Η Peaches δεν αισθάνεται πλέον παρεξηγημένη Facebook Twitter
Η Peaches καθιερώθηκε σε πιο ώριμη ηλικία για τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας. Αυτό της έδωσε την ευχέρεια να μιλάει πιο ωμά και ανοιχτά στα τραγούδια της για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου, στην απαρχή της νέας χιλιετίας.

Η Peaches δεν αισθάνεται πλέον παρεξηγημένη

0

Η Peaches από κοντά δεν έχει καμιά σχέση με τη φανταχτερή και αθυρόστομη περσόνα που έχει δημιουργήσει πάνω στη σκηνή. Γλυκιά και προσγειωμένη, η Merrill Nisker, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, σκέφτεται αρκετά πριν απαντήσει κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μας μέσω Zoom. Έχει προηγηθεί μια σύντομη κουβέντα με τη μάνατζέρ της, η οποία με πληροφορεί να αποφύγω οτιδήποτε έχει να κάνει με την προσωπική της ζωή. Μου λέει επίσης πως αν δεν θέλει να μιλήσει για κάτι άλλο, θα μου το πει η ίδια.

Η Nisker γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορόντο, στον Καναδά, και πριν μεταμορφωθεί σε Peaches είχε ήδη κυκλοφορήσει μια σόλο δουλειά με τίτλο «Fancypants Hoodlum». Εκείνη την περίοδο υιοθέτησε και το ψευδώνυμό της ως μέλος του σχήματος Shit στο οποίο ήταν μαζί με τον Chilly Gonzales. Το 2000 μετακόμισε στο Βερολίνο και κυκλοφόρησε το θρυλικό «The Teaches for Peaches» με το queer anthem «Fuck the pain away» που παίζεται μέχρι και σήμερα ευλαβικά σε LGBTQ+ πάρτι.

Η Peaches καθιερώθηκε σε πιο ώριμη ηλικία για τα δεδομένα της μουσικής βιομηχανίας. Αυτό της έδωσε την ευχέρεια να μιλάει πιο ωμά και ανοιχτά στα τραγούδια της για θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου, στην απαρχή της νέας χιλιετίας.

«Σήμερα τα πάντα έχουν γίνει πιο ανοικτά και υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός κατανόησης, που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Πλέον βλέπεις καλλιτέχνες από διάφορα μουσικά είδη, όπως π.χ. το γυναικείο ραπ, να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους και αυτό να είναι το επίκεντρο της τέχνης τους και να είναι κάτι νορμάλ».

Δεν ήταν μόνο η θεματική της που την τοποθετούσε πολύ μπροστά από την εποχή της, αλλά και ο τρόπος που παρουσίαζε τη μουσική της. Ανήκε, μαζί με καλλιτέχνες όπως οι Le Tigre, οι Chicks On Speed και η Miss Kittin, στην electro-clash σκηνή των '00s, μια εντελώς queer και φεμινιστική σκηνή για την εποχή. Παρ' όλα αυτά πάντοτε ένιωθε στο περιθώριο και παρεξηγημένη, όπως μου λέει.

Peaches - Fuck The Pain Away

«Η δουλειά που έκανα εκείνη την εποχή έκανε τον κόσμο τριγύρω μου να νιώθει πολύ άβολα και μπερδεμένος. Ακόμη και ο τρόπος που εμφανιζόμουν live στη σκηνή, μόνο με ένα συνθεσάιζερ και παίζοντας playback. Δεν καταλάβαιναν αν ήταν μουσική ή αν ήταν καλλιτεχνική περφόρμανς. Αμφέβαλλαν ακόμη και για το αν τραγουδούσα και έπαιζα αληθινά. Γενικά, η underground ηλεκτρονική μουσική μπέρδευε πολύ τον κόσμο εκείνη την περίοδο.

Επιπλέον, η αισθητική μου, έτσι όπως εμφανιζόμουν στους δίσκους και στις συναυλίες. Ήμουν αρκετά ωμή στους στίχους μου και μιλούσα για το body positivity και τη σεξουαλικότητα με τρόπο πολύ φρέσκο για τον κόσμο. Ορισμένοι το έβλεπαν σαν μια αποκάλυψη, άλλοι αρκετά αρνητικά. Η queer κουλτούρα τότε δεν είχε και το ανάλογο λεξιλόγιο που υπάρχει τώρα για το φύλο και για τα non-binary άτομα.

Σήμερα τα πάντα έχουν γίνει πιο ανοικτά και υπάρχει ένας μεγάλος βαθμός κατανόησης, που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Πλέον βλέπεις καλλιτέχνες από διάφορα μουσικά είδη, όπως π.χ. το γυναικείο ραπ, να εξερευνούν τη σεξουαλικότητά τους και αυτό να είναι το επίκεντρο της τέχνης τους και να είναι κάτι νορμάλ».

Η Peaches λατρεύει, ειδικά, το πρόστυχο ραπ. Αναφέρει ότι τελευταία ακούει πολύ ράπερ όπως η Doja Cat και οι City Girls, μεταξύ άλλων. Δεν θέλει όμως να απαντήσει αν βλέπει τον εαυτό της σε νεότερους καλλιτέχνες. «Αυτό πρέπει εσύ να μου το πεις».

Το 2022 ολοκλήρωσε μια τεράστια περιοδεία για την επέτειο των 20 χρόνων του «The Teaches for Peaches» – κανονικά ήταν να γίνει δυο χρόνια νωρίτερα, αλλά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. Ήταν μια στιγμή συνειδητοποίησης για την ίδια.

Η Peaches δεν αισθάνεται πλέον παρεξηγημένη Facebook Twitter
Ανήκε, μαζί με καλλιτέχνες όπως οι Le Tigre, οι Chicks On Speed και η Miss Kittin, στην electro-clash σκηνή των '00s, μια εντελώς queer και φεμινιστική σκηνή για τα δεδομένα της εποχής. Φωτ.: Ryan Pfluger

«Καλλιτέχνες, μουσικοί και απλά πανέμορφοι άνθρωποι μου είπαν πόσο τους επηρέασε και πόσο με εκτιμούν. Είναι τόσο όμορφο συναίσθημα, όχι μόνο το ότι μου έδειξαν την εκτίμησή τους, αλλά επειδή γιόρτασαν μαζί μου. Όταν έγραφα το άλμπουμ, προσπαθούσα απλά να εκφράσω την απογοήτευσή μου για το πόσο η πατριαρχία κυριαρχούσε τότε στη μουσική και να δείξω ότι υπήρχαν ορισμένες φωνές που ήθελα να εκπροσωπήσω και που πίστευα ότι δεν ακούγονταν. Τώρα ακούγονται και συζητιούνται και έχουν πάει σε ένα άλλο επίπεδο.

Βέβαια, δεν τελειώνει ποτέ αυτό. Πάντοτε υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να μιλήσεις παρά τις δυσκολίες. Όταν εμφανίζομαι, μοιάζει σαν να είναι μια μεγάλη γιορτή για μένα και το κοινό. Είναι σαν να καταλαβαίνουμε όλοι μαζί τι περάσαμε και τι περνάμε τώρα και πόσο σημαντικό είναι να ζεις στο παρόν. Αν και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη για τα queer άτομα τη σημερινή εποχή, εξαρτάται από το σε ποια χώρα ζεις. Και φυσικά υπάρχoυν αντιδράσεις για όσα δικαιώματα έχει καταφέρει να κερδίσει η LGBTQ+ κοινότητα, κυρίως από κόσμο που είναι κολλημένος στο πατριαρχικό σύστημα. Πάντοτε θα προσπαθούν να επιστρέψουμε στους παλιούς καιρούς, αλλά δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Η συναυλία της στην Αθήνα δεν θα έχει επετειακό χαρακτήρα. Θα βγει στη σκηνή μαζί με δυο χορεύτριες και αισθάνεται ενθουσιασμένη που θα ξαναπαίξει εδώ. Η τελευταία φορά ήταν το 2010. Δεν το πιστεύει ότι έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια.

Peaches - Rub

Πάντως, όταν της ζητάω να επιλέξει το πιο αγαπημένο από τα άλμπουμ της, διαλέγει το τελευταίο της, το «Rub». «Δεν νομίζω ότι είναι το πιο εμπορικό που έχω βγάλει, αλλά με τον τρόπο του είναι πολύ διαχρονικό και χτυπάει σε αρκετά προκλητικά θέματα. Λατρεύω, όμως, τον τρόπο που το ηχογράφησα, το πόσο μίνιμαλ είναι, και υπάρχει ένα στιχουργικό παιχνίδι που βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Από την άλλη, αν με ρωτήσεις μια άλλη μέρα, μπορεί να σου πω κάποιο άλλο. Όλα έχουν ένα ιδιαίτερο νόημα για μένα και είμαι περήφανη για όλα».

Ποιο θεωρεί ότι είναι το highlight της καριέρας της; «Θα έλεγα τώρα επειδή νιώθω ότι επιτέλους ο κόσμος με καταλαβαίνει και όταν παίζω βλέπω άτομα που έχουν έρθει είτε γιατί γνωρίζουν τη μουσική μου εδώ και 20 χρόνια είτε γιατί με έχουν μόλις ανακαλύψει».

Λίγο πριν κλείσουμε τη συνέντευξη, αναρωτιέμαι για το Βερολίνο στο οποίο ξαναγύρισε, μετά από ένα μικρό διάλειμμα κατά το οποίο η έδρα της ήταν στο Λος Άντζελες. «Ήταν πολύ διαφορετικά όταν μετακόμισα. Ήταν πολύ χαλαρή και φθηνή πόλη. Παραμένει ένα ωραίο μέρος για να ζει κανείς, παρά το άκρατο gentrification. Προτιμώ, όμως, να μένω εδώ από κάπου πιο πολυσύχναστα, όπως το Λονδίνο ή η Νέα Υόρκη».

Η Peaches δεν αισθάνεται πλέον παρεξηγημένη Facebook Twitter
Πάντοτε υπάρχουν πράγματα για τα οποία πρέπει να μιλήσεις παρά τις δυσκολίες. Όταν εμφανίζομαι, μοιάζει σαν να είναι μια μεγάλη γιορτή για μένα και το κοινό. Είναι σαν να καταλαβαίνουμε όλοι μαζί τι περάσαμε και τι περνάμε τώρα και πόσο σημαντικό είναι να ζεις στο παρόν.

Μιλάμε για το gentrification, που υπάρχει πια όπου και αν πας, και κάπως η κουβέντα πάει στον πόλεμο. Η Peaches ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει αντισημιτισμός. Όταν πήγαινε σχολείο, κάποιος της είχε πετάξει πέτρες λόγω της εβραϊκής της καταγωγής.  

«Δεν ξέρω τι να πω, εκτός από το ότι πρέπει να σταματήσει άμεσα. Έγινε μια επίθεση και από εκεί πέρα έχει δημιουργηθεί μια απαίσια κατάσταση. Είναι μια γενοκτονία που συντελείται μπροστά μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να σταματήσει, ότι είναι κάτι πολύ μπερδεμένο και καθόλου απλό. Υπάρχει τόση πληροφόρηση και τόση παραπληροφόρηση που σε πιάνει το κεφάλι σου, γι’ αυτό προσπαθώ να πληροφορούμαι όσο μπορώ καλύτερα από πηγές που θεωρώ ότι είναι αξιόπιστες και να αποφεύγω κάθε μορφής προπαγάνδα».

Η Peaches θα εμφανιστεί το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου στο Fuzz Live Music Club.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ