Pitchfork: Πώς η Condé Nast αγόρασε και κατέστρεψε το εμβληματικό μουσικό site μιας ολόκληρης γενιάς

Pitchfork: Πώς η Condé Nast αγόρασε και κατέστρεψε το εμβληματικό μουσικό site μιας ολόκληρης γενιάς Facebook Twitter
Το Pitchfork έχει αποψιλωθεί: έχουν πλέον απομείνει περίπου δώδεκα εργαζόμενοι στην έκδοση, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που εργάζονται συγχρόνως σε πολλούς τίτλους της Condé Nast. Στη φωτογραφία η συντακτική ομάδα, όταν το site αγοράστηκε από την Condé Nast.
0

ΤΟ 2015, Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ της Condé Nast (New Yorker, Vanity Fair, Vogue, GQ, WIRED κ.λπ.) αποφασίζει να εντάξει στο δυναμικό της εταιρείας τον μουσικό ιστότοπο Pitchfork, που είχε ιδρυθεί το 1996 και είχε εξελιχθεί σε βίβλο των hipster μουσικόφιλων, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε έτσι να συνδέσει τα επιφανή αλλά γερασμένα εμπορικά της σήματα με το κοινό μιας νεότερης γενιάς.

Η Condé Nast, η οποία δεν είχε στις τάξεις της έναν αμιγώς μουσικό τίτλο, αναζητούσε επίσης να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα των εκδηλώσεων, και της κίνησαν το ενδιαφέρον τα επιτυχημένα φεστιβάλ που διοργάνωνε το Pitchfork στο Παρίσι και το Σικάγο.

Τον περασμένο μήνα όμως, η Condé Nast ανακοίνωσε το τέλος του Pitchfork, το οποίο συνεχίζει ως «ένθετο» στο περιοδικό GQ, απολύοντας τους αρχισυντάκτες του και τουλάχιστον άλλους δέκα μακροχρόνιους συντάκτες, ορισμένοι από τους οποίους είχαν ενταχθεί στο μουσικό μέσο ενημέρωσης όταν ήταν ακόμα ένα μουσικό blog με έδρα το Σικάγο στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ήταν μια ηχηρή πτώση για το πιο σημαντικό μουσικό μέσο μιας ολόκληρης γενιάς.  

Όμως με την πάροδο του χρόνου, οι άγριες περικοπές, οι σχεδόν συνεχείς εταιρικές αναδιαρθρώσεις και αποχωρήσεις και κυρίως οι δραματικές αλλαγές στα ψηφιακά μέσα άρχισαν να διαβρώνουν το Pitchfork. Τα μηνύματα ήταν ήδη δυσοίωνα ήδη από το 2016, όταν η Condé Nast ταξινόμησε τα ειδησεογραφικά της μέσα κάτω από τρεις διαφορετικές ομπρέλες: Fashion, Men's και Culture. Το Pitchfork τοποθετήθηκε στη δεύτερη κατηγορία των «ανδρικών» τίτλων.

Η απόφαση της Condé Nast να τελειώσει το Pitchfork ως αυτόνομη έκδοση, αποτελεί αναμφίβολα μέρος μιας ευρύτερης μάχης να περιοριστεί το κόστος τόσο εντός της εταιρείας όσο και του κλάδου γενικότερα.

Έναν χρόνο μετά, πριν συμπληρώσει τα δύο χρόνια ενός πενταετούς συμβολαίου, παραιτήθηκε ο επί μακρόν διευθύνων σύμβουλος του Pitchfork Κρις Κάσκι, απογοητευμένος από τη μείωση του ρόλου του στο μέσο και τη λειτουργία της έκδοσης εντός της μητρικής εταιρείας. Ο ιδρυτής του Pitchfork, Ράιαν Σνάιντερ δεν βρήκε ποτέ έναν ξεκάθαρο ρόλο στην επιχειρηματική πλευρά της Condé Nast και αποχώρησε επίσης, χρόνια πριν από τη λήξη του συμβολαίου του.

Η απόφαση της Condé Nast να τελειώσει το Pitchfork ως αυτόνομη έκδοση αποτελεί αναμφίβολα μέρος μιας ευρύτερης μάχης να περιοριστεί το κόστος τόσο εντός της εταιρείας όσο και του κλάδου γενικότερα. Οι συνδρομές συνεχίζουν να μειώνονται σε μεγάλους τίτλους όπως το GQ, την ίδια ώρα που η εταιρεία έχει εμπλακεί σε μια δημόσια και άσχημη αντιπαράθεση με ένα από τα σωματεία των εργαζομένων της, με αποτέλεσμα μια μακρά διαδικασία απολύσεων που οδήγησε σε στάση εργασίας των εργαζομένων.

Ζητώντας εξηγήσεις σχετικά με το γιατί αποφασίστηκε να την «πληρώσει» το Pitchfork, η πιο απλή απάντηση που έδωσε όποιος έχει παραμείνει στην εταιρεία ήταν ότι απλώς δεν έβγαζε αρκετά χρήματα. Πολλοί άνθρωποι όμως εντός της Condé Nast είχαν πρόσφατα δηλώσει ότι το Pitchfork και το Ars Technica, δύο από τα μικρότερα εμπορικά σήματα στο χαρτοφυλάκιο της Condé, συχνά συναγωνίζονταν για την πρώτη και τη δεύτερη θέση στην επισκεψιμότητα της αρχικής σελίδας, ξεπερνώντας κατά πολύ τα πιο γυαλιστερά brands όπως η Vogue και το GQ.

Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με την κρίση που μαστίζει εδώ και καιρό ειδικότερα τα μουσικά μέσα. Το Spotify και άλλες υπηρεσίες streaming έχουν «καπελώσει» την εμπειρία ανακάλυψης νέας μουσικής. Εκεί που κάποτε η μουσική δημοσιογραφία αποτελούσε βασικό μέρος αυτής της διαδικασίας για τον ακροατή, οι άνθρωποι ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο τη νέα αγαπημένη τους μουσική αλγοριθμικά.

Το προσωπικό του GQ και του Pitchfork φαίνεται καταβεβλημένο και αμήχανο. Το Pitchfork έχει αποψιλωθεί ακόμη περισσότερο: έχουν πλέον απομείνει περίπου δώδεκα εργαζόμενοι στην έκδοση, συμπεριλαμβανομένων αρκετών που εργάζονται συγχρόνως σε πολλούς τίτλους της Condé Nast. Σε μια συνάντηση που είχε με το προσωπικό μετά την απόφαση, ο διευθυντής του GQ Γουίλ Γουέλτς δήλωσε ότι δεν θα είναι ο ίδιος διευθυντής και του Pitchfork, αλλά δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιος θα διευθύνει μακροπρόθεσμα τον ταλαιπωρημένο τίτλο.

Συγχρόνως, οι εργαζόμενοι της Condé Nast έχουν εντείνει τις ενέργειες εναντίον της εταιρείας, κατηγορώντας για τις περικοπές και τις καρατομήσεις τον διευθύνοντα σύμβουλό της Ρότζερ Λιντς και την επικεφαλής περιεχόμενου για όλους τους τίτλους της εταιρείας παγκοσμίως και πρώην διευθύντρια της Vogue, Άνα Γουίντουρ. Αλλά, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι μέσα στην εταιρεία, δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να κάνουν τα στελέχη της ενάντια στις δυσμενείς μακροσκοπικές τάσεις των ψηφιακών μέσων που έχουν επηρεάσει όλες τις ειδησεογραφικές και ενημερωτικές πλατφόρμες.

Με στοιχεία από το Semafor

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Ερμής

Μουσική / Ermis: «Το τρέμολο του μπουζουκιού ήταν ο αγαπημένος μου ήχος από νιάνιαρο»

O περιζήτητος νέος συνθέτης που έχει συνεργαστεί με τον Good Job Nicky, τη Μαρίνα Σάττι, τη Χάρις Αλεξίου και τον Sidarta επαναπροσδιορίζει τον ήχο του μπουζουκιού και της κλασικής μουσικής με σεβασμό και τόλμη.
M. HULOT
Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ