Απόψε, είναι μια καλή στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία

Απόψε, είναι μια καλή στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία Facebook Twitter
Το κεφάλι του πολιτικού, πλαισιωνόταν ανάμεσα σε ένα αρκουδάκι, μια αγία, έναν άγιο και έναν ευαγγελιστή.... Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

ΤΟ ΚΑΝΕΙ  για να φτιάξει το ευρωπαϊκό προφίλ του. Κάνει hijack στην ατζέντα της Αριστεράς. Εξωθεί την ήδη ρημαγμένη εσωκομματική του αντιπολίτευση στην γραφική τρύπα της ακροδεξιάς. Πλήττει στο δοξαπατρί τον ληγμένο παποκαισαρισμό της Ιεράς Συνόδου. Και τα λοιπά και τα λοιπά.

Λένε πολλά για τον Μητσοτάκη. Για να εξηγήσουν την απόφασή του να περάσει against all odds το γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Μπορεί όλα να ισχύουν ― ή όχι. Αλλά η ζωή μας είναι οι πράξεις μας, όχι τα πράγματα που υποθέτουν για εμάς. Και η κοινωνία αλλάζει με τους νόμους, όχι με τις φλυαρίες στα παράθυρα της τηλεόρασης.

Αν παραμερίσω την τελευταία και έσχατη προκατάληψη (να επαινείς οτιδήποτε κάνει το κόμμα σου, ακόμα και τις πιο άθλιες πράξεις· και να μειώνεις ό,τι κάνει ο αντίπαλός σου, ακόμα και τις πιο θετικές χειρονομίες), τότε ο Μητσοτάκης κάνει κάτι όντως τολμηρό: σπρώχνει την κοινωνία να πάει παρακάτω. Και έχει την τόλμη να αντιπαρατεθεί στο πιο αντιπαθητικό κομμάτι της παραδοσιακής δεξιάς, η ρητορική της οποίας, παλινωδεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ ρατσισμού και γραφικότητας.

O Μητσοτάκης κάνει κάτι όντως τολμηρό: σπρώχνει την κοινωνία να πάει παρακάτω. Και έχει την τόλμη να αντιπαρατεθεί στο πιο αντιπαθητικό κομμάτι της παραδοσιακής δεξιάς, η ρητορική της οποίας, παλινωδεί τις τελευταίες μέρες μεταξύ ρατσισμού και γραφικότητας.

Ομολογώ δεν το περίμενα. Στην πρώτη του συνέντευξη που δημοσιεύσαμε στη LIFO, λίγο πριν γίνει πρωθυπουργός, είχα προσωπικά διαλέξει ως άνοιγμα, μια φωτογραφία του μπροστά από ένα τοίχο με εικονίσματα. Το κεφάλι του πολιτικού, πλαισιωνόταν ανάμεσα σε ένα αρκουδάκι, μια αγία, έναν άγιο και έναν ευαγγελιστή. «Να βάλουμε αυτή» είπα, «για να φανεί το ύφος και ο χαρακτήρας του ανθρώπου». Έξι χρόνια μετά, τον άκουσα πριν λίγο στη Βουλή, να μιλά με τρόπο συγκινητικό  για τους ΛΟΑΤΚΙ+ Έλληνες και να λέει: «Αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν στο πέρασμα πολλών γενιών. Κρυμμένοι, όταν η ίδια η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Καταπιεσμένοι από την οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον σε πόλεις και χωριά. Πολιορκημένοι από πικρόχολα σχόλια και στερεότυπα. Ήταν τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού».

Σε έξι χρόνια, κάτι άλλαξε λοιπόν στο εικονοστάσι του Μητσοτάκη. Όπως άλλαξε στην καθολική εκκλησία. Από υπολογισμό,  ωριμότητα ή την απλή επίγνωση, ότι το θρησκευτικό αίσθημα πρέπει να ακολουθεί τον κανόνα της αγάπης και της συμπερίληψης, όχι την πικρή βέργα της εκκλησιαστικής ακαμψίας. Γιατί έχει αλλάξει η δομή της κοινωνίας, ασχέτως της σωτηριολογικής κλάψας: πολλοί άνθρωποι ζούν ήδη έξω από σχήματα, εφευρίσκοντας νέες, εναέριες δομές συμβίωσης, νέες ταυτότητες φύλου, νέες μορφές οικογένειας.  Όλοι αυτοί ανήκουν στο Κράτος. Πληρώνουν φόρους. Παράγουν έργο. Συντηρούν την οικονομία. Ψηφίζουν. Έχουν λοιπόν ίσο δικαίωμα στην  προστασία της πολιτείας, είτε τους ευλογεί ο Ιερώνυμος είτε όχι.

Αυτό το μέσο που διαβάζετε (και το διαβάζετε πολλοί και σας ευχαριστώ από καρδιάς), έχει υποστηρίξει το αίτημα του γάμου των ομοφύλων before it was cool. Πολύ πριν τον Μητσοτάκη. Πολύ πριν τον Τσίπρα (που και αυτός έπραξε σπουδαία, περνώντας από τη Βουλή το Σύμφωνο Συμβίωσης). Δέχτηκε τη χλεύη των αγροίκων, ορισμένοι το αντιμετώπισαν αρχικά με σκεπτικισμό― αλλά ο χρόνος το δικαίωσε. Όχι μόνο στο θέμα των LGBTQ+ θεμάτων, αλλά και στα άλλα ζητήματα δικαιωματισμού που αποτελούν την βασική πολιτική του ατζέντα.

Λίγες ώρες πριν την ψήφιση ενός νόμου που είναι πραγματικά τολμηρός, θα ήταν μικροψυχία να μην αποδώσουμε τον δέοντα έπαινο στο Μητσοτάκη. Αυτό που κάνει είναι σπουδαίο. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες ανοιχτόμυαλες κινήσεις. Για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Για τις διακρίσεις του φύλου. Για την Τρίτη ηλικία. Για τους φτωχούς ανθρώπους που η ακρίβεια τους έχει φτάσει στα όριά τους.

Ο έπαινος πάει και σε όσους ξεπερνούν τα στεγανά των κομμάτων και συνδράμουν αυτή τη χειρονομία. Τον Κασσελάκη επίσης. Τον Πατέλη. Μεμονωμένα πρόσωπα που μιλούν στη Βουλή χθες και σήμερα με γνώση και σύγχρονο πνεύμα.

Οι καιροί αλλάζουν δίχως να αναχαιτίζονται από την υποκριτική μούχλα του ΚΚΕ, τον φασισμό του Στίγκα ή τους εξορκισμούς των ρασοφόρων.

Αύριο, μια μερίδα αόρατων μέχρι σήμερα ανθρώπων θα νιώσει ότι η Ελλάδα τους δέχτηκε επιτέλους. Τα υπόλοιπα είναι σκόνη και σιωπή.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ