Τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους

Τροπολογία για επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Η διάταξη αυτή απαιτεί πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων. 

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την κατάθεση της τροπολογίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο που αφορά την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές

Η συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου και η συναίνεση που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα ανοίγει τον δρόμο για ακόμα μια μεγάλη αλλαγή, είπε η υπουργός. «Για ένα ακόμη βήμα ενίσχυσης της συμμετοχής και της δημοκρατίας: την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, όχι μόνο στα δημοψήφισματα αλλά και στις εθνικές εκλογές», συμπλήρωσε. 

«Έχουμε σήμερα την ιστορική ευκαιρία, αλλά και την ιστορική ευθύνη, να διασφαλίσουμε όλοι μαζί την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Έχουμε όμως και την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε και στις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις την ισότητα στο δικαίωμα ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού, αίροντας τα πραγματικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος», τόνισε η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας για την επιστολική ψήφο. 

«Αυτό προβλέπει η τροπολογία που καταθέτουμε και η οποία απαιτεί την ψήφο τουλάχιστον 200 βουλευτών για να ισχύσει σύμφωνα με τις επιταγές του συντάγματος. Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος, για μια ιστορική ευκαιρία και γι΄αυτό είναι και μεγάλη η ευθύνη που βαρύνει τον καθένα και την καθεμία από εμάς, τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας πως τα κόμματα που έχουν τοποθετηθεί θετικά στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους Έλληνες στις ευρωεκλογές αριθμούς περισσότερους από 230 βουλευτές. 

«Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές; Η Βουλή έχει την ιστορική και την ιστορική ευθύνη να εγκρίνει με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ένα σχέδιο νόμου που αίρει κάθε πραγματικό, και κάθε πρακτικό εμπόδιο στην άσκηση το εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών όπου και αν κατοικούν, όπου και αν βρίσκονται», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα»

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αδιαφορεί απέναντι σε αυταρχικά καθεστώτα»

«Συνεχίζουμε με την ίδια συνταγή που έχει αποδώσει» - Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το 2026 η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση που ακολουθεί τα τελευταία 6,5 χρόνια
THE LIFO TEAM
ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πολιτική / Μέτρα για αγρότες: Αυτές είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις - Ρεύμα στα 8,5 λεπτά και app για επιστροφή ΕΦΚ

Όπως ανέφεραν στην εξειδίκευση των μέτρων, 16 από τα 27 αιτήματα των αγροτών έχουν επιλυθεί ή αντιμετωπίζονται θετικά, 4 είναι υπό επεξεργασία και 7 είναι εκτός δημοσιονομικού πλαισίου
THE LIFO TEAM
Μαρινάκης σε αγρότες: «Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλα ούτε υπομονή»

Πολιτική / Μαρινάκης σε αγρότες: «Την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει τα μέτρα, δεν υπάρχουν άλλα- ούτε υπομονή»

«Είναι καλό όσοι θέλουν να έρθουν να συζητήσουμε αυτές τις ανακοινώσεις, εμείς θα τις κάνουμε είτε έρθουν είτε όχι» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
THE LIFO TEAM