Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ;

ΕΠΕΞ Coffee Mythbusters: Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ; Facebook Twitter
Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από τον καφέ που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους. Φωτ.: Nathan Dumlao/ Unsplash
0


Ο ΚΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα· είναι ο πιο πιστός φίλος μας, εκείνη η παρέα που δεν μας απογοητεύει ποτέ. Βρίσκεται εκεί από το πρωί που παλεύουμε να ξυπνήσουμε και αναζητάμε το boost για να ξεκινήσει καλά η μέρα ή για να πάρουμε μια έξτρα δόση ενέργειας στο διάλειμμα στο γραφείο, μέχρι το βράδυ, όταν χρειάζεται να κρατηθούμε ξύπνιοι για ένα ακόμα binge-watching session ή διάβασμα της τελευταίας στιγμής. 

Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές απλώς να μας μπερδεύουν. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ’ όλα τα υπόλοιπα είδη, ότι ο freddο είναι ελληνική πατέντα ή ότι ο decaf δεν έχει καθόλου καφεΐνη... Πόσο αλήθεια είναι, όμως, όλα αυτά; 

Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ώρα να ξεχωρίσουμε τα αληθινά facts από τα ψέματα και να δούμε τι κρύβεται πίσω από την αγαπημένη, καθημερινή μας συνήθεια. 

Ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ' όλους τους καφέδες

Καθαρό ψέμα. Αν πιεις έναν εσπρέσο, όχι, δεν θα τρέχεις σαν τον Flash όλη μέρα. Δεν σημαίνει ότι περιέχει περισσότερη καφεΐνη επειδή έχει πιο έντονη γεύση. Στην πραγματικότητα, ένας εσπρέσο έχει περίπου 60-80 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ (φίλτρου) μπορεί να φτάσει τα 100-150 mg. Η αλήθεια είναι πως απλώς έχει συγκεντρωμένη όλη τη γεύση του σε ένα μικρό φλιτζάνι. 

Ο freddo cappuccino είναι ελληνική επινόηση

Αλήθεια. Ο freddo cappuccino και ο freddo espresso δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι η απάντησή μας στην ανάγκη να απολαμβάνουμε καφέ ακόμα και το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το είδος καφέ έχει γίνει τόσο διάσημο τα τελευταία χρόνια – είναι η τέλεια ισορροπία δροσιάς και καφεΐνης.

Ο ελληνικός καφές είναι ο ίδιος με τον τούρκικο

Εδώ έχουμε μια γκρίζα ζώνη. Τεχνικά, ο ελληνικός και ο τούρκικος παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο – αλέθονται σε πολύ λεπτή μορφή και βράζονται σε μπρίκι με νερό. Όμως, οι μικρές διαφορές στο ψήσιμο και στην προετοιμασία κάνουν τον ελληνικό καφέ μοναδικό. Άσε που ο ελληνικός έχει τη δική του τελετουργία – πού αλλού συνδυάζεται τόσο τέλεια με κουλουράκια για συζητήσεις μέχρι τελικής πτώσης; Επίσης, μιλάμε για έναν καφέ με ιστορία που κρατά αιώνες. Μάλιστα, κάποτε θεωρούνταν τόσο σπουδαίος που σου διάβαζαν το φλιτζάνι και σου έλεγαν τη μοίρα. Οπότε, το να πίνεις τον ελληνικό καφέ σου αργά και να απολαμβάνεις κάθε γουλιά του είναι πραγματική τέχνη.

Ο φραπές εφευρέθηκε καταλάθος

100% αλήθεια. Ο φραπές δημιουργήθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας τύπος δεν βρήκε ζεστό νερό και είπε «δεν πειράζει, θα χρησιμοποιήσω κρύο». Και κάπως έτσι γεννήθηκε το πιο αμφιλεγόμενο αλλά και αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς θανάσιμα (δεν υπάρχει ενδιάμεση οδός).

Ο ντεκαφεϊνέ δεν έχει καθόλου καφεΐνη

Ψέμα. Αν και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, δεν είναι εντελώς άνευ. Συνήθως έχει περίπου 2-5 mg ανά φλιτζάνι. Δεν είναι πολύ, αλλά αν πίνεις 4-5 φλιτζάνια, μπορείς να καταλάβεις ότι συσσωρεύεται.

Είναι καλύτερος χωρίς ζάχαρη

Αλήθεια. Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ο καφές με γάλα προκαλεί προβλήματα στο στομάχι

Εξαρτάται. Αν είσαι lactose intolerant, τότε ναι, το γάλα μπορεί να δημιουργήσει θέματα. Ωστόσο, για τους περισσότερους το γάλα απλώς αλλάζει τη γεύση και την υφή του καφέ, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Άσε που υπάρχουν τόσες εναλλακτικές γάλακτος (αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας), που μπορείς να δοκιμάσεις ποια σου ταιριάζει περισσότερο.

Αν πιεις πολύ καφέ, δεν θα κοιμηθείς ποτέ

Μισή αλήθεια. Εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικός είσαι στην καφεΐνη. Σε γενικές γραμμές, η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά μας για 5-6 ώρες, οπότε αν πίνεις καφέ το απόγευμα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Αν όμως είσαι από εκείνους που μπορούν να κοιμηθούν σαν πουλάκι ακόμα και μετά από έναν διπλό espressο στις 9 το βράδυ, τότε όλα καλά κι εμείς σε θαυμάζουμε και σε ζηλεύουμε ταυτόχρονα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ