Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ;

Ποιες θα είναι οι συνέπειες από την πτώση του καθεστώτος Άσαντ; Facebook Twitter
Mόλις δέκα ημέρες χρειάστηκαν για να ανατρέψουν το κούφιο καθεστώς του Άσαντ. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0

ΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ μαίνεται εδώ και πολλά χρόνια και έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες αλλά και εκατομμύρια πρόσφυγες. Όλα ξεκίνησαν από ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός. Τον Μάρτιο του 2011 στην επαρχιακή πόλη Νταράα δεκαπέντε νέοι συλλαμβάνονται επειδή αντέδρασαν με αντικαθεστωτικά γκράφιτι στους τοίχους σπιτιών έναντι του  Άσαντ. Στη συνέχεια ξεκίνησαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος, που εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας.

Έναν μήνα αργότερα, ακολουθεί η «Ματωμένη Παρασκευή», όπου 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στη Νταράα. Εκείνη τη μέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν καταδικάζει τις αιματηρές ενέργειες του καθεστώτος, ενώ οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. επιβάλλουν κυρώσεις. Έκτοτε, η χώρα οδηγείται σε έναν σπαρακτικό εμφύλιο και διχασμό που υπονόμευσε διαχρονικά την ενότητά της.

Επιστροφή στο σήμερα. Ο Μπασάρ αλ Άσαντ έχει καταστρέψει τη μισή χώρα του για να παραμείνει στην εξουσία. Πέρασαν πενήντα τέσσερα χρόνια δικτατορίας και σχεδόν δεκατέσσερα χρόνια πολέμου. Το τέλος γράφτηκε αυτές τις μέρες από τους αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμπού, οι οποίοι χρειάστηκαν μόλις δέκα ημέρες για να ανατρέψουν το κούφιο καθεστώς του Άσαντ. Ο ίδιος εγκατέλειψε τη χώρα, ζητώντας άσυλο στη Ρωσία. Αυτή η αναπάντεχη εξέλιξη αιφνιδίασε πολλούς, χαρακτηρίστηκε ως γεωπολιτικός σεισμός με νικητές και ηττημένους και έχει πλέον βυθίσει τη Συρία σε βαθιά αβεβαιότητα.

«Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ (που ήταν στην εξουσία ως οικογένεια για πάνω από 50 χρόνια) θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες τόσο στην ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή όσο και ευρύτερα, σε παγκόσμια κλίμακα».

— Τι σηματοδοτεί η πτώση του καθεστώτος Άσαντ;
Η αιφνίδια, ραγδαία και αναίμακτη πτώση του καθεστώτος Άσαντ σηματοδοτεί πρώτα απ’ όλα το τέλος ενός στυγνού δικτάτορα που τουλάχιστον από το 2011 στράφηκε με όλα τα βίαια μέσα εναντίον του λαού του προκειμένου να καταπνίξει την εξέγερση εναντίον του. Χρησιμοποίησε ακόμη και (απαγορευμένα) χημικά όπλα. Σημαίνει επίσης ότι μετά από 13 περίπου χρόνια η «Αραβική Άνοιξη» καταγράφει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Προσφέρει μια ευκαιρία στη Συρία και τον λαό της να διαμορφώσουν μια καλύτερη προοπτική.

cover
Παναγιώτης Κ. Ιωακειμίδης,
ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην πρεσβευτής-σύμβουλος του ΥΠΕΞ και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ

Αλλά αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποια ακριβώς θα είναι η συμπεριφορά των νέων ηγετών στη Δαμασκό. Η ισλαμική HTS (Hayat, Tahrir al-Sham) που ανέλαβε την εξουσία υπήρξε ως γνωστόν αρχικά παρακλάδι της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού κράτους (IS) ως Αλ Νούσρα, πριν (το 2016) διακόψει τις σχέσεις της προς μια περισσότερο μετριοπαθή μεταμόρφωση, αν και εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τη Δύση. Η νέα Συρία μπορεί τώρα θεωρητικά: να περιέλθει σε (χαοτική) κατάσταση παρεμφερή με αυτή της Λιβύης, να εξελιχθεί σε αυταρχικό καταπιεστικό (θεοκρατικό) καθεστώς τύπου Αφγανιστάν, ή να αναπτυχθεί σε ένα σχετικά ανεκτικό καθεστώς με στοιχεία δημοκρατικότητας (το πλέον ευπρόσδεκτο σενάριο).

— Ποιες θα είναι οι ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες;
Η πτώση του καθεστώτος Άσαντ (που ήταν στην εξουσία ως οικογένεια για πάνω από 50 χρόνια) θα έχει σημαντικές γεωπολιτικές συνέπειες τόσο στην ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή όσο και ευρύτερα, σε παγκόσμια κλίμακα. Η Συρία του Άσαντ αποτελούσε σύμμαχο του Ιράν (και της Ρωσίας) και μαζί με τον Χαζμπολάχ συγκροτούσαν τον άξονα της αντίστασης (εναντίον του Ισραήλ). Η εκδίωξη του Άσαντ από την εξουσία εξασθενίζει περισσότερο το Ιράν και ενισχύει το Ισραήλ, αν και είναι νωρίς ακόμη για να έχουμε μια σαφή, σταθεροποιημένη εικόνα για το μέλλον των σχέσεων.

Εάν ο νέος ηγέτης της Συρίας, ο αρχηγός τής HTS Αλ-Τζολάνι, επιδιώξει «λειτουργικές σχέσεις» με τη Δύση, όπως έχει δηλώσει πρόσφατα, τότε είναι προφανές ότι θα έχουμε μια νέα γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή με παγκόσμιες ευεργετικές συνέπειες. Πάντως στόχος των ΗΠΑ είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις τους να παραμείνουν στη Βόρεια Συρία, καταπολεμώντας το IS.

— Πολλοί υποστηρίζουν ότι η πτώση της Δαμασκού παραγκωνίζει τη Ρωσία και φέρνει την Τουρκία στο προσκήνιο. Συμφωνείτε;
Χωρίς αμφιβολία, η πτώση του καθεστώτος Άσαντ αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία, τον Πρόεδρο Πούτιν προσωπικά και τη στρατηγική του να αναδείξει τη Ρωσία ως «παγκόσμια δύναμη». Το καθεστώς Άσαντ είχε διασωθεί το 2015 από τη στήριξη, πολιτική και στρατιωτική, που του παρείχε η Ρωσία (και το Ιράν). Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία απέκτησε βάσεις, αεροπορική και ναυτική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή. Η Συρία υπό τον Άσαντ ήταν κατά κάποιο τρόπο ο πλέον ορατός σύμμαχος τής Ρωσίας στον χώρο της Μ. Ανατολής.

Με την πτώση του καθεστώτος και την ανάληψη της εξουσίας από τον HTS, ο ρόλος της Ρωσίας πλήττεται καίρια. Εμφανίζεται ως ανήμπορη να προστατεύσει έναν σύμμαχό της (λόγω και της ενασχόλησής της με τον τριετή πόλεμο στην Ουκρανία). Η χώρα που εμφανίζεται να βγαίνει «κερδισμένη» από τις εξελίξεις στη Συρία είναι εμφανώς η Τουρκία. Άλλωστε, φαίνεται ότι η Άγκυρα γνώριζε και στήριξε την επιχείρηση για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Ένας σημαντικός παράγοντας που θα προσδιορίσει τον ρόλο της Τουρκίας θα είναι η πολιτική του νέου  καθεστώτος απέναντι στους Κούρδους της Συρίας.

— Το τέλος της διακυβέρνησης του Άσαντ δίνει λόγο για πανηγυρισμούς, αλλά πιστεύετε ότι μπορεί να προκαλέσει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα;
Το εάν η πτώση του καθεστώτος Άσαντ θα προκαλέσει νέο κύμα προσφυγικό-μεταναστευτικό θα εξαρτηθεί από τον χαρακτήρα της πολιτικής τάξης πραγμάτων. Επί του παρόντος, έχουμε την αντίθετη τάση: την επιστροφή Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους. Επομένως, επί του παρόντος η προοπτική εμφανίζεται ευνοϊκή για την επιστροφή προσφύγων.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Guest Editors / Η ανάγκη μιας σκαλωσιάς: Μεταμορφώσεις και φεμινισμοί

Η πατριαρχία είναι παντού: στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ψυχολογία, στην αισθητική, στον πολιτισμό, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κατάσταση. Όταν σκεφτόμαστε το πολιτικό, δεν γίνεται να μη σκεφτόμαστε το φεμινιστικό.
ΝΙΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ