LIVE!

Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών;

Γιατί οι αμερικανικές εκλογές είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών; Facebook Twitter
Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα και τη σταθεροποίηση ή αν θα μπουν σε μια νέα φάση διχασμού και απομονωτισμού; Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Ποιο είναι το διακύβευμα των αμερικάνικων εκλογών;
Τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό, στον κόσμο μας, το διακύβευμα είναι κοινό: αν θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα και τη σταθεροποίηση ή αν θα μπουν σε μια νέα φάση διχασμού και απομονωτισμού. Θα συνεχιστεί η διαδικασία ενίσχυσης των θεσμών και των δημοκρατικών διαδικασιών ή θα κυριαρχήσουν τα πρόσωπα, οι εξωθεσμικές διαδικασίες και η υποτίμηση της πολιτικής και της δημοκρατίας;

Οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα και η αστάθεια σε έναν ανισόπεδο πολυπολικό κόσμο δοκιμάζουν τις αντοχές της Δύσης. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία σταθεροποίησης και ασφάλειας.

— Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου θεωρούνται από τις πιο κρίσιμες. Ποιοι είναι οι λόγοι κατά τη γνώμη σας;
Είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών. Οι δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο στρατηγικός ανταγωνισμός με την Κίνα και η αστάθεια σε έναν ανισόπεδο πολυπολικό κόσμο δοκιμάζουν τις αντοχές της Δύσης. Χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία σταθεροποίησης και ασφάλειας. Στις ίδιες τις ΗΠΑ μπορούμε, δυστυχώς, να μιλήσουμε για δύο ή και τρεις παράλληλες κοινωνίες με έντονες διαιρέσεις. Η προσπάθεια που ξεκίνησε η διακυβέρνηση Μπάιντεν να μειώσει την πόλωση και να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής ειρήνης δεν έχει ολοκληρωθεί λόγω και των παγκόσμιων κρίσεων. Η συνέχιση, λοιπόν, ή η εγκατάλειψη αυτής της διαδικασίας είναι μια κρίσιμη καμπή θεσμικά, πολιτικά και κοινωνικά για τις ΗΠΑ.

cover
Τριαντάφυλλος Καρατράντος, 
δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής ΕΛΙΑΜΕΠ

— Τι θα σημάνει μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ;
Στο εσωτερικό της χώρας όξυνση και κανονικοποίηση της πόλωσης, υποχώρηση των θεσμών, ζητήματα ποιότητας της δημοκρατίας και κυρίως μια έντονη κρίση εμπιστοσύνης. Σε διεθνές επίπεδο θα υποχωρήσει η έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο, στους κανόνες, στην πολυμερή διπλωματία και στη λειτουργία των φιλελεύθερων θεσμών έναντι της εξωθεσμικής διπλωματίας, της αντίληψης του ισχυρού και των προσωπικών επαφών. Μια πιθανή νίκη Τραμπ θα επηρεάσει σημαντικά και τον σχεδιασμό ασφάλειας και άμυνας της Ε.Ε., καθιστώντας επιτακτικότερη τη διαδικασία Στρατηγικής Αυτονομίας. Αρνητικές θα είναι πιθανότατα οι εξελίξεις και στα μέτωπα των δύο πολέμων, κυρίως σε αυτό της Ουκρανίας.

— Πώς το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την Ελλάδα και τις σχέσεις μας με την Τουρκία;
Οι ΗΠΑ λειτουργούν βάσει των πάγιων και διαρκών συμφερόντων τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Ακόμα και την περίοδο διακυβέρνησης Τραμπ είχε αρχίσει η διαδικασία ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, άρα δεν πρέπει να περιμένουμε ένα θεαματικό πισωγύρισμα που θα αλλάξει τη δυναμική των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, η αντίληψη του Τραμπ για το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες σίγουρα δεν ευνοεί χώρες που επενδύουν στη διατήρηση του status quo, όπως η Ελλάδα, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες σε χώρες με αναθεωρητική και παρεμβατική πολιτική, όπως η Τουρκία. Η Ελλάδα θα επηρεαστεί και από τον τρόπο και τον βαθμό που μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ θα έχει επιπτώσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Ε.Ε. αλλά και με το ΝΑΤΟ, για το οποίο ο υποψήφιος των ρεπουμπλικανών έχει τελείως διαφορετικές θέσεις από αυτές της Κάμαλα Χάρις και των δημοκρατικών.

— Πώς επηρεάζει η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή τις αμερικανικές εκλογές;
Χωρίς τα δύο κόμματα και οι υποψήφιοι Πρόεδροι να έχουν ριζικά διαφορετική προσέγγιση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η διασφάλιση του κράτους του Ισραήλ αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τις ΗΠΑ στην περιοχή, υπάρχουν διαφοροποιήσεις που επηρεάζουν τη στάση τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Η παρατεταμένη διάρκεια του πολέμου και η αδυναμία των ΗΠΑ να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια βιώσιμη κατάπαυση πυρός σωρεύουν αρνητική κριτική στη διακυβέρνηση Μπάιντεν και γενικότερα στους δημοκρατικούς. Επίσης, πρέπει να σταθούμε στα fake news και στις θεωρίες συνωμοσίας που διακινούν υποστηρικτές του Τραμπ για τη δήθεν στάση της Χάρις έναντι του Ισραήλ αλλά και του Παλαιστινιακού. Τέλος, πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί και το ιδιαιτέρως ισχυρό εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ