Αυστραλία: Απαγορεύει τα social media σε παιδιά κάτω των 16 - Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Αυστραλία: Απαγορεύει τα social media σε παιδιά κάτω των 16 - Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Να απαγορεύσει τα social media σε παιδιά κάτω των 16 προτίθεται η κυβέρνηση της Αυστραλίας, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά κάτω των 16 ετών. «Είναι ένα μέτρο για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες. Τα social media κάνουν πολύ κακό στα παιδιά και αποφάσισα να βάλω ένα τέλος», δήλωσε ο Αλμπανέζι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Αυστραλία: Τέλη Νοεμβρίου «περνάει» η απαγόρευση των social media

Τον Σεπτέμβριο ο Αυστραλός πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ανήλικους, αλλά τότε δεν είχε αναφερθεί σε συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Ο Αλμπανέζι πρόσθεσε ότι το μέτρο θα παρουσιαστεί στους πρωθυπουργούς των πολιτειών αυτή την εβδομάδα προτού υποβληθεί προς ψήφιση από το κοινοβούλιο στα τέλη του μήνα.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ 12 μήνες αφού εγκριθεί από τους βουλευτές, ενώ δεν θα προβλέπει εξαιρέσεις για τα παιδιά που έχουν την άδεια των γονέων ή κηδεμόνων τους να αποκτήσουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ούτε για όσα διαθέτουν ήδη λογαριασμούς.

Οι τεχνολογικές επιχειρήσεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα είναι υπεύθυνα για να διασφαλίζουν ότι οι χρήστες τους είναι άνω των 16 ετών, σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύουν με κυρώσεις. Την ίδια ώρα αυξάνονται διεθνώς οι επικρίσεις ότι οι γίγαντες του διαδικτύου δεν προστατεύουν επαρκώς τους ευάλωτους χρήστες τους.

Social Media: Η ευθύνη θα ανήκει στις επιχειρήσεις και όχι στους γονείς

«Η ευθύνη δεν ανήκει στους γονείς ούτε στους νέους. Δεν θα υπάρχουν κυρώσεις για τους χρήστες», τόνισε ο Αλμπανέζι. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζουν στα παιδιά και τους εφήβους ακατάλληλο περιεχόμενο. «Υπάρχουν πράγματα που εμφανίζονται στο τηλέφωνό μου τα οποία δεν θέλω να δω. Φανταστείτε ένα ευάλωτο παιδί 14 ετών», εξήγησε.

Εξάλλου ο Αλμπανέζι αναφέρθηκε και στους κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών από την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως για τους κινδύνους για τα κορίτσια που εκτίθενται σε εικόνες με παράλογα σωματικά πρότυπα ή μισογυνικό περιεχόμενο.

Είναι τεχνικά δυνατή η απαγόρευση των social media στα παιδιά;

Η Meta, η θυγατρική εταιρεία του Instagram και του Facebook, ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει «οποιοδήποτε ηλικιακό όριο» «επιθυμεί να επιβάλει» η κυβέρνηση. Αλλά η Αντίγκονι Ντέιβις, υπεύθυνη παγκόσμιας ασφάλειας του Facebook, δήλωσε ότι η Αυστραλία θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν αυτοί οι περιορισμοί.

Ωστόσο και κάποιοι ειδικοί αμφιβάλλουν αν είναι τεχνικά δυνατό να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο. «Γνωρίζουμε ήδη ότι οι υφιστάμενες μέθοδοι ταυτοποίησης της ηλικίας δεν είναι αξιόπιστες, είναι πολύ εύκολο να παρακαμφθούν ή θέτουν σε κίνδυνο την ιδιωτική ζωή χρηστών», παρατήρησε ο Τόμπι Μάρεϊ του πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Social media: Ποια μέτρα ισχύουν διεθνώς για τα παιδιά

Πολλές χώρες και περιοχές έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν ηλικιακό όριο για την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο νόμος που απαγορεύει στα παιδιά κάτω των 14 ετών να αποκτούν λογαριασμό σε αυτές τις πλατφόρμες. Η Ισπανία ψήφισε τον Ιούνιο νόμο που απαγορεύει την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά κάτω των 16 ετών. Και στις δύο περιπτώσεις δεν έχει ακόμη καθοριστεί ο τρόπος επιβεβαίωσης της ηλικίας των χρηστών.

Στη Γαλλία νόμος που ψηφίστηκε το 2023 όρισε την ηλικία «ψηφιακής ωριμότητας» στα 15 χρόνια, όμως ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ εν αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Κίνα περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το 2021 και ζητεί από τους χρήστες να επιβεβαιώνουν την ηλικία τους με την ταυτότητά τους. Εξάλλου τα παιδιά κάτω των 14 ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το Douyin, την κινεζική εκδοχή του TikTok, για περισσότερα από 40 λεπτά ημερησίως, ενώ περιορισμένος είναι ο χρόνος που παιδιά και έφηβοι μπορούν να περνούν στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM
Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Διεθνή / Θύελλα για συνέντευξη με «νεκρό» μέσω AI – Το άβαταρ θύματος ένοπλης επίθεσης προκάλεσε αντιδράσεις

Σφοδρές επικρίσεις κατά του πρώην δημοσιογράφου του CNN Τζιμ Ακόστα, που πήρε «συνέντευξη» από εικονική αναπαράσταση 17χρονου θύματος του μακελειού στο Πάρκλαντ. Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε «μακάβρια», «χειριστική» και «τερατώδης»
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Διεθνή / Ιταλία: «Πράσινο φως» για τη γέφυρα που θα συνδέσει τη Σικελία με την ηπειρωτική χώρα – Κόστος €13,5 δισ.

Το Στενό της Μεσίνας θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές της Ευρώπης, στοιχείο που αποτέλεσε καθοριστικό λόγο για την απόρριψη του έργου στο παρελθόν
LIFO NEWSROOM
«Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Διεθνή / «Ο άνδρας με τη ματσέτα»: Συνελήφθη 37χρονος στην Αργεντινή για τουλάχιστον πέντε δολοφονίες αστέγων

Σύμφωνα με την κατάθεση του 16χρονου ανιψιού του, ο 37χρονος παγίδευε τα θύματά του, τα σκότωνε, τεμάχιζε τα σώματά τους, τα έκαιγε και στη συνέχεια ξεφορτωνόταν τα υπολείμματα σε σακούλες σκουπιδιών
LIFO NEWSROOM
Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Διεθνή / Άδειες παραλίες στην Ιταλία: Γιατί οι Ιταλοί εγκαταλείπουν το καλοκαίρι στη θάλασσα

Από το Λάτσιο μέχρι το Σαλέντο και την Τοσκάνη, οι παραθαλάσσιες περιοχές βιώνουν πτώση της τουριστικής κίνησης. Πού οφείλεται η κρίση και ποιοι επηρεάζονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM