Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης «Le monde comme il va», Bourse de Commerce - Συλλογή Pinault, Παρίσι, 2024. © Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, agence Pierre-Antoine Gatier. Φωτογραφία: Pierre Pierre Gatier: Florent Michel/11h45/Pinault Collection. © Kimsooja/ADAGP, Παρίσι, 2024.

13 μεγάλες διεθνείς εικαστικές εκθέσεις για τον Αύγουστο

0

Ο καθρέφτης των πάντων στο Bourse de Commerce

Για να επισκεφθείτε το Bourse de Commerce, ένα παλιό χρηματιστήριο σιτηρών και χώρο τέχνης που στεγάζει τη συλλογή Pinault στο κέντρο του Παρισιού, θα ξεχάσετε τις γόβες στιλέτο· θα φορέσετε τα ειδικά παπούτσια που θα σας δώσουν στην είσοδο. Θα ξεχάσετε και τις φούστες, γιατί στη Ροτόντα το δάπεδο είναι καλυμμένο με καθρέφτες· το σώμα του επισκέπτη, μέσα στην ακινησία ή την καθετότητά του, εγγράφεται σαν «βελόνα στο ύφασμα του κόσμου». Πρόκειται για μια καλλιτεχνική εγκατάσταση με τίτλο «To Breathe – Constellation» με την οποία η Νοτιοκορεάτισσα καλλιτέχνιδα Kimsooja κάνει μια παρέμβαση στον χώρο μνημειώδη και αιθέρια, αντιστρέφοντας την αρχιτεκτονική και μαζί την τάξη του κόσμου.

Ο ουρανός του γυάλινου θόλου του κτιρίου που ανακαίνισε ευφυώς ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Tadao Ando αποκτά ένα απύθμενο βάθος, αλλοιώνοντας την αντίληψή μας για το Διάστημα και όσα γνωρίζουμε για τον νόμο της βαρύτητας. Το Bourse έκανε ανάθεση εν λευκώ στην εννοιολογική καλλιτέχνιδα, η οποία έφτιαξε έργα, χρησιμοποιώντας ύφασμα, φως και ήχο, που τοποθέτησε στις 24 προθήκες που περιβάλλουν τη Ροτόντα. Αυτά τα έργα αντανακλούν την πρακτική της και απηχούν τον πυρήνα του έργου της, θέτοντας ερωτήματα που αφορούν την ανθρώπινη συνθήκη, ζητήματα αισθητικής, πολιτισμού, πολιτικής και περιβάλλοντος.

«Θα ήθελα να δημιουργήσω έργα που είναι σαν το νερό και τον αέρα, τα οποία δεν μπορείς να κατέχεις, αλλά μπορούν να τα μοιραστούν όλοι», λέει η Kimsooja, η δουλειά της οποίας, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχει επιβληθεί στη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή ως καθολική εμπειρία.

Στο Λούβρο αφιέρωμα στην ολυμπιακή ιδέα

Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Αττικός ερυθρόμορφος κρατήρας: Αγώνας του Ηρακλή και του Ανταίου Περίπου 515-510 π.Χ. Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου, Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων

Ο επισκέπτης της γαλλικής πρωτεύουσας, που αυτό το καλοκαίρι διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορεί να δει σχετικές εκθέσεις σε πολλά μουσεία, αλλά η μεγαλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα, η οποία αφορά και την Ελλάδα, είναι αυτή στο Λούβρο με τίτλο «Ολυμπισμός, μια σύγχρονη εφεύρεση, μια αρχαία κληρονομιά» («Olympism: Modern invention, ancient legacy») που θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου. Ο τίτλος παραπέμπει στην αθλητική ιδέα όπως διαμορφώθηκε στην αρχαία Ελλάδα κατά το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων· μια φιλοσοφία ζωής που προωθεί και συνδυάζει αρμονικά τις αρετές του σώματος και της ψυχής.

Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Émile Gilliéron, Σχέδιο καρτ ποστάλ για την Ολυμπιάδα του 1906. Χορός γυναικών, μολύβι και μελάνι σε χαρτόνι

Σε αυτή την έκθεση θα ανακαλύψουμε οτιδήποτε σχετικό με την αναβίωση των Αγώνων στα τέλη του 19ου αιώνα: το πολιτικό πλαίσιο της εποχής, τις εικονογραφικές πηγές στις οποίες βασίστηκαν οι διοργανωτές και τον τρόπο που οργάνωσαν την όλη προσπάθεια. Εκτός από τον Pierre de Coubertin, ενορχηστρωτή της αναβίωσης, φωτίζονται κι άλλες προσωπικότητες, όπως ο Ελβετός σχεδιαστής Émile Gilliéron, ο επονομαζόμενος «επίσημος καλλιτέχνης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και των Μεσολυμπιακών Αγώνων του 1906» που διεξήχθησαν αμφότεροι στην Αθήνα. Ήταν αυτός που σχεδίασε τα τρόπαια των νικητών, αλλά και γραμματόσημα, αφίσες, καρτ ποστάλ, αναμνηστικά και την πρώτη σειρά γραμματοσήμων αθλητικών αγώνων στον κόσμο –εξού και η γέννηση του ολυμπιακού φιλοτελισμού–, εμπνεόμενος από ανακαλύψεις που έγιναν στις ανασκαφές των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων εκείνης της περιόδου. Εδώ εκτίθεται επίσης το πρώτο ολυμπιακό κύπελλο, γνωστό ως «Bréal’s Cup», που δημιουργήθηκε για τον νικητή του πρώτου Μαραθωνίου, αθλήματος που θεσμοθετήθηκε για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η έκθεση δείχνει πώς, στο όνομα του αθλητισμού, η συμμαχία επιστημονικών κλάδων κατάφερε να δημιουργήσει αυτό το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός.

Ο Jean Cocteau στη Βενετία με μια μεγάλη αναδρομική

Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Jean Cocteau, Oedipus, or, the Crossing of Three Roads (Œdipe ou le carrefour des trois routes), 1951. Private Collection. © Adagp/Comité Cocteau, Paris, by SIAE 2024

Μπορεί η 60ή Μπιενάλε Τέχνης με θέμα «Foreigners Everywhere» σε επιμέλεια Adriano Pedrosa να διοργανώνεται φέτος στη Βενετία, αλλά εκτός των τειχών της παγκόσμιας διοργάνωσης βρίσκουμε τη μεγαλύτερη αναδρομική έκθεση που έγινε ποτέ στην Ιταλία και είναι αφιερωμένη στον Jean Cocteau, το τρομερό παιδί της γαλλικής σκηνής του 20ού αιώνα. Θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου και στεγάζεται στο μουσείο-σπίτι της Peggy Guggenheim. Ο τίτλος της έκθεσης, «Jean Cocteau: The Juggler’s Revenge», υπογραμμίζει την ευελιξία του καλλιτέχνη, τις πολλαπλές «ταχυδακτυλουργικές» πράξεις που διέκριναν την παραγωγή του και συχνά προκαλούσαν θύελλα αντιδράσεων από τους συγχρόνους του.

Ο επισκέπτης θα δει περισσότερα από εκατόν πενήντα έργα: σχέδια, γραφικά, κοσμήματα, ταπετσαρίες, ιστορικά ντοκουμέντα, βιβλία, περιοδικά, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες σκηνοθετημένες από τον Cocteau. Μέσα από αυτά παρακολουθούμε την ανάπτυξη της μοναδικής και άκρως προσωπικής αισθητικής του, παράλληλα με τα κυριότερα σημεία της πολυτάραχης καριέρας του.

Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Jean Cocteau, Poetry (La Poésie), 1960. Collection Kontaxopoulos Prokopchuk, Brussels Photo ©[email protected] © Adagp/Comité Cocteau, Paris, by SIAE 2024
Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Cartier Paris, Academician’s Sword for Jean Cocteau, 1955. Antoine Pividori, Collection Cartier © Cartier - © Adagp/Comité Cocteau, Paris, by SIAE 2024

Πρόκειται για μια εντυπωσιακά παραγωγική περίπτωση πολυσχιδούς καλλιτέχνη· χαρακτήριζε τον εαυτό του ως ποιητή, αλλά ήταν επίσης μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, κριτικός, όπως και ένας ταλαντούχος, εξαιρετικά πρωτότυπος και καινοτόμος εικαστικός. Η θεματική του κυμαινόταν από την τέχνη και τη μουσική έως την ταξιδιωτική λογοτεχνία και τα απομνημονεύματα. «Αναγεννησιακός άνθρωπος» της σύγχρονης εποχής, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην τέχνη του 20ού αιώνα. Στον κύκλο του περιλαμβάνονταν καλλιτέχνες όπως η Josephine Baker, η Coco Chanel, ο Sergei Diaghilev, η Edith Piaf, ο Pablo Picasso και ο Tristan Tzara. Ανατρεπτικός, δήλωνε ανοιχτά ομοφυλόφιλος και εθισμένος στο όπιο, ενσαρκώνοντας τις πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις της εποχής του.

Ο προβοκάτορας Maurizio Cattelan στη Στοκχόλμη

Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, La Nona Ora, 1999. Photo, Zeno Zotti. Courtesy, Maurizio Cattelan's Archive.

Ένας προβοκάτορας της τέχνης, ο Maurizio Cattelan, αμφισβητεί τις συμβάσεις της κοινωνίας γενικά και του κόσμου της τέχνης ειδικότερα στην έκθεση «The third hand» που διοργανώνεται στο Moderna Museet της Στοκχόλμης και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2025.

Ποιος έχει την εξουσία στην τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή και τον θάνατο; Χρησιμοποιώντας σάτιρα και χιούμορ, προκλητικό και σοβαρό ύφος, ο Maurizio Cattelan ασχολείται με τον έλεγχο των συστημάτων εξουσίας και των πεποιθήσεων, θέμα που διατρέχει ολόκληρο το έργο του, αφήνοντας την ερμηνεία του ανοιχτή.

Ένας μετεωρίτης χτυπάει έναν πάπα, περιστέρια μάς παρακολουθούν από ψηλά, βλέπουμε εκπληκτικές λεπτομέρειες σε μια συρρικνωμένη Καπέλα Σιξτίνα, ένας δικτάτορας γίνεται μια αξιολύπητη φιγούρα, ζητώντας πιθανώς συγχώρεση, ένας μνημειώδης φασιστικός χαιρετισμός ακυρώνεται από την απώλεια των δακτύλων, ένας άντρας κι ένας σκύλος φαίνεται να μοιράζονται ένα κοινό όνειρο ή τον θάνατο. Όπως τα έργα της έκθεσης έτσι και ο τίτλος της, «Το τρίτο χέρι», ασκούν κριτική ακόμα και στο μουσείο που τα φιλοξενεί, θέτοντας τα εξής ερωτήματα: Ποια τέχνη πρέπει να είναι μέρος μιας συλλογής; Ποια έργα πρέπει να εκτίθενται; Τι ή ποιος αποφασίζει ποια τέχνη είναι σημαντική;

Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, Kaputt, 2013 Photo: My Matson/Moderna Museet © Maurizio Cattelan 2024
Εκθέσεις εξωτερικού Facebook Twitter
Cecilia Edefalk, Elevator, 1988 Photo: Prallan Allsten/Moderna Museet. © Cecilia Edefalk 2024
Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Eva Aeppli, Groupe de 48, 1969-1970 Photo: My Matson/Moderna Museet © Eva Aeppli 2024
Εκθέσεις εξωτερικόυ Facebook Twitter
Maurizio Cattelan, L.O.V.E. Photo: My Matson/Moderna Museet © Maurizio Cattelan 2024

Το έργο του Cattelan απλώνεται σε έξι αίθουσες και συναντά αυτό Σουηδών και διεθνών καλλιτεχνών από τη συλλογή του Moderna Museet, συμπεριλαμβανομένων των Eva Aeppli, Eija-Liisa Ahtila, Cecilia Edefalk, Lena Svedberg, Rosemarie Trockel και των συντακτών του underground περιοδικό PUSS. Σε κάθε αίθουσα η δυναμική των σχέσεων μεταξύ τέχνης και θρησκείας, τέχνης και πολιτικής, τέχνης και στρατιωτικής δύναμης αλλάζει.

Louise Bourgeois και Alberto Giacometti συναντιούνται στη Δανία

Εκθέσεις εξωτερικού Facebook Twitter
Το «Spider Couple», το εμβληματικό γλυπτό της Γαλλοαμερικανίδας εικαστικού Louise Bourgeois

Τα έργα του Alberto Giacometti, που αποτελούν σημαντικό πυλώνα της συλλογής του Louisiana Museum o Modern Art, συναντιούνται με αυτά μιας άλλης σπουδαίας καλλιτέχνιδας, της Louise Bourgeois, στην έκθεση «Louise Bourgeois x Alberto Giacometti» που θα διαρκέσεις μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2025.

Το γλυπτό «Walking Man» του Alberto Giacometti βρίσκεται κοντά στο «Spider Couple», το εμβληματικό γλυπτό της Γαλλοαμερικανίδας εικαστικού. Οι δύο φάροι της Ιστορίας της Τέχνης του 20ού αιώνα, που γνωρίζονταν, αν και είχαν τελείως διαφορετικές ιστορίες, με την τέχνη τους εκφράζουν μια διά βίου ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την ψυχή, αν και με πολύ διαφορετικούς τρόπους.

Εκθέσεις εξωτερικού Facebook Twitter
Alberto Giacometti, Femmes de Venise

Εκτός από τα θεαματικά γλυπτά, εκτίθενται και επιλεγμένα έργα σε χαρτί των δύο καλλιτεχνών από τη συλλογή του μουσείου. Η Bourgeois έκανε διεθνή επιτυχία στα 70 της και έμεινε ακμαία μέχρι τα 100. Τα μεγάλης κυρίως κλίμακας γλυπτά της είναι εμπνευσμένα από τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες της και χαρακτηρίζονται από ακεραιότητα, αφηγηματική δύναμη και μια αδυσώπητη ματιά στη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και τη σωματικότητα. Το έργο της αναγνωρίζεται για τη μοναδικότητά του, όπως και του Giacometti, ο οποίος έζησε και δημιούργησε στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Παρόλο που συνδέθηκε με κινήματα όπως ο σουρεαλισμός, ο φορμαλισμός και ο εξπρεσιονισμός, διατήρησε το μοναδικό καλλιτεχνικό του ιδίωμα, αποδίδοντας εμμονικά, μέσω της υποκειμενικής οπτικής εμπειρίας, την πλαστικότητα του σώματος όχι ως απομίμηση αλλά ως φαντασιακή εικόνα σε έναν χώρο ταυτόχρονα πραγματικό και ιδεατό, απτό αλλά και μη προσβάσιμο.

Ένας μαύρος καλλιτέχνης και η ιαπωνική παράδοση της κεραμικής

Theaster Gates Facebook Twitter
Theaster Gates, Black Vessels for Doric Temple (2022-2023). Φωτ: Koroda Takeru/Courtesy: Mori Art Museum, Tokyo

Στο μουσείο τέχνης Mori του Τόκιο εκτίθεται μια εγκατάσταση-υβρίδιο μαύρου και ιαπωνικού πολιτισμού, συνδυάζοντας κεραμική, αρχιτεκτονική και μουσική. Την υπογράφει ο Theaster Gates στην πρώτη του ατομική έκθεση στην Ιαπωνία. Γλύπτης και πολεοδόμος από το Σικάγο, έχει επηρεαστεί από την ιαπωνική τέχνη και τον πολιτισμό όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 20 χρόνια και έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση για μια πρακτική που χρησιμοποιεί πολλά μέσα και είδη και περιλαμβάνει από αρχιτεκτονική και μουσική μέχρι περφόρμανς, μόδα και σχέδιο. Ταξίδεψε στην Ιαπωνία το 2004 για να σπουδάσει κεραμική στο Tokoname στην επαρχία Aichi. Όσα συνάντησε στην Ιαπωνία και την Ασία, σε συνδυασμό με τις εμπειρίες του ως Αφροαμερικανού με ρίζες στο Μισισίπι και το Σικάγο, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της δημιουργικής του διαδικασίας.

Έχοντας εξερευνήσει την πολιτιστική υβριδικότητα κατά τη διάρκεια της πρακτικής του, επινόησε τον όρο «afro-mingei», ένα μοναδικό εννοιολογικό πλαίσιο που συνδυάζει τις φιλοσοφίες του ιαπωνικού κινήματος Mingei με την αισθητική του πολιτιστικού κινήματος «Black is beautiful», το οποίο έπαιξε συνέβαλε σημαντικά στο αμερικανικό κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα. Σε μια περίοδο που η παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για την πολλαπλότητα των εμπειριών που αντικατοπτρίζονται στο έργο κορυφαίων Μαύρων καλλιτεχνών και οι ιστορίες των Μαύρων παραμένουν σχετικά άγνωστες στο ιαπωνικό κοινό, αυτή η έκθεση καταδεικνύει τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη μαύρη τέχνη μέσω της πολυδιάστατης πρακτικής του Theaster Gates και του afro-mingei που τιμά τη χειροτεχνία και μας ζητά να εξετάσουμε ζητήματα φυλής και πολιτικής, επικροτώντας τη δυνατότητα του πολιτισμού να δημιουργεί υβριδικές μορφές.

Τα μηνύματα της Jenny Holzer στο Guggenheim

Jenny Holzer Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης «Jenny Holzer: Light Line», συμπεριλαμβανομένων των «Inflammatory Essays» (1979-82), με χειρόγραφο κείμενο του Lee Quiñones. © 2024 Jenny Holzer / Courtesy ARS; Photograph by Ariel Ione Williams and David Heald / © Solomon R. Guggenheim Foundation / ARS

Η Jenny Holzer με το έργο της «Light Line» στη ράμπα της ροτόντας του μουσείου που σχεδίασε ο Frank Lloyd Wright μεταμορφώνει το κτίριο του νεοϋορκέζικου μουσείου με μια οθόνη από κυλιόμενα συνθήματα εμβληματικών σειρών της όπως οι «Truisms» και «Inflammatory Essays», ενώ τους τοίχους του λούζει μια λάμψη ματζέντα.

Αυτή η έκθεση παρουσιάζει μια αναπαράσταση της εμβληματικής εγκατάστασης που έκανε η καλλιτέχνιδα το 1989 στο Guggenheim. Η Holzer είναι νεο-εννοιολογική εικαστικός και το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς της παρουσιάζεται σε δημόσιους χώρους, περιλαμβάνοντας λέξεις και ιδέες που προκύπτουν από μια διαδικασία που είναι γνωστή ως «τέχνη κειμένου». Η δημόσια διάσταση είναι αναπόσπαστο κομμάτι του έργου της. Οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις της περιλαμβάνουν διαφημιστικές πινακίδες, προβολές σε κτίρια και άλλες αρχιτεκτονικές κατασκευές και φωτισμένες ηλεκτρονικές οθόνες. Χρησιμοποιεί συχνά πινακίδες LED, αν και η πρακτική της ενσωματώνει ένα ευρύ φάσμα μέσων: αφίσες, ζωγραφισμένες πινακίδες, πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, ήχο, βίντεο, προβολές, το διαδίκτυο.

Jenny Holzer Facebook Twitter
© 2024 Jenny Holzer / Courtesy ARS; Photograph by Ariel Ione Williams and David Heald / © Solomon R. Guggenheim

Η Holzer χρησιμοποιεί μόνο κεφαλαία γράμματα στη δουλειά της και συχνά οι λέξεις ή οι φράσεις είναι σε italics. Έχει δηλώσει ότι αυτό συμβαίνει επειδή θέλει «να δείξει κάποια αίσθηση επείγοντος και να μιλήσει λίγο δυνατά».

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει μια επιλογή από έργα της από τη δεκαετία του 1970 έως σήμερα: πίνακες ζωγραφικής, έργα σε χαρτί και γλυπτά πέτρινα κομμάτια.

Οι φιγούρες του Alex Katz στο ΜοΜΑ

Alex Katz Facebook Twitter
Alex Katz. Άνοιξη, 2023. © Alex Katz / Artists Rights Society (ARS), NY. Courtesy of the artist and Gladstone Gallery. Φωτ.: David Regen

Οι τέσσερις μνημειώδεις πίνακες που παρουσιάζονται στην έκθεση «Alex Katz: Seasons» μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου καταγράφουν την αλλαγή των εποχών, από τα ζωηρά χρώματα της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου μέχρι την έντονη παλέτα του χειμώνα.

Αυτά τα έργα ανήκουν σε μια νέα ενότητα με περισσότερους από 100 πίνακες που δημιούργησε ο Alex Katz στο στούντιό του στη Νέα Υόρκη από το 2022. Ο καλλιτέχνης αντλεί έμπνευση από το άμεσο περιβάλλον του, είτε από ένα μοναχικό δέντρο που συναντά στην οδό Χιούστον επιστρέφοντας από τον κινηματογράφο στο σπίτι, είτε από το καταπράσινο τοπίο του Μέιν, όπου περνάει τα καλοκαίρια του από το 1954. «Η αίσθηση του χρώματος είναι αυτό που ήθελα», λέει, «η αίσθηση του να βλέπεις». Η έκθεση αναδεικνύει τον διαρκώς εξελισσόμενο τρόπο που ο καλλιτέχνης ερμηνεύει τον φυσικό κόσμο. Συχνά ξεκινά με φωτογραφίες τραβηγμένες με iPhone και μικρότερα σκίτσα, τα οποία μεταμορφώνει σε συνθέσεις μεγάλης κλίμακας. Σε πολλές περιπτώσεις, αφαιρεί τον ορίζοντα· η απουσία του, σε συνδυασμό με τη μεγάλη κλίμακα, δημιουργεί ένα περιβάλλον χωρίς ξεκάθαρη αρχή ή τέλος. Παρά τη συνεχή επανεξέταση και εκ νέου επεξεργασία του θέματος των τεσσάρων εποχών, προσεγγίζει κάθε καμβά ως ένα νέο εγχείρημα. Μάλιστα περιγράφει με χαρά τη διαδικασία ως εξής: «Κράτα την αναπνοή σου και έλπιζε για το καλύτερο».

Τα θυμωμένα κορίτσια του Yoshitomo Nara στο Μπιλμπάο

Yoshitomo Nara Facebook Twitter
Yoshitomo Nara, Missing in Action, 1999. Courtesy of Sally and Ralph Tawil © Yoshitomo Nara, courtesy Yoshitomo Nara Foundation
Yoshitomo Nara Facebook Twitter
Yoshitomo Nara, Blankey, 2012. Private collection © Yoshitomo Nara, courtesy Yoshitomo Nara Foundation

Στο μουσείο Guggenheim Bilbao παρουσιάζεται μέχρι τις 11 Νοεμβρίου η δουλειά του Yoshitomo Nara, ενός από τους πιο διάσημους Ιάπωνες καλλιτέχνες της γενιάς του. Το έργο του είναι άμεσα αναγνωρίσιμο χάρη στις τολμηρές, ζωηρές εικόνες παιδιών με μεγάλα κεφάλια και μεγάλα, ελκυστικά μάτια – κατά καιρούς γίνονται απειλητικές, προκλητικές ή μελαγχολικές και αβέβαιες, αλλά με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί σε πιο ήρεμες. Ο Nara δεν έγινε αμέσως αποδεκτός από τον κόσμο της τέχνης, αλλά το πρωτοποριακό προσωπικό του ιδίωμα έχει καθιερωθεί πλέον.

Οι χαρακτήρες του –οι φιγούρες, τα ζώα και τα υβριδικά όντα του– είναι μια αναπαράσταση του εαυτού του. Οπτικοποιούν τις πιο εσωτερικές σκέψεις και τα συναισθήματά του και μεταφέρουν το βάθος του ανθρωπισμού του. Πηγές της δημιουργικότητάς του είναι οι βαθιά χαραγμένες αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας, οι γνώσεις του σε μουσική και λογοτεχνία, η ιαπωνική και ευρωπαϊκή Ιστορία της Τέχνης μαζί με την απεριόριστη περιέργειά του.

Yoshitomo Nara Facebook Twitter
Yoshitomo Nara, Untitled [after overpainting], 1987. Private Collection © Yoshitomo Nara, courtesy Yoshitomo Nara Foundation

Η ενασχόλησή του με την ανθρωπότητα και την κοινωνία είναι βαθιά, έχει ισχυρές απόψεις. Το έργο του εξετάζει και ενσωματώνει ιδέες σχετικές με την έννοια του σπιτιού, της κοινότητας, της φύσης, του περιβάλλοντος και τον τρόπο που συνδέονται. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 μετακόμισε στη Γερμανία, στο Ντίσελντορφ, για να παρακολουθήσει μαθήματα στη διάσημη Kunstakademie. Το αίσθημα της μοναξιάς και της απομόνωσης που γνώρισε εκεί, εφόσον δεν μιλούσε τη γλώσσα, βρίσκονται στον πυρήνα του έργου του. Η τέχνη του γενικά σχετίζεται άμεσα με την προσωπική του ιστορία και βιωμένες εμπειρίες.

Ένας πρωτοπόρος designer και σκηνογράφος στο Μιλάνο

Pino Pascali Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης «Pino Pascali», Fondazione Prada, Μιλάνο. Φωτ.: Roberto Marossi. Ευγενική παραχώρηση: Fondazione Prada Σε πρώτο πλάνο: Pino Pascali, Πέντε σκουλήκια με τρίχες και ένα κουκούλι, 1968. Ίδρυμα Pino Pascali, Polignano a Mare Στο φόντο: Andrea Taverna, Pino Pascali με σκουλήκια τρίχας, 1968. Φωτ.: Andrea Taverna. Ευγενική παραχώρηση Fabio Sargentini - Αρχείο L'Attico

Το Fondazione Prada στο Μιλάνο παρουσιάζει μια εκτενή αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον Ιταλό καλλιτέχνη, γλύπτη, σκηνογράφο και περφόρμερ Pino Pascali έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2024, έχοντας ως στόχο του να εξετάσει την καινοτομία στο εύρος του έργου του, το οποίο τις τελευταίες πέντε δεκαετίες είχε ουσιαστικό αντίκτυπο σε αρκετές γενιές καλλιτεχνών και κριτικών και συνεχίζει να προσελκύει την αυξανόμενη προσοχή του διεθνούς κοινού. Η έκθεση, την οποία επιμελείται ο Mark Godfrey, αναπτύσσεται σε τρία κτίρια και χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες, καθεμία από τις οποίες παρουσιάζει μια μοναδική οπτική του έργου του καλλιτέχνη.

Ο Pino Pascali γεννήθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας το 1935 και μετακόμισε στη Ρώμη το 1955 για να σπυδάσει σκηνογραφία στην Ακαδημία Τέχνης. Εργάστηκε ως εικονογράφος διαφημίσεων και σχεδιαστής για αρκετά χρόνια προτού κάνει την πρώτη του ατομική έκθεση το 1965 στην Galleria La Tartaruga. Σε αυτήν έδειξε τα «ψεύτικα γλυπτά» του, μια σειρά από διαμορφωμένους καμβάδες που αρχικά φαίνονται να είναι συμπαγή γλυπτά, αλλά στην πραγματικότητα είναι πίνακες οι οποίοι παρουσιάζουν αφηρημένες μορφές ζώων, φυτών και τοπίων. Αμέσως μετά δημιούργησε τη σειρά «όπλων» του, που είναι ίσως η πιο διάσημη ομάδα έργων του με ψεύτικα όπλα που γίνονται ένα αθώο, μεγάλου μεγέθους παιχνίδι. Ο Pascali έφερε νέα καταναλωτικά προϊόντα και συνθετικά υφάσματα στο στούντιο για να διαμορφώσει ζώα, παγίδες και γέφυρες. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς την πολυπλοκότητα της προσέγγισής του στη γλυπτική, ωστόσο η ιδιοφυΐα και η πρωτοτυπία της συμβολής του βρίσκονται κάπου αλλού, στο ονειρικό σύμπαν του που παίζει με τη σχέση ψευδαίσθησης και πραγματικότητας. Πέθανε το 1968 σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα, σε ηλικία τριάντα δύο ετών. Η πολύ σύντομη καριέρα του συνέβαλε σημαντικά στη μεταπολεμική τέχνη.

Η ιστορία μιας καλλιτεχνικής φιλίας στην Tate

Εκθέσεις εξωτερικού Facebook Twitter
Franz Marc Tiger 1912. Lenbachhaus Munich, Donation of Bernhard and Elly Koehler

Η έκθεση στην Tate Modern «Εxpressionists - Κandinsky, Μünter and the Blue Rider», που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, εξερευνά την πρωτοποριακή δουλειά ενός κύκλου φίλων και στενών συνεργατών γνωστών ως «The Blue Rider» (Der Blaue Reiter). Στις αρχές του 20ού αιώνα συναντήθηκαν για να σχηματίσουν «μια ένωση διαφόρων χωρών ώστε εξυπηρετήσουν έναν σκοπό», τη μεταμόρφωση της σύγχρονης τέχνης. Οι καλλιτέχνες συσπειρώθηκαν γύρω από τον Wassily Kandinsky και την Gabriele Münter για να πειραματιστούν με το χρώμα, τον ήχο και το φως, δημιουργώντας τολμηρή και ζωντανή τέχνη.

Αυτήν τη σχέση εξετάζει η έκθεση, από το ενδιαφέρον του Franz Marc για το χρώμα και τη freestyle ερμηνεία του Alexander Sacharoff μέχρι τις πειραματικές φωτογραφίες της Gabriele Münter και τους δραματικούς πίνακες της Marianne Werefkin. Περιλαμβάνει πάνω από 130 έργα που συγκεντρώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρώτη φορά, και σκοπός της είναι να τιμήσει τον ριζοσπαστικό πειραματισμό τους με τη φόρμα, το χρώμα, τον ήχο. Σε αυτήν συναντάμε φημισμένους καλλιτέχνες όπως ο Wassily Kandinsky, η Gabriele Münter, ο Franz Marc και ο Paul Klee, αλλά και φιγούρες όπως ο Wladimir Burliuk και η Maria Franck-Marc, ανακαλύπτοντας έτσι την πολυπολιτισμική και διακρατική φύση αυτής της καίριας στιγμής στην πρώιμη μοντερνιστική τέχνη. Το κίνημα The Blue Rider ήταν ένα χαλαρά συνδεδεμένο και ποικιλόμορφο δίκτυο καλλιτεχνών που διακήρυξαν ότι «όλο το έργο, που ονομάζεται τέχνη, δεν γνωρίζει σύνορα ή έθνη, μόνο ανθρωπότητα».

Το Design Museum στο Λονδίνο τιμά έναν θρύλο του design

Εκθέσεις εξωτερικού Facebook Twitter
Άτλας σύμφωνα με τον Λένιν: Κοινωνική πλάκα, Oικονομική πλάκα, Γεωγραφική πλάκα, Πολιτιστική πλάκα, Ιστορική πλάκα με τον Francesco Leonetti. 1974. Εκδόσεις L'Erba Voglio, 1976.

Τον Enzo Mari, τη ζωή και το έργο του ενός από τους μεγαλύτερους designers του 20ού αιώνα, του οποίου τα σχέδια έχουν εμπνεύσει γενιές δημιουργικών σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζει το Design Museum στο Λονδίνο έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2024. Η επιμέλεια είναι του Hans Ulrich Obrist και της Francesca Giacomelli.

Σημαντικός σχεδιαστής, καλλιτέχνης, δάσκαλος και θεωρητικός, ο Mari, που πέθανε το 2020 από κορωνοϊό, κατά τη διάρκεια της γόνιμης καριέρας του δημιούργησε αμέτρητα διαχρονικά σχέδια που γέμισαν τα σπίτια και τους δρόμους των Μιλανέζων, και όχι μόνο. Υπήρξε επικριτής του κλάδου του σχεδιασμού και πίστευε ακράδαντα στην ατομική κοινωνική ευθύνη, κάτι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα που αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικολογικά και ηθικά ζητήματα. «Αφιέρωσα τη ζωή μου, και θα συνεχίσω να το κάνω, σε ένα μόνο εγχείρημα, για να αλλάξω τον κόσμο», έλεγε.

Εκθέσεις εξωτερικού Facebook Twitter
Κοντινό πλάνο του Lo zoo di Enzo από τον Nanda Vigo. Enzo Mari Επιμέλεια: Hans Ulrich Obrist με Francesca Giacomelli © Eva Herzog για το Design Museum

Η αναδρομική αυτή έκθεση καλύπτει την 60χρονη καριέρα του και συγκεντρώνει εκατοντάδες έργα του, από έπιπλα, παιδικά βιβλία και παιχνίδια, προϊόντα και γραφικά σχέδιο, μέχρι πιο εννοιολογικά έργα, βασισμένα σε εγκαταστάσεις. Το αρχειακό υλικό παρέχει μια ευρεία εικόνα της ερευνητικής διαδικασίας που ακολουθούσε και των βασικών αρχών που χαρακτήρισαν και ενοποίησαν το έργο του. «Στις συζητήσεις μου με τον Mari για τη δουλειά του και για αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί τη δεκαετία του 1960 έμαθα για τη σχέση του με τον κομμουνισμό και το κίνημα Arts and Crafts και το πώς έβλεπε το design ως μια πολιτική έκφραση. Άρχισα να καταλαβαίνω πόσο πολλές διαστάσεις υπάρχουν στη δουλειά του: βιομηχανικός σχεδιαστής, σχεδιαστής επίπλων, δημιουργός εκθέσεων, καλλιτέχνης, συγγραφέας μανιφέστων, κάποιος που επιδιδόταν σε πολεμική – ήταν διάσημος για την οργή του εναντίον του κόσμου του design», γράφει ο Hans Ulrich Obrist.

Ο William Kentridge στην καλοκαιρινή Arles

Εκθέσεις εξωτερικού Facebook Twitter
William Kentridge, Je n’attends plus © Victor&Simon - Joana Luz

Το Luma Foundation στην Arles παρουσιάζει μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2025 την έκθεση του William Kentridge «Je n’attends plus» (Δεν περιμένω άλλο). Από τους πιο πολυσχιδείς καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Kentridge, συνδυάζοντας σχέδιο, κινηματογράφο, γλυπτική, θέατρο και όπερα, είναι διάσημος για την πολιτική του πρακτική.

Σε συνδυασμό με την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του όπερας «The great yes, The great no» φέτος το καλοκαίρι παρουσιάζει μια ομάδα σημαντικών έργων, μερικά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά στην Ευρώπη. Μέσω ενός αξιόλογου συνόλου πειραματικών και παραστατικών έργων πραγματεύεται θέματα όπως η μετανάστευση, η καταπίεση, οι φυλετικές σχέσεις, η διάδοσης της Ιστορίας και του ρόλου του καλλιτέχνη σε μια κοινωνία υπό πίεση.

Για περισσότερα από σαράντα χρόνια το έργο του Kentridge εξέταζε την ιστορία της Νότιας Αφρικής, συνδυάζοντας το προσωπικό βίωμα με την πολιτική ιστορία. Οι κινηματογραφικές του εγκαταστάσεις αναπτύσσουν ρυθμικές νωπογραφίες που πάντα επηρεάζονται από το πλαίσιο και τις πολιτιστικές εκφράσεις του Γιοχάνεσμπουργκ, όπου εκτυλίσσονται. Ταυτόχρονα αντλούν στοιχεία από την ιστορία της αβανγκάρντ της Ευρώπης με μετακυβιστικούς, ντανταϊστικούς και σουρεαλιστικούς τόνους. Τα σχέδιά του με κάρβουνο, τα κολάζ, οι μαριονέτες και τα γλυπτά του δίνουν στο έργο του μια ονειρική, οριακή και μερικές φορές αφηρημένη διάσταση, σημαντικό συστατικό της μοναδικής γλώσσας του, η οποία βρίσκει πάντα στο νοτιοαφρικανικό πλαίσιο μια αφετηρία για καθολική αμφισβήτηση.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η σπουδαία Κάρα Γουόκερ και τα εντυπωσιακά αυτόματα γλυπτά της 

Εικαστικά / Η σπουδαία Κάρα Γουόκερ και τα εντυπωσιακά αυτόματα γλυπτά της 

Στην έκθεσή της στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο χρησιμοποιεί ρομπότ και γλυπτές φιγούρες για να εκφράσει με φαντασία και χιούμορ ζοφερές ιστορίες για τη δυστοπική Αμερική των μη προνομιούχων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H συναρπαστική ιστορία της Αφροδίτης της Μήλου

Ιστορία μιας πόλης / H συναρπαστική ιστορία της Αφροδίτης της Μήλου

Το 1820, και ενώ η Επανάσταση μαίνεται, ένας αγρότης ανακαλύπτει σε ένα χωράφι της Μήλου ένα μαρμάρινο άγαλμα, η τύχη του οποίου έμελλε να μοιάσει με ταινία. Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με την Όλγα Παλαγγιά για μία από τις συναρπαστικότερες ιστορίες στην Ιστορία της Τέχνης.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Διεθνή / Μουσείο του Λούβρου: Χορός, γιόγκα και γυμναστική δίπλα στην αινιγματική Μόνα Λίζα

Ένα πρότζεκτ της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι - Η έκθεση «L' Olympisme» περιλαμβάνει εκθέματα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Εικαστικά / Γύζης, Παρθένης, Τσαρούχης σε μια εξαιρετική έκθεση στα Χανιά

Η έκθεση «Διαδρομές στην τέχνη. Έργα από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων ξεδιπλώνει 150 χρόνια εικαστικής δημιουργίας μέσα από 99 έργα εμβληματικών και σύγχρονων δημιουργών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη 

Εικαστικά / Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Το εργαστήριο του χαράκτη, όπου ξεδιπλώνεται ένα σύμπαν βγαλμένο από κάποιο σκοτεινό παραμύθι, μεταφέρεται προσωρινά σε μια σχεδόν κρυμμένη αίθουσα του μουσείου Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ