Κατά το ήμισυ μειώθηκαν οι overnight καταθέσεις τραπεζών

Κατά το ήμισυ μειώθηκαν οι overnight καταθέσεις τραπεζών Facebook Twitter
0

Παραπάνω από το μισό μείωσαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, την Τετάρτη, τις καταθέσεις τους μίας ημέρας (overnight) στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την πρώτη ημέρα που ίσχυσε η απόφαση της για επιβολή μηδενικού επιτοκίου στις συγκεκριμένες καταθέσεις.

Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οι τράπεζες εναπόθεσαν 325 δις ευρώ από τα ελεύθερα διαθέσιμά τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έναντι 800 δις ευρώ που είχαν τοποθετήσει την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου για overnight καταθέσεις στο μηδέν από το 0,25%, παράλληλα με τη μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 0,75% από 1%.

Με το συγκεκριμένο μέτρο η ΕΚΤ προσδοκά ότι θα τροφοδοτήσει την ενίσχυση του δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, καθώς θα ενθαρρύνει την αναζήτηση από αυτές πιο επικερδών τοποθετήσεων για τα διαθέσιμά τους.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι δεν αναμένει το μηδενικό επιτόκιο να έχει σημαντική επίδραση στο τι θα κάνουν οι τράπεζες και άλλοι επενδυτές με τα διαθέσιμά τους.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ