Κόκκινο πανί

Κόκκινο πανί  Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτριος Νατσιός κρατά τα πειστήρια του ειδεχθούς εγκλήματος που συντελέστηκε με θύμα το εθνικό μας σύμβολο. Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
0

ΣΚΥΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της «Νίκης» Δημήτριος Νατσιός, κρατώντας στο χέρι του τα πειστήρια του ειδεχθούς εγκλήματος που συντελέστηκε με θύμα το εθνικό μας σύμβολο.

Χωρίς να μασήσει τα λόγια του, χωρίς να πιει λίγο νερό πριν, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στον προϋπολογισμό που ήταν το θέμα της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, επέδειξε στους βουλευτές και τις κάμερες μια φωτογραφία, γρυλλίζοντας: «Στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης παρουσιάστηκε αυτό το “κουρέλι” ως σημαία μας! Η σημαία μας φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα. Η σημαία μας είναι γαλανόλευκη και βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας!».

Προφανώς δεν έχει δει αντίστοιχες «οπαδικές» σημαίες εδώ και δεκαετίες, όπου το γαλανόλευκο έχει αντικατασταθεί από το ερυθρόλευκο, το κιτρινόμαυρο, το πρασινόλευκο ή το ασπρόμαυρο, χωρίς καμιά διάθεση «αντεθνικής» προπαγάνδας. Ακόμα και χαρταετοί κυκλοφορούσαν με διαφορετικά τα χρώματα στον σταυρό και τις ρίγες.

Τι τον πείραξε πιο πολύ τον πρόεδρο της «Νίκης»; Η ροζ απόχρωση; (Είναι από εκείνους που αποκαλούν σαρκαστικά «κιναιδόσημο» τη ΛΟΑΤΚΙ+ σημαία με το ουράνιο τόξο;) Τα «κλινοσκεπάσματα»; Τα κεντητά λουλουδάκια που διακρίνονται πάνω τους; Η «γυναικεία» παρέμβαση στο ανδροπρεπές σύμβολο;

Η απεικόνιση που τόσο ενόχλησε τον Νατσιό και άλλους αυτόκλητους θεματοφύλακες των ιερών μας συμβόλων αποτελεί ένα έργο και μια –ευγενή και αθώα– χειρονομία της ομογενούς εικαστικού Γεωργίας Λαλέ και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο Neighborhood Guilt («Ενοχές της Γειτονιάς») που εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Όπως είχε επισημάνει η ίδια, στόχος του έργου, που είναι φτιαγμένο από τα σεντόνια των θυμάτων γυναικοκτονιών που της δώρισαν οι συγγενείς τους, ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινότητας για το θέμα της έξαρσης των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα.  

Τι τον πείραξε πιο πολύ τον πρόεδρο της «Νίκης»; Η ροζ απόχρωση; (Είναι από εκείνους που αποκαλούν σαρκαστικά «κιναιδόσημο» τη ΛΟΑΤΚΙ+ σημαία με το ουράνιο τόξο;) Τα «κλινοσκεπάσματα»; Τα κεντητά λουλουδάκια που διακρίνονται πάνω τους; Η «γυναικεία» παρέμβαση στο ανδροπρεπές σύμβολο;

Κόκκινο πανί  Facebook Twitter
Το έργο είναι φτιαγμένο από τα σεντόνια των θυμάτων γυναικοκτονιών που δώρισαν στην καλλιτέχνιδα οι συγγενείς τους.
 

Υπό κανονικές συνθήκες (υπήρξαν ποτέ άραγε;), η όλη ιστορία θα έληγε με το βρεφικό ξέσπασμά άλλου ενός ακροδεξιού γραφικού που καταφέραμε να μας εκπροσωπεί στο κοινοβούλιο. Μετά όμως τις εκ δεξιών πλαγιοκοπήσεις που δέχεται εσχάτως η κυβέρνηση, και ειδικά μετά τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά κατά της νομιμοποίησης μεταναστών που βρίσκονται και εργάζονται στην Ελλάδα, φάνηκε το performance του κ. Νατσιού από το βήμα της Βουλής να είναι αρκετό ώστε να ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης να αποσυρθεί το έργο – παρά τη διαφορετική αντίληψη που εξέφρασε ο Έλληνας πρόξενος, τον οποίον προηγουμένως είχε περάσει γενεές δεκατέσσερις το παραδοσιακό όργανο της ελληνικής ομογένειας, ο «Εθνικός Κήρυξ»:

«Ο σημερινός γενικός πρόξενος φαίνεται να έχει μια μεγαλύτερη έφεση στη φιλοξενία εκθέσεων στους χώρους του Προξενείου, από ό,τι συνήθως έχουν οι γενικοί πρόξενοι. Ωστόσο, η βασική αποστολή του γενικού προξένου δεν είναι βέβαια οι εκθέσεις έργων τέχνης, αλλά η εξυπηρέτηση της Ομογένειας που, δυστυχώς, όλο και περισσότερο χωλαίνει, όπως αποδεικνύεται από τα παράπονα που δεχόμαστε. Τις τελευταίες μέρες έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες από αναγνώστες μας για μια έκθεση που θα γίνει εντός των ημερών στο Προξενείο και που προσβάλει την ελληνική σημαία. Μεταξύ των άλλων είναι βαμμένη ροζ. Καλή και χρυσή η τέχνη, αλλά με ορισμένα εθνικά σύμβολα δεν παίζεις. Πώς να το κάνουμε. ’Η τουλάχιστον δεν παίζεις στο κτίριο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας με το θέμα της σημαίας μας».

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Daily / Murderbot: Η δυστοπία μπορεί να είναι εξαιρετικά ψυχαγωγική

Η σειρά του Apple TV+ με πρωταγωνιστή έναν απολαυστικό Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ λειτουργεί συγχρόνως ως περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ως κωμωδία καταστάσεων και ως μια σαρκαστική εξερεύνηση του τι ακριβώς σημαίνει ελεύθερη βούληση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είδα τον Διονύση κάποτε

Daily / Είδα τον Διονύση κάποτε

Το εξαιρετικά εμπνευσμένο φιλμ που είχε γυρίσει πριν από μισό αιώνα ο Λάκης Παπαστάθης για να συστήσει ή να υπενθυμίσει στο τηλεοπτικό κοινό τον Διονύση Σαββόπουλο, βρίσκεται πλέον διαθέσιμο στο Ertflix ως πολύτιμο κειμήλιο μιας μοναδικής και ανεπανάληπτης στιγμής.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ