Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter
0

Λένε ότι η όσφρηση είναι η μοναδική αίσθηση που δεν επεξεργάζεται ο εγκέφαλος και αποθηκεύεται κατευθείαν στη μνήμη. Ίσως γι’ αυτό η γνωριμία με ένα κρασί ξεκινά από την απελευθέρωση των αρωμάτων του, που προδίδουν όλα όσα θα χαρίσει η γεύση του στον ουρανίσκο σου.

Ανοίγοντας έναν Μορφέα από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου σε περιμένουν πολλά περισσότερα από το γευστικό και αρωματικό του προφίλ. Είναι ένα ολόκληρο κομμάτι της ελληνικής μυθολογίας που ξεπηδά για να μαγέψει με την ιστορία του. Ο θεός του Ύπνου ενσαρκώνεται μέσα από την οινοποίηση και αφηγείται την ιστορία του. Επιφορτισμένος με το καθήκον να επισκέπτεται τα όνειρα των ανθρώπων και να παίρνει διαφορετικές μορφές, είναι εκείνος που πετά στα όνειρα βασιλιάδων και ηρώων για να δημιουργήσει ένα ξεχωριστό όνειρο στον καθένα.

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter

Με τον ίδιο τρόπο το ιστορικό αυτό κρασί των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου επισκέπτεται τον κάθε οινόφιλο για να τον μαγέψει με το πορφυρό ερυθρό χρώμα του και τα αρώματα βύσσινου, δαμάσκηνου μαύρου μούρου και μύρτιλου. Μια ονειρική σύνθεση η οποία στο στόμα χαρακτηρίζεται από δροσιστική οξύτητα και δομημένες τανίνες καθώς και από πλούσιο σώμα με επίγευση που διαρκεί.

Ένα κρασί που δεν έχει πάρει τυχαία το όνομά του καθώς με ιδανικές συνθήκες συντήρησης μπορεί να φτάσει τα 10 χρόνια παλαίωσης και μέσα σε αυτά θα πάρει διαφορετικές μορφές αποκαλύπτοντας όλες τις ιδιαίτερες πτυχές αλλά και τη δυναμική της ποικιλίας της Μαυροδάφνης. Ο Μορφέας των Αμπελώνων Αντωνόπουλου είναι μια οινική εμπειρία που δημιουργεί ένα διαφορετικό όνειρο για τον καθένα διεγείροντας τις αισθήσεις.

Στην ίδια κατηγορία των εμβληματικών οίνων θα συναντήσουμε και το Cabernet Νέα Δρυς. Η ιστορία του ξεκινά πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος – ιδρυτής του οινοποιείου – αγόρασε το 1989 δύο βαρέλια από νέα δρυ, 500 λίτρων το καθένα, τα οποία γέμισε με Cabernet Sauvignon νέας σοδειάς του 1988. Γνώστης της αγοράς με πολύ καλό ένστικτο, διέκρινε τη νέα τάση στον χώρο του κρασιού που ευνοούσε τις οινοποιήσεις από μικρούς παραγωγούς σε περιορισμένη ποσότητα των 300 – 400 κιβωτίων. Τότε ήταν που οραματίστηκε να κυκλοφορήσει μέσα στον ίδιο χρόνο ένα εντελώς εκλεκτό κρασί που θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά του Cabernet Sauvignon, αλλά επιπρόσθετα «τον ευεργετικό μανδύα από το καινούργιο βαρέλι» όπως γράφει χαρακτηριστικά στο βιβλίο του «Ημερολόγια Αμπελώνων».

Μορφέας και Νέα Δρυς από τους Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου: Δύο εμβληματικές ετικέτες που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις Facebook Twitter

Τον Δεκέμβριο του 1989 εμφιαλώθηκε για πρώτη φορά η Νέα Δρυς και από τότε αποτελεί μια σημαντική κληρονομιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου. Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, η προσεγμένη συσκευασία και η premium εικόνα του κρασιού αυτού αποδεικνύουν την επιτυχία του οράματος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου που γράφει μέχρι σήμερα τη δική του ιστορία στην ελληνική αγορά.

Τα υψηλά ποιοτικά κριτήρια που έβαλε από την πρώτη κυκλοφορία του η Νέα Δρυς παραμένουν σταθερή αξία για τους ανθρώπους του ιστορικού οινοποιείου μέχρι σήμερα. Αν η πρώτη ύλη δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές, τότε δεν εμφιαλώνεται σαν σοδειά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φιάλη περικλείει μόνο τις χρονιές που είναι αντάξιες του ονόματος αυτού του εμβληματικού οίνου.

Με πίστη στο όραμα του ιδρυτή, οι Αμπελώνες Κ. Αντωνόπουλου συνεχίζουν μια ιστορία οινοποίησης που αναδεικνύει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του terroir της ορεινής Αχαΐας, προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες οινογνωσίας που μένουν χαραγμένες στη μνήμη για να τις απολαμβάνεις με όλες σου τις αισθήσεις.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ