«Ήταν άλλο ρήγμα» - Τι συμβαίνει με τον ισχυρό σεισμό στην Τουρκία

h Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό των 5,1 βαθμών που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην Τουρκία δεν είναι το ίδιο με εκείνο από το οποίο οι σεισμολόγοι περιμένουν ότι θα προκύψει μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9:42 πμ ώρα Ελλάδας (τοπική 10:42 πμ) στην περιοχή του κόλπου της Κίου (Γκέμλικ) στο νοτιοανατολικό τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά, σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Καθηγητής σεισμολογίας: Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ, ο οποίος έχει εκφράσει προειδοποιήσεις για αναμενόμενο μεγάλο σεισμό, ο σημερινός σεισμός «προέρχεται πιθανότατα από το τμήμα του ρήγματος Ζεγτινμπαγί στον κόλπο της Κίου (Γκέμλικ). Το ρήγμα αυτό αποτελεί μέρος του νότιου κλάδου του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας. Ο νότιος κλάδος είναι μια αργά κινούμενη αλλά συσσωρευμένη ζώνη ρήγματος. Στους σεισμούς του 1999, υποθέτω ότι έχασε από την ενέργειά της. Εμείς τώρα περιμένουμε τον σεισμό στον βόρειο κλάδο. Δεν βλέπω πρόβλημα προς το παρόν, αλλά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο Γκέμλικ».

Εννέα από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ

Αντίστοιχα, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης Χαλούκ Όζενερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 40 σεισμοί. Ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι 3,8 Ρίχτερ. Εννέα από τους μετασεισμούς είναι πάνω από 3 Ρίχτερ».

Ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Κωνσταντινούπολης διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κλάδοι του ρήγματος στον Μαρμαρά. Αυτή η περιοχή είναι ένα ενεργό ρήγμα στον Μαρμαρά στα νότια. Σύμφωνα με τα αρχεία, μεγάλοι σεισμοί έχουν συμβεί σε αυτή την περιοχή και στο παρελθόν.

«Περιμένουμε έναν σεισμό στον Μαρμαρά, αλλά αυτό δεν πρέπει να σημαίνει ότι κάθε σεισμός στον Μαρμαρά είναι αυτός ο σεισμός. Περίπου εννέα σεισμοί συμβαίνουν στον Μαρμαρά κάθε χρόνο», ανέφερε.

Ο σεισμός δεν είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Σουκρού Έρσοϊ ανέφερε στο CNN Turk ότι «υπάρχει μια άλλη ζώνη ρήγματος που διέρχεται από το Γκέμλικ (Κίος), νότια της λίμνης της Νίκαιας. Οι σεισμοί εδώ μπορούν να είναι μεγάλοι». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σεισμός αυτός είναι προάγγελος ενός μεγαλύτερου που θα ακολουθήσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Διεθνή / Κρίση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ολλανδίας: Προειδοποίηση για την υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ολλανδία αντιμετωπίζει κορεσμό στο ηλεκτρικό της δίκτυο, με χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να περιμένουν σύνδεση. Τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη της πράσινης μετάβασης;
LIFO NEWSROOM
Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Διεθνή / Μακρόν: Η Γαλλία θα διπλασιάσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της ως το 2027

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν έκρινε ότι «η ελευθερία δεν είχε απειληθεί ποτέ τόσο μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM