Guardian: Η Ελλάδα εισάγει «προσανατολισμένη στην ανάπτυξη» εξαήμερη εργασία

Guardian: Η Ελλάδα εισάγει «προσανατολισμένη στην ανάπτυξη» εξαήμερη εργασία Facebook Twitter
0

Με εκτενές του δημοσίευμα ο Guardian αναφέρεται στην εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ένα «ανορθόδοξο βήμα» που έχει ως στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας, έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, με συντριπτικά θετικά αποτελέσματα όπως βελτιωμένη παραγωγικότητα, υψηλό ηθικό και ομαδική κουλτούρα. Από σήμερα, 1η Ιουλίου, οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με εναλλασσόμενες βάρδιες θα έχουν τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν και την έκτη ημέρα της εβδομάδας, με αύξηση του ημερομισθίου κατά 40%.

«Αφού ξεπέρασε τους άλλους Ευρωπαίους όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, το έθνος που κάποτε βρισκόταν στην καρδιά της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης της ηπείρου αντιστάθηκε και πάλι στην τάση, εισάγοντας την εβδομάδα εργασίας των 48 ωρών. Το μέτρο, που καταδικάστηκε ως "βάρβαρο" από τα συνδικάτα, τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Δεν έχει κανένα νόημα» δήλωσε στον θαρδιαν ο Άκης Σωτηρόπουλος, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. «Όταν σχεδόν κάθε άλλη πολιτισμένη χώρα θεσπίζει την τετραήμερη εβδομάδα, η Ελλάδα αποφασίζει να ακολουθήσει τον αντίθετο δρόμο» πρόσθεσε.

«Η φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, λέει ότι η πρωτοβουλία κατέστη αναγκαία λόγω του διπλού κινδύνου της συρρίκνωσης του πληθυσμού και της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων. Πριν από την ανακοίνωση της νομοθεσίας -μέρος μιας ευρύτερης δέσμης εργατικών νόμων που ψηφίστηκε πέρυσι- ο Μητσοτάκης περιέγραψε την προβλεπόμενη δημογραφική μεταβολή ως "ωρολογιακή βόμβα". Σε μια άνευ προηγουμένου έξοδο, περίπου 500.000, κυρίως νέοι μορφωμένοι Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν μεταναστεύσει από τότε που ξέσπασε η σχεδόν δεκαετής κρίση χρέους στα τέλη του 2009» συνεχίζει το δημοσίευμα. 

«Ο πυρήνας αυτής της νομοθεσίας είναι φιλικός προς τους εργαζόμενους, είναι βαθιά προσανατολισμένος στην ανάπτυξη» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης πριν από την έγκριση του νόμου από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Και φέρνει την Ελλάδα σε ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη Ευρώπη» υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αλλά οι αντιδράσεις ήταν έντονες. Σε μια χώρα με σχεδόν καμία παράδοση επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η μεταρρύθμιση ηχεί τελικά την ταφόπλακα της πενθήμερης εβδομάδας εργασίας, όχι μόνο επειδή δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να υπαγορεύουν αν απαιτείται έκτη ημέρα εργασίας. Για τους αντιπάλους, οι οποίοι έχουν ήδη βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, η μεταρρύθμιση διαβρώνει τη νομική προστασία και ανατρέπει τα καθιερωμένα από καιρό δικαιώματα των εργαζομένων στο όνομα της ευελιξίας» υπογραμμίζει ο Guardian.

Μάλιστα υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη -κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα- σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, επισημαίνοντας ότι έρευνες έχουν αποδείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο. Η αριστερή αντιπολίτευση έχει συχνά καταγγείλει τους «βουλγαρικούς μισθούς σε μια χώρα με βρετανικές τιμές», υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο έχει επιδεινώσει μόνο το brain drain.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ