Ο Νετανιάχου συγκαλεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Ιράν δεν κλιμακώνει και ο Ερντογάν καταδικάζει

Ο Νετανιάχου συγκαλεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το Ιράν δεν κλιμακώνει και ο Ερντογάν καταδικάζει Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας μετά από τις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και άλλων εναντίον του Ισραήλ για σκληρά αντίποινα στην εξουδετέρωση του Ισμαΐλ Χανίγια.

Στην Ιερουσαλήμ, ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση του πολέμου, αλλά είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά την διάρκεια επίσκεψης σε μονάδα αντιπυραυλικής άμυνας και επιβεβαιώθηκαν από τον εκπρόσωπό του. Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας αναφερόταν ειδικά στον πόλεμο με την Χεζμπολάχ στον Λίβανο και όχι στη δολοφονία του Ισμαΐλ Χανίγια.

Η Τεχεράνη δεν έχει την πρόθεση να κλιμακώσει την σύγκρουση στην Μέση Ανατολή, δηλώνει ο πρώτος αντιπρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Ρεζά Αρεφ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τον θάνατο του Ισμαΐλ Χανίγια στην Τεχεράνη, μεταδίδουν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, το οποίο έχει ρόλο διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός που διεξάγονται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, άφησε σήμερα να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα.

«Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται μας οδηγούν να αναρωτηθούμε, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;» έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι. «Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια καθολική στάση εναντίον της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή».

Καταδικάζουν οι Τούρκοι τη δολοφονία του Ισμαΐλ Χανίγια

Τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, του «αδελφού», του όπως τον χαρακτήρισε, Ισμαήλ Χανίγια, καταδίκασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μήνυμά του ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει: «Καταδικάζω κατηγορηματικά και καταριέμαι την άνανδρη δολοφονία του προέδρου του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη. Αυτή η δολοφονία είναι μια αποτρόπαια πράξη που αποσκοπεί στην καταστροφή του παλαιστινιακού αγώνα, της ένδοξης αντίστασης της Γάζας και του δίκαιου αγώνα των Παλαιστίνιων αδελφών μας, αποθαρρύνοντας και εκφοβίζοντας τους Παλαιστίνιους. Όποιος κι αν είναι ο σκοπός των αποτρόπαιων επιθέσεων κατά του Σεΐχη Αχμέντ Γιασίν, του Αμπντούλ Αζίζ Αλ Ραντίσι και πολλών άλλων πολιτικών προσώπων από τη Γάζα, ο σκοπός της δολοφονίας του αδελφού μου Ισμαήλ Χανίγια είναι ο ίδιος, ωστόσο η σιωνιστική βαρβαρότητα δεν θα μπορέσει να πετύχει ξανά τις φιλοδοξίες της, όπως έκανε μέχρι τώρα. Με την ισχυρότερη στάση του ισλαμικού κόσμου και τη συμμαχία της ανθρωπότητας, ελπίζουμε ότι η καταπίεση και η γενοκτονία στη Γάζα και η ισραηλινή τρομοκρατία στην περιφέρειά μας θα λάβουν τέλος και η περιοχή μας και ο κόσμος θα είναι ειρηνικοί. Γι' αυτό, ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε όλα τα μέσα, να πιέζουμε όλες τις πόρτες και να στηρίζουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας με όλα τα μέσα και όλες τις δυνάμεις μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με βάση τα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εύχομαι το έλεος του Θεού στον αδελφό μου Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος μαρτύρησε ως αποτέλεσμα της ειδεχθούς επίθεσης- εύχομαι υπομονή στην οικογένειά του, συλλυπητήρια στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα και την Παλαιστίνη και στον ισλαμικό κόσμο. Είθε ο Αλλάχ να τον τιμήσει με τον παράδεισο και τη δόξα Του».

Ανάλογο μήνυμα καταδίκης της δολοφονίας Χανίγια εξέδωσε νωρίτερα το πρωί και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Το μήνυμα του τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής: «Καταδικάζουμε τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, σε μια αποτρόπαια επίθεση στην Τεχεράνη. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον παλαιστινιακό λαό, εκατοντάδες χιλιάδες από τους οποίους, όπως ο Χανίγια, έχουν μαρτυρήσει για να ζήσουν ειρηνικά στην πατρίδα τους υπό τη στέγη του δικού τους κράτους. Η έλλειψη πρόθεσης της κυβέρνησης Νετανιάχου να επιτύχει την ειρήνη αποδείχθηκε για άλλη μια φορά. Η επίθεση αυτή αποσκοπεί επίσης στην εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα σε περιφερειακό επίπεδο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν δράσει για να σταματήσει το Ισραήλ, η περιοχή μας θα αντιμετωπίσει μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού».

Με πληροφορίες από Reuters, Hürriyet, Tasnim

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM
Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM