Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι πληρώνουν χωρίς πρόστιμο τη διπλή δόση του φόρου

Φόρος εισοδήματος: Ποιοι πληρώνουν σήμερα τις δύο πρώτες δόσεις χωρίς πρόστιμο Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Στις 5 το απόγευμα κλείνει το ηλεκτρονικό σύστημα για την εμπρόθεσμη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που εισπράχθηκαν το περασμένο έτος.

Όσοι δεν είχαν υποβάλει φορολογική δήλωση μέχρι τις 15:00 της περασμένης Πέμπτης- που έληγε η προθεσμία πριν δοθεί η νέα παράταση- και το πράξουν σήμερα, έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν χωρίς επιβάρυνση τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου έως σήμερα. 

Από την άλλη, όσοι είχαν υποβάλει δήλωση έως το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης και δεν πλήρωσαν ή δεν ρύθμισαν με την πάγια ρύθμιση την διπλή δόση του φόρου εισοδήματος, έχουν ήδη επιβαρυνθεί με πρόστιμο λόγω εκπρόθεσμης καταβολής. Το πρόστιμο ανέρχεται σε 0,73% επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε και επιβάλλεται για κάθε μήνα που καθυστερεί η πληρωμή του.  

Τα άτομα οφείλουν να υποβάλλουν τη δήλωση μέχρι σήμερα και να καταβάλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που προκύπτει από αυτή, μέχρι την 4η Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς την επιβολή κυρώσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ίδιο ισχύει και για όσους θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022 από ώρα 15:00 της 31ης Αυγούστου 2023 μέχρι σήμερα, για τον φόρο που θα προκύψει από τη δήλωση αυτή.

ΑΑΔΕ: Πόσες φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 6.493.441 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) με το, επιπλέον φόρο που έχει βεβαιωθεί να υπερβαίνει τα 3,66 δισ. ευρώ, με το μέσο φόρο να διαμορφώνεται στα 1.577 ευρώ, ενώ για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι μηδενικές δηλώσεις είναι λιγότερες. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα εξής:

  • Το 47,72% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 6.493.446 δηλώσεων οι 3.098.672  είναι μηδενικές
  • Για το 16,02% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 414 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιστροφή φόρου δικαιούνται 1.040.250 φορολογούμενοι εκ των οποίων οι 691.706 έχουν ήδη λάβει την επιστροφή και συγκεκριμένα τους έχουν πιστωθεί συνολικά 166 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τον ΕΦΚΑ και ποσά για συμψηφισμούς λαμβάνουν άμεσα την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
  • Το 36,26% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.354.523 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 3,66 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.557 ευρώ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Οικονομία / Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα στερείται βασικά αγαθά- Πρωταθλήτρια στην παιδική στέρηση

Στο 33,6% το ποσοστό των παιδιών που μεγαλώνουν χωρίς βασικά είδη ένδυσης, τροφής, παιγνιδιών ή πρόσβασης σε δραστηριότητες – Δραματική η επίδραση του μορφωτικού επιπέδου των γονέων
LIFO NEWSROOM
Ο Γιάννος Περλέγκας ανεβάζει τον «Κατσούρμπο» του Χορτάτση

Θέατρο / Γιάννος Περλέγκας: «Ο Κατσούρμπος μας είναι μια απόπειρα να γίνουμε πιο αθώοι»

Ο Γιάννος Περλέγκας σκηνοθετεί το έργο του Χορτάτση στο πλαίσιο του στο πλαίσιο του Κύκλου Ρίζες του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον συναντήσαμε στις πρόβες όπου μας μίλησε για την αξία του Κρητικού συγγραφέα και του έργου του και την ανάγκη για περισσότερη λαϊκότητα στο θέατρο. Κάτι που φιλοδοξεί να μας δώσει με αυτό το ανέβασμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Οικονομία / Νομοσχέδιο για επιδότηση ενοικίου: Η ΠΟΜΙΔΑ καταγγέλλει «επιβράβευση» ασυνεπών ενοικιαστών με δημόσιο χρήμα

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με το ήδη ισχύον επίδομα ενοικίου, που από το 2016 καταβάλλεται απευθείας στους ενοικιαστές «χωρίς να υπάρχει εγγύηση πως αυτοί αποδίδουν τα χρήματα στους ιδιοκτήτες»
LIFO NEWSROOM