Η σαβάνα μπορεί να γίνει δάσος έως το 2100

Η σαβάνα μπορεί να γίνει δάσος έως το 2100 Facebook Twitter
0

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε το περιοδικό Nature, τα αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα φαίνεται πως θα είναι ευεργετικά στην ανάπτυξη δέντρων και ξυλωδών φυτών στη σαβάνα και στα λιβάδια της Αφρικής. Χάρη σε υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν, γίνεται η πρόβλεψη ότι μέχρι το 2100, μεγάλα τμήματα της σαβάνας (περιοχές με αραιή βλάστηση που δεν είναι λιβάδια) θα έχουν μετατραπεί σε δάση.

Οι ερευνητές του Κέντρου Ερευνών για τη Βιοποικιλότητα και το Κλίμα στο Πανεπιστήμιο Γκέτε της Φρανκφούρτης είδαν ότι η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στο έδαφος θα οδηγήσει σε αύξηση των δέντρων σε ολόκληρη την Αφρική. Όταν η συγκέντρωση CO2 σε αέρα και έδαφος φθάνει σε συγκεκριμένο επίπεδο, το μέγεθος και το φύλλωμα των δέντρων ενισχύονται, κάτι που σημαίνει ότι οι σαβάνες ίσως καλυφθούν με δέντρα.

Συγκεκριμένα, τα συμπεράσματά τους είναι πως τα δέντρα στη σαβάνα «ήταν ουσιαστικά στερημένα από διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τις προβιομηχανικές συγκεντρώσεις CO2 και... η ανάπτυξή τους πραγματικά αρχίζει να γίνεται αισθητή στις συγκεντρώσεις CO2, τις οποίες βιώνουμε αυτήν τη στιγμή», όπως εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Στίβεν Χίγκινς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως στις περιοχές, όπου καταγράφεται ταχεία άνοδος της θερμοκρασίας ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, είναι οι περιοχές που θα μετατραπούν ταχύτερα σε φάση, καθώς οι γρήγοροι ρυθμοί ανόδου της θερμοκρασίας επιτρέπουν στα φυτά της σαβάνας να παραμείνουν πιο ανταγωνιστικά όταν βρίσκονται αντιμέτωπα με την αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πως αυτή η αλλαγή δεν θα συμβεί ταυτόχρονα σε όλες τις σαβάνες. «Παρότι αυτό μπορεί να ακούγεται καθησυχαστικό, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι αλλαγές είναι ταχείες εάν τις δει κανείς σε γεωλογικές κλίμακες χρόνου», προειδοποιεί ο Χίγκινς συμπληρώνοντας ότι εάν οι σαβάνες αντικατασταθούν από δάση, η χλωρίδα και η πανίδα τους είναι πολύ πιθανό να αφανιστούν.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM