Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter
0

Λένε ότι η όσφρηση είναι η μοναδική αίσθηση που δεν επεξεργάζεται ο εγκέφαλος και αποθηκεύεται κατευθείαν στη μνήμη. Ίσως γι’ αυτό η γνωριμία με ένα κρασί ξεκινά από την απελευθέρωση των αρωμάτων του, που προδίδουν όλα όσα θα χαρίσει η γεύση του στον ουρανίσκο σου.

Ανοίγοντας έναν Μορφέα από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου σε περιμένουν πολλά περισσότερα από το γευστικό και αρωματικό του προφίλ. Είναι ένα ολόκληρο κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας που ξεπηδά για να μαγέψει με την ιστορία του. Ο θεός του Ύπνου ενσαρκώνεται μέσα από την οινοποίηση και αφηγείται την ιστορία του. Επιφορτισμένος με το καθήκον να επισκέπτεται τα όνειρα των ανθρώπων και να παίρνει διαφορετικές μορφές, είναι εκείνος που πετά στα όνειρα βασιλιάδων και ηρώων για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό όνειρο στον καθένα.

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter

Με τον ίδιο τρόπο το ιστορικό αυτό κρασί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου επισκέπτεται τον κάθε οινόφιλο για να τον μαγέψει με το πορφυρό ερυθρό χρώμα του και τα αρώματα βύσσινου, δαμάσκηνου μαύρου μούρου και μύρτιλου. Μια ονειρική σύνθεση η οποία στο στόμα χαρακτηρίζεται από δροσιστική οξύτητα και δομημένες τανίνες καθώς και από πλούσιο σώμα με επίγευση που διαρκεί.

Ένα κρασί που δεν έχει πάρει τυχαία το όνομά του καθώς με ιδανικές συνθήκες συντήρησης μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια παλαίωσης και μέσα σε αυτά θα πάρει διαφορετικές μορφές αποκαλύπτοντας όλες τις ιδιαίτερες πτυχές αλλά και τη δυναμική της ποικιλίας της Μαυροδάφνης. Ο Μορφέας των Αμπελώνων Αντωνόπουλου είναι μια οινική εμπειρία που δημιουργεί ένα διαφορετικό όνειρο για τον καθένα διεγείροντας τις αισθήσεις.

Στην ίδια κατηγορία των εμβληματικών οίνων θα συναντήσουμε και το Cabernet Νέα Δρυς. Η ιστορία του ξεκινά πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος – ιδρυτής του οινοποιείου – αγόρασε το 1989 δύο βαρέλια από νέα δρυ, 500 λίτρων το καθένα, τα οποία γέμισε με Cabernet Sauvignon νέας σοδειάς του 1988. Γνώστης της αγοράς με πολύ καλό ένστικτο, διέκρινε τη νέα τάση στον χώρο του κρασιού που ευνοούσε τις οινοποιήσεις από μικρούς παραγωγούς σε περιορισμένη ποσότητα των 300 – 400 κιβωτίων. Τότε ήταν που οραματίστηκε να κυκλοφορήσει μέσα στον ίδιο χρόνο ένα εντελώς εκλεκτό κρασί που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Cabernet Sauvignon, αλλά επιπρόσθετα «τον ευεργετικό μανδύα από το καινούργιο βαρέλι» όπως γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Ημερολόγια Αμπελώνων».

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter

Τον Δεκέμβριο του 1989 εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά η Νέα Δρυς και από τότε αποτελεί μια σημαντική κληρονομιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η προσεγμένη συσκευασία και η premium εικόνα του κρασιού αυτού αποδεικνύουν την επιτυχία του οράματος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου που γράφει μέχρι σήμερα τη δική του ιστορία στην ελληνική αγορά.

Τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια που έβαλε από την πρώτη κυκλοφορία του η Νέα Δρυς παραμένουν σταθερή αξία για τους ανθρώπους του ιστορικού οινοποιείου μέχρι σήμερα. Αν η πρώτη ύλη δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, τότε δεν εμφιαλώνεται σαν σοδειά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φιάλη περικλείει μόνο τις χρονιές που είναι αντάξιες του ονόματος αυτού του εμβληματικού οίνου.

Με πίστη στο όραμα του ιδρυτή, οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου συνεχίζουν μια ιστορία οινοποίησης που αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της ορεινής Αχαΐας, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες οινογνωσίας που μένουν χαραγμένες στη μνήμη για να τις απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η αγκινάρα

Γεύση / «Ο καλύτερος μεζές είναι η κεφαλή της άγριας αγκινάρας»

Χοιρινό με αγκιναρόφυλλα κοκκινιστά στη Σητεία, κεφαλές αγκινάρας γεμιστές με ρύζι στην Κάσο και αγκινάρες-μουσακά στην Άνδρο: η αγκινάρα δίνει τόσο πολλά τη στιγμή που διεκδικεί μόνο το ελάχιστο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Aspasia: Πώς η Σταυριανή Ζερβακάκου έστησε ένα εστιατόριο-προορισμό

Γεύση / Aspasia: Ένα εστιατόριο που ανταμείβει κάθε στροφή του δρόμου προς τη Μάνη

Στο απόγειο της φήμης της, η Σταυριανή Ζερβακάκου αποφάσισε να επιστρέψει σε έναν τραχύ τόπο και να στήσει ένα εστιατόριο-προορισμό σε έναν μικρό ορεινό οικισμό, αξιοποιώντας στην κουζίνα της όσα άγρια της δίνει το μέρος.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ