Η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ

Η τελευταία ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ Facebook Twitter
Tο ΠΑΣΟΚ έχει τη μοναδική και μάλλον τελευταία ευκαιρία να παίξει πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά και να μετατραπεί εκ νέου, μετά από αρκετά χρόνια, σε κόμμα εξουσίας. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0


ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΟΙΤΑΝΕ προς την Κουμουνδούρου και έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ικανοποίηση από το θέαμα που βλέπουν. Οι αντίπαλοι, αυτοί με τους οποίους ψαρεύουν πολιτικά στην ίδια ακριβώς δεξαμενή, περνάνε τη μεγαλύτερη κρίση στη μικρή ιστορία τους, σχεδόν διαλύονται – ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν να δίνεται κάποια λύση με προοπτική.

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα μικρό κόμμα με αντίστοιχη επιρροή αποτελεί την πλέον προφανή μελλοντική κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πολιτικός ζωτικός χώρος είναι σχεδόν ελεύθερος, το ΠΑΣΟΚ έχει τη μοναδική και μάλλον τελευταία ευκαιρία να παίξει πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντροαριστερά και να μετατραπεί εκ νέου, μετά από αρκετά χρόνια, σε κόμμα εξουσίας.

Για να συμβεί αυτό, δεν αρκεί η εκλογή ενός ηγέτη ο οποίος θα αναπαράγει την πολιτική μιζέρια για την οποία διακρίνεται το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετά χρόνια. Πρέπει να μιλήσει πολιτικά, να εμπνεύσει, να δημιουργήσει προϋποθέσεις τέτοιες ώστε ο κόσμος που έφυγε από αυτό την τελευταία δεκαπενταετία να βρει λόγους για να επιστρέψει·και κυρίως να πάψει να έχει έναν πολιτικό λόγο ο οποίος δεν έχει ορατές και ευδιάκριτες διαφορές από τη συντηρητική παράταξη· να μιλήσει με σύγχρονους όρους για τη δική του εναλλακτική πρόταση εξουσίας που θα κοιτάζει περισσότερο αριστερά.

Η αλήθεια είναι πως τις δεκαετίες που πέρασαν, με μερικές εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαίωναν τον κανόνα, υπήρξαν κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας που, όταν βρέθηκαν στην εξουσία, ακολούθησαν πολιτικές που έμοιαζαν τρομακτικά με αυτές των συντηρητικών κυβερνήσεων· ήταν καθαρά οικονομικά φιλελεύθερες επιλογές.

Σε όλο τον κόσμο η σοσιαλδημοκρατία διανύει μια μακρά περίοδο παρακμής. Άλλοτε πανίσχυρα κόμματα της Ευρώπης περιόρισαν δραστικά την επιρροή τους, κάποια σχεδόν εξαφανίστηκαν από τον πολιτικό χάρτη, μερικά ακολουθούν μια πορεία ουραγών. O ένας βασικός πυλώνας των κομμάτων που κυριάρχησαν μεταπολεμικά στην Ευρώπη έχει καταρρεύσει και η παρακμή αυτή συνοδεύτηκε στις περισσότερες περιπτώσεις με ισχυρή άνοδο λαϊκιστικών εκφράσεων και κομμάτων.

Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές και συχνά αποκλίνουσες. Η πιο βάσιμη που έχει αναφερθεί πολλές φορές είναι η λεγόμενη «νεοφιλελεύθερη μόλυνση» της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία απομάκρυνε μεγάλες κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα την εργατική τάξη, από αυτήν. Η αλήθεια είναι πως τις δεκαετίες που πέρασαν, με μερικές εξαιρέσεις που απλώς επιβεβαίωναν τον κανόνα, υπήρξαν κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας που, όταν βρέθηκαν στην εξουσία, ακολούθησαν πολιτικές που έμοιαζαν τρομακτικά με αυτές των συντηρητικών κυβερνήσεων· ήταν καθαρά οικονομικά φιλελεύθερες επιλογές.

Σε ένα άρθρο του με τον τίτλο «ποιος σκότωσε τη σοσιαλδημοκρατία;» το περιοδικό «Politico» έγραφε, μεταξύ άλλων, ότι η αρνητική πορεία των κομμάτων αυτών ξεκινά από την εποχή της οικονομικής φιλελευθεροποίησης που ακολούθησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, η οποία έριξε τον σπόρο της παρακμής της σοσιαλδημοκρατίας.

Πολλοί ηγέτες του χώρου που βρέθηκαν στην εξουσία, προσπαθώντας να αιτιολογήσουν τη δεξιά πολιτική στροφή, μίλησαν τότε για ανανέωση της σοσιαλδημοκρατίας, αλλά σίγουρα εκ του αποτελέσματος αποδείχτηκε πως αυτή η «ανανέωση» θεωρήθηκε από μεγάλες κοινωνικές ομάδες ως μια απλή προδοσία. Δεν είχαν άδικο. Το κράτος πρόνοιας ολοένα περισσότερο έπαψε να ακούγεται και να υπάρχει, οι κοινωνικές κατακτήσεις περιορίζονταν ή δέχονταν γενναίες περικοπές, οι μονεταριστικές πολιτικές εμφανίζονταν ως μονόδρομος, τα σοσιαλιστικά κόμματα έμοιαζαν σε εντυπωσιακό βαθμό με τα συντηρητικά.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αποτέλεσε εξαίρεση στην παρακμή αυτή του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου. Το αποκορύφωμα ήταν τα πρώτα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οπότε έχασε το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της επιρροής του και μεγάλες μάζες μετακινήθηκαν κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ που υποσχόταν παραδείσους ή, ένα μικρότερο κομμάτι, σε λαϊκιστικά κόμματα που είχαν διάφορες εκλογικές εκφράσεις. Τώρα, ο κίνδυνος του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και κάποιος κομματικός φορέας για να υποδεχθεί τα απογοητευμένα πλήθη που τον εγκατέλειψαν στην πορεία αυτών των χρόνων.

Αυτό που υπάρχει είναι δεδομένο. Μια πολύ μεγάλη πληθυσμιακή ομάδα, η οποία δεν έχει πολιτική έκφραση, προτιμά την αποχή επειδή δεν ελκύεται από μια διαφορετική πολιτική πρόταση και αναζητεί τη λιγότερο κακή λύση από αυτής της κυβερνητικής εκδοχής. Ακροατήριο έτοιμο να ακούσει το ΠΑΣΟΚ υπάρχει και το πρόβλημα μετατοπίζεται στο ίδιο το κόμμα. Έχει να πει κάτι ουσιαστικό για να πάρει με το μέρος του τον κόσμο αυτό; Είναι ικανό να προσελκύσει πάλι κοινωνικές ομάδες που θα το μετατρέψουν σε κόμμα εξουσίας;

Τις απαντήσεις μπορεί να τις δώσει μόνος αυτός που θα εκλεγεί στην ηγεσία του. Να κατανοήσει τα δεδομένα, να ανακαλύψει τις αιτίες για τις οποίες το κόμμα του ‘’σέρνεται’’ πολιτικά και να καταρτίσει ένα πρόγραμμα που δεν θα μοιάζει με αυτό της κυβέρνησης. Δύσκολο σίγουρα, ακατόρθωτο όχι…

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται το να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Οπτική Γωνία / «Ο Τραμπ είναι νταής. Απεχθάνεται να μην παίρνει αυτό που θέλει»

Ο έγκριτος δημοσιογράφος της «Guardian», Τζον Γκρέις, μιλά για τον πόλεμο στο Ιράν που κινδυνεύει να γίνει «πόλεμος όλων μας» και εξηγεί γιατί ο κόσμος μας γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία, τέσσερα χρόνια μετά: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Οπτική Γωνία / Ουκρανία: Ο πόλεμος που άλλαξε την Ευρώπη

Γιατί αυτός ο πόλεμος θέτει σε δοκιμασία τα όρια του διεθνούς δικαίου; Η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη, απαντά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ επιδιώκει να ταπεινώσει το Ιράν»

Οπτική Γωνία / Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Το Ισραήλ επιδιώκει να ταπεινώσει το Ιράν»

Ποιες θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε Ευρώπη και Ελλάδα; Ο Σωτήρης Ντάλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Οπτική Γωνία / Τα ελληνικά κόμματα και η επίθεση στο Ιράν

Συμμετέχει η Ελλάδα στον πόλεμο; Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει και δεν εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην επιχείρηση κατά του Ιράν, αλλά ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης ζητάνε ρητή δέσμευση από τον πρωθυπουργό.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν: Είναι διαφορετικός αυτή τη φορά;

Οπτική Γωνία / Πόλεμος ΗΠΑ-Ισραήλ κατά Ιράν: Είναι διαφορετικός αυτή τη φορά;

Η πολεμική σύγκρουση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή και που φαίνεται ότι έχει ακόμα πολύ μέλλον έχει κάποια γνωρίσματα και ιδιαιτερότητες συγκριτικά με τις προηγούμενες συρράξεις στην περιοχή αυτή και όχι μόνο. Ποια είναι αυτά;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιο θα είναι το μέλλον του πολύπαθου ιρανικού λαού;

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή / Ποιο θα είναι το μέλλον του πολύπαθου ιρανικού λαού;

Από τον Κύρο τον Μέγα και την ανεκτικότητα της αρχαίας Περσίας μέχρι το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς του σήμερα, το Ιράν μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα σε δύο αντικρουόμενες ταυτότητες.
ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΚΕΧΑΓΙΑΣ
ΙΡΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή / ΗΠΑ-Ισραήλ εναντίον Ιράν: Η πορεία προς τη σύγκρουση

Από το πραξικόπημα του 1953 έως σήμερα: Πώς Ουάσιγκτον, Τελ Αβίβ και Τεχεράνη οδηγήθηκαν στη ρήξη και γιατί η απόφαση Τραμπ αναδιαμορφώνει το γεωπολιτικό τοπίο στη Μέση Ανατολή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουκρανία: Σοφές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Νέος Άγνωστος Κόσμος / Ουκρανία: Σοφές προειδοποιήσεις που αγνοήθηκαν

Η Ουκρανία βρέθηκε στη μέση μεγάλης γεωπολιτικής αντιπαλότητας και τώρα που διαφαίνεται το τέλος του πολέμου, είναι μικρή η πιθανότητα ένταξής της στο ΝΑΤΟ και νεφελώδεις οι εγγυήσεις ασφαλείας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ