Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ;

ΕΠΕΞ Coffee Mythbusters: Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ; Facebook Twitter
Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από τον καφέ που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους. Φωτ.: Nathan Dumlao/ Unsplash
0


Ο ΚΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα· είναι ο πιο πιστός φίλος μας, εκείνη η παρέα που δεν μας απογοητεύει ποτέ. Βρίσκεται εκεί από το πρωί που παλεύουμε να ξυπνήσουμε και αναζητάμε το boost για να ξεκινήσει καλά η μέρα ή για να πάρουμε μια έξτρα δόση ενέργειας στο διάλειμμα στο γραφείο, μέχρι το βράδυ, όταν χρειάζεται να κρατηθούμε ξύπνιοι για ένα ακόμα binge-watching session ή διάβασμα της τελευταίας στιγμής. 

Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές απλώς να μας μπερδεύουν. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ’ όλα τα υπόλοιπα είδη, ότι ο freddο είναι ελληνική πατέντα ή ότι ο decaf δεν έχει καθόλου καφεΐνη... Πόσο αλήθεια είναι, όμως, όλα αυτά; 

Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ώρα να ξεχωρίσουμε τα αληθινά facts από τα ψέματα και να δούμε τι κρύβεται πίσω από την αγαπημένη, καθημερινή μας συνήθεια. 

Ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ' όλους τους καφέδες

Καθαρό ψέμα. Αν πιεις έναν εσπρέσο, όχι, δεν θα τρέχεις σαν τον Flash όλη μέρα. Δεν σημαίνει ότι περιέχει περισσότερη καφεΐνη επειδή έχει πιο έντονη γεύση. Στην πραγματικότητα, ένας εσπρέσο έχει περίπου 60-80 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ (φίλτρου) μπορεί να φτάσει τα 100-150 mg. Η αλήθεια είναι πως απλώς έχει συγκεντρωμένη όλη τη γεύση του σε ένα μικρό φλιτζάνι. 

Ο freddo cappuccino είναι ελληνική επινόηση

Αλήθεια. Ο freddo cappuccino και ο freddo espresso δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι η απάντησή μας στην ανάγκη να απολαμβάνουμε καφέ ακόμα και το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το είδος καφέ έχει γίνει τόσο διάσημο τα τελευταία χρόνια – είναι η τέλεια ισορροπία δροσιάς και καφεΐνης.

Ο ελληνικός καφές είναι ο ίδιος με τον τούρκικο

Εδώ έχουμε μια γκρίζα ζώνη. Τεχνικά, ο ελληνικός και ο τούρκικος παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο – αλέθονται σε πολύ λεπτή μορφή και βράζονται σε μπρίκι με νερό. Όμως, οι μικρές διαφορές στο ψήσιμο και στην προετοιμασία κάνουν τον ελληνικό καφέ μοναδικό. Άσε που ο ελληνικός έχει τη δική του τελετουργία – πού αλλού συνδυάζεται τόσο τέλεια με κουλουράκια για συζητήσεις μέχρι τελικής πτώσης; Επίσης, μιλάμε για έναν καφέ με ιστορία που κρατά αιώνες. Μάλιστα, κάποτε θεωρούνταν τόσο σπουδαίος που σου διάβαζαν το φλιτζάνι και σου έλεγαν τη μοίρα. Οπότε, το να πίνεις τον ελληνικό καφέ σου αργά και να απολαμβάνεις κάθε γουλιά του είναι πραγματική τέχνη.

Ο φραπές εφευρέθηκε καταλάθος

100% αλήθεια. Ο φραπές δημιουργήθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας τύπος δεν βρήκε ζεστό νερό και είπε «δεν πειράζει, θα χρησιμοποιήσω κρύο». Και κάπως έτσι γεννήθηκε το πιο αμφιλεγόμενο αλλά και αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς θανάσιμα (δεν υπάρχει ενδιάμεση οδός).

Ο ντεκαφεϊνέ δεν έχει καθόλου καφεΐνη

Ψέμα. Αν και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, δεν είναι εντελώς άνευ. Συνήθως έχει περίπου 2-5 mg ανά φλιτζάνι. Δεν είναι πολύ, αλλά αν πίνεις 4-5 φλιτζάνια, μπορείς να καταλάβεις ότι συσσωρεύεται.

Είναι καλύτερος χωρίς ζάχαρη

Αλήθεια. Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ο καφές με γάλα προκαλεί προβλήματα στο στομάχι

Εξαρτάται. Αν είσαι lactose intolerant, τότε ναι, το γάλα μπορεί να δημιουργήσει θέματα. Ωστόσο, για τους περισσότερους το γάλα απλώς αλλάζει τη γεύση και την υφή του καφέ, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Άσε που υπάρχουν τόσες εναλλακτικές γάλακτος (αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας), που μπορείς να δοκιμάσεις ποια σου ταιριάζει περισσότερο.

Αν πιεις πολύ καφέ, δεν θα κοιμηθείς ποτέ

Μισή αλήθεια. Εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικός είσαι στην καφεΐνη. Σε γενικές γραμμές, η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά μας για 5-6 ώρες, οπότε αν πίνεις καφέ το απόγευμα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Αν όμως είσαι από εκείνους που μπορούν να κοιμηθούν σαν πουλάκι ακόμα και μετά από έναν διπλό espressο στις 9 το βράδυ, τότε όλα καλά κι εμείς σε θαυμάζουμε και σε ζηλεύουμε ταυτόχρονα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ