα εφαρμοστεί και στη Συρία η σαρία. Την αρχική χαρά για αλλαγή την έχει αντικαταστήσει ήδη ο προβληματισμός και ο τρόμος για το τι τους περιμένει. 

Το τέλος των Άσαντ και η αγωνία για την επόμενη μέρα  Facebook Twitter
Κάποιοι λένε ότι ο Ερντογάν έμπηξε το μαχαίρι στον Πούτιν πισώπλατα, κάτι που κάνει πολλούς στη Δύση να επιχαίρουν. Φωτ.: EPA

Στο γενικότερο γεωπολιτικό παιχνίδι η Τουρκία μοιάζει να έχει κέρδη και να βγαίνει ενισχυμένη, με τη Ρωσία και το Ιράν να έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα και κάποιους να λένε ότι ο Ερντογάν έμπηξε το μαχαίρι στον Πούτιν πισώπλατα, κάτι που κάνει πολλούς στη Δύση να επιχαίρουν. Είναι πολύ νωρίς όμως για να βγουν οριστικά συμπεράσματα. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι αρκετοί στη Δύση μοιάζει να ξαφνιάστηκαν, αλλά το αποτέλεσμα που προέκυψε εκ των υστέρων τούς ικανοποιεί για την ώρα. Η Τουρκία, ως βασική υποστηρίκτρια των ισλαμιστών της Ιντλίμπ, μαζί με το Κατάρ, φαίνεται να ήταν από εκείνους που ήξεραν τις κινήσεις του Τζολάνι, αν δεν ενθάρρυναν και δεν συνέδραμαν κιόλας, κάτι που θεωρείται το πιο πιθανό. Στους κερδισμένους από την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ είναι και το Ισραήλ, το οποίο βρήκε την ευκαιρία να βομβαρδίσει πλήθος στρατιωτικών βάσεων και να καταστρέψει σημαντικό πολεμικό εξοπλισμό. 

Το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, που διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2000, διασώθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία και έχοντας απέναντί του τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ισραήλ και πολλούς μεγάλους παίκτες, χάρη στην καθοριστική βοήθεια της Ρωσίας κυρίως, αλλά και του Ιράν, με τη συνδρομή και της Χεζμπολάχ. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, όμως, η Ρωσία μετέφερε όλες τις δυνάμεις της στο δικό της μέτωπο και η Χεζμπολάχ έχει αποδεκατιστεί από το Ισραήλ τελευταία. Έτσι οι τζιχαντιστές, που είχαν περιοριστεί στην Ιντλίμπ και είχαν επιβιώσει εκεί χάρη στο «έλεος» που έδειξε η Ρωσία και δεν τους αποτελείωσε, επειδή το ζήτησε ο Ερντογάν από τον Πούτιν (δεν ήταν βέβαια και τόσο απλό), βρήκαν την ιδανική ευκαιρία για να επιτεθούν, με τη βοήθεια των υποστηρικτών τους. Η απουσία της Ρωσίας και η γενικευμένη απογοήτευση που είχε καταλάβει ακόμα και τους στρατιωτικούς του Άσαντ έκανε τους τελευταίους να υποχωρήσουν χωρίς να δώσουν καν μάχες. Τελικά ήταν πολύ πιο εύκολο από ό,τι μπορούσαν ακόμα και να φανταστούν οι άνδρες του Τζολάνι και όσοι το σχεδίασαν. 

Οι συνετοί παίκτες γνωρίζουν πόσο εύθραυστη παραμένει η κατάσταση στη Συρία και ότι ακόμα και τα κέρδη των νικητών μπορεί να αποδειχθούν προσωρινά. Η επόμενη μέρα για τον λαό της Συρίας είναι εντελώς αβέβαιη και η αρχική αισιοδοξία εξανεμίστηκε ήδη. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συρία: Ποιος είναι ο 42χρονος αρχηγός των αναρτών που «έριξε» τον Άσαντ

Διεθνή / Συρία: Ποιος είναι ο 42χρονος αρχηγός των αναρτών που «έριξε» τον Άσαντ

Ο Αμπού Μοχάμεντ αλ-Τζολάνι μετά τη ρήξη με την αλ-Κάιντα το 2016, επιχειρεί να εξομαλύνει την εικόνα του και να εμφανίσει ένα πρόσωπο πιο μετριοπαθές, χωρίς ωστόσο να πείθει τους αναλυτές ή και τις δυτικές κυβερνήσεις, που κατατάσσουν την HTS στις τρομοκρατικές οργανώσεις
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο Αλ Τζολάνι καθησυχάζει τη Δύση - «Περιττός ο φόβος, ειρήνη θέλουμε»

Διεθνή / Συρία: Ο Αλ Τζολάνι καθησυχάζει τη Δύση - «Περιττός ο φόβος, ειρήνη θέλουμε»

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ, υποσχέθηκε ότι η Συρία επιθυμεί περίοδο ειρήνης για να ανοικοδομηθεί, καθώς ο λαός της είναι εξαντλημένος από τους πολέμους
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ