Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ;

ΕΠΕΞ Coffee Mythbusters: Πόσο καλά γνωρίζεις τον αγαπημένο σου καφέ; Facebook Twitter
Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από τον καφέ που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους. Φωτ.: Nathan Dumlao/ Unsplash
0


Ο ΚΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ κάτι περισσότερο από ένα απλό ρόφημα· είναι ο πιο πιστός φίλος μας, εκείνη η παρέα που δεν μας απογοητεύει ποτέ. Βρίσκεται εκεί από το πρωί που παλεύουμε να ξυπνήσουμε και αναζητάμε το boost για να ξεκινήσει καλά η μέρα ή για να πάρουμε μια έξτρα δόση ενέργειας στο διάλειμμα στο γραφείο, μέχρι το βράδυ, όταν χρειάζεται να κρατηθούμε ξύπνιοι για ένα ακόμα binge-watching session ή διάβασμα της τελευταίας στιγμής. 

Αν και τόσο διαδεδομένος, κυκλοφορούν πολλοί μύθοι γύρω από αυτόν που συχνά παίρνουμε ως δεδομένους, οι οποίοι τις περισσότερες φορές απλώς να μας μπερδεύουν. Για παράδειγμα, πιστεύουμε ότι ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ’ όλα τα υπόλοιπα είδη, ότι ο freddο είναι ελληνική πατέντα ή ότι ο decaf δεν έχει καθόλου καφεΐνη... Πόσο αλήθεια είναι, όμως, όλα αυτά; 

Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ώρα να ξεχωρίσουμε τα αληθινά facts από τα ψέματα και να δούμε τι κρύβεται πίσω από την αγαπημένη, καθημερινή μας συνήθεια. 

Ο εσπρέσο είναι πιο δυνατός απ' όλους τους καφέδες

Καθαρό ψέμα. Αν πιεις έναν εσπρέσο, όχι, δεν θα τρέχεις σαν τον Flash όλη μέρα. Δεν σημαίνει ότι περιέχει περισσότερη καφεΐνη επειδή έχει πιο έντονη γεύση. Στην πραγματικότητα, ένας εσπρέσο έχει περίπου 60-80 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι γαλλικού καφέ (φίλτρου) μπορεί να φτάσει τα 100-150 mg. Η αλήθεια είναι πως απλώς έχει συγκεντρωμένη όλη τη γεύση του σε ένα μικρό φλιτζάνι. 

Ο freddo cappuccino είναι ελληνική επινόηση

Αλήθεια. Ο freddo cappuccino και ο freddo espresso δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα. Είναι η απάντησή μας στην ανάγκη να απολαμβάνουμε καφέ ακόμα και το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες φτάνουν στα ύψη. Δεν είναι τυχαίο που αυτό το είδος καφέ έχει γίνει τόσο διάσημο τα τελευταία χρόνια – είναι η τέλεια ισορροπία δροσιάς και καφεΐνης.

Ο ελληνικός καφές είναι ο ίδιος με τον τούρκικο

Εδώ έχουμε μια γκρίζα ζώνη. Τεχνικά, ο ελληνικός και ο τούρκικος παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο – αλέθονται σε πολύ λεπτή μορφή και βράζονται σε μπρίκι με νερό. Όμως, οι μικρές διαφορές στο ψήσιμο και στην προετοιμασία κάνουν τον ελληνικό καφέ μοναδικό. Άσε που ο ελληνικός έχει τη δική του τελετουργία – πού αλλού συνδυάζεται τόσο τέλεια με κουλουράκια για συζητήσεις μέχρι τελικής πτώσης; Επίσης, μιλάμε για έναν καφέ με ιστορία που κρατά αιώνες. Μάλιστα, κάποτε θεωρούνταν τόσο σπουδαίος που σου διάβαζαν το φλιτζάνι και σου έλεγαν τη μοίρα. Οπότε, το να πίνεις τον ελληνικό καφέ σου αργά και να απολαμβάνεις κάθε γουλιά του είναι πραγματική τέχνη.

Ο φραπές εφευρέθηκε καταλάθος

100% αλήθεια. Ο φραπές δημιουργήθηκε το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όταν ένας τύπος δεν βρήκε ζεστό νερό και είπε «δεν πειράζει, θα χρησιμοποιήσω κρύο». Και κάπως έτσι γεννήθηκε το πιο αμφιλεγόμενο αλλά και αγαπημένο καλοκαιρινό ρόφημα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς θανάσιμα (δεν υπάρχει ενδιάμεση οδός).

Ο ντεκαφεϊνέ δεν έχει καθόλου καφεΐνη

Ψέμα. Αν και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ, δεν είναι εντελώς άνευ. Συνήθως έχει περίπου 2-5 mg ανά φλιτζάνι. Δεν είναι πολύ, αλλά αν πίνεις 4-5 φλιτζάνια, μπορείς να καταλάβεις ότι συσσωρεύεται.

Είναι καλύτερος χωρίς ζάχαρη

Αλήθεια. Η ζάχαρη δεν προσφέρει τίποτα το θετικό στον καφέ σου εκτός από θερμίδες. Επιπλέον, η πραγματική γεύση του καφέ αναδεικνύεται καλύτερα χωρίς γλυκαντικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να τον απολαύσεις όπως είναι και θα ανακαλύψεις τις λεπτές γεύσεις που δεν ήξερες ότι υπήρχαν.

Ο καφές με γάλα προκαλεί προβλήματα στο στομάχι

Εξαρτάται. Αν είσαι lactose intolerant, τότε ναι, το γάλα μπορεί να δημιουργήσει θέματα. Ωστόσο, για τους περισσότερους το γάλα απλώς αλλάζει τη γεύση και την υφή του καφέ, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Άσε που υπάρχουν τόσες εναλλακτικές γάλακτος (αμυγδάλου, βρόμης, καρύδας), που μπορείς να δοκιμάσεις ποια σου ταιριάζει περισσότερο.

Αν πιεις πολύ καφέ, δεν θα κοιμηθείς ποτέ

Μισή αλήθεια. Εξαρτάται από το πόσο ανθεκτικός είσαι στην καφεΐνη. Σε γενικές γραμμές, η καφεΐνη παραμένει στο σύστημά μας για 5-6 ώρες, οπότε αν πίνεις καφέ το απόγευμα, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Αν όμως είσαι από εκείνους που μπορούν να κοιμηθούν σαν πουλάκι ακόμα και μετά από έναν διπλό espressο στις 9 το βράδυ, τότε όλα καλά κι εμείς σε θαυμάζουμε και σε ζηλεύουμε ταυτόχρονα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ