Πολωνία: Συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ένας εκ των στενών συνεργατών του

Πολωνία: Συνελήφθησαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ένας εκ των στενών συνεργατών του Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Συνελήφθη χτες στο προεδρικό μέγαρο της Πολωνίας ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι και ο  συνεργάτης του Μάτσεϊ Βόισικ, εκτελώντας δικαστική απόφαση να τους οδηγήσουν στη φυλακή, κλιμακώνοντας έτσι την αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Αντρέι Ντούντα και της νέας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ.

Ο πρωθυπουργός Τουσκ είχε κατηγορήσει νωρίτερα τον πρόεδρο Ντούντα για παρακώλυση της δικαιοσύνης, αφότου οι δύο βουλευτές του πολωνικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) εμφανίστηκαν στο προεδρικό μέγαρο.

Το απόγευμα της Δευτέρας, δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος των δύο πολιτικών. Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι, επικαλούμενοι την απονομή χάριτος το 2015 από τον πρόεδρο Ντούντα, την οποία αμφισβήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τον Δεκέμβριο, η πολωνική δικαιοσύνη καταδίκασε τον Μάριους Καμίνσκι και τον Μάτσεϊ Βόισικ σε φυλάκιση δύο ετών για υπέρβαση των αρμοδιοτήτων τους, σε μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2007. Τότε επικεφαλής του γραφείου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο Καμίνσκι είχε διατάξει έρευνα που κρίθηκε παράνομη εναντίον ενός μέλους του κυβερνώντος συνασπισμού. Είχε επίσης διατελέσει συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών ενώ, στα μάτια των επικριτών του, ενσάρκωνε τις αυταρχικές τάσεις στους κόλπους του εθνικιστικού κόμματος PiS.

Το απόγευμα οι Καμίνσκι και Βόισικ εμφανίστηκαν στον προαύλιο χώρο του προεδρικού μεγάρου για μια σύντομη δήλωση προς τον Τύπο. «Δεν κρυβόμαστε, είμαστε εδώ με τον πρόεδρο. Γνωρίζουμε ότι δυνάμεις της αστυνομίας έχουν έρθει για να μας συλλάβουν», είπε ο Καμίνσκι στους δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας: «Αν καταλήξουμε στη φυλακή, θα είμαστε πολιτικοί κρατούμενοι». Ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μάρτσιν Κιερβίνσκι σχολίασε πως «όλοι είναι ίσοι ενώπιον του νόμου».

Το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), το οποίο κυβερνούσε την Πολωνία από το 2015 δεν εξασφάλισε στις εκλογές του Οκτωβρίου την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μια συμμαχία φιλοευρωπαϊκών κομμάτων υπό τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την εξουσία, φιλοδοξώντας να βάλει τέλος στην πολυετή αντιπαράθεση μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΝΤΡΙΟΥ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣΗ ΣΠΙΤΙ

Διεθνή / Άντριου Μάουντμπάτεν - Ουίνδσορ: Μετακόμισε μετά από αρκετή καθυστέρηση στο νέο του σπίτι

Ο αδελφός του βασιλιά Καρόλου προσπαθεί να εδραιώσει μια πιο σταθερή και ήρεμη καθημερινότητα μακριά από το Royal Lodge, ενώ συνεχίζονται οι νομικές και προσωπικές του υποθέσεις
THE LIFO TEAM
DISCOVEREU ΕΥΡΩΠΗ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ

Διεθνή / ΕΕ: Δωρεάν εισιτήρια για 40.000 άτομα - Ποιοι οι δικαιούχοι, μέχρι πότε οι αιτήσεις

Η πρωτοβουλία της ΕΕ επιστρέφει το 2026 - Δεκάδες χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι μπορούν να ανακαλύψουν προορισμούς που αναδεικνύουν την αρχιτεκτονική, τις καλές τέχνες, τη γαστρονομία
THE LIFO TEAM
ΤΟΥΡΚΙΑ LGBTQI+ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Τουρκία: Σε δίκη στελέχη οργάνωσης για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας - Κατηγορούνται για «ανηθικότητα»

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στην Τουρκία, αλλά η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αποτελεί συχνά στόχο των αρχών, οι οποίες την κατηγορούν για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ ΝΑΡΚΕΣ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν ανακοίνωσε δύο εναλλακτικές διαδρομές «για προστασία των πλοίων από νάρκες»

Για την είσοδο στον Κόλπο από τη θάλασσα του Ομάν, τα πλοία πρέπει να περνούν ανάμεσα στις ιρανικές ακτές και το νησί Λαράκ, τον «σταθμό διοδίων της Τεχεράνης»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΧΕΔΙΟ 10 ΣΗΜΕΙΩΝ

Διεθνή / Ιράν: Το σχέδιο 10 σημείων για την εκεχειρία και οι βασικές διαφωνίες με τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα, το σχέδιο θέτει ως προϋπόθεση για τον τερματισμό του πολέμου την αποδοχή συγκεκριμένων όρων, αρκετοί από τους οποίους έχουν απορριφθεί στο παρελθόν από τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM