Οι αλλεργίες σε τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Οι αλλεργίες σε τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / Unsplash
0

Σημαντική αιτία για τις καρδιακές παθήσεις μπορεί να αποτελέσει η ευαισθησία σε τροφές που προκαλούν αλλεργία, όπως τα γαλακτοκομικά και τα φιστίκια, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Ο αυξημένος κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις λόγω της κατανάλωσης αλλεργιογόνων τροφών μπορεί να συγκριθεί με τους κινδύνους που ενέχουν το κάπνισμα, ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν χιλιάδες ενήλικες σε βάθος χρόνου και διαπίστωσαν ότι όσοι παρήγαν αντισώματα IgE ως απάντηση στα γαλακτοκομικά και άλλα τρόφιμα διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου που σχετιζόταν με καρδιαγγειακά προβλήματα. Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα αντισώματα προκαλούν σε ορισμένους ανθρώπους σοβαρές τροφικές αλλεργίες, ωστόσο, ιδίως πολλοί ενήλικες που τα παράγουν, δεν έχουν εμφανή τροφική αλλεργία. Η ισχυρότερη σύνδεση ανάμεσα στον κίνδυνο και τις αλλεργιογόνες τροφές εντοπίστηκε, σύμφωνα με την έρευνα, στο αγελαδινό γάλα, αλλά και στην τακτική κατανάλωση φιστικιών και γαρίδων.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «The Journal of Allergy and Clinical Immunology», διαπίστωσε μάλιστα ότι η ισχυρότερη σχέση με τον καρδιαγγειακό θάνατο ήταν σε άτομα που είχαν τα παραπάνω αντισώματα, αλλά συνέχιζαν να καταναλώνουν τακτικά το τρόφιμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είχαν σοβαρή τροφική αλλεργία.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν οριστικά ότι τα αντισώματα των τροφίμων προκαλούν τον αυξημένο κίνδυνο, καθώς είναι πιθανό να παίζουν ρόλο και άλλοι γενετικοί ή περιβαλλοντικοί παράγοντες. Είναι ακόμη πιθανό η καρδιαγγειακή νόσος να αυξάνει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες, αν και τα νέα αποτελέσματα υποδηλώνουν το αντίθετο. Οι ερευνητές ζητούν να γίνουν περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των συνεπειών του ευρήματός τους, προτού συστήσουν οποιεσδήποτε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν ή διαχειρίζονται τις τροφικές αλλεργίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance υπέγραψε συμφωνίες για να αποφύγει την απαγόρευση στις ΗΠΑ

Τech & Science / TikTok: Η ιδιοκτήτρια εταιρεία ByteDance υπέγραψε συμφωνίες για να αποφύγει την απαγόρευση στις ΗΠΑ

Σε υπόμνημα, το TikTok ανέφερε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει σε «πάνω από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς να συνεχίσουν να ανακαλύπτουν έναν κόσμο ατελείωτων δυνατοτήτων ως μέρος μιας ζωτικής παγκόσμιας κοινότητας»
THE LIFO TEAM
Ενυδάτωση: Αρκούν τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες;

Τech & Science / Ενυδάτωση: Αρκούν τα οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες;

Οι ειδικοί υγείας προειδοποιούν ότι η αφυδάτωση συχνά περνά απαρατήρητη τον χειμώνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο κόπωσης, πνευματικής θολούρας και πιο σοβαρών προβλημάτων στα νεφρά
THE LIFO TEAM