Ο τόπος μου, η Πτολεμαΐδα

Ο τόπος μου, η Πτολεμαΐδα Facebook Twitter
Απαλλαγμένη πια από τους ρύπους των ορυχείων και των εργοστασίων, η Πτολεμαΐδα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της σε μια νέα περίοδο δόξας ή πτώσης.
0

Μένω στην Πτολεμαΐδα, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και πάλαι ποτέ πρωτεύουσα πόλη στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος και ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας. Σε μια πόλη όπου σ’ αυτήν και την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Εορδαίας εγκαταστάθηκαν Πόντιοι, Μικρασιάτες, Θρακιώτες και άλλοι πρόσφυγες και φιλοξενήθηκε εργατικό δυναμικό απ’ όλη την Ελλάδα, που δούλευε στην εξόρυξη του λιγνίτη και στην παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πόλη έχει το όνομα του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πτολεμαίου του Λάγου, αν και προηγουμένως ονομαζόταν Καϊλάρια, από την τουρκική λέξη «καϊλάρ» που σημαίνει λάσπες.

Η κοιλάδα της Εορδαίας, εύφορη και με πλούτο κρυμμένο στο υπέδαφός  της, περιβάλλεται από τα βουνά του Άσκιου και του Βερμίου, δημιουργώντας ένα οροπέδιο με εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες, τόσο καλές ώστε να φιλοξενεί στις παρυφές των βουνών σανατόρια και θεραπευτήρια.

Πρόκειται για τη γενέτειρά μου και, εκτός του διαστήματος που έλειψα λόγω σπουδών, προσωπικών αναζητήσεων και δουλειάς, αυτός είναι ο τόπος διαμονής μου.

Είναι μια πόλη που συνδυάζει την προσφορά υπηρεσιών και την κοινωνική ζωή που μπορεί κάποιος να βρει σε μια μεγαλούπολη με τις αρετές μια τυπικής επαρχιακής πόλης, χωρίς να νιώθει απομονωμένος από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ήταν μια συνειδητή επιλογή η μόνιμη επιστροφή μου λόγω του γεγονότος ότι ανακάλυψα σχετικά νωρίς πως δεν μου πηγαίνουν καθόλου οι γρήγοροι ρυθμοί και η αγχωτική ζωή σε μεγάλη πόλη. Ως παιδί της επαρχίας, μαθημένο σε χαλαρότερους και πιο διαχειρίσιμους καθημερινούς ρυθμούς, η προσαρμογή μου στα μεγάλα αστικά κέντρα ήταν μεν επιτυχημένη, αλλά ένιωθα ότι αναλωνόμουν σε ανούσιες καθημερινές συνήθειες, όπως οι μετακινήσεις.  

Ο τόπος μου, η Πτολεμαΐδα Facebook Twitter
Αξίζει μια βόλτα στα χωριά της ευρύτερης περιοχής του δήμου Εορδαίας, όπως η Βλάστη.

Η εργασία μου στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης ως καθηγητή και σήμερα ως καλλιτεχνικού διευθυντή, το γεγονός ότι θα μπορούσα να εργάζομαι εξ αποστάσεως (προτού γίνει μόδα) ως συνθέτης και ενορχηστρωτής αλλά και το ότι ήθελα να δημιουργήσω την οικογένειά μου στο διαχειρίσιμο συναισθηματικά και οικονομικά περιβάλλον μιας σχετικά μεγάλης επαρχιακής πόλης έπαιξαν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο τους στο να παραμείνω.

Συνήθως, για να καθαρίσω το μυαλό μου, περπατώ στο κέντρο της πόλης, στους μεγάλους πεζοδρόμους με τα εμπορικά μαγαζιά και τα καφέ. Μπορεί να ακούγεται αταίριαστο με την κίνηση, τον κόσμο, τις φωνές, τις μυρωδιές και τη συνάντηση με λιγότερο ή περισσότερο γνωστούς το να προσπαθήσεις να καθαρίσεις το μυαλό σου. Για μένα όμως λειτουργεί ευεργετικά το να μπορώ να απολαμβάνω την πόλη μου και κυρίως τους ανθρώπους της, τριγυρνώντας ανάμεσά τους, με ξεκουράζει ψυχολογικά.

Επίσης, πηγαίνω συχνά στο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών, μια πολύ μεγάλη έκταση που αρχικά σχεδιάστηκε με αφορμή τον μεγάλο σεισμό του 1995 που έπληξε την περιοχή για να φιλοξενεί, σε περίπτωση σεισμού ή καταστροφής, όσους το έχουν ανάγκη. Ωστόσο, σήμερα αποτελεί έναν χώρο πρασίνου με διαδρομές για ήσυχους περιπάτους και για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο θεατράκι που κρύβεται ανάμεσα στις πρασιές και τα δέντρα του. Παρά το ανορθόδοξο για πάρκο όνομά του, αποτελεί σημείο συνάντησης όσων θέλουν μια άμεση επαφή με τη φύση και την άθληση ή να ηρεμήσουν.

Για να πάρει αμέσως μια ιδέα της πόλης, θα ανέβαζα έναν επισκέπτη σε κάποιον λόφο τριγύρω, ίσως στο Κουρί ή ακόμη και στο νοσοκομείο της πόλης, και από εκεί θα του έδειχνα τον κάμπο, που έχει πληγές και είναι σκαμμένος πολύ, στο βάθος τα κουφάρια του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας και την ΑΕΒΑΛ (λιπάσματα), δύο από τα πολλά εργοστάσια που συνεισέφεραν στην ανάπτυξη της χώρας (όχι χωρίς κόστος), και την ολοκαίνουργια (αλλά προς κατάργηση) 5η Μονάδα της Πτολεμαΐδας – στη μέση στέκει η πόλη.

Ο τόπος μου, η Πτολεμαΐδα Facebook Twitter
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα απομεινάρια της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, τα εγκαταλελειμμένα πεδία στα ορυχεία και τα μηχανήματα εξόρυξης. Φωτ.: Κατερίνα Κοντίνη/ LIFO

Απαλλαγμένη πια από τους ρύπους των ορυχείων και των εργοστασίων, προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της σε μια νέα περίοδο δόξας ή πτώσης. Αυτή η αντιθετική εικόνα της φύσης που επανακάμπτει και της προηγούμενης χωρίς φραγμό εκμετάλλευσής της είναι αποκαλυπτική.

Αξίζει, επίσης, μια βόλτα στα χωριά της ευρύτερης περιοχής του δήμου Εορδαίας, όπως η Βλάστη, στα χωριά του Μουρικίου με τα πετρόχτιστα αρχοντικά, που αποτελούν σπάνια δείγματα μακεδονικής αρχιτεκτονικής, στις παραδοσιακές βρύσες και στον Ναό του Αγίου Μηνά με τον γενουατικό πύργο του και τη βυζαντινή του οχύρωση.

Προτείνω να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τον παραδοσιακό γύρο με λαγάνα, γευστικό ορόσημο της πόλης, τσίπουρο με γλυκάνισο ή χωρίς, μανούρι Βλάστης και άλλα τυροκομικά προϊόντα, το ντόπιο μέλι και τα αρωματικά βότανα που βρίσκονται σε αφθονία. Επίσης τους μεζέδες και τα φαγητά των Ποντίων, των Μικρασιατών και των Θρακιωτών και τα γλυκά κουταλιού των ντόπιων παραγωγών.

Η Πτολεμαΐδα είναι μια σύγχρονη βιομηχανική εργατούπολη που στην ουσία άρχισε να χτίζεται και να επεκτείνεται τα τελευταία εξήντα χρόνια. Παρ' όλα αυτά, το παρελθόν είναι ορατό στα αρχιτεκτονικά στοιχεία: στο λίθινο υδραγωγείο του 1930, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Ιστορικό Πέτρινο Δημοτικό Σχολείο στο κέντρο της πόλης που βρίσκεται ακόμη σε λειτουργία αλλά και στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Λίγο πιο έξω από την πόλη βρίσκεται το μοναδικής πολυχρωμίας και ενδιαφέροντος σπήλαιο της Ερμακιάς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα απομεινάρια της βιομηχανικής ιστορίας της πόλης, τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, τα εγκαταλελειμμένα πεδία στα ορυχεία και τα μηχανήματα εξόρυξης.

Η βαριά βιομηχανική εκμετάλλευση της περιοχής δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες ώστε να αποτελέσει εξαιρετικό σκηνικό για τα γυρίσματα ταινιών είτε οικολογικού, είτε υπαρξιακού, είτε ποιητικού ενδιαφέροντος. Οι δημιουργοί είχαν στη διάθεσή τους ένα ολόκληρο οροπέδιο που θα μπορούσαν να κινηματογραφήσουν, και όχι μόνο. Ολόκληρα χωριά της περιοχής που απαλλοτριώθηκαν λόγω της επέκτασης των ορυχείων και άφησαν πίσω τους ίχνη της προηγούμενης ζωής τους είναι πηγή έμπνευσης για κάθε κινηματογραφιστή.

Ο τόπος μου, η Πτολεμαΐδα Facebook Twitter
Ολόκληρα χωριά της περιοχής που απαλλοτριώθηκαν λόγω της επέκτασης των ορυχείων και άφησαν πίσω τους ίχνη της προηγούμενης ζωής τους είναι πηγή έμπνευσης για κάθε κινηματογραφιστή. Φωτ.: Κατερίνα Κοντίνη/ LIFO

Δεν είναι πολύ γνωστά στο ευρύ κοινό τα ιδιαίτερα προϊόντα πολιτισμού που παράγονται στην περιοχή. Πολιτιστικοί σύλλογοι, θεατρικές ομάδες, το Δημοτικό Ωδείο, το Μουσικό Σχολείο και δεκάδες καλλιτέχνες και δημιουργοί που ζουν και εργάζονται στην περιοχή προσφέρουν καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς το αποτέλεσμα του κόπου και της δημιουργίας τους, ορισμένοι με σπουδαία υπερτοπικά χαρακτηριστικά. Η ίδια η πόλη και η περιοχή έχει την ευκαιρία να απολαμβάνει αυτά τα πολιτιστικά αγαθά. Το μικρό αυτό μυστικό περιμένει και αξίζει να αποκαλυφθεί και στους επισκέπτες της.

Αγαπημένη συνήθεια το καλοκαίρι αποτελεί μια δροσερή βόλτα στο δάσος με τις βελανιδιές της Άρδασσας, με μια στάση στον παραδοσιακό νερόμυλο του χωριού. Όσον αφορά τη χειμερινή σεζόν, να πούμε αρχικά πως στην Πτολεμαΐδα έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα. Με ζεστά ρούχα, μια νυχτερινή βόλτα στους χιονισμένους δρόμους και πεζοδρόμους της πόλης είναι μαγική εμπειρία. Στο τέλος της διαδρομής ταιριάζει κόκκινο κρασί και εκλεκτοί μεζέδες, για ζεστασιά.

Πιστεύω πως η Πτολεμαΐδα μπορεί να αποτελέσει έναν ωραίο προορισμό για κάποιον που δεν θέλει να ζήσει στην Αθήνα. Είναι μια πόλη που συνδυάζει την προσφορά υπηρεσιών και την κοινωνική ζωή που μπορεί κάποιος να βρει σε μια μεγαλούπολη με τις αρετές μιας τυπικής επαρχιακής πόλης, χωρίς να νιώθει απομονωμένος από τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιαπωνία: Ταξίδι στη χώρα της ανεξάντλητης καλοσύνης

Ταξίδια / Ιαπωνία: Ταξίδι στη χώρα της ανεξάντλητης καλοσύνης

Είναι πολύ δύσκολο για τον Δυτικό, από τη στιγμή που θα έρθει σε επαφή με την ευγένεια των Ιαπώνων, να επιστρέψει στη βορβορώδη αγένεια, στη χοντροκοπιά και στην παντελή αδιαφορία για τον διπλανό.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Κωνσταντινούπολη: Το ελληνικό νεκροταφείο είναι ένα αληθινό μουσείο αρχιτεκτονικής και γλυπτικής

Ταξίδια / Κωνσταντινούπολη: Το ελληνικό νεκροταφείο είναι ένα υπαίθριο μουσείο

Το ελληνορθόδοξο κοιμητήριο στο Σισλί είναι ένας θησαυρός αρχιτεκτονικής και γλυπτικής, κρυμμένος στην καρδιά της Πόλης, και θεωρείται από τα σπουδαιότερα της Ευρώπης. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Δεν ήταν απλώς μια απόφαση να μετακομίσω στο χωριό, ήταν φυσική ολοκλήρωση»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα βουνά βρήκα τον εαυτό μου και τον σκοπό μου»

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακάκος ζει από το 2013 σε ένα μικρό ορεινό χωριό, το Πετρίλο στα Άγραφα, που έχει μόλις δέκα μόνιμους κάτοικους τον χειμώνα, και δείχνει τον τρόπο σε όποιον θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ταξίδια / Τι έμαθα δίπλα στους θαλασσινούς νομάδες του Ινδικού Ωκεανού

Ένα ταξίδι στην Κένυα γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπων που βρίσκουν στην περιπλάνηση σκοπό και σωτηρία, ένα αντίδοτο στη μελαγχολία και την επιθετικότητα της ζωής στην πόλη.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να εξηγήσω απόλυτα γιατί επιστρέφω διαρκώς εκεί»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Επιστρέφοντας, μπορεί να πιάσουμε πάλι το νήμα»

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος μας μιλά για το χωριό όπου γεννήθηκε, το Αρματολικό στη νότια Πίνδο, αλλά και για το νέο του ντοκιμαντέρ, «Τα τέρματα του Αυγούστου», που διαδραματίζεται εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Το ότι ζω στα βουνά το θεωρώ το μεγαλύτερο επίτευγμα και τη μεγαλύτερη τύχη στη ζωή μου»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Απ' τα βουνά πηγάζει η ελπίδα, γι' αυτό επιστρέφουμε και τα προστατεύουμε»

Η Άρτεμις Μπλατσή άφησε την Αθήνα για τη Στρώμη, στις παρυφές της Γκιώνας, και έφερε την Οικοψυχολογία, τη μελέτη της σύνδεσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, στη Φωκίδα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Χους εις τέφραν, εις ύδωρ. Στα νερά του Γάγγη κλείνει ο κύκλος

Φωτογραφία / Άλλη μια μέρα στον Γάγγη που καίνε νεκρούς

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Βαρανάσι και στον κόσμο του, με τελικό προορισμό τον Γάγγη, όπου η καύση νεκρών, παρότι ενέχει το στοιχείο του μεταφυσικού, μοιάζει με μία ακόμα καθημερινή δραστηριότητα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ
Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Nothing Days / Αξέχαστες στιγμές από ένα ταξίδι στην Κεντρική Αμερική

Η πιο μοντέρνα βιβλιοθήκη (που δεν κλείνει ποτέ), ένα ξημέρωμα στην κορυφή του κόσμου, μια πράσινη λίμνη, μια καθολική εκκλησία όπου λατρεύονται οι θεοί των Μάγια και ένα σεβίτσε από όρχεις ταύρου (που θέλουμε να ξεχάσουμε).
M. HULOT
48 ώρες στην Καρδαμύλη

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καρδαμύλη

Στο χαρακτηρισμένο «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο και στην Ιστορία, επισκεπτόμαστε το σπίτι του Λι Φέρμορ, θυμόμαστε τον Όμηρο, κάνουμε μπάνιο με θέα, και ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε ξανά.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ