Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα Facebook Twitter
Τα instant noodles ή instant ramen, δηλαδή τα στιγμιαία νουντλς, είναι το πιο viral φαγητό στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

0

Σε μια σκηνή από το «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ, o Deckard, o χαρακτήρας του Χάρισον Φορντ, τρώει σε μια υπαίθρια καντίνα ένα ασιατικό πιάτο, ένα instant φαγητό, κατά πάσα πιθανότητα νουντλς με ψάρι.

Η ταινία γυρίστηκε το 1982, αλλά ποιος θα φανταζόταν πριν από περίπου σαράντα χρόνια ότι όλος ο πλανήτης σήμερα θα έτρωγε κάτι παρόμοιο. Τα instant noodles ή instant ramen, δηλαδή τα στιγμιαία νουντλς, είναι το πιο viral φαγητό στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή.

Είναι αδύνατο να μην πετύχεις ένα τέτοιο πιάτο στο διαδίκτυο. Τα social media κατακλύζονται από οδηγίες, από το πώς να τα μαγειρέψεις μέχρι το πώς να τα αναβαθμίσεις. Τις περισσότερες φορές βλέπεις κόσμο που απλώς τα φτιάχνει χωρίς να ακολουθεί καμία συνταγή ή τα τρώει. Υπάρχουν άπειρα βίντεο από διάφορες χώρες της Ασίας στα οποία τα ετοιμάζουν μέσα σε mini market ή σε ειδικά μαγαζιά που σερβίρουν μόνο αυτό ή τα τρώνε σε απίστευτες ποσότητες, στα περίφημα mukbangs.

Γιατί τα instant noodles είναι τόσο δημοφιλή, παρά το γεγονός ότι γενικά θεωρούνται ανθυγιεινά;

Αν πρέπει να εξηγήσουμε συνοπτικά τι είναι τα instant noodles ή τα instant ramen, θα πούμε ότι πρόκειται για ένα τουβλάκι από προμαγειρεμένα και αποξηραμένα ζυμαρικά, τηγανισμένα για την ακρίβεια, που συνοδεύονται συνήθως από μια αρωματική σκόνη και καρυκεύματα, αρωματικό λάδι ή σος.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι είναι φτηνό φαγητό, αρκετά εύκολο και γρήγορο να το φτιάξεις και με λίγες θερμίδες, αλλά χωρίς θρεπτικά οφέλη· τις περισσότερες φορές συμβαίνει το αντίθετο. Σε δεύτερο επίπεδο, τα τελευταία χρόνια, με την άνοδο της k-pop και των k-dramas που δείχνουν διάσημους Κορεάτες ηθοποιούς και μουσικούς (βλέπε BTS) να τα μαγειρεύουν και να τα απολαμβάνουν, έγιναν ο πιο εύκολος τρόπος να πάρεις μια άμεση γεύση από την κουλτούρα τους. Ειδικά για τις μικρότερες ηλικίες οι πολύχρωμες συσκευασίες τους με τις χαριτωμένες φιγούρες έχουν γίνει απλώς ακαταμάχητες, επειδή δείχνουν υπερβολικά όμορφες στην κάμερα, κάτι που είναι must στην εποχή του TikTok.

Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα Facebook Twitter
Όλες τις μάρκες instant ramen που αναφέρονται στο άρθρο μπορείς να τις βρεις εύκολα στην Ελλάδα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Αν πρέπει να εξηγήσουμε συνοπτικά τι είναι τα instant noodles ή τα instant ramen, θα πούμε ότι πρόκειται για ένα τουβλάκι από προμαγειρεμένα και αποξηραμένα ζυμαρικά, τηγανισμένα για την ακρίβεια, που συνοδεύονται συνήθως από μια αρωματική σκόνη και καρυκεύματα, αρωματικό λάδι ή σος. Το μυστικό της γεύσης τους βρίσκεται στον ζωμό ή στη σάλτσα.

Η συναρπαστική ιστορία τους έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κίνα και στη δυναστεία Τσινγκ, που έβραζαν και μετά τηγάνιζαν νουντλς και τα σέρβιραν σε μορφή σούπας, όπως συνήθως γίνεται και σήμερα.

Μεταγενέστερα, τα instant noodles δημιουργήθηκαν στη μεταπολεμική Ιαπωνία από τον Momofuku Ando –που εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων για φοροδιαφυγή–, όταν ανακάλυψε πως αν τα τηγανίσεις σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία και αρκετά γρήγορα ώστε να μην καούν, μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο από τα κατεψυγμένα νουντλς. Λανσαρίστηκαν για πρώτη φορά το 1958 από την εταιρεία του, τη Nissin.

Τα Chikin Ramen, όπως τα ονόμασε αρχικά, θεωρούνταν φαγητό πολυτελείας. Ήταν αρκετά ακριβά στην εποχή τους, κι όμως έγιναν ανάρπαστα. Όμως η πραγματική καινοτομία που έφερε ο Ando στο είδος ήταν τo 1971, με τη δημιουργία των περίφημων Cup Noodles, που άνοιξαν την αγορά στο εξωτερικό και στη Δύση. Μέχρι και σήμερα τα Cup Noodles παραμένουν από τα καλύτερα instant noodles που μπορείς να βρεις σε αυτήν τη μορφή – χρειάζονται απλώς ζεστό νερό και λίγα λεπτά για να γίνουν, κανένα μαγειρικό σκεύος. Το 2009 πουλήθηκαν περίπου 98 δισεκατομμύρια κύπελλα που μέχρι πρόσφατα φιγουράριζαν ψηλά στις λίστες με τα καλύτερα instant ramen των «New York Times».

Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα Facebook Twitter
Οι πολύχρωμες συσκευασίες τους με τις χαριτωμένες φιγούρες έχουν γίνει απλώς ακαταμάχητες, επειδή δείχνουν υπερβολικά όμορφες στην κάμερα, κάτι που είναι must στην εποχή του TikTok. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Από πέρσι, στην κορυφή των instant ramen βρίσκονται με διαφορά τα κορεάτικα Shin Ramyun της εταιρείας NongShim, συγκεκριμένα η Shin Black Noodle σούπα της. Λίγο ακριβότερη από άλλα αντίστοιχα προϊόντα, σύμφωνα με τη Maangchi, την πιο διάσημη Κορεάτισσα food blogger, περιέχει ζωμό από κόκαλο βοδιού που δίνει μια πιο κρεμώδη υφή, ενώ είναι και λιγότερο καυτερή.

Από τη NongShim επίσης προέρχεται το κόμπο των Chapagetti με τα Neoguri που έγινε διάσημο μέσα από τα «Παράσιτα» του Bong Joon Ηο. Τα Chapagetti είναι μια φτηνή εκδοχή των jajangmyeon, μιας κορεάτικης παραλλαγής των κινέζικων black bean noodles, και από τα ελάχιστα κορεάτικα instant noodles που δεν είναι καυτερά. Τα Neoguri ξεχωρίζουν και για την πικάντικη γεύση στιφάδου θαλασσινών που έχουν. Συνδυάζοντας τα δυο πακέτα και προσθέτοντας μια μοσχαρίσια rib-eye μπριζόλα, σύμφωνα με τη Maangchi πάντα, φτιάχνεις ένα απίθανο και γευστικότατο πιάτο.

Το πιο viral προϊόν στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή είναι τα Buldak (불닭) με γεύση καρμπονάρα. Κυκλοφορούν στην αγορά από το 2017. Στην Αμερική έχουν γίνει τόσο ανάρπαστα που δεν τα βρίσκεις εύκολα. Είναι μια ξέφρενη ασιατική βερσιόν του κλασικού ιταλικού πιάτου ζυμαρικών –οι Ιταλοί θα αφρίζουν– από τη Samyang Foods· το ροζ χρώμα της συσκευασίας δεν σε προετοιμάζει για το πόσο καίει η σάλτσα τους – εξάλλου «Buldak» στα κορεάτικα σημαίνει «καυτερό κοτόπουλο».

Η πιτσιρικαρία τρελαίνεται με τα συγκεκριμένα – το πιο καυτερό στην ίδια σειρά είναι το μοβ Buldak με habanero lime. Οι πιο σπάνιες, στην Ελλάδα τουλάχιστον, είναι οι δυο νέες τους γεύσεις, Quattro Cheese Buldak και Buldak Cheese Carbonara, τις ανακαλύψαμε όμως! Διάφορες κινεζικές παραλλαγές τους, όπως τα Youmi με τα διαφανή νουντλς, δεν τις πλησιάζουν καν σε γεύση!

Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Για να ξεφύγουμε από την Κορέα, τα Shin Ramyun εύκολα ανταγωνίζονται τα πιο οικονομικά, αλλά παραπάνω από τίμια Mi Goreng της Indomie από την Ινδονησία, που πρωτολανσαρίστηκαν το 1983. Τα πακέτα τους περιέχουν ίσως τα πιο πλούσια συνοδευτικά που μπορεί να βρει κανείς σε πακέτο instant noodles.

Tέλος, ειδική μνεία πρέπει να γίνει στα κάπως υποτιμημένα ταϊλανδέζικα Mama και συγκεκριμένα στην Tom Yum γεύση τους – η σχέση ποιότητας - τιμής - γεύσης πραγματικά δεν υπάρχει! Πλέον, ο καταναλωτής μπορεί να βρει και βιετναμέζικες σούπες pho σε instant noodles. Γενικά, οι επιλογές είναι ανεξάντλητες.

Πώς να κάνεις τα instant noodles γκουρμέ

Σύμφωνα με τον Κορεάτη σεφ Anh Sung-jae, τον μοναδικό κάτοχο τριών αστεριών Michelin στη χώρα του, ψήνεις ένα ολόκληρο σκόρδο με τα τσόφλια του –κόβοντας μόνο το κεφάλι– για 30 λεπτά στον φούρνο. Αφού ψηθεί, λιώνεις το σκόρδο, το βράζεις σε νερό και όταν αλλάξει χρώμα ο ζωμός, γίνει κίτρινος και παχύρρευστος, αφαιρείς τα τσόφλια και προσθέτεις δύο πακέτα ράμεν με τα συνοδευτικά τους. Για γαρνιτούρα προσθέτεις τα ψίχουλα που έχουν απομείνει στο πακέτο.

Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Σημαντικά tip:

Κάποιες μάρκες, όσες προέρχονται από την Κορέα συγκεκριμένα, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα καυτερές. Οπότε πάντοτε προσέχουμε την ένδειξη mild ή spicy. Σε περίπτωση που είναι spicy, που εδώ έχει την έννοια του πραγματικά καυτερού και όχι του απλώς πικάντικου, βάζουμε μισό ή ελάχιστο από το σακουλάκι από το κόκκινο καρύκευμα ή τη σάλτσα, όσο αντέχει κανείς, ή τα βράζουμε σε γάλα.

Όλες τις μάρκες instant ramen που αναφέρονται στο άρθρο μπορείς να τις βρεις εύκολα στην Ελλάδα. Ψάξε στα salamat.gr, wokshop.gr, sempos.gr και στα ασιατικά μάρκετ στον Κεραμεικό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ