Βρέθηκε και δεύτερη σπάνια καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες

Βρέθηκε και δεύτερη σπάνια καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες Facebook Twitter
Φωτ.: Giraffe Concervation Foundation
0

Λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση μίας καμηλοπάρδαλης χωρίς κηλίδες σε ζωολογικό κήπο των ΗΠΑ εντοπίστηκε από τον φωτογραφικό φακό μία ακόμα, αυτή τη φορά όμως στην άγρια φύση. 

Η μικρή καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες εντοπίστηκε στο Mount Etjo Safari Lodge, ένα ιδιωτικό καταφύγιο θηραμάτων στην κεντρική Ναμίμπια. Ο ξεναγός Eckart Demasius είδε και φωτογράφισε την εξαιρετικά σπάνια καμηλοπάρδαλη κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι σε μια έκταση περίπου 90.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με το Ίδρυμα Διατήρησης Καμηλοπάρδαλης. 

Η Sara Ferguson, κτηνίατρος άγριας ζωής και συντονίστρια υγείας στο ίδρυμα, είπε ότι οι δύο πρόσφατες περιπτώσεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία σύμπτωση και επέμεινε ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι αυτός ο χρωματισμός εμφανίζεται πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν.

Αυτό το εύρημα είναι απλώς ένα άλλο παράδειγμα «του παράξενου τρόπου που λειτουργεί ο κόσμος», είπε και πρόσθεσε πως «είναι τόσο έκπληκτη και ευχαριστημένη που υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε και να ανακαλύψουμε για την καμηλοπάρδαλη».

Γενετική ανωμαλία η καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες;

Η καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες, που γεννήθηκε στο ζωολογικό κήπο Brights στο Limestone του Τενεσί, νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι πήρε πρόσφατα το όνομα Kipekee, που σημαίνει «μοναδική» στα Σουαχίλι. 

Η τελευταία φορά που είχε εντοπιστεί καμηλοπάρδαλη χωρίς κηλίδες ήταν σε ζωολογικό κήπο του Τόκιο το 1972. Οι επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένης της Ferguson, πιστεύουν ότι ο χρωματισμός αυτός είναι πιθανό να οφείλεται σε μία ή περισσότερες γενετικές μεταλλάξεις που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Ορισμένες πτυχές από τις κηλίδες κληρονομούνται από τη μητέρα στο μωρό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2018 στο περιοδικό PeerJ, και οι μεγαλύτερες, πιο στρογγυλές κηλίδες φαίνεται να συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης για τις νεότερες καμηλοπαρδάλεις. Ωστόσο, οι λόγοι που συμβαίνει αυτό παραμένουν ασαφείς.

«Είναι αδύνατο να πούμε τι σημαίνει αυτή η γενετική ανωμαλία για την υγεία του ζώου», όπως λέει, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η διαφορά στο χρώμα θέτει το ζώο σε μειονεκτική θέση.

Με πληροφορίες του National Geographic

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM