Ο ταλαντούχος σεφ Άγγελος Μπακόπουλος αναλαμβάνει την κουζίνα του Dear Manouka

Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Πολλές φορές ρωτάνε τον Άγγελο Μπακόπουλο ποια είναι η ταμπέλα που βάζει στην κουζίνα του, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται (και είναι) ελληνική δημιουργική. Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
0

Ήταν αρχές του έτους όταν ένα νεοκλασικό σπίτι του 1890, λίγα βήματα μακιρά από το Καλλιμάρμαρο, άνοιξε τις πόρτες του, διαμορφωμένο έτσι ώστε να προκαλεί έκπληξη σε όποιον μπαίνει για πρώτη φορά. Στον καλά κρυμμένο πεζόδρομο της Ηρώνδα, στον αριθμό 8, θα συναντήσετε εξωτερικά ένα γκριζογάλανο κτίριο, καλοστεκούμενο, πολύ κομψό.

Πίσω από τη βαριά του πόρτα θα δείτε να ξεδιπλώνεται ένα μαξιμαλιστικό σκηνικό, με έντονα χρώματα, μοτίβα και υφές, ένας χώρος με cozy πορτοκαλί και ροζ σάλες με την υπογραφή του Studiomateriality, η οποία συνυπάρχει με τις γύψινες διακοσμητικές λεπτομέρειες στην οροφή και τα παραδοσιακά, πολύχρωμα τσιμεντοπλακάκια στο πάτωμα, τα πιο ωραία στοιχεία του κτιρίου δηλαδή, που διατηρήθηκαν. 

Αυτήν τη στιγμή το Dear Manouka κάνει ανακατατάξεις στην κουζίνα του και συνεργάζεται με ένα δυνατό όνομα της γαστρονομικής σκηνής, της νέας γενιάς της μάλιστα, που μέχρι πρόσφατα έπρεπε να διανύσουμε κάποια χιλιόμετρα για να δοκιμάσουμε τις προτάσεις του, να μπούμε σε πλοίο ή σε αεροπλάνο, αφού τα τελευταία χρόνια υπήρξε culinary director των εστιατορίων στα Katikies Mykonos & Santorini Hotels, ενώ το καλοκαίρι του ‘22 ανέλαβε τα γαστρονομικά πρότζεκτ του επίσης πεντάστερου Lesante Cape.

Το μενού του έχει γαστρονομικό background, αποτελείται όμως από fine comfort προτάσεις που ταιριάζουν τέλεια στο περιβάλλον αυτού του χαλαρού και fun μικρού εστιατορίου του Παγκρατίου – o ίδιος ο σεφ βρίσκει το περιβάλλον του πολύ ροκ και underground.

Πολλές φορές ρωτάνε τον Άγγελο Μπακόπουλο ποια είναι η ταμπέλα που βάζει στην κουζίνα του, η οποία συνήθως χαρακτηρίζεται (και είναι) «ελληνική δημιουργική». Ρίχνω μια πρώτη ματιά σε αυτό το τελευταίο μενού που έχει επιμεληθεί, υπάρχουν τοπικές γεύσεις αλλά και διάφορες πινελιές με διεθνείς αναφορές. «Αυτό που επιδιώκω όταν μαγειρεύω ή όταν στήνω ένα πρότζεκτ είναι ό,τι σερβίρω να έχει γεύση, να είναι νόστιμο. Επιλέγω πάντα ελληνικά προϊόντα, το να βάλω λοιπόν σε μια σάλτσα λίγη σόγια ή λίγο ponzu δεν κάνει το φαγητό μου fusion, το οποίο είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία, μια κουζίνα συνδεδεμένη με ταξίδια».

Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Του αρέσει πολύ να δουλεύει με όσα του δίνει η θάλασσα, έτσι το ανανεωμένο à la carte του Dear Manouka είναι κατά 80% ιωδιούχο, το συνθέτουν φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και όστρακα. Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας

Του αρέσει πολύ να δουλεύει με όσα του δίνει η θάλασσα, έτσι το ανανεωμένο à la carte του Dear Manouka είναι κατά 80% ιωδιούχο, το συνθέτουν φρέσκα ψάρια, θαλασσινά και όστρακα. Συναντάμε επίσης πολλά λαχανικά, απλά και βατά υλικά που όμως αξιοποιούνται σε πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες. Δεν είναι ότι του λείπει το κρέας, θα βρείτε striploin steak (κομμάτι μοσχαρίσιας μπριζόλας από το κόντρα φιλέτο) με λάχανα, πατάτα, guanciale και σάλτσα από το μοσχάρι, χοιρινά μάγουλα με κυδώνι, ψητά κρεμμύδια και αφρό πατάτας, αρνί με τον ζωμό του, στάρι, γιαούρτι και κάππαρη.

Δεν είναι ότι διαχωρίζει τα πιάτα του σε ορεκτικά και κυρίως, αλλά μπορείτε να ανοίξετε το γεύμα σας με μια crispy μπαγκέτα με ταραμά, kale, σαρδέλα και κόκκινη πιπεριά, με μια κρεμμυδόσουπα με νεροκρέμμυδα sabayon και μια σάλτσα στιφάδο. Το μενού του έχει γαστρονομικό background, αποτελείται όμως από fine comfort προτάσεις που ταιριάζουν τέλεια στο περιβάλλον αυτού του χαλαρού και fun μικρού εστιατορίου του Παγκρατίου – o ίδιος ο σεφ βρίσκει το περιβάλλον του πολύ ροκ και underground.

Δεν πρέπει να παραλείψετε από την παραγγελία σας τα χτένια με ένα κονσομέ από λαδοτύρι Μυτιλήνης, μοσχαρίσια γλώσσα και ψητή σελινόριζα, το μυλοκόπι «αλά πολίτα» με αγκινάρες, τις γαρίδες κοιλάδος με το ψητό μπρόκολο και έναν αφρό από χοιρινά μάγουλα. Αν σας αρέσουν τα γλυκά Cannelés και τα ψάχνετε και δεν τα βρίσκετε στην Αθήνα, εκεί τα προσφέρουν αλμυρά, με μοσχαρίσια ουρά, λευκό κρεμμύδι και τρούφα εποχής.

Υπάρχει και ένα vegeterian μενού καθώς και ένα degustation των οκτώ σταδίων. Όλα εκτελούνται από τον στενό του συνεργάτη Μανούσο Χιωτάκη, με τον οποίο γνωρίστηκαν στο τότε διάστερο Pure C της Ολλανδίας και τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν τρέξει μαζί πολλές κουζίνες, ξενοδοχειακές και εστιατορικές. Όσο για τα επιδόρπια, όπως είναι το miso passion με καραμέλα, φουντούκι, tonka και εκείνο με το κέικ μελάσα, τα καρύδια πεκάν, το αμαρέτο και το καπνιστό πιπέρι, πρόκειται για ιδέες του pastry chef Αργύρη Πώπτσιου, που ξεκίνησε η συνεργασία του με τον σεφ στη Μύκονο και έπειτα τον ακολούθησε στη Ζάκυνθο.

Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Πίσω από τη βαριά του πόρτα θα δείτε να ξεδιπλώνεται ένα μαξιμαλιστικό σκηνικό, με έντονα χρώματα, μοτίβα και υφές, ένας χώρος με cozy πορτοκαλί και ροζ σάλες με την υπογραφή του Studiomateriality. Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας

Στο (επίσης ανανεωμένο) κελάρι του Dear Manouka συναντάμε πολλά κρασιά ελάχιστης παρέμβασης, orange και βιολογικά, γνωστές και πιο σπάνιες ποικιλίες από τον διεθνή και τον εγχώριο αμπελώνα, ενώ από τις 85 οι 25 προσφέρονται by the glass. Δεν λείπουν όμως και τα καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, αφού ο head bartender Γιάννης Πισσάς κρατάει τα ηνία και προτείνει κοκτέιλ δικής του έμπνευσης που αναδεικνύουν τα ποτά της ελληνικής ποτοποιίας.

Το rioja sour με bourbon, βανίλια, λάιμ, ασπράδι αυγού, αρωματικά bitters, ερυθρό κρασί rioja σε μορφή clarified, που είναι το ιδανικό ποτό για να κλείσετε το γεύμα σας, το δροσιστικό Pagrati mule με τζιν, αγγούρι, βασιλικό, λάιμ και ginger beer και η διαφορετική του margarita με chili, liquor πορτοκάλι και τριμμένο, αποξηραμένο καλαμπόκι ξεχωρίζουν.

Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας
Dear Manouka: Από σήμερα θα τρώμε Άγγελο Μπακόπουλο και στην Αθήνα, στο Παγκράτι συγκεκριμένα Facebook Twitter
Στο (επίσης ανανεωμένο) κελάρι του Dear Manouka συναντάμε πολλά κρασιά ελάχιστης παρέμβασης, orange και βιολογικά, γνωστές και πιο σπάνιες ποικιλίες. Φωτ.: Ελευθέριος Κρουσώνας

Ηρώνδα 8, Παγκράτι, 210 7293628

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ