Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους

Σε μια ταράτσα στην Ύδρα κάποιοι γνωρίζονται φτιάχνοντας μόνοι τους τα σουβενίρ τους Facebook Twitter
Στο Ηydra Εdition το φαγητό έχει διττό ρόλο, «να ομορφύνει το τραπέζι, αλλά και να φέρει τους ανθρώπους κοντά».
0

Μια ταράτσα που έχει 360 μοίρες θέα στην «αρχόντισσα του Αργοσαρωνικού» και άρωμα από μελισσοκέρι. Κρύο τσάι του βουνού για καλωσόρισμα την ώρα του ηλιοβασίλεματος και έπειτα ένας βραδινός ουρανός γεμάτος αστέρια, κάτω από τον οποίο επισκέπτες του νησιού χαλαρώνουν δημιουργώντας σε ένα μεγάλο τραπέζι, έχοντας κάνει τα κινητά τους στην άκρη. Αυτά είναι τα αρώματα, τα χρώματα, οι εικόνες που χαρακτηρίζουν τα δύο τελευταία καλοκαίρια της Βασιλικής Βερούση. Κατοικώντας τα τελευταία δέκα χρόνια στο Λονδίνο, με σπουδές πάνω στην Κοινωνιολογία και στην Παιδοψυχολογία στο UCL, έχει ιδρύσει εκεί με έδρα την Οld Street το merakids, έναν χώρο δημιουργίας για παιδιά από 0-7 ετών, με σκοπό την κατάκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσω του παιχνιδιού αλλά και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους σε μεγαλύτερα γκρουπ.

Παράλληλα, μαζί με την Αμαλία Κοντέση δημιούργησαν μια ομάδα που καταπιάνεται με θεατρικές παραγωγές, ενώ η ίδια η Βασιλική ειδικεύεται στο κομμάτι των σκηνικών, των κοστουμιών και της φωτογραφίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ασχολήθηκε με τη φωτογραφία μόδας και έτσι βρέθηκε για μαθήματα στο Central Saint Martins. Σήμερα μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της Ελλάδας και της Αγγλίας, όπου τον χειμώνα συνεργάζεται με γκαλερί, ιδρύματα και art hubs προκειμένου να μεταφέρει την εμπειρία του Ηydra Εdition στο Λονδίνο μέσα από μια διαφορετική σκοπιά. Tι είναι όμως το Ηydra Εdition, που μετρά σχεδόν έναν χρόνο ζωής;

«Η τελευταία δεκαετία ήταν τρομερά έντονη, γεμάτη εμπειρίες και σκληρή δουλειά, με μια προσήλωση σε στόχους που είχα θέσει στον εαυτό μου να πετύχω μέχρι τα 30. Με την πανδημία, από τη στιγμή που είδα πως απρόβλεπτοι παράγοντες μπορούν να αλλάξουν τη ζωής μας ριζικά, αποφάσισα να δώσω επιτέλους στον εαυτό μου τον χώρο και τον χρόνο έτσι ώστε να εξερευνήσω παραπάνω τη δημιουργική μου πλευρά, απαλλαγμένη πλέον από τους στόχους της προηγούμενης δεκαετίας. Αποτέλεσμα ήταν λοιπόν το Ηydra Εdition, ένα πρότζεκτ που καλύπτει και εκφράζει σε μεγάλο βαθμό όλες τις δημιουργικές μου πτυχές και ανησυχίες».

Για τα workshops που ανακοινώνει, η Βασιλική Βερούση επιλέγει καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους από διαφορετικά πεδία, που όμως δεν έχουν ξανακάνει κάτι ανάλογο, οπότε όλη αυτή η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και γι’ αυτούς.

Εν μέσω κορωνοϊού επισκέφτηκε το νησί της Ύδρας για μια διανυκτέρευση. «Ένιωσα κατευθείαν ένα περίεργο συναίσθημα ελευθερίας και χαλάρωσης. Αποφάσισα να επεκτείνω τη διαμονή μου αλλάζοντας ξενοδοχείο και κάπως έτσι βρέθηκα στην ταράτσα ενός ξενοδοχείου να δημιουργώ. Συνήθως, για να αποφορτιστώ από την καθημερινότητα πρέπει να περάσουν τρεις-τέσσερις μέρες διακοπών. Σε αυτή την ταράτσα, όμως, βλέποντας το λιμάνι της Υδρας, μου πήρε μόλις λίγα λεπτά».

Δυσκολεύτηκε να βρει όσα χρειαζόταν για να ζωγραφίσει «στο νησί των καλλιτεχνών», και αυτό την προβλημάτισε. «Έτσι λοιπόν με την επιστροφή μου στο Λονδίνο αυτή η εικόνα ερχόταν έντονα στο μυαλό μου και όταν αποφάσισα να μοιράσω τον χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας και Αγγλίας ήξερα ότι η Ύδρα ήταν το μέρος στο οποίο ήθελα να δραστηριοποιηθώ. Και ενώ έψαχνα χώρο για το πρότζεκτ στην Ύδρα, μια φίλη μου μού πρότεινε να έρθω σε επαφή με έναν γνωστό της από το νησί. Όταν συναντήθηκα λοιπόν με τον κύριο Χρήστο, με πήγε στην ταράτσα του ξενοδοχείου του, στο Douskos Port House, και ήταν η ίδια ταράτσα με εκείνη στην οποία τότε στις διακοπές μου είχα δημιουργήσει».

Ηydra Εdition Facebook Twitter
Όλα συμβαίνουν γύρω από ένα τραπέζι...

Το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να έρθει σε επαφή με την κεραμική −όπως πρόσφατα που η Βασιλική Βερούση συνεργάστηκε σε αυτό με τη Χριστίνα Μανδηλάρη του Naked Summers−, να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί. Έχοντας πάντα μια zero waste προσέγγιση, όλα συμβαίνουν γύρω από ένα τραπέζι, και αυτό που δημιουργούν όσοι συμμετέχουν είναι το πιο προσωπικό και ξεχωριστό σουβενίρ που θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους από το νησί. Στο Ηydra Εdition το φαγητό έχει διττό ρόλο, «να ομορφύνει το τραπέζι, αλλά και να φέρει τους ανθρώπους κοντά».

Για τα workshops που ανακοινώνει, η Βασιλική Βερούση επιλέγει καλλιτέχνες και δημιουργικούς ανθρώπους από διαφορετικά πεδία, που όμως δεν έχουν ξανακάνει κάτι ανάλογο, οπότε όλη αυτή η εμπειρία είναι πρωτόγνωρη και γι’ αυτούς. «Η Ύδρα είναι ένα πολύ μικρό νησί, έτσι, κάθε φορά που κάποιος νέος συνεργάτης έρχεται εδώ, είναι σαν να φέρνω έναν νέο φίλο για να του δείξω το αγαπημένο μου μέρος, γνωρίζει και τους ντόπιους και έτσι γινόμαστε μια μεγάλη παρέα. Από την αρχή του πρότζεκτ, όταν ο κύριος Χρήστος, ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, μου είπε “έλα στο νησί και θα δούμε μαζί τι θα δημιουργήσεις”,  έβαλε τις βάσεις για κάθε συναναστροφή μου με τους μόνιμους κατοίκους του νησιού. Οι ντόπιοι είναι τεράστιο μέρος του Ηydra Εdition, πλέον είναι εκεί σχεδόν σε κάθε workshop, ενώ τα επικοινωνούν από μόνοι τους στο νησί».

Ηydra Εdition Facebook Twitter
Η θέα από την ταράτσα του Douskos Port House
Ηydra Εdition Facebook Twitter
Αυτό που δημιουργούν όσοι συμμετέχουν είναι το πιο προσωπικό και ξεχωριστό σουβενίρ που θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους από το νησί.

«Αυτό που με ευχαριστεί στα workshops είναι ότι μετά τα πρώτα είκοσι λεπτά όλοι αφήνουν εντελώς τα κινητά τους και χάνονται μέσα στη στιγμή. Ανυπομονώ για τα επόμενα και ειδικά γι’ αυτά που έρχονται μέσα στον Σεπτέμβριο: στις 7 Σεπτεμβρίου με το CLO και το CLO Circle, με μια λέσχη φιλοσοφίας αφιερωμένη στη συνεχή ανταλλαγή σκέψεων, συναισθημάτων και ιδεών, θα μιλήσουμε για τις αναμνήσεις με συνεντεύξεις από κατοίκους της Ύδρας. Αλλά και γι’ αυτά που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο, όταν ο ιδρυτής του Casa Lawa στη Σικελία θα επισκεφθεί για δύο εβδομάδες την Ύδρα προκειμένου να δημιουργήσουμε και να στήσουμε ένα workshop μαζί. Δεν έχω επισκεφθεί ξανά το νησί  αυτούς τους μήνες και ανυπομονώ να δω τη δυναμική του και πώς μοιάζει μόλις περάσουν οι μήνες του καλοκαιριού».

«Συνάντησα στο Λονδίνο μια κοπέλα που επισκέφτηκε την Ύδρα και ήρθε σε ένα workshop.  Είχαν περάσει μερικοί μήνες από αυτό και μου είπε “κάθε βροχερή, μουντή μέρα, κλείνω τα μάτια, μεταφέρομαι σε αυτή την ταράτσα και ηρεμεί η ψυχή μου”. Πιστεύω πως αυτό το σχόλιο είναι η ψυχή του Ηydra Εdition».

Ηydra Εdition Facebook Twitter
Το Ηydra Εdition είναι μια πλατφόρμα που παρέχει σε κάθε ταξιδιώτη τον χώρο, τον χρόνο και τα υλικά για να δημιουργήσει, να ζωγραφίσει, να έρθει σε επαφή με την κεραμική, να χαλαρώσει κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί.

Περισσότερες πληροφορίες για το Hydra Edition θα βρείτε εδώ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση αφισών στην Ύδρα μιας Ελλάδας ανόθευτης και ταπεινής

Εικαστικά / Πώς διαφήμιζε η Ελλάδα τον εαυτό της στο εξωτερικό από το ’30 έως το ’60;

Μια σειρά αφισών του ΕΟΤ, σε μια έκθεση που φιλοξενείται στην οικία Λαζάρου Κουντουριώτη, αποκαλύπτει τις πρώτες απόπειρες και τα αρχικά βήματα του ελληνικού τουρισμού, με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Εικαστικά / Νίκος Τρανός: «Η τέχνη είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό» 

Έχει βοσκήσει πρόβατα, έχει πουλήσει κουλούρια και έχει δουλέψει στην οικοδομή, μέχρι που αποφάσισε ότι το μόνο που ήθελε να γίνει είναι καλλιτέχνης. Τελικά, εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους και διεθνώς αναγνωρισμένους Έλληνες δημιουργούς. Ο πρώην πρύτανης της ΑΣΚΤ είναι άνθρωπος από σπάνια πάστα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Εικαστικά / «Οι πρώτοι ομοφυλόφιλοι» και η γέννηση μιας νέας ταυτότητας

Μια μεγάλη έκθεση στο Σικάγο εξετάζει την γκέι ταυτότητα ως ιστορικό φαινόμενο μέσα από 300 έργα που δημιουργήθηκαν κυρίως στην περίοδο μεταξύ του 1869, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά η λέξη «ομοφυλόφιλος», και του 1939
THE LIFO TEAM
Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ