Ένας Αυστραλός κι ένας Κρητικός μπαίνουν σ΄ ένα μπαρ

Ένας Αυστραλός κι ένας Κρητικός μπαίνουν σ΄ ένα μπαρ Facebook Twitter
Οι Xylouris White. Φωτ.: Μανώλης Μαθιουδάκης
0


ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, 
αραιώνουν οι συναυλίες που παρευρίσκεται κανείς παρότι κάποτε ήταν με διαφορά όχι μόνο η πιο σημαντική έξοδος αλλά το πιο σημαντικό πράγμα. Ανακαλώντας αυτό το συναίσθημα, δηλώνεις με ενθουσιασμό στα social media «θα πάω» ή «ενδιαφέρομαι» έστω, όταν φτάσει όμως εκείνη η μέρα και η ώρα ή το έχεις λησμονήσει ή είναι sold out η συγκεκριμένη εκδήλωση ή απλά «πού να τρέχουμε τώρα και να στριμωχνόμαστε μεγάλοι άνθρωποι…». Οι περισσότερες συναυλίες πλέον έχουν έναν χαρακτήρα νοσταλγικό, μια αλληλουχία από reunions για τους καλλιτέχνες και το πιστό τους κοινό.

Μαζί τους μπαίνεις στην περιοχή του μεταφυσικού ή του υπερφυσικού με τον τηλεπαθητικό, ενστικτώδη, σπλαχνικό σχεδόν, τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούν και αυτοσχεδιάζουν, σαν μία οντότητα.

Είναι σπάνιες και πολύτιμες συνεπώς οι περιπτώσεις που μια συναυλία μπορεί να σου χαρίσει κάτι από εκείνη την φοβερή, διεγερτική και ζωογόνο υπέρβαση που βίωνες σε ζωντανές εμφανίσεις που διαμένουν έκτοτε στην περιοχή του μύθου. Κάτι σαν αυτό που περιγράφει ο Καρλ Ούβε Κνάουσγκορντ (γνωστό και μη εξαιρετέο «αρρωστάκι» του λεγόμενου κάποτε ανεξάρτητου ροκ) στο πέμπτο βιβλίο της περιβόητης εξάτομης μυθιστορηματικής αυτοβιογραφίας του «Ο αγών(ας) μου», για τους Sonic Youth εν προκειμένω: «Χανόμουν μέσα στη μουσική, κυριολεκτικά, την έβλεπα σαν δωμάτια και διαδρόμους, πατώματα και τοίχους, χαντάκια και πλαγιές, μικρά δάση ανάμεσα σε πολυκατοικίες και σιδηροδρομικές γραμμές, και δεν έβγαινα από εκεί παρά μόνο όταν τελείωνε το κομμάτι, για να πάρω μια ανάσα πριν ξεκινήσει το επόμενο και χαθώ ξανά».

Ένας Αυστραλός κι ένας Κρητικός μπαίνουν σ΄ ένα μπαρ Facebook Twitter
Είναι σπάνιες και πολύτιμες συνεπώς οι περιπτώσεις που μια συναυλία μπορεί να σου χαρίσει κάτι από εκείνη την φοβερή, διεγερτική και ζωογόνο υπέρβαση που βίωνες σε ζωντανές εμφανίσεις που διαμένουν έκτοτε στην περιοχή του μύθου. Φωτ.: via facebook

Κάπως έτσι ήταν και η εμπειρία της προχθεσινής συναυλίας του εξαίσιου και πολυδύναμου ντουέτου των Xylouris White στην Αθήνα, που δέκα χρόνια μετά την ίδρυσή τους απέδειξαν για άλλη μία φορά τι μυσταγωγία και υπέρβαση μπορεί να προσφέρει και τι σύμπαντα μπορεί να εγκλωβίσει σ’ έναν μικρό συναυλιακό χώρο μια μπάντα που αποτελείται μόνο από ντραμς και λαούτο. Φυσικά, ο Jim White δεν είναι ένας τυχαίος ντράμερ. Όπως πολύ πετυχημένα είχε πει η PJ Harvey, «το απαλό και ακριβές άγγιγμά του είναι σαν μπαλέτο», κάτι που διαπιστώνει κανείς κάθε φορά που τα χέρια του προεκτείνονται με τις μπακέτες και υψώνονται σαν σιλουέτες που λικνίζονται στο σκοτάδι. Ούτε ο Γιώργης Ξυλούρης είναι ένας τυχαίος παραδοσιακός ερμηνευτής, και όχι μόνο επειδή ανήκει σε μια από τις επιφανείς δυναστείες της ελληνικής μουσικής. Το λαούτο στα χέρια του είναι ένα όργανο που νομίζεις ότι μπορεί να παίξει τα πάντα και η φωνή του βουτάει από τα βάθη της θάλασσας στις χιονισμένες βουνοκορφές ακόμα και στο ίδιο τραγούδι.

Μαζί τους μπαίνεις στην περιοχή του μεταφυσικού ή του υπερφυσικού με τον τηλεπαθητικό, ενστικτώδη, σπλαχνικό σχεδόν, τρόπο με τον οποίον αλληλεπιδρούν και αυτοσχεδιάζουν, σαν μία οντότητα. Οι ταμπέλες χάνουν κάθε νόημα και η μουσική – μία και αδιαίρετη, είτε πρόκειται για post-rock είτε για ελευθεριακή τζαζ είτε για ριζίτικα – σε παρασέρνει στα λημέρια της μαγείας. Καλομαθαίνουμε εσχάτως. Μυσταγωγική αναμένεται και η αυριανή (Σάββατο) εμφάνιση της υπερ-εκλεκτικής τριάδας (ντραμς, πιάνο, κοντραμπάσο) των The Necks – επίσης από την Αυστραλία, όπως ο Jim White – στον χώρο του Ωδείου Αθηνών, ένα σχήμα που εδώ και τριάντα χρόνια σχεδόν έχει αναγάγει τον λεπτό αυτοσχεδιασμό σε υψηλή τέχνη.   

  

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

Daily / The Settlers: Αίσθηση, αν όχι έκπληξη, προκαλεί το ντοκιμαντέρ του BBC για τους εποίκους του Ισραήλ

To εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Louis Theroux για το «κίνημα» των Ισραηλινών εποίκων που έχουν πλέον βάλει ως στόχο την ισοπεδωμένη Γάζα, και προβλήθηκε πριν από λίγες μέρες στο BBC, βρίσκεται και στο YouTube, προς το παρόν τουλάχιστον.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Daily / American Psycho: Τα 25 κλείνει η παρεξηγημένη μεταφορά ενός παρεξηγημένου βιβλίου

Η ταινία του 2000 που βασίστηκε στο ομώνυμο, αγρίως αμφιλεγόμενο, μυθιστόρημα του Μπρετ Ίστον Έλις, με τον Κρίστιαν Μπέιλ στον ρόλο ενός σαλεμένου γιάπη, μοιάζει από πολλές απόψεις εξαιρετικά προφητική και ανησυχητικά επίκαιρη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Daily / Your Friends & Neighbors: Και ο πλούσιος λευκός πενηντάρης έχει ψυχή

Ο Τζον Χαμ υποδύεται τον επιτυχημένο επενδυτή που χάνει ξαφνικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του σ΄αυτή την εκλεκτικά διασκεδαστική, κατά τόπους δραματική και συχνά διεισδυτική σάτιρα ηθών της πλουτοκρατικής ελίτ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Daily / Είμαστε όλοι αθώα και χαριτωμένα καρτούν κατά βάθος

Αν υπήρξε ένα ναδίρ στην μαζική χρήση του Chat GTP για τη δημιουργία εικόνων που μιμούνται την αισθητική του γιαπωνέζικου Studio Ghibli, αυτό ήταν μάλλον η «παιγνιώδης» οικειοποίηση του εργαλείου από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Daily / Tο πρόβλημα με την «Εφηβεία»

Συμπονά κανείς όχι μόνο τους γονείς που μετά την παρακολούθηση της δραματικής μίνι σειράς του Netflix θα ψάχνουν μάταια απαντήσεις στα «ιερογλυφικά» μηνύματα που κρύβονται στα κινητά των παιδιών τους, αλλά και τα ίδια τα παιδιά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ